Veganske juleboller med chokolade, appelsin og nødder

veganske juleboller med chokolade og appelsin

Bløde veganske juleboller med krydderier, appelsin, nødder og chokolade smager og dufter af jul. Sæt julemusikken på og tryl nemme og krydrede juleboller frem. De vil glæde store som små og er lavet helt uden æg og mælkeprodukter. Hjemmebagte juleboller er luftige, lækre og helt igennem fantastiske.

Veganske juleboller – Smagen af jul

Smagen af jul…
Den varme kanel, søde appelsin og krydrede kardemomme…
Årstiden indbyder til hygge, varm kakao og bagværk. Alt fra sprøde brunkager, luftige æbleskiver og krydrede juleboller.

Julebollerne opstod efter en dag med fokus på decembers råvarer. Jeg havde bla. kanel, kardemomme, hasselnødder og syltet appelsinskal liggende og kunne ikke slippe tanken om at kombinere dem i bløde boller. (self toppet med et godt lag smør!)
Jeg tog opskriften på mine veganske chokoladeboller, fiflede lidt rundt, tilføjede appelsinsaft + skal, nødder og julens krydderier. Stadig helt uden æg og mælkeprodukter.
De blev toppet med kardemommesukker og hasselnøddeflager.
Ind i ovnen og på et split sekund spreder der sig en duft af jul.

Nu var det blot at sætte kaffen over, finde tæppe og søndagskryds frem og nyde en lun hjemmebagt julebolle..

veganske juleboller med chokolade og appelsin

Vegansk bagværk – luftigt og lækkert

Jeg er vokset op med bløde boller – ingen weekend, ferie eller eftermiddag uden..haha.
Min mormor laver verdens bedste, og NØJ jeg har spist mange!!
Men de er ikke veganske…
Bløde boller med luftig midte og krumme var derfor en af de opskrifter jeg MÅTTE lave. Jeg nørdede med forskellige erstatninger for æg og da de sad i skabet var glæden stor.

Først blev det til hjemmebagte hveder, helt klassiske med kardemomme. Dernæst chokoladeboller, bløde, lækre og uimodståeligt. De er hurtigt blevet familiens favorit.
Begge lavet med aquafaba til at gøre dem luftige og lækre.
Jeg vender derfor ofte tilbage til opskrifterne når jeg skal viderudvikle nye kombinationer af veganske bløde boller.
Julebollerne er uden aquafaba men med plantemælk, yoghurt og blødt smør til at gøre dem bløde og smagfulde.
De er tilsat appelsinsaft og skal som giver den aromatiske julede smag sammen med krydderier.

veganske juleboller med chokolade og appelsin

Bløde teboller med chokolade og appelsin

Fyldet?
For ingen julebolle uden fyld.

ÅÅÅH YES!
Her sparer vi ikke! Men går ALL IN på chokolade, nødder og syltet appelsin.
Om det er lækkert?
Det kan du spise en julebolle på det er 😉
OG OG er du ikke helt med på ideen om trioen giver jeg dig ideer til hvordan du kan bytte rund længere nede.

Ingredienserne synes måske mange, men det er råvarer vi ofte har i skabet, herunder krydderier.

veganske juleboller med chokolade og appelsin

Ingredienser til veganske juleboller

  • Plantemælk
    – Mandel, havre, ris

  • Gær
    – Du kan koldhæve bollerne. Brug da 10g i stedet.
  • Yoghurt
    – Giver en lækker blød dej og erstatter ægget

  • Appelsinskal + saft
    – Uundværligt!!

  • Salt
    – Runder vores smage af. Jeg bruger flagesalt.

  • Kanel, kardemomme
    – Julens krydderier. Brug gerne hel kardemomme og knus dem i en morter det gør smagen mere intens og afrundet.

  • Rørsukker
    – Eller anden sukker. Fx. hvid sukker eller kokossukker.

  • Vegansk smørblok – Blødt
    – Jeg bruger Naturli’ smørblok. Skær den i små tern og lad den blive blød inden brug.

  • Hvedemel
    – Jeg har ikke testet en glutenfri version.

  • Chokolade, hasselnødder, syltet appelsinskal
    – Fyldet kan du variere.
    – Du kan bruge din ynglingschokolade.
    – Er du ikke til hasselnødder kan du udelade eller bruge andre nødder.
    – Du kan udelade appelsinskal eller bruge rosiner/tranebær i stedet.
    – Kan du finde afskallede ristede hasselnødder er det ekstra luksus.
    – Klargør gerne dit fyld og stil på køl inden det kommer i dejen. Så undgår du din chokolade smelter.
    – Prøv en version med hvid chokolade, pistacie og tranebær.
veganske juleboller med chokolade og appelsin

Opskrift på krydrede og bløde juleboller her

Håber i vil nyde dem ligeså meget som jeg, julebollerne er:

  • Bløde og luftige
  • Krydrede og søde
  • Smager af jul
  • Nemme at variere
  • Perfekt til julebordet
  • SÅ lækre og..
  • Uimodståelige!
veganske juleboller med chokolade og appelsin

Veganske juleboller

Bløde krydrede juleboller med appelsin og chokolade. Smagen af jul for hele familien.
5 fra 3 stemmer
Antal: 15 stk.
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
Hævetid1 t 40 min
I alt2 t 10 min

Ingredienser

Juleboller

  • 170 g plantemælk (havre, ris, mandel, soya)
  • 25 g gær
  • 100 g vegansk yoghurt
  • ½ appelsin skallen
  • 50 g appelsinsaft
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk knuste kardemommefrø (eller stødt)
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk flagesalt
  • 80 g smør, blødt
  • 520-540 g hvedemel (ca.)
  • 80 g chokolade, grofthakket
  • 25 g hasselnødder, grofthakket
  • 25 g syltet appelsinskal i tern

Topping

  • Plantemælk
  • 2 spsk rørsukker
  • ¼ tsk knuste kardemommefrø (eller stødt)
  • Hasselnøddeflager

Tilberedelse

  • Forbered: Start med at hakke chokolade, nødder og appelsinskal og kom det i skål. Stil i køleskabet til senere. Skær smørret i tern og sæt til side.
  • Fjern skallen fra de hele kardemommefrø og knus frøene i en morter. Det smager fantastisk og meget mere aromatisk end stødt kardemomme. Husk at knus ekstra til topping.
    Bland sukker, kardemomme, kanel og salt og sæt til side. Vej melet af og sæt til side. Lun plantemælken i en lille gryde.
  • Juleboller dej: Tilsæt den lune mælk til røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt yoghurt, appelsinskal, saft, sukker og krydderier. Tilsæt hvedemel, hold lidt tilbage og ælt dejen 3-5 min. Tilsæt det bløde smør og ælt videre ved medium/høj hastighed ca. 5 min indtil dejen er glat, samlet og slipper skålens kanter. Juster med mel, dejen må gerne være let fugtig.
  • Skru ned til lav hastighed og kom din chokolade/nødde/appelsinblanding i og ælt kort til det er fordelt. Du kan gøre dette i hånden hvis det er nemmere. Kom husholdningsfilm over skålen + viskestykke og sæt til hævning ved stuetemperatur ca. 1 time.
  • Juleboller fortsat: Vend dejen ud på meldrysset bord. Lav portioner på 75g stykket. Form og fold bollerne ved at tage siderne og folde ind under bollen. Dette gør du står med en blank overflade der ikke vil sprække under bagning. Kom i den klargjorte form med foldningen nedad. Kom et let fugtigt klæde over og lad bollerne efterhæve 40 min.
  • Forvarm imens ovnen til 220° almindelig over/under varme og klargør bradepande eller form med bagepapir. Rør sukker og kardeomme og hasselnøddeflager sammen. Pensl dine boller med lidt plantemælk og drys med sukkerblandingen. Bag bollerne 12-15 min indtil gyldne. Fjern dem gerne fra formen så de ikke bliver bløde i bunden.
  • Nyd dem lune som de er eller med smør på. Kan opbevares i lufttæt pose et par dage men er bedst nybagte. De smager skønt ristet dagene efter.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments