Sunde træstammer med bønner og dadler

Fudgy hjemmelavede sunde træstammer! Træstammer lavet på sorte bønner, dadler, rullet i marcipan og dyppet i chokolade. Himmelsk mundfuld der smager som klassikeren fra bageren (Ej bedre!) sundere, uden tilsat sukker, fedtstof og kan snildt laves glutenfri.

sunde træstammer

Sunde træstammer med bønner og dadler

En himmelsk træstamme i nye klæ’r!
Jeg har arbejdet MANGE år i en bager og ved af erfaring at træstammen er en populær lille børge. Fyld af romkuglemasse lavet på kagerester, romessens og kakao, trillet til pølser, rullet i marcipan OG dyppet i chokolade (Dahm det har jeg gjort mange gange)!
Dagens opskrift på sunde træstammer er alt hvad bageres træstammer er og så alligevel alt andet – haha..

Men hør mig ud: Vi snakker fudgy fyld lavet på bønner, dadler, kakao, havregryn, kokos og romessens. Ja faktisk er fyldet opskriften på sunde romkugler tryllet i en træstamme. Romkuglerne er en af de mest besøgte og elskede opskrifter på bloggen – TAK!

Tilbage til træstammerne! – Fyldet er trillet og rullet i marcipan herefter dyppet i chokolade. Præcis samme smagskombinationer men MEGET mere lækker og sundere end originalen. Selv min træstamme-elskende søster er fan!
Sunde træstammer er:

  • Fudgy og intens
  • Nem at lave
  • Sund og nærende fyld
  • Rig på protein og kostfibre
  • Perfekt sød
  • & ret FANTASTISK!…

Opskrift på sunde træstammer med bønner og dadler

Reklamelinks er markeret med*
sunde træstammer opskrift
Gem til madplan

Sunde træstammer med bønner

Fudgy hjemmelavede sunde træstammer! Træstammer lavet på sorte bønner, dadler, rullet i marcipan og dyppet i chokolade.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 15 stk
Forberedelse10 min
Tilberedelse20 min
Køletid2 t
I alt2 t 30 min

Ingredienser

Fyld

  • 1 dåse sorte bønner
  • 200 g dadler
  • 2 spsk hindbærmarmelade
  • 3-4 tsk romessens
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 90 g havregryn
  • 40 g kokosmel
  • 40 g kakaopulver

Marcipan

  • 300 g marcipan
  • 120 g flormelis
  • 30 g glykosesirup

Chokolade

  • 100 g mørk chokolade
  • 1 spsk kokosolie

Tilberedelse

Fyld

  • Dræn bønner og skyl godt i sigte og lad væsken dryppe fra. Fjern sten fra dadlerne og vej resterende ingredienser af.
    Bønner, dadler, marmelade, romessens, vanilje og salt kommes i foodprocessor og køres til en helt lind masse. Tilsæt havregryn samt kokosmel og blend grundigt til en jævn, blød konsistens hvor havregrynene er helt fintblendede, det er dette step som giver den helt fudgy kosistens.
    Tilsæt kakaopulver og kør indtil massen er samlet, fast og lækker. Den skal være blød men ikke klistret. Smag til og du ønsker mere romessens og juster evt. med lidt ekstra marmelade hvis den er for tør. Det afhænger meget af hvor bløde dine dadler er.
    Kom dejen på køl i min. 2 timer. (evt. fryser hvis det skal gå stærkt).

Marcipan

  • Ælt marcipan godt med flormelis og glykosesirup (se tips og tricks hvis du ønsker at undgå dette).
    Tag fyldet ud, del i 2-3 dele og rul til aflange pølser med ønsket tykkelse. Stil på køl mens du ruller din marcipan.
    Rul marcipanen til en rektangel på en ren overflade, evt. bagepapir eller bagemåtte så det passer til dine kagemasse-ruller. Placer dine ruller på marcipanen og rul ofrsigtigt men stramt omkring fyldet.
    Skær herefter ud i ønsket størrelse og sæt tilbage på køl imens du klargøre chokoladen.

Chokolade

  • Smelt chokoladen over vandbad sammen med kokosolie. Dyp hver ende af træstammerne i chokoladen og sæt på bagepapir til din chokolade er stivnet. Server med det samme eller opbevar i beholder på køl.
    Træstammerne kan holde sig 5-7 dage på køl, dog vil marcipanen blive lidt våd da fyldet kan afgive lidt væske.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Hjemmelavede træstammer med sorte bønner

Sorte bønner?!!
Er det første gang du hører kage og bønner i samme sætning?
Fortvivl IKKE! Det er lækkert og ingen gætter de spiser bønner. Bønner er smarte, de bliver til helt fin pure når vi blender dem godt (blot tænkt på hummus). Blendet giver de en fudgy, blød konsistens. Bønner er ligeledes høj i protein, kostfibre samt bla. K-vitamin og folat.

Bønnerne i sig selv smager ikke at meget og kræver hjælp for at blive tryllet til en himmelsk træstamme. Dadlerne tilsætter vi for naturlig sødme og kokosmel, havregryn samt kakao for at binde massen sammen og give smag.
Alle ingredienser er simple, gode råvarer, helt fri fra tilsætningsstoffer, tilsat sukker og olie. Derimod er træstammerne sunde, proteinrige, fuld af kostfibre som betyder de mætter og giver os god energi.

SÅÅÅ sunde træstammer kan være en god snack i løbet af dagen når man trænger til god energi og har en sød tand!

sunde træstammer med bønner

Tips og tricks til træstammer med bønner:

  1. Brug bløde dadler:
    • Dadlerne er med til at give sødme og gøre romkugledejen blød og klistret. Brug bløde dadler, enten medjool dadler eller juicy dates. Nogle dadler (både medjool og juicy) kan være mindre bløde, du kan justere med lidt ekstra marmelade.
  2. Husk at skyl dine bønner godt:
    • Skyl bønnerne grundigt og lad dem dryppe godt af inden du tilsætter dem til foodprocesseren. Vi ønsker ikke væde eller smag af bønnevand.
  3. Kør LÆNGE med foodprocesser:
    • Tricket til en HELT smooth og fydgy romkuglemasse er at køre længe nok i din foodprocesser indtil den er helt homogen, glat og lækker.
  4. Vælg en god marcipan + chokolade:
    • Marcipan kommer i mange kvaliteter, vælg gerne en med god mandelprocent. Jeg bruger selv den fra Rema1000 som har mandelprocent på 60%.
    • Er du meget striks med vegansk, husk da at tjekke at marcipanen ikke er tilsat honning.
    • Er du glutenallergiker tjek at din marcipan ikke indeholder glykosesirup.

Hvor længe kan mine træstammer holde sig?

KØL: Opbevar hjemmelavede træstammer i bøtte på køl. Læg gerne et stykke bagepapir i bunden af bøtten. På køl kande holde sig 5-7 dage. Marcipanen kan blive lidt “våd” pga. fyldet med den fejler intet.

FRYS: Du kan fryse sunde træstammer i beholder op til 2 måneder. lad dem tø op i køleskabet. Marcipanen kan blive lidt våd men de fejler intet.

Kan jeg lave glutenfri træstammer?

Træstammerne er nemme at lave glutenfri. Brug glutenfri havregryn og udelad glykosesirup i din marcipan hvis du er meget allergisk. Glykosesirup er udvundet af hvedestivelse men næsten al gluten er fjernet under produktionen. Ofte er der en smule gluten tilbage 0,002%. Læs mere om glykosesirup her, hvis du vil være sikker.

Variationer af sunde træstammer:

  1. Smagskombinationer:
    • Leg med krydderier og smage. Fx. appelsinskal, kardemomme, kanel i stedet for romessens.
  2. Overtræk:
    • Du kan vælge din yndlingschokolade, alt fra hvid, lys, mørk eller lave en kombination.
  3. Bønner og dadler:
    • Sorte bønner kan erstattes med kidneybønner og dadlerne kan erstattes med rosiner. Bruger du rosiner anbefaler jeg du overhælder dem med kogende vand, lader stå 2 min, og herefter hælder vand fra og lader dem dryppe godt af. Rosiner kan være lidt mere våde så tilsæt evt. lidt ekstra kokosmel eller havregryn i til de sunde træstammer.

Sund snack og søde sager – 2 i 1

  1. Hjemmelavet müslibar.
    • Perfekt til snack, madpakke eller picnicturen. Fuld af kostfibre, gode råvarer og lækkert knas fra cornflakes. Se hvordan du laver hjemmelavet müslibar HER.
  2. Snackkugler med lime og ingefær.
    • Frisk, lækker og sund snack! Perfekt til sommer, picnic og den søde tand til eftermiddagskaffen eller “bare fordi”. Se video med frengangsmåde HER.
  3. Sunde ferrero rocher med sorte bønner.
    • Sorte bønner, dadler og hasselnødder spiller stjernerollerne og det er himmelsk! Sund ferreo rocher som er vegansk og glutenfri – Se video HER.
sunde træstammer uden sukker
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments