Glutenfri bananbrød er luftigt, svampet, sundt og vil glæde store som små. Bananbrød lavet helt uden æg, sukker og gluten men stadig med saftig midte, sprøde kanter og perfekt sødme. Perfekt til morgenmad, snack eller sund dessert! Server alene eller toppet med alt fra nøddesmør, is eller smør og pålægschokolade.
Lækkert, svampet og sundt bananbrød
Spænd sikkerhedsselen. Gør dig klar til rejsen.
Jeg vil i dag tage jer med på mission:
*GLUTENFRI VEGANSK BANANBRØD UDEN SUKKER !!*
Jeg nævner lige igen; Bananbrød UDEN æg, mælk, mel ELLER sukker!
Ha! Go’ fornøjelse tænker du nok.
Og JA det var lige så sindsygt som det lyder!
Det var en intens rejse som startede men en ide, et vegansk og glutenfri bananbrød! Jeg er ikke selv 100% glutenfri men min mave trives ved det. Flere af jer efterspørger ofte glutenfrie opskrifter så denne er til JER.
Ønsket var at skabe et bananbrød alle kan spises af alle, nydes og som er fuld af næring.
Det var en hæsblæsende rejse, som resulterede i 3 mindre gode brød og til blev det 4. bananbrød bagt, brødet som fik mig til at misse et hjerteslag! Jeg har spist det siden og håber i vil elske det ligeså meget som jeg!
Glutenfri bananbrød er:
- Genialt lækkert!
- Sundt og nærende
- Svampet, luftig, luksus!
- Saftig midte og sprøde kanter
- Vegansk, glutenfri uden sukker
- Naturlig sødet
- Chokolade fyldig med nødder
- Perfekt som morgenmad
- TILFREDSSTILLENDE !!…
PIFT – BANANBRØD MED HVEDEMEL: Spiser du ikke glutenfrit men ønsker et sundt, vegansk bananbrød uden sukker?!
Læs med i mine tips og tricks hvor jeg giver mulighed for at bruge hvedemel i stedet. Stadig lige lækkert!
Glutenfri bananbrød opskrift:
Glutenfri bananbrød
Ingredienser
- 90 g neutral soyamælk
- 2 spsk citronsaft
- 3 stk store bananer
- 100 g dadler
- 60 g neutral olie
- 1 stk appelsin, skallen
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 75 g aquafaba
- 45 g mandelmel
- 65 g kikærtemel
- 65 g havremel
- 65 g kartoffelmel
- 1¼ tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk kanel
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt ingefær
- 40 g valnødder
- 40 g chokolade
Tilberedelse
- TIP: Jeg anbefaler at læse tips & tricks for yderlige information og eventuel udskiftning af råvarer samt hvilke steps du skal være obs. på ved glutenfri bagning.
- Klargør: Start med at forvarm ovnen til 175° varmluft og beklæd en lille brødform med bagepapir. *Min form måler 26 X 10 cm i indvendige mål.
- Forbered: Kom soyamælk i en lille skål men citronsaft og sæt til side. Dette bliver vores "kærnemælk". Dræn en dåse kikærter og gem vandet = dette er vores aquafaba. Vej 75g af og kom i stor skål. Vær opmærksom på skålen er helt ren, uden sæbe- eller fedtrester da aquafaba ellers ikke kan piskes. Brug evt. en metalskål. Sæt til side. I en skål bland mandelmel, kikærtemel, havremel, kartoffelmel, bagepulver, natron, kanel, kardemomme og ingefær. Sæt til side. Hak nødder og chokolade groft og sæt til side. (Kan udelades)
- Blend: I kraftig blender kom soyamælk, bananer, dadler (uden sten), olie, citrusskal, vaniljesukker og salt. Blend indtil massen er glat og homogen. Sæt til side. *Bananerne vejer i alt ca. 300-330g.
- Pisk: Med elpisker pisk din aquafaba 3-5 min indtil den bliver luftig og danner bløde toppe. Den skal ikke være helt stiv som til maregns.
- Tilsæt bananblandingen til skålen med aquafaba og si melblandningen over. Pisk nu meget KORT ved lav hastighed, kun lige indtil din kagedej er samlet. Den skal bevare så meget mulig luftighed.
- Vend forsigtigt valnødder og chokolade i dejen, gem evt. lidt til at toppe med.
- Kom dejen i klargjort form og bag brødet i ca. 35-50 min indtil en tandstik kommer ren ud, der må sidde lidt krummer på. Husk alle ovne er forskellige og brødet skal evt. bage lidt mindre eller mere.*Mit brød bagte 40 min. Se gerne mine tips og tricks i forhold til korrekt bagning af brødet.
- Lad brødet afkøle 10 min i formen inden du forsigtig lader det afkøle på bagerist. Nyd bananbrødet alene eller top med smør, marmelade, is eller nøddesmør.
- Opbevar bananbrødet i lufttæt pose med bagepapir, evt. i køleskab hvis det er meget varmt, gerne tag det ud lidt før det skal spises. Brødet er bedst de første 2-3 dage.
Noter
- Aquafaba er “vandet” fra en dåse drænede kikærter.
Egne noter
Sundt bananbrød uden sukker, gluten og æg
Når man hører glutenfri, vegansk OG sukkerfri kan man godt blive skeptisk! Smager det overhovedet af noget? Er det tungt, tørt og kedeligt?!
Derfor var min mission klar = At skabe et glutenfri og vegansk bananbrød som var svampet, lækkert og havde en perfekt sødme, selv uden tilsat sukker!!
Noget af det vigtigste for mig i min madlavning og den jeg deler med jer er; VELSMAG!
Jeg vil aldrig gå på kompromis med smag, konsistens og tekstur i jagten på et glutenfrit eller sukkerfri alternativ.
For mig er mad – mad!
Mad kan være kager lavet med sukker og smør. Som en nem og uimodståelig banankage, den tilfredsstiller alle celler i min krop. Haha..
Men det kan også være et glutenfri bananbrød som smager ala banankage men er fuld af ene næringsrige ingredienser og giver dig god energi – OGSÅ til morgenmad. (du må også godt spise kagen til morgenmad – husk intet er sort/hvid)
Tilbage til bananbrødet som jeg har spise lige siden. Til morgenmad, snack eller toppet med yoghurt og friske bær!
Det er ikke sødt og snasket som traditionel banankage men er derimod perfekt som “brød” enten alene eller med topping!
PIFT: Har du ikke tid til at bage et bananbrød men ønsker en sund og glutenfri snack(muffin)? Bare rolig, du kan bage sunde glutenfri muffins. De er sødet på dadler, fulde af banan, squash og lækker chokolade!!
Svampede og super nemme at lave. Få opskrift HER!
Eller luftige, sunde og søde bananpandekager. Glutenfri og fuld af protein! Find opskrift HER og se video hvor jeg laver dem HER.
Glutenfri og vegansk bananbrød – Ingredienser
Ingredienslisten kan virke lidt lang, men lad dig ikke skræmme væk! Mange af ingredienserne er basisingredienser heriblandt krydderier.
Udstikkeren er de 4 typer glutenfri mel.
Tænker du 4?!! JEPS 4!
MEN hold fast. Der er, en hel særlig grund til dette og hvorfor jeg netop har bagt dette brød 4! gange. Det krævede den hel rette melblanding.
Glutenfri bagning kræver videnskab og en kombination af lette, medium og tunge meltyper i jagten på en luftig og let konsistens.
Jeg vil derfor anbefale dig at følge opskriften og først derefter begynde at eksperimentere men alternativer, som jeg har skrevet længere nede i tips & tricks.
*Find hele opskrift nederst i indlæg med fremgangsmåde*
INGREDIENSER TIL BANANBRØD:
- Modne bananer: Hele humlen i et perfekt bananbrød ligger i dine bananer. De kan næsten ikke blive for modne, så har sukkerstofferne nemlig udviklet sig.
- Soyamælk + citronsaft = Vegansk kærnemælk
- Dadler: Jeg har brugt juicy dates, sørg gerne for de er godt bløde.
- Neutral olie – fx. raps, oliven eller neutral kokosolie. Du kan alternativt bruge smeltet vegansk smør.
- Citrusskal: Appelsin eller citronskal giver bananbrødet et skønt pift!
- Salt, vanilje, krydderier: Varme krydderrier og banan går hånd i hånd. Vi bruger kanel, kardemomme og ingefær. Du kan udelade eller blot bruge kanel, men jeg vil klart anbefale.
- Aquafaba: Vandet fra en dåse kikærter. Dræn dåsen og gem “vandet” = aquafaba. Vej 75g af som beskrevet i opskrift.
– Læs mere om aquafaba her. - Glutenfri mel: Jeg bruger en blanding af mandelmel, kartoffelmel, kikærtemel og havremel.
– Se tips og tricks hvis du ønsker at udskifte til anden glutenfri mel eller bruge hvedemel. - Natron + bagepulver: Kombinationen er god til vegansk og særligt glutenfri bagværk som mangler hæveevne både fra æg og gluten.
- Valnødder + mørk chokolade: Jeg har valgt at tilføje nødder og chokolade men du kan helt udelade eller blot vælge enten valnødder eller chokolade.
– Valnødder kan udskiftes med fx. grofthakkede mandler, cashewnødder, hasselnødder eller pekannødder.
Topping til bananbrød:
Jeg er fan af bananbrødet af flere grunde!
Det er fuld af god næring, protein, frugt og så det ikke for sødt! Brødet er ikke som en kage men nærmere et brød hvor vi kan toppe med alverdens lækkerier, win-win hvis du spørger mig!
I tvivl om hvad du skal toppe dit bananbrød med?
Her kommer et par ideér:
- Nøddesmør & hjemmelavet nutella (+ banan, hindbær, æble mm.)
– Prøv en kombi med nøddesmør + bananskiver + et drys kanel. - Plantesmør
– Et kold lag smør på lunt bananbrød eller efter en tur på risteren – MUMS! - Marmelade
– Evt. med smør nedenunder 😉 - Pålægschokolade
– Selfølgelig med smør nedenunder! haha..
– Prøv at rist bananbrødet og kom pålægschokolade på mens det stadig er lunt = hurtig nutella. - Vaniljeis eller din favorit variant
– MUST TRY!!
– Jeg må bare sige at bananbrød + is = Kærlighed.
Glutenfri bananbrød – tips & tricks
Læs gerne tips & tricks igennem så du nemt og sikkert kan bage et fænomenalt glutenfri bananbrød!
- Modne bananer:
- Des mere moden bananer du bruger jo mere sødt og saftigt vil dit bananbrød blive. Brug gerne de helt modne som er begyndt at få brune små pletter og dufter sødt.
- Des mere moden bananer du bruger jo mere sødt og saftigt vil dit bananbrød blive. Brug gerne de helt modne som er begyndt at få brune små pletter og dufter sødt.
- Vej dine ingredienser + bananer:
- Jeg anbefaler altid du vejer dine ingredienser nøje af da det har en indflydelse på dejens konsistens og særlig når vi arbejder med glutenfri kager.
– Vej gerne bananerne af og ram ca. den vægt beskrevet i opskriften. Her undgår du at kagen enten bliver for tør eller våd og dermed ikke vil bages færdig.
- Jeg anbefaler altid du vejer dine ingredienser nøje af da det har en indflydelse på dejens konsistens og særlig når vi arbejder med glutenfri kager.
- Leg med krydderier/citrusskal:
- Du kan snildt lege med smagene i dit bananbrød.
– Prøv at udskrift krydderierne med 2 tsk. pumpkin pie spice mix.
- Du kan snildt lege med smagene i dit bananbrød.
- Størrelsen på brødform:
- Der er stor forskel på brødforme og dette kan påvirke bagetiden. Min form måler 10 x 26 i indvendige mål. Vær obs. på størrelsen af din form og juster evt. bagetiden derefter.
- Der er stor forskel på brødforme og dette kan påvirke bagetiden. Min form måler 10 x 26 i indvendige mål. Vær obs. på størrelsen af din form og juster evt. bagetiden derefter.
- Beklæd formen med bagepair:
- Jeg krøller et stykke bagepapir sammen. Folder det herefter ud og kommer i formen. Dette gør det nemt kan passe ned i formen når det først har været krøllet sammen.
- Jeg krøller et stykke bagepapir sammen. Folder det herefter ud og kommer i formen. Dette gør det nemt kan passe ned i formen når det først har været krøllet sammen.
- Hvor længe skal mit brød bage?
- Det mest afgørende punkt og endnu mere i glutenfri bagning. Alle ovne er forskellige samt højden på risten i ovnen. Det er vigtigt du holder øje med dit brød så det ikke ender med at blive tørt eller ubagt og dermed klægt.
- Mit brød fik 40 min. med en rist i midten af ovnen. Jeg vil anbefale dig at tjekke imellem 40-50 min. Evt. lidt før, den første gang du bager brødet og lige skal lære din ovn at kende. Måske det kun skal bage 35 min.
- Stik en tandstik eller strikkepind i brødet og tjek om det er færdigt. Der må gerne sidde små krummer på. Hellere 1 minut for “lidt” end for meget. Husk alt er jo vegansk og kan spises råt. Så ingen fare forude!
- Når du har taget brødet ud af ovnen, skal det køle ca. 10 min i formen hvorefter du løfter det op, med bagepapir, og lader det afkøle på rist.
- Glutenfri bagværk har godt af at køle af og samle sig, så hvis du kan, vent gerne lidt inden du skær i brødet.
- Glutenfri mel – kan jeg udskifte dem med andre typer?
- Når vi bruger glutenfri mel er det vigtigt at være opmærksom på deres sugeevne. Vi opdeler dem i lette, medium og tunge meltyper. Indenfor hver kategori kan du som regel skifte imellem mel-varianterne.
– Brug oversigten i dette indlæg som guide.
– Jeg anbefaler ikke du udskifter mandelmel. Kan du ikke tåle mandler anbefaler jeg du bruger anden nøddemel fx. kokosmel/hasselnøddemel eller evt. boghvedemel eller fuldkornsrismel hvis du er allergisk overfor nødder.
- Når vi bruger glutenfri mel er det vigtigt at være opmærksom på deres sugeevne. Vi opdeler dem i lette, medium og tunge meltyper. Indenfor hver kategori kan du som regel skifte imellem mel-varianterne.
- Kan jeg bruge hvedemel?
- Er du ikke glutenallergisk men ønsker blot et sundt og lækkert bananbrød som er naturlig sødet kan du snildt bruge almindelig hvedemel.
- Erstat de 4 typer glutenfri mel i samme mængde hvedemel = 240g.
- Top dit bananbrød med chokolade:
- Lyst til endnu mere luksus? Top bananbrødet med smeltet chokolade eller chokolade ganache.
- Lyst til endnu mere luksus? Top bananbrødet med smeltet chokolade eller chokolade ganache.
- Opbevaring af glutenfri bananbrød:
- Opbevar brødet i lufttæt pose, gerne med bagepapiret. Evt. på køl hvis det er meget varmt, og tag det her ud lidt inden det skal nydes.
– Bedst de første 2-3 dage. - Du kan fryse brødet, evt. i skriver og tø op ved lejlighed. Lun evt. kort i ovnen.
- Brødet smager SKØNT ristet på brødrister og smurt med kold smør og evt. pollelade = pålægchokolade.
- Opbevar brødet i lufttæt pose, gerne med bagepapiret. Evt. på køl hvis det er meget varmt, og tag det her ud lidt inden det skal nydes.