Greenie – guide til den bedste opskrift på grøn smoothie

greenie grundopskrift - grøn smoothie

Start dagen grønt

Start dagen GRØNT. Med cremet, nærende grøn smoothie. Der vil holde dig mæt længe, sikre dig protein, kostfibre, sunde fedtstoffer OG grøntsager fra morgenstunden af.
WIN-WIN!!
600 g om dagen? Vi har ALLE hørt det, vigtigheden af at give vores krop nok frugt og grønt. Men desværre kniber det hos mange. Jeg ser det hos min egen familie.
Vaner der skal ændres, nye rutiner indføres og med tiden hel naturligt inkorporere grønt til morgenmad.
HER kommer greenie ind i billedet. På godt dansk: grøn smoothie 😉

Grøn morgenmad behøver IKKE være slatten spinat på rugbrødsmaden eller sellerijuice i spandevis. Grøn morgenmad kan være ALT andet end kedelig.
Hvad med gulerodskagegrød, chiagrød tilsat blomkålsris, overnight oats med squash – ja mulighederne er MANGE.

Grønt i grød? Prøv min favorit: Hindbærgrød med blomkålsris og smag fra lime samt ingefær.

Eller pandekager med græskar? Prøv de lækre fluffy græskarpandekager HER

MEN i dag tager vi den til level 120!!
Her giver jeg jer grøn smoothie med superkræfter. Hver portion indeholder 1,5 portion grønt/frugt så du allerede fra morgenstunden er godt kørende mod de 600 g.

MEEEEN jeg vil også være hel ærlig at nævne: den er IKKE for sarte sjæle 😉
Har du ALDRIG spist greenie, smagt spirulia eller chlorella vil du opleve den MEGET stærk i smagen.

Men husk som ved ALT andet nyt, kræver det tilvænning samt vores smagsløg ændrer sig.
Er du SLET ikke fan, vil jeg anbefale at starte blidt ud. Lav en grøn smoothie med mere frugt end grønt og herefter kan du bygge på lidt efter lidt.

HUSK lidt er bedre end ingenting, og al begyndelse kræver øvelse. Om det er ændring af vaner eller grønt til morgenmad.

grøn smoothie til 4 dage – greenie foodprep

Kl. er 7.50 og vi skulle have været ude af døren kl 7.45??!!
Hvor blev tiden af?
Vi kender det ALLE.
Tidsoptimismen rammer ind og gør vi står med tandbørsten hængende i munden, håret halvt sat op og mascaraen der må vente til toget.

Jeg kender det AAAL for godt. Jeg bruger LANG tid om morgenen.
NU kan jeg trække den liiiidt længere. Jeg har nemlig grøn smoothie klar i køleskabet til 4 dage.
G.E.N.I.A.L.T!!! Total lifesaver. Både på tid og tanker. Nu behøver jeg ikke tænke store tanker, men blot åbne køleskabsdøren og nære mig med lækker greenie.
Amen jeg kan SLET ikke få mine korte arme ned over HVOR lækkert det er!!

Kræver blot jeg tømmer glasset i skål og topper løs. Jeg plejer at gå med yoghurt, bær, frygt, samt knas i form af nødder, granola, kokosflager eller hvad toppinghylden byder på.
Fx. chokolade – altså jeg siger det bare – haha.
5 min. efter – Grøn morgenmad er klar med varm te i koppen.

4 dage!!!!! Dage siger du? Bliver den ikke dårlig/harsk?
NOPE!!
Hemmeligheden:
1: Brug udelukkende spinat.
Jeg har testet den med både grønkål samt broccoli men står HVER gang tilbage med en smoothie der smager besk med en dårlig eftersmag.
2: Citron.
Syren derfra hjælper med at holde den frisk i flere dage.
3: Konsistensen er TYK.
Jeg laver greenie på chiafrø samt meget lidt væske. Dette gør vi står med en tyk og cremet konsistens der kan hældes på glas. Samme princip vi ser ved chiagrød.
4: BLENDER!!
Jeg er ked af at annoncere at 4 dages grøn smoothie kræver en powerblender, ellers er det umuligt for den at køre hele portionen til en fin nok konsistens.
Læs herunder, og fortvivl ikke – der er ALTID en løsning.

Grøn smoothie perfektion – blend it up

EN lille men VIGTIG sidenote:
Greenie til 4 dage lavet cremet, lækker og langtidsholdbar kræver en powerblender!!
Da 4 dage er en STOR portion kræver det store kræfter.
Jeg sværger til min Vitamix, som netop kan rumme denne portion. (mere om fremgangsmåde i opskrift)
Jeg kører blandingen indtil den er HEL fin og cremet, ca. 2 min.
Noget jeg ikke kunne opnå med min tidligere blender. Konsistensen gør ligeledes at smoothien ikke står og skiller vand fra sig. Men forbliver cremet og blød.

MEN har du ikke en powerblender fortvivl ikke. Du skal ikke snydes for at kunne lave lækker grøn smoothie. Men har du må du gå på kompromis.
Afhængig af HVOR stærk din blender er, kan du lave 1/2 portion eller evt. nedjustere og blot lave 1 greenie (gøres nemt i opskriftboksen).

Dette betyder selvfølgelig at foodprep er udelukket eller du må blende af flere omgange.
MEN opskriften smager SKØNT om du laver til 1 eller 4, så gør dig selv tjenesten at teste den.

Greenie power – grøn smoothie med superfood

SUPERFROODS er vi alle stødt på. Termen bliver brugt om alt fra blåbær, chiafrø til spirulina.
MEN det kan være en jungle at hitte rundt i dem, og forstå HVAD de nøjagtig er godt for. Hvad superfood dækker over?

Superfood er en samlet betegnelse over fødevarer med en hel særlig ernæringsmæssig sammensætning.
Dvs. indholdet af bla. mineraler, vitaminer, antioxidanter, sunde fedtstoffer, protein mm er til stede i sådan kompleks grad at de næringsmæssigt kan bidrage med at opfylde kroppens behov samt understøtte en sund livsstil.

En sund kost er dog ALTID at foretrække.
Men når det er sagt, er det sjovt og spændende at arbejde med superfoods. Jeg bruger dem, når det giver mening. Hvor de komplementere opskriften, smager godt og bidrager BÅDE med næring, smag og tekstur.

Næring med superkræfter – grøn smoothie helte:

  • Chiafrø: Det powerfulde lille frø. PROPFULD af gode næringsstoffer. Protein, Omega-3, antioxidanter samt en stor mængde kostfibre. Kostfibrene vi ser i chiafrø er geledannende og gør netop at chiafrø suger sin egen vægt 12 gange.
    Dette er medhjælpende til at opretholde et normalt blodsukker, væskebalance samt understøtte en god og stabil fordøjelse.

  • Spinat: Grøn smoothie kræver grøntsager. Her bruger jeg frossen spinat der er neutralt i smagen og nemt kan stå 4 dage uden at skabe bismag.

  • Chlorella: OKAY – NU bliver det lidt Helse Else level 1000 (advarsel)
    Chlorella er en fersvandsalge og en konge i superfoods med sin helt unikke sammensætning. Mikroskopisk men med superkræfter.
    Chlorella indeholder store mængder klorofyl (derfor den stærk grønne farve) hvilket gør den til en meget basisk fødevarer. Dette er specielt godt i bekæmpelse af vores frie radikaler og inflammation.
    Chlorela indeholder ca. 60% protein, vigtige mineraler, vitaminer samt alle essentielle amonosyre.
    HELL YAER!!!

  • Spirulina: Ligeledes en alge med superkræfter. Indeholder lidt mindre klorofyl og derfor mere blågrøn i farven og mindre “stærk” i smagen. Indeholder 60-80% protein, vitaminer og mineraler og bidrager på ligefod med chlorella med vigtige næringsstoffer.
    Forskellen ligger meget i deres opbygning, hvor chlorella er flercellet og derfor sværere at nedbryde i vores fordøjelse. Den chlorella vi køber har været processen igennem, men dette gør derfor den ofte dyrere.

  • Macapulver: Macapulver har mange gode egenskaber herunder særlig højt indhold af protein. Pulveret er rigt på mineraler, især calcium som sikre stærke knogler samt skelet.
    Maca smager skønt med en nøddeagtig smag.

  • Citron: SYRE!! Det afbalancere smagen og gør ligeledes at holdbarheden forlænges. Har du ikke en blender der kan tage citronen hel, presser du blot saft samt tilsætter evt. revet skal.

  • Ingefær: Jeg ELSKER ingefær. Den skarpe, krydrede smag. Du kan udelade den, men ingefær bidrager med bla. antiinflamatoriske stoffer samt understøtter en god fordøjelse. Jeg har ligeledes oplevet den virker meget beroligende.
    Brug den mængde du foretrækker, jeg bruger gerne en kæmpe klump 😉

  • Banan: Sødme skal der til for at afrunde de mange kraftige smage fra bla. chlorella samt spirulina. Jeg bruger 1 stor, men tilføj evt. 1 ekstra eller et par dadler da smagen er MEGET kraftig. Du kan ligeledes som skrevet justere i mængden af spirulina samt chlorella.

  • Proteinpulver: Jeg bruger fast proteinpulver i min greenie. Dette sikre mig optimal mængde protein, mæthed og en god start på dagen. Jeg laver en blanding af
    vegansk proteinpulver med vanilje samt neutral risprotein begge købt hos Bulkpowders som ofte kører gode tilbud.
    Har du ikke lyst til at tilføje protein kan det udelades. Men konsistensen vil ændres, da pulveret suger en del væske og netop gør vi står med en cremet tyk konsistens. Juster evt. mængden af vand.

    Bruger du ikke proteinpulver kan du evt. tiløje frosne edamamebønner, nøddesmør eller hampefrø for ekstra protein. Men jeg vil klart anbefale at prøve denne version. Du kan SNILDT nøjes med blot at bruge proteinpulver med smag.

    VIGTIGT TIP:
    Jeg er STOR fan af både chlorella samt spirulina.
    Opskriften vil være min version, men en HARDCORE grøn satan.
    Er du ikke HEEEL med på vognen, og har svært ved smagen, kan du sagtens nedjustere. Start evt. med halvdelen end opskriften foreskriver, smag efter og byg evt. på løbende. Det vigtigste er du stadig synes det smager SKØNT!

    Da jeg tilføjer proteinpulver med vaniljesmag afhjælper det meget af den kraftige smag. Det handler om at lære sine smagsløg at kende samt produkter og finde sin helt EGEN superblanding. I kan ALTID stille spørgsmål i kommentarene hvis i er i tvivl.

morgenmad på farten – grøn smoothie to go

1.2.3…Grøn smoothie to go.
Greenie kan nydes hver dag, hele dagen og ALLE steder. Ved at have greenie hældt på glas (jeg bruger gamle sylteglas) kan du hurtigt tage den med i tasken plus en bøtte med topping, og nyde den på kontoret, i skolen eller hvor DU bringer din grønne smoothie to go.

Grøn power – ALL day EVERYDAY.
Glæder mig til at se og høre om jeres greenie eventyr.

greenie grundopskrift guide

Greenie guide – grøn smoothie

Grøn smoothie der smager skønt, fyldt med grønt og kan laves til flere dage. Brug din yndlingstopping og nyd den hjemme eller tag den med to-go. Grøn morgenmad med energi og power.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 portioner
Forberedelse10 min
Tilberedelse10 min
I alt20 min

Ingredienser

  • 500 g frossen spinat (*****)
  • 1-1,5 stk banan (evt. frossen)
  • 8 spsk chiafrø (**Se noter for udskiftning)
  • 50 g vegansk Proteinpulver (***Kan udelades, se noter)
  • 4 tsk chlorella (****)
  • 4 tsk spirulina (****)
  • 2 spsk macapulver (kan udelades)
  • 5 dl vand
  • 1 klump ingefær (efter smag)
  • 1 stk citron uden skræl
  • 2 stilk mynteblade (kan udelades)

Tilbehør

  • Vegansk yoghurt
  • Frugt og bær
  • Nøddesmør
  • Nødder, kokosflager, kakaonips mm.
  • Granola

Tilberedelse

  • Start med at veje spinat af og sæt til side. Bruges frossen banan tages denne ligeledes ud. (Lader ofte mit stå ude 1/2 time +/- da det afhjælper blenderen)
  • I en røreskål tilsættes chia, proteinpulver, spirulina, chlorella samt maca. Tilsæt vand og pisk det godt sammen. Lad stå min. 10 min og pisk gerne ind imellem så chiafrø fordeles og det tykner.
  • Tilsæt chiablanding nederst i blenderen. Herefter spinat, banan, citron, ingefær samt mynte.
  • Blend grundigt, start lavt og brug gerne staven (vitamix). Evt. skrab ned af siderne.
    Kør indtil massen er cremet, jævn og ingen klumper tilbage. Tager ca. 2 min i Vitamix.
    Tilpas tiden med din blender.
  • Fordel ligeligt i 4 glas og opbevar på køl.

Noter

*Har du ikke en powerblender kan du afhængig af blenderstyrke lave 1/2 portion eller evt. blot 1 glas. Forvent dog ikke konsistensen er cremet som ved powerblender. 
**Du kan evt. udskrifte halvdelen af chiafrø med knust hørfrø. På denne måde opnår du endnu flere forskellige næringsstoffer. 
Chiafrø giver dog den bedste konsistens. 
***Proteinpulveret kan udelades men vil påvirke konsistensen. Nedjuster evt. mængden af vand. Tilføj frosne edamamebønner, nøddesmør eller hampefrø for ekstra protein.
****Brug evt. 1/2 mængde og find det niveau du kan lide. Chlorella er meget stærk i smagen så her kan du evt. nedjustere endnu mere. Hvis du savner mere sødme kan du tilsætte 1 ekstra banan.
*****Spinat foretrækkes. Henholdsvis broccoli samt grønkål vil give en dårlig bismag efter et par dage på køl.
 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments