Grovboller – Nemme og sunde boller med kerner

Lækre grovboller med havregryn, kerner og grovmel. Klar på en omgang sunde boller som er hurtige at bage, kræver få ingredienser og kan nydes til morgenmad, frokost og snack? Bollerne er bløde og luftige indeni med sprød skorpe og knas fra kerner.

nemme og sunde grovboller

Lækre grovboller – Nemme og sunde boller

Vi har altid spist mange boller og brød i min familie. Ligefra mormors bløde boller til bagerens six-boller som var grove og fuld af kerner (Vi spiste MANGE da både min søster og jeg arbejdede i butikken sammelagt 10 år).
Inspirationen til dagens grovboller er hentet i six-bollerne. Blød midte, fuld af kerner, sprød skorpe og en perfekt sødme. Det allerbedste – de ristede græskarkerner på toppen 😉

Opskrift på grov bollerne er lavet på kerner, frø, havregryn, groft mel + almindelig hvedemel. Kombinationen er testet og justeret så bollerne både er lækre dagen derpå, dagen efter og kan fryses!

Grovboller er:

  • Nemme at bage
  • Mættende og sunde boller
  • Rig på kostfibre og sunde fedtstoffer
  • Bløde og saftige
  • Luftige med sprød skorpe
  • Grove boller på den optursagtige måde!

Opskrift på sunde grovboller med kerner:

TIP: Læs gerne mine tips, tricks samt mest stillede spørgsmål længere nede. SÅ er du 120% på at opnå grovbolle succes hver gang. Rigtig god bagelyst!

Reklamelinks er markeret med*
grovboller opskrift
Gem til madplan

Grovboller – Nemme og sunde boller med kerner

Lækre grovboller med havregryn, kerner og grovmel. Nemme at lave og få ingredienser.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 9 stk
Forberedelse10 min
Tilberedelse20 min
Hævetid2 t
I alt2 t 30 min

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 25 g gær
  • 100 g yoghurt naturel
  • 2 spsk agavesirup
  • 2 spsk olivenolie
  • tsk salt
  • 40 g græskarkerner
  • 40 g hørfrø
  • 30 g sesamfrø
  • 120 g havregryn
  • 80 g fuldkornsspeltmel
  • 350 g hvedemel
  • Blandede kerner

Tilberedelse

  • I stor skål kom vand og opløs gæren heri.
    *Jeg anvender røremaskine. Bollerne bliver bedst i maskine men kan røres i hånden, se mine tips og tricks.
  • Tilsæt yoghurt, agavesirup, olivenolie, salt og kerner. Rør godt rundt.
  • Tilsæt havregryn og speltmel. Tilsæt herefter hvedemelet lidt ad gangen og rør dejen grundigt 8-10 min på røremaskine indtil den slipper skålens kanter. Dejen vil være klistret men ikke våd.
    Er dejen meget våd efter minimum 8 min. på røremaskine kan du tilsætte en smule mere mel.
    Kom film over skålen samt et klæde og sæt til hævning 1,5 time ved stuetemperatur.
  • Drys bordet med kerner og vend forsigtigt dejen herud. Træk dejen let ud med dine hænder så du for en firkant. Lav 3 baner som skæres i 3 hver. Dvs. 9 stykker af dejen. Form dem let til boller ved at bruge dine hænder og en dejskraber.
    Sæt på bageplade beklædt med bagepapir.
    *Du kan også vælge at sætte klatter med 2 skeer direkte fra skålen på bagepladen og efterfølgende drysse med kerner.
  • Lad bollerne efterhæve 30 min. under fugtigt klæde. Forvarm imens ovnen til 250° almindelig ovn.
    *Sæt gerne en plade i bunden af ovnen, som varmes op samtidig med ovnen. Denne bruges til at skabe damp når vi skal bage bollerne.
  • Sæt bollerne i ovnen, hæld ½ dl vand i bradepanden, luk straks ovndøren og sku ned til 220 grader. Pas på du ikke får damp i ansigtet.
    Bag bollerne 17-20 min. indtil gyldne og lyder hule. Tag gerne bradepanden ud efter 5 min. Hold øje da alle ovne er forskellige og vi ikke ønsker tørre boller
  • Lad bollerne afkøle på rist. Nyd dem lune eller brug til morgenmad, snack og madpakke. Bollerne kan opbevares i lufttæt pose eller fryses.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Grove boller med kerner og fuldkorn

Jeg er fan af grovboller! Men de SKAL være bløde og luftige på samme tid. Det kan være svært at opnå uden surdej. Men med dagens opskrift på grovboller håber jeg I vil opdage, hvor nemt og lækkert vi selv kan trylle boller fuld af kerner, og stadig få en saftig midte og sprød skorpe.
De 2 vigtigste faktorer er æltetid og afbagning.
Jeg bruger min røremaskine og bager bollerne med hjemmelavet damp i ovnen. SÅ LÆKKERT!
Du kan også røre dejen i hånden eller med elpisker, dog holder bollerne sig ikke saftige lige så længe. Men se mine tips og tricks til at røre dej i hånden og frysning af boller længere nede.

Tips og tricks til de bedste grovboller

  • Kan jeg udskifte fuldkorns speltmel med anden grovmel?
    • Jeg har testet flere typer grovmel og mængde. Jeg oplevede at fuldkorn speltmel gav den bedste krumme men du kan sagtens bruge grahamsmel, fuldkorns hvedemel eller rugmel. Jeg ville ikke anbefale at øge mængden af grovmel da teksturen vil ændre sig meget og bollerne bliver tunge.
  • Kan bollerne koldthæves?
    • Du kan nedjustere mængden af gær til 12g. Rør dejen sammen som beskrevet, lad den hæve en 1/2 time ved stuetemperatur og kom den herefter på køl til næste dag.
  • Kan bollerne laves glutenfri?
  • Udskift kerner/frø eller lyst:
    • Du kan snildt udskifte kerner/frø efter smag og køkkenskabe men brug i alt 110g.
  • Husk at forvarm ovnen inden du bager bollerne:
    • Vigtigt du forvarmer ovnen inden du bager bollerne. Dette sikrer den sprøde overflade og giver bollerne mulighed for at puffe op. Jeg vil samtidig stærkt anbefale at lave damp i ovnen. Se herunder.
  • Skab damp i ovnen og opnå endnu bedre boller:
    • Du kan snildt lave din egen damp i ovnen, dette hjælper dit brød med at holde sig fugtigt og ikke sprække under bagning.
    • Placer en bradepande eller ovnfast fad nederst i ovnen når du tænder den. Lad bradepanden varme op med ovnen så den bliver hel varm. Når bollerne sættes i ovnen kommer du 1/2 dl vand i bradepanden og lukker straks ovndøren og skruer ned til 220 grader. vandet vil reagere med den varme plade og skabe damp i ovnen.
    • Fjern gerne bradepanden efter 5 min. for optimalt resultat.

Grovboller rørt i hånden:

Har du ikke en røremaskine kan grovbollerne laves i hånden. Jeg anbefaler altid du bruger røremaskine hvis muligt da dine boller vil blive mere luftige og bløde.
Hvis du rører dem i hånden, er der 2 metoder:
1. Med håndkraft: Brug gerne god tid på at gøre rundt så dejen for lov at arbejde.
2. Elpisker med dejkroge: Har du en god elpisker med dejkroge er dette en god stand-in for røremaskine. Kør gerne et par minutter hvis den kan klare det.

Frysning af boller:

Bollerne er altid bedst nybagte (er der noget værre end tørre boller?) men bollerne kan også spises på 2. og 3. dagen. dog gerne lunet på rister.
Jeg vil anbefale at fryse den mængde boller ned du ikke for spist på dagen lige efter de er bagt, lad dem køle af og frys dem herefter i lufttæt pose. Når de optøs er de så godt som nye, særligt hvis de lunes let i ovnen.

grovboller med kerner og havregryn

Opskrifter på lækkert bagværk med havregryn

Lyst til flere lækre brødopskrifter med havregryn og kerner? Her er 3 favoritter:

  • Vegansk kernebrød uden mel: Stenalderbrødet i vegansk version. Lækker fast krumme og fuld af smag, frø, kerner og havregryn. Prøv kernebrødet her.
  • Spinatboller med gulerod og kerner: Lækre bløde boller som er fuld af grøntsager, kerner og grov mel. Nemme at røre i hånden, super lækre saftige og perfekt som madpakkebolle. Prøv spinatbollerne her og en en video af processen her.
  • Havrebrød eller boller: Lyst og luftigt brød baseret på havregryn. Skøn til morgenmad eller eftermiddagshygge samt lækkert at riste. Se opskrift på havrebrød her samt video af processen her.
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments