Hjemmebagte veganske hveder som er bløde, let søde og krydret med aromatisk kardemomme. Kan nydes nybagte eller ristet dagen efter smurt med koldt smør. Traditionen tilbage fra 1800-tallets store bededag kan nydes med veganske hveder helt uden æg eller mælkeprodukter.
Varme veganske hveder
Varme hveder..
Hvedeknopper..
Krydderboller..
Bamsebolle med kardemomme..
JA kært barn har mange navne! Og hvem elsker ikke en blød og lækker hvedeknop smurt med koldt smør?
Hvad med en vegansk hvede?!
Helt uden æg og mælkeprodukter men stadig lige luftig og blød.
Opskriften på veganske hveder delte jeg med jer sidste år på Instagram. Vi bagte sammen i stor stil (det var SÅ skønt at se jer bruge opskriften)!
I dag kommer opskriften her, så den er nem at finde og gemme. For ærligt – er jeg den eneste der spiser hveder hele året?
En krydderboller kan man jo altid spise. Store bededag eller ej 😉
Åh jeg kan allerede dufte dem.
Kardemommens aromatiske duft sprede sig i køkkenet.
Vi må i gang – Ud i køkkenet og finde ingredienser og røremaskine frem..
Veganske hveder
Ingredienser
- 200 g soyamælk
- 25 g gær
- 50 g rørsukker
- 100 g aquafaba
- 1 tsk flagesalt
- 2 tsk hel kardemomme
- 100 g sigtet speltmel
- 400 g hvedemel
- 100 g vegansk smørblok
Tilberedelse
- Kom mælk, gær og sukker i røreskål og kør indtil opløst. Tilsæt aquafaba. Tilsæt herefter sigtet speltmel, hvedemel, salt og kardemomme. Kør ved lav hastighed indtil dejen er samlet.
- Tilsæt blødt smør i tern og skru op til middel hastighed og kør yderligere ca. 5 min. Skru op til middel-høj hastighed og kør indtil dejen slipper skålens kanter, er skinnende og elastisk. Det tager ca. 5-7 min. Du skal samlet køre ca. 10-12 min på røremaskine. Er du i tvivl kan du lave glutentesten ved at trække i et stykke dej og se om dejen er skinnende og elastisk.
- Dæk skålen med husholdningsfilm + viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur ca. 1 time.
- Kom dejen ud på let meldrysset bord og del i 12 stk. der vejer ca. 80g. Form og spænd bollerne ved at tage siderne og folde ind under bollen. Dette gør du står med en blank overflade der ikke vil sprække under bagning. Kom i klargjort form med bagepapir hvor foldningen er nedad. Kom et let fugtigt klæde over og lad bollerne efterhæve 45-60 min.
- Forvarm ovnen til 220° alm. over/undervarme og bag hvederne 12-15 min indtil gyldne. Lad dem afkøle på rist. Nydes lune eller ristet dagen efter.
Egne noter
Bløde, luftige hvedeknopper uden æg – Magisk aquafaba
Hemmeligheden til luftige veganske hveder?
Vores elskede magiske aquafaba!
Jeg laver ofte søde gærdeje med aquafaba som bidrager med fugt, elasticitet og luftighed. Det nemt at bruge og kræver blot en dåse kikærter.
Aquafaba er vandet fra kogte kikærter og har en magisk evne til at erstatte æg og særligt æggehvider i traditionelle opskrifter.
Du dræner blot en dåse kikærter og gemmer væden = aquafaba. Den bruger du flydende i dagens opskrift.
Kikærterne kan trylles om til en lækker hummus eller gryderet – Total win-win. Læs mere om aquafaba HER.
Sammen med lang æltetid, vegansk smør og klassisk hvedemel står vi med veganske hvedeknopper som ingen ville gætte er uden æg og mælkeprodukter.
Lækkerier med aquafaba:
Lyst til mere aquafabamagi – Her kommer 3 søde ideér:
- Vegansk pavlova: Perfekt sommerdessert. Nem at lave alt imens den ligner en million og smager lækkert.
- Veganske kanelsnurrer eller snegle. Behøver jeg sige mere end: KANELSNEGELE!!
- Vegansk trifli med italiensk marengs – Jeps det er ligeså lækkert som det lyder.
– Opskrift på vaniljecreme.
– Fremgangsmåde til marengs findes HER.
Ingredienser til veganske hveder:
Veganske hveder kræver få ingredienser vi ofte har på lager. Jeg kan anbefale at købe hele kardemommekapsler, de fåes i bla. irma, helsekost eller større supermarkeder.
- Plantemælk – Jeg bruger neutral soyamælk men du kan bruge havre eller mandelmælk.
- Gær
- Aquafaba – Vandet fra en dåse kikærter. Se tekstboks herover.
- Rørsukker – Kan erstattes af almindelig hvid sukker.
- Salt
- Kardemomme / Hele kardemommekapsler – Se tips nedenfor.
- Vegansk smør – Jeg bruger smør’blok fra Naturli’.
- Sigtet speltmel – Giver lidt kant til bollen men kan snildt erstattes af tilsvarende hvedemel.
- Hvedemel
Tips & tricks til veganske hvedeknopper:
- Ælt dejen godt:
– Lang æltetid er key til luftige og bløde hveder. Når gluten fra hvedemel for lov at arbejde. Ælt på røremaskine ca. 10 min i alt. Din dej skal ende med at slippe skålens kanter, være elastisk og skinnende. - Brug gerne hele kardemommekapsler:
– Smagen fra knuste kardemommekapsler er helt unik. Sødmen og dets aromatiske smag er helt anderledes end traditionel stødt kardemomme. Har du mulighed for det, anbefaler jeg virkelig selv at støde din kardemomme i morter. - Aquafaba:
– Se tekstboks ovenfor. - Spænd dine boller op:
– Når vi spænder vores hveder op for vi flotte boller der ikke sprækker.
– Dette gøres ved at tage siderne og folde ind under bollen, hele vejen rundt indtil din bolle er fast og spændt. - Fryseegnet:
– Du kan snildt fryse dine hveder. Lad dem køle af og pak dem forsigtigt i fryseegnet pose. Lad dem tø op og lun eller rist dem i ovnen.
Koldhævede veganske hveder
Ønsker du at koldhæve dine hveder så de er nemme at bage dagen derpå er her en simpel metode:
Brug opskriften som beskrevet men med blot 12g gær. Lad dejen hæve 1 time og form 12 stk. hveder som placeres i ønsket bradepande foret med bagepapir.
Hvederne dækkes med film, plastpose eller låg (nogle bradepander medfølges låg) og hæver 30 min. ved stuetemperatur inden de kommer på køl natten over. Sørg for at de er helt dækket så de ikke tørre ud.
Dagen efter tages de ud fra køl og vågner ved stuetemperatur ca. 30-50 min. Forvarm imens ovnen til 220 grader alm. over/under varme.
Bag hvederne 12-15 min indtil gyldne. Lad dem afkøle på rist.
Opskrift på veganske hveder
Nu er der kun at sige – Rigtig god fornøjelse og glædelig store bededag!
Om du spiser veganske hveder torsdag, fredag eller alt derimellem – ENJOY!
Når vi når hen til ugen efter kalder vi dem bare krydderboller 😉