Skønne friske råvarer i April.
Vi tryller med spinat, bager tomater, leger med aromatisk mynte, saftig agurk og nyder de sidste æbler samt svampe. Snit, skær, bag og oplev en verden af smage.
Læs med og få inspiration, tips & tricks til brug af sprøde, saftige råvarer i sæson.
#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer – April
April måned.
Aprilsnar. Påske. Solskinstimer.
Allerede April? Hvor blev Marts lige af?
Uret har sagt sommertid, solen varmer og luften føles friskere. Jeg KNUS ELSKER forår. De spæde skud på træerne, lyse morgener og den snigende forårsvarme.
Grøntsager samt frugt i sæson ændrer sig. Vi går lette, saftige grøntsager samt frugter i møde. Fuld af smag og solskin. April er den spæde start.
MEN vi har lidt tid endnu med kartofler, æbler samt andre rodfrugter. Denne måned vil jeg samle 4 nye spændende råvarer samt tage fat på 2 gengangere, da jeg håber vi sammen kan nyde den sidste tid med lækre danske råvarer såsom svampe og æbler.
GLÆDER mig til at dele inspiration, ideer og den bedste opskrift på spinatpandekager lavet på durummel. Perfekt som madpandekager, wraps og i madpakken.
For nu er der kun at sige:
LET’S GO GREEN.
5 udvalgte råvarer – Tips, tricks og anvendelse
Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Er krydderurter i blandt de 5, er de i vinterhalvåret dyrket i drivhus. Jeg tager dem dog ofte med da de bidrager med smag og kan gøre underværker sammen med øvrige grøntsager.
Mine 5 udvalgte i marts:
- Spinat
- Tomat
- Agurk (Drivhus)
- Mynte (Drivhus)
- Østershatte + Æble (Gengangere)
Læs gerne indlægget fra Februar hvor jeg dykker meget mere ned i de 5 grundsmage, teksturer samt tilberedning og hvorfor dette er vigtigt når vi arbejder med grøntsager – Find indlægget HER
Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.
Spinat – Skipper skræk superkræfter
Bladgrøntsagen med superkræfter. Spinat er FULD af vitaminer, mineraler samt antioxidanter. Spinat har en let mild smag og er derfor anvendelig i både det søde og salte køkken samt i frossen tilstand.
Spinat bidrager med god næring, farve samt fylde. Du kan købe friske spinatblade ved kølemontren eller frossent. Køber du frisk husk da at skylle bladende grundigt da de kan gemme på jord og sand. Evt. køb dem skyllet.
Anvendelsesmulighederne med spinat er mange:
- Sauter spinat på panden med løg, hvidløg samt krydderier. Evt. lidt citronskal. Husk spinat svinder i volume så lav rigeligt.
- Vend i gryderetter, wok eller din traditionelle pastaret.
- Brug som bund i salater, buddha bowls samt som fyld i sandwich og wraps.
- Bag lækre spinatpandekager.
- Glutenfri spinatpandekager – sunde og nemme
- Brug det frossent i nærende greenies.
Tø det evt. op 10 min. før brug, afhængig af hvilken blender du anvender. - Tilsæt hakket spinat i boller, brød eller tærte.
TIP: Opbevar spinat på køl i lufttæt beholder. Slatten spinat kan snildt bruges i greenie eller kommes i wok og gryderetter. Så undgår vi madspild.
Spinatpandekager – Lækre, nemme madpandekager
Pandekager til aftensmad? YES please 😉
Spinatpandekager er de perfekte madpandekager når menuen står på hjemmelavede wraps. De er ikke blot flotte at se på, men nemme og hurtige at lave og bidrager på grøntsagskontoen.
Spinatpandekagerne er lavet på durummel hvilket gør de har den lækreste krumme, smager af pitabrød og kan fyldes med alverdens lækkerier.
Varier fyldet med alt fra grøntsager – bagte og friske. Falafler, quinoa og bønner for protein. Hummus, syltede rødløg samt diverse dip og dressinger som tilbehør.
Kan nydes lune eller kolde og er ligeledes skønne på madpakken dagen efter.
TIP: Lav evt. en stor portion, frys ned og tag op en dag hvor køleskabet skal tømmes for grøntsager og tilbehør. Lun dem kort i ovnen inden brug.
Tomat – Rund rød umami
Tomaten som teknisk set er en frugt men vi alle kender som en grøntsag, kommer i mange størrelser og former.
Bøftomaten, cocktailtomaten samt cherrytomaten er blot 3 af de mest anvendte herhjemme. Modne tomater er røde, smager sødligt og er bløde i konsistensen.
Du kan fremhæve tomatens sødme ved at drysse med lidt sukker.
Tomater har et højt indhold af A, K og C vitamin og er samtidig rig på antioxidanter fra farvepigmentet Lycopen.
Prøv tomater:
- Vendt i marinade af: olivenolie, balsamico, agavesirup, hvidløg, citronskal, salt, peber – Bag i 200 grader ovn 20-25 minutter. Smager skønt som tilbehør eller vendt i salater.
- Brug i tærte, sandwich eller buddha bowls.
- Vend på panden med løg, hvidløg samt svampe. + Krydderier. Ren umami bombe. Server i spinatpandekager med bønnefyld.
- Brug i wok og gryderetter.
- Kom i ovnen sammen med peberfrugt, aubergine, rødløg samt hvidløg vendt i olivenolie, salt og peber og bag ca. 30-40 min. Kør i blender til cremet og lækker sauce. Smag til med krydderier, balsamico samt agavesirup.
Perfekt at vende i friskkogt pasta.
TIP: Opbevar tomater ved stuetemperatur da smagen ødelægges af kulde.
Agurk – Saftig og sprød
Lang, saftig, grøn og sprød. Agurker har vi ALLE et forhold til. Hvorvidt det er syltet, i skiver på rugbrødsmaden, i tzatziki eller som grøntsagsstave i madpakken.
Agurker består af ca. 96% vand og dyrkes i Danmark i drivhuse.
Smagen er frisk, let og i sæson kan agurk smage HIMMELSK.
NYD den nu hvor smagen fremhæves af solens stråler og de dyrkes på dansk jord.
Prøv agurk:
- Skåret i skiver til sandwich eller rugbrødsmadder.
- Lav agurk spaghetti med julliennejern og server i en lækker buddha bowl.
- Revet groft og brugt i en skøn tzatziki.
- Skær i tynde skiver og lav klassisk agurkesalat krydret med dild og sennepsfrø.
- Stærk, sød, sprød – Prøv massaman curry + mango/agurk salat – Opskrift HER
TIP: Undgå for megen væde i salaten eller tzatziki: Skær agurken over på langs og fjern med en lille teske kernerækken inden den skæres i skiver eller rives.
TIP: Opbevar agurken på køl for bedst holdbarhed. Tag gerne agurken ud inden brug, da smagen fremhæves ved stuetemperatur.
Mynte – Aromatisk krydderurt
Jeg ELSKER mynte. Den kan bruges i alt fra dressinger, smoothies og salater. Der findes utallige arter af mynte med specifikke smage, men kendetegnene er deres friske, søde aromatiske smag og duft.
Mynte har længe været anvendt som lægeurt og menes at have en gavnlig samt beroligende effekt på fordøjelsen.
Brug mynte i alt fra:
- Snittet fint og vendt i salater, især den klassiske couscous salat.
- Kom en håndfuld i smoothies.
- Lav frisk mynte te ved at hælde kogende vand over friske mynteblade og lad trække. Evt. tilsæt citron samt ingefærskiver og et drys rørsukker.
- Finthakket i hjemmelavet tzatziki.
TIP: Opbevar mynte i lufttæt beholder på køl for længere holdbarhed. Mynteplante i køkkenvinduet er ligeledes skønt for øje og duft. Husk at vand den godt.
Østershatte – Svampenes konge
Østershatte er en del af svampefamilien men er hel særlig i dens fine trevlede tekstur og udforming.
Østershatte er meget svære at dyrke og deraf dyre at købe. Men smagen er formidabel, let mild og med en tekstur der holder langt bedre end traditionelle champignon ved tilberedning.
Brug østershatte hvor du ville bruge champignon og prøv:
- Mariner og bag i ovnen for en dyb og kraftig smag. Serveret i glutenfri spinat pandekager og serveret med lime/mynte tzatziki – Opskrift HER
- Brug i wok samt gryderetter.
- Brug i svamperisotto.
- Steg dem på panden sammen med lidt olivenolie, hvidløg, hvidvinseddike, agavesirup, salt, peber samt timian.
- Prøv vegansk pulled pork lavet på svampe – Umami bombe uden lige.
TIP: Opbevares på køl let overdækket.
Æbler – Friske, sprøde og søde
Æbler ER og forbliver min favoritfrugt! De er super anvendelig og de mange sorter kommer med hver deres unikke smag og tekstur. Æblesæsonen synger på sidste vers og jeg vil opfordre til, at nyde godt af de skønne danske æbler som stadig kan købes i supermarkederne.
Nyd æblet som snack, på morgenmaden eller prøv:
- Æblemos: Æbletern koges med vanilje, sukker samt lidt citronsaft.
- Riv en blanding af æble, gulerod og rødbede til en lækker råkostsalat.
- Bag søde, svampede muffins med æble + marcipan – Opskrift HER.
- Brug æble i salat. Lav evt. en Buddha bowl med hummus og æbletern.
TIP: Opbevar æbler på køl for længere holdbarhed.
Æblemos kan fryses ned og tages op ved lejlighed.
Hvorfor købe frugt og grønt i sæson
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler