Nye, friske, sprøde råvarer i Maj og opskrift på de lækreste bagte rabarber. Sødet med appelsin, vanilje og et drys rørsukker. Nemt, delikat og perfekt til sommerens desserter, eller i glas med yoghurt og granola. Lad Majs råvarer fortrylle og forsøde dit køkken. Vi dykker ned i månedens lækre råvarer med nemme tips, tricks og ideer til anvendelse
#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer – Maj
Du søde Maj.
Kirsebærtræerne blomstre. Haven gøres klar. Dagene er længere, aftenerne mildere. ÅHH jeg ELKSER forår.!
Men WOW jeg synes LIGE det har været April. Tiden er en mærkelig størrelse. Minder mig hvert år om at NYDE – lige nu!
Nyde den friske luft, fuglefløjt, nærværet, solen der varmer.. OG alle de skønne grøntsager og frugter som beriger os.
Vi går en fantastisk sæson i møde, snart vrimler Danmark med friske, hjemmedyrkede grøntsager, bær og frugter.
Jeg holder allerede NØJE øje med min solbær, hindbær og ribsbusk…
Men Maj kommer ligeledes med frisk pust, nye forsyninger, friske og sprøde.
Maj byder på de skønneste rabarber og jeg har været ude i mors have og høstet første omgang. Jeg deler i dag opskriften på skønne bagte rabarber. Lavet i ovnen på 15 min. Krydret med appelsin og vanilje. Perfekt til sommerens kager, grød, smoothies, eller yoghurt.
Glæder mig til at deles månedens 5 lækre råvarer, guide med tips, tricks og ideer til opskrifter.
LET´S GO GREEN!
Månedens 5 udvalgte råvarer:
Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Er krydderurter i blandt de 5, er de i vinterhalvåret dyrket i drivhus. Jeg tager dem dog ofte med da de bidrager med smag og kan gøre underværker sammen med øvrige grøntsager.
Mine 5 udvalgte i marts:
- Asparges
- Karse
- Forårsløg
- Radiser
- Rabarber
Læs gerne indlægget fra Februar hvor jeg dykker meget mere ned i de 5 grundsmage, teksturer samt tilberedning og hvorfor dette er vigtigt når vi arbejder med grøntsager – Find indlægget HER
Asparges – Vidunderlige stængler
Forår rimer på asparges. Grønne, sprøde stængler med kraftig smag og fuld af næring. Vi kender bedste den grønne sort, men asparges findes ligeledes i hvid. De grønne har dog et større næringsindhold, og rig B og C vitamin samt kostfibre som er medhjælpende til et sundt tarmsystem.
Asparges kan tilberedes og anvendes på flere måder:
- Asparges smager skønt alene enten dampet 1-2 min eller i rå tilstand.
- Kan grilles og serveres i salater.
- Brug dem fint snittet i salater eller buddha bowls – smager skønt serveret med appelsinvinaigrette.
- Brug dem som snack grønt og server med dips og hummus.
TIP: Undgå trevlede hårde ender – Knæk asparges inden brug, den vil automatisk knække hvor den friske del starter.
Opbevar asparges i på køl i lufttæt pose.
Karse – Skarp og intens krydderurt
Hvem har ikke sået karse i 3. klasse? Men karse er SÅ meget mere end 3. klasses natur/teknik time.
Karse har en skarp smag som kan minde om peberrod og er derfor skønt modspil i mange retter. Prøv karse:
- Pynt på smørrebrød
- Perfekt sammen med vegansk æggesalat – uden æg 😉
- Brugt som krydderurt i salater: Prøv spidskål, fennikel, pære, karse og citronsaft. Gerne serveret med en vinaigrette.
- Pynt på vegansk omelet
- Brug den i krydderurtedressing sammen med fx. dild
Forårsløg – Sprød og mild
Forårsløg er smukke, delikate i smagen og en skøn forårsspise. De er medlem af løgfamilien men høstes før løget når at udvikle sig og forårsløget stadig er mild og let i smagen.
Forårsløget milde og sprøde smag gør vi kan anvende det måde som løg og krydderurt:
- Snit det øverste af de grønne blade fint og brug som drys på smørrebrød, i sandwich eller salater.
- Brug som tilbehør til gryde-, wok- og curryretter.
- Særligt godt til asiatisk mad. Prøv en skøn vegansk sushi bowl.
- Smaggiver til buddha bowls – Prøv pulled portobello med coleslaw og friske forårsløg.
- Forårsløg kan dampes og servers lune som tilbehør.
- Prøv at grill dem og top med revet citronskal og vinaigrette.
TIP: Opbevar forårsløg i lufttæt beholder på køl. Her holder de ca. 7-10 dage. Er det øverste blevet slattent skæres bladene blot af, og den hvide løg-del kan herefter snildt anvendes.
Radiser – Skarpe og sprøde
Lækre små sprøde labaner. Med skarp smag og saftig midte. Radiser spises rå og kan variere meget i styrke alt efter hvilken sort de er. Radiser bliver ofte overset, men kommer med et vælg af muligheder:
- Snittes i tynde skiver og syltes. Smager skønt ovenpå smørrebrød eller i salater. Lav en klassisk eddike lage om kom skiverne heri. Evt. krydder med dild.
- Snittes fint og vendes i salater – Prøv en lækker spidskålssalat med radiser og frisk appelsin vinaigrette.
- Fjern toppen af og brug “stokkene” som stave til snack. Serveret med lækker rødbedehummus, dips eller blot alene.
- Brug dem i sandwich og på smørrebrød. Smager skønt med vegansk æggesalat.
TIP: Opbevares på køl i lufttæt beholder – toppen skæres af for længere holdbarhed.
Er radiserne blevet slatne? Fyld en stor skål med iskold vand og læg dem heri ca. 30 min. indtil de er sprøde igen.
Rabarber – Forårets søde begyndelse
Få opskriften på de bedste bagte rabarber med vanilje og appelsin. Søde, syrlige og nemme at lave. Perfekt til både morgenmad, desserter eller en lille snack serveret med yoghurt og granola
Søde, syrlige, sprøde rabarber er mit absolut favorit forårsgrøntsag. Rabarber er en flerårig staude som er utrolig nem at passe. Du kan høste stængler op til flere gange i løbet af sæsonen.
Rabarber anvendes ofte i det søde køkken med er i særdeleshed ligeså lækker i salte kombinationer. Leg med smage og brug rabarber:
- Bagte rabarber serveret med yoghurt og granola.
- Rabarbermarmelade med vanilje og et strejf af citron. Evt. i kombination med friske jordbær når sæsonen starter.
- Syrlig rabarberkompot serveret til sommerens grillaftner med plantebaserede pølser, agurk samt kartoffelsalat.
- Smager skønt i muffins, kager samt tærter.
- Lav en omgang læskende rabarbersaft.
- Brug de bagte rabarber til dessert serveret med vaniljeis og chokoladedrys.
- Kom bagte rabarber i lag med vegansk vaniljecreme og sprød crumble til en trifli.
TIP: Opbevar rabarber på køl uden top i lufttæt beholder eller grøntsagsskuffen.
FORÅR i et glas!
Med de ord vil jeg ønske jer en SMUK maj måned – med lys, glæde, sprøde grøntsager og lækker mad! Husk – træk vejret, vær i nuet og NYD det mere!!
Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.