Vegansk farsbrød med grøntsager, tofu og bønner er smagfuld og mættende. Server som vegansk julesteg eller lækker kødfri aftensmad.
5 fra 4 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 5personer
Forberedelse30 minuttermin
Tilberedelse50 minuttermin
I alt1 timet20 minuttermin
Ingredients
Farsbrød
200gfast tofu
1dåsekidneybønner
8gloppefrøskaller
75gvand
2stkløg
3fedhvidløg
200gchampignon
2stængler bladselleri
1spskdijonsennep
1spsktamari
50gvalnødder
95ghavregryn
25gpanko rasp
2tsktimian
1tskrosmarin
1,5tskrøget paprika
¾tskallehånde
¾tskmuskatnød
1,5tsksalt
Friskkværnet peber
Glaze
50gketchup
1spskbalsamico
2tskbrun farin
1 tsksriracha
Tilberedelse
Før du starter: Jeg anbefaler at læse opskriften godt igennem + tips og tricks længere nede i indlægget. Her kommer med mine tips til hvordan du opnår succes første gang, samt kan justere farsbrødet efter din personlige præference. God fornøjelse!
Farsbrød
Forbered råvarer: Start med at ligge din tofu i pres så overskydende væde kommer ud. Jeg pakker tofublokken ind i et rent viskestykke og placerer en tung genstand ovenpå, fx. en gryde eller pande. Lad din tofu presse ca. 10 min. Dræn kidneybønner og skyl dem i sigte. Smuldre herefter tofuen ned i en stor skål. Tilsæt havregryn, timian, rosmarin, røget paprika, allehånde, muskatnød, salt og rigelig friskkværnet peber. Vend godt rundt og sæt til side. Hak valnødder groft, vej panko rasp af og sæt begge til side.
Lav dit loppefrøæg: I skål bland vand og loppefrøskaller og pisk godt med en gaffel. Sæt til side i ca. 10 min. Massen vil blive meget fast.
Klargør grøntager: Rens champignon og skær dem i tern, snit bladselleri i små tern. Hak løg og hvidløg. Varm en stor pande eller gryde op til høj varme og steg dine champignon HEL fri for væde, dette tager 5-10 min. Skru ned til middel-høj varme og tilsæt 1 spsk olie, løg, hvidløg og bladselleri og lad stege indtil det ikke frigiver mere væske, yderligere 5-10 min. Krydre med peber og tilsæt kidneybønner og lad dem stege med 3-5 min. Tag af varmen. TIP: Dette step er super vigtigt for det færdige resultet da vi ønsker så lidt væde som muligt og mest mulig smag. Stop ikke før al væde er fordampet.
Saml farsbrød: I foodprocessor kom loppefrøæg, dijonsennep, tamari og ½ delen af grøntsags/bønne blandingen. Puls/blend af korte omgange til massen samler sig og loppefrøægget bliver fordelt. Men pas på ikke at overblende så massen bliver som pure. Vi ønsker stadig struktur.
I skålen med tofu tilsætter du din blendede grøntsagsblanding samt resterende fra gryden. Tilsæt panko rasp og valnødder og bland farsen grundigt, evt. med dine hænder og pres den godt sammen. Farsen skal være fast og ikke våd. Føles den stadig meget fugtig kan du tilsætte lidt ekstra rasp. Smag farsen til; Mangler den salt, peber, krydderier?
Form farsen: Kom farsen ud på bagepapir og form til aflangt brød. Lav den ikke for tyk da den ellers vil blive underbagt i midten. Stil på køl 15-20 min. og forvarm imens ovnen til 175° varmluft.
Bag farsbrødet: Kom farsbrødet på bageplade og bag det ca. 35-40 min. indtil det har fået en god skorpe og en lille kniv mærkes fast i farsen når du stikker den igennem. Imens farsbrødet bager forbereder du glaze ved at blande alle ingredienser. Efter de 40 min. tændes for lille grillfunktion i ovnen (Gerne med samtidig varmluft hvis din ovn har dette). Tag farsbrødet ud og pensel det med glaze. Kom tilbage i ovnen og giv det ca. 10 min. indtil flot gyldent og boblende glaze. Lad farsbrødet afkøle minimum 30 min. inden servering så det for lov at samle sig. Server som del af julemiddag eller som hverdagsret med kartofler/kartoffelmos, syltede rødløg og god sauce/dressing samt grøn salat. Se flere serveringsmuligheder i indlæg.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr