Sprød, frisk og smagfuld blomkålssalat er skøn og nem at lave.
Blomkål vendes med persille og citron. Serveres med sprøde æbler, bitter rucola og syltede rødløg. Sammen med salte peanuts, søde rosiner og hjemmelavede langstidstørrede tomater fuld af umami. Blomkålssalaten rummer alle grundsmage, forskellige teksturer og vil overraske i smag og enkelthed. Server som tilbehør med dressing eller brug som måltidsslat med bla. hummus og brød.

Sprød blomkålssalat med semidried tomater
Nu skriver jeg noget som er store ord for en madblogger..
Dagens blomkålssalat er ren M.U.N.D.O.R.G.A.S.M.E !!!
Kan man få det af grøntsager tænker du? Og hvordan føles det..
Først: Oh YES you can! Blomkålssalat med persille og langtidsbagte tomater er nemlig særlig da den rummer alle 5 grundsmage samt varierende teksturer. Hvilket vil sige vi oplever velsmag og bliver tilfredsstillet..
Hvordan det føles? Som en sprød smagseksplosion i din mund.
Klar på dagens salat eventyr?..
Opskrift på blomkålssalat:
Rigtig god fornøjelse – Håber den vil glæde og smage!
Kunne i tænke jer at se hvordan jeg bygger den op kan i se video HER.

Blomkålssalat med persille og langtidsbagte tomater
Ingredients
- 50 g rucola
- 1 stk blomkål
- 1 stk citron
- 1 bundt persille
- 2 stk æbler
- 1 dl rosiner
- 1 dl saltede peanuts
- ½ dl ristede græskarkerner
- 1 portion lime syltet rødløg
- 1 portion langtidsbagte tomater
- 1 stk. avocado
Dressing – Vælg 1 af følgende
Tilberedelse
- Note: Husk at forberede langtidsbagte tomater, syltet rødløg samt dressing inden du fortsætter.
- Blomkål: Start med at klargøre blomkål, del den i små buketter eller snit den i hånden. Kom i skål og vend med skallen fra 1 citron + saften fra ½ (gem ½ citron). Snit persillen fint og vend i. Sæt til side.
- Æbler: Skær æbler i små tern, kom i skål og vend med den sidste ½ citron.
- Samling af salat:1: Du kan enten vælge at servere salaten som "ta' selv salat" som jeg viser på billedet. Her anretter du alle komponenter på et stort fad, og serverer dressing samt udvalgte topping i skåle. Jeg starter med rucola forneden, går videre med blomkål, æble, langstidsbagte tomater og tilføjer herefter topping. Både på salaten samt i små skåle. Men gør som du ønsker, der er ingen regler. Se evt. video HER hvor jeg viser hvordan jeg gør.2: Du kan også anrette salaten samlet på et stort fad uden skåle.
- Se ideér til tilbehør og servering i indlæg. Opbevar rester af salaten på køl i lufttæt beholder.
Egne noter
Blomkålssalat med persille, peanuts og rødløg – syrlig, saltet, sød
Jeg skylder en tak til mit udd. sted og frokost ordning, her opstod ideén til dagens opskrift på blomkålssalat med peanuts og rosiner.
Salten vi fik serveret bestod af blomkål, peanuts, rosiner og soltørrede tomater. Da jeg smagte alle 4 komponenter i ÈN bid vidste jeg at den måtte jeg hjem og lege videre med!
Mit fokus blev på de 5 grundsmage og forskellige teksturer, da netop smag OG konsistens var nøglen til den store velsmag jeg oplevede.
Jeg fandt tegnebrætter frem og begyndte at nørde og det endelige resultet glæder jeg mig til at dele med jer!
Ingredienser og grundsmage i blomkålssalat
- BLOMKÅL = Blomkål er ret neutral i smagen med er derimod fuld af tekstur som sprød og knasende.
- PERSILLE = Persille er bittert.
- CITRON = Citron bidrager med syre.
- RUCOLA = Rucola er bittert og stærkt.
- ÆBLE, ROSINER = Sødmen kommer fra æble og rosiner. Tekstur fra sprød æble og bløde rosiner.
- PEANUTS = Salt. Herunder tekstur af knas.
- LANGSTIDSTØRREDE TOMATER = Umami.
- AVOCADO = Avocado smager let nøddeagtig og bidrager med en skøn cremethed.
- SYLYEDE RØDLØG MED LIME = Sur, sød og let skarp smag.

Tips og tricks til frisk blomkålssalat:
- Snit eller riv dit blomkål:
- Alt efter hvor småt du ønsker dit blomkål kan du enten lave små buketter, smitte på mandolinjern eller køre kort i foodprocessor så du laver en form for blomkåls”couscous”.
- Brug andre typer kål:
- Du kan variere salaten og bruge spidskål, broccoli eller romanesco kål i stedet.
- Syltet eller frisk rødløg:
- Er du mere til frisk rødløg kan du snildt bruge dette frem for syltet.
- Prøv også appelsin syltet rødløg.
- Leg med krydderurter:
- Leg med forskellig udtryk ved at udskifte eller tilføje flere krydderurter. Fx. dild og basilikum.
- Varier dine nødder:
- Er du ikke meget til peanuts kan du snildt udskifte med salte mandler, cashewnødder eller en blanding. Det giver dog noget rigtig lækkert til salaten, at de er saltede og dermed spiller godt op imod de søde og bitre smage i salaten.
- Lav en mættende måltidssalat:
- Ønsker du at servere salaten som måltidssalat kan du med servere med bla. quinoa, hummus og brød. Find flere ideér til tilbehør længere nede.
- Opbevaring og holdbarhed af blomkålssalat:
- Rester af salaten opbevares på køl. Har du blandet nødder, rosiner mm. sammen med blomkål kan den max. stå 2 dage. Den bliver ikke dårlig, men nødderne mister deres sprødhed.
- Har du mulighed for at opbevare i separate bøtter, kan grøntsagerne for sig selv snildt holde 3-4 dage.


Tilbehør til blomkålssalat:
Blomkålssalaten er skøn som tilbehør, måltidssalat eller del af frokostbord. Jeg serverede salaten en lørdag til frokost for familien med forskellige topping, tilbehør samt godt brød.
- Server en lækker dressing til salaten fx: Appelsinvinaigrette, ranch dressing eller gurkemejedressing med appelsin.
- Server til frokost eller aftensmad med diverse tilbehør; hummus, ærtedip, ekstra grøntsager og brød.
- Hvis du ønsker at nyde blomkålssalaten som måltidssalat kan du med fordel tilføje protein fra bla; Edamamebønner, kogt quinoa, grønne linser eller tofu-feta. Tilføj ligeledes gerne dressing.
