Lækker, sød og syrlig appelsinmarmelade som er nem og hurtig at lave. Appelsinmarmeladen har det lækreste tvist fra citron og dejlig aroma fra vanilje. Alt du behøver er 4 ingredienser og en foodprocessor. Perfekt til morgenmad, brunch eller eftermiddagsmaden.
Appelsinmarmelade med citron
Syrlig, sød og vaniljeprikket.
Appelsinmarmelade som er perfekt til ristet brød, ostemaden eller blot med en klat smør på sprødt knækbrød.
Jeg har slet ikke tal på hvor mange gange jeg har lavet appelsinmarmeladen; Den er simpel, hurtig, nem at variere og smager himmelsk! OG så er det min mors favorit.
Men pludselig var det over 1 år siden jeg havde lavet den sidst og min mor så spørgende på mig: “Kan jeg lokke dig til at lave din appelsinmarmelade?”..
ALTID!
Godt jeg gjorde, for vi har begge to spist af den fra første dag og jeg nyder den særligt ovenpå de hjemmebagte glutenfri grovboller med kommenost 😉 Haps..
Opskrift på nem appelsinmarmelade
Appelsinmarmelade med vanilje
Ingredienser
- 4 stk økologiske appelsiner
- 2 stk økologiske citroner
- 700 g sukker
- 1 stk vaniljestang
Tilberedelse
- Klargør: Start med at veje dine citrusfrugters samlede vægt. Du skal bruge ca. 900g. Evt. tilføj en appelsin ekstra hvis de er små i størrelsen. Vask dem godt og fjern en evt. stilk/top.
- Tilberedning: Kom appelsiner og citron i stor gryde og dæk med helt med vand. Kom gryden i kog og lad småkoge 1,5 time. Herefter tages gryden af varmen.
- I foodprocessor eller blender kom forsigtigt dine varme citrusfrugter (uden vandet). Tilsæt sukker samt vaniljekorn. Blend/puls indtil du står med en grov marmelade, sukkeret vil opløses af de varme citrusfrugter. Kom på rengjorte glas, evt. skyllet med atamon for længere holdbarhed. TIP: Du kan fjerne kerner imens du hælder på glas men jeg gør det blot løbende når jeg spiser marmeladen.
Egne noter
hurtig citrusmarmelade med vanilje
Rød eller gul?
I min familie har vi altid være opdelt i vores marmeladevalg. Min storesøster og lillebror er team rød og spiser hindbærmarmelade og jordbær UDEN klumper, ha ha..
Min mor og jeg er team gul og elsker en god appelsinmarmelade, gerne med stykker af skrællen og struktur. Da jeg begyndte at stå i køkken faldt jeg over en nem opskrift på appelsinmarmelade på femina’s hjemmeside. Med årene er den tilpasset og nørdet til, så det passer perfekt til os.
Ikke for sød, ikke for syrlig og så et tvist vanilje til at gøre alt bedre.
Opskriften er hurtig at lave da den køres i foodprocessor og blot kræver 4 ingredienser! Du kan snildt blot bruge appelsiner, men jeg elsker det syrlige tvist med citron. Appelsinmarmeladen er dermed mere en citrusmarmelade. Men det er helt op til jer, hvad i bedst kan lide og i kan jo prøve lidt forskelligt pr. gang.
For tro mig du kommer til at ville lave den igen. Før man ser om sig er 3 glas væk og ens familie kigger igen bedende på dig 😉
Ingredienser citrusmarmelade:
- Appelsiner – Økologiske appelsiner. Husk at vaske dem godt og fjern stilken inden de koges, da stilken er varm at få fat i bagefter.
- Citroner – Økologiske. Vask grundig og fjern gerne stilken inden de koges.
- Vaniljestang – Brug gerne en god fed vaniljestang du massere med lidt af sukkeret inden det tilsættes til foodprocessoren.
- Sukker – Helt almindelig hvid sukker.
Appelsinmarmelade i foodprocessor
Tricket bag dagens appelsinmarmelade er en foodprocessor. Når appelsiner samt citroner har simret på komfuret og blevet helt møre kommes de i foodprocessor hvor de blendes med sukker og vanilje.
På under 2 minutter står du med en færdig marmelade klar til at komme på glas. Varmen fra appelsinerne smelter sukkeret og du bestemmer selv hvor findelt du ønsker den. Jeg elsker den har stykker af appelsin og citron, hvilket betyder jeg holder igen med at blende når jeg kan se citrusfrugterne er most ud, men der stadig er stykker tilbage.
Tips og tricks til nem appelsinmarmelade
- Brug økologiske citrusfrugter:
- Husk økologiske frugter da vi blender dem og spiser skrællen. Vask dem godt og fjern stilken inden de kommes i gryden og koges møre.
- Smag til med sukker:
- Opskriften er tilpasset mine smagsløg. Men måske du ønsker mere sødme? Smag gerne imens marmelade stadig er i foodprocessoren og er den for syrlig tilsæt da 50-100g ekstra sukker afhængig af præferencer og hvilke citrusfrugter du har brugt.
- Leg med krydderier:
- Ønsker du mere smag kan du lege med at tilsætte fintrevet ingefær eller hakkede nødder.
- Varier dine citrusfrugter:
- Det sjove ved denne opskrift er du kan lege og prøve nye variationer af. Prøv at lav marmelade udelukkende på appelsin, tilføj lime, grape, mandarin. Men husk alle citrusfrugter varierer i syrlighed og du kan derfor skulle justere op i mængden af sukker.
- Hvad med kernerne?
- Når vi blender citrusfrugterne hele vil kernerne stadig være i marmeladen. Jeg personligt er ligeglad og fjerner dem blot når jeg spiser, men du kan fjerne dem inden du hælder på glas. Det er nemmere end det lyder!
- Kan jeg bruge en almindelig blender i stedet for?
- Har du ikke en foodprocessor kan du vælge at bruge en god blender. Men vigtigheden af den har en stor rum-fylde og kan køre det hele rundt så marmeladen hakkes jævnt. Ellers kan du gøre den af flere omgange om samle den i en tom gryde til sidst så sukkeret bliver ligeligt fordelt.
- Opbevaring og holdbarhed:
- Jeg skyller mine glas med atamon, efter anvisning på flasken som øger holdbarheden på marmeladen. Du kan ligeledes bruge spiritus til dette.
- Stil dine uåbnede marmelader et koldt og mørkt sted, og det åbne glas på køl.
Morgenmad – brunch – snack
Marmelade kan nydes til flere lejligheder og denne citrusmarmelade passer perfekt til alt fra ostemaden, brunchbordet eller snack. Prøv fx. gulerodsbolle med smør og appelsinmarmelade eller en af mine andre favoritter:
- Hjemmelavet knækbrød – Sprødt og fuld af kerner og frø, se hvor lækkert her.
- Brød og boller – Prøv bløde gulerodsboller, nemme grovboller se video her, eller glutenfri grovbrød. Se alle mine opskrifter på brød og boller.
- Server appelsinmarmeladen som del af morgen- eller brunchbordet. Virkelig lækker til en god modnet ost.