Annonce

Krydret linseret med søde kartofler

Krydret intens gryderet med linser og sød kartoffel er perfekt til dage hvor det skal være nemt, hurtigt og lækkert. Linseret med kartofler mætter dejligt og er fuld af god protein samt kostfibre. Sæt gang i gryderne, hak søde kartofler og lad indiske dufte ramme dit køkken og fortylle dine smagsløg. Vegansk og vegetarisk gryderet hele familien vil elske, toppet med ris og let syrlig agurk-løg salat.

vegetarisk linseret

Vegetarisk gryderet med røde linser

Det er efterår, det rusker i vinduerne og bladende falder så småt af træerne. Og ALT jeg har lyst til er krydrede varme gryderetter. Dagens vegetariske gryderet med røde linser opstod efter endnu en omgang “kig i køleskabet og brug hvad du har”.
MEN det gør den ikke mindre uovertruffen – Tværtimod er den fuld af smag, mæthed og gode råvarer.

Linseretten er inspireret og krydret med indiske noter fra bl.a. karry, spidskommen, rigelig ingefær og selvfølgelig hvidløg. Saucen er cremet fra kokosmælk kombineret med bouillon og moste tomater. De røde linser giver mæthed og er med til at samle retten, da de suger en masse væske og giver en dejlig tyk sauce, som er en kombination af gryderet og en smule suppe-vibe.
Og det ved jeg jo i alle elsker, efter bloggens første suppe, hokkaidosuppen, er et HIT!

Dagens indisk inspireret gryderet med linser blev serveret med ris og en frisk agurk-løg salat som gav et dejligt frisk pift til de krydrede smage. Du kan også servere lækkert brød og en god klat creme fraiche til. OG retten smager ligeledes godt koldt og er god flere dage efter, så lav endelig rigeligt og frys enten ned eller nyd til frokost.
DAGENS LINSERET ER:

  • Vegetarisk og vegansk linseret
  • Linser på den sjove måde
  • Krydret og intens
  • Nem og hurtig at tilberede
  • Skøn dagene efter – Både varm og kold
  • Mættende og sund gryderet med linser

Opskrift på nem vegetarisk linseret

Reklamelinks er markeret med*
Opskrift linseret med søde kartofler
Gem til madplan

Krydret linseret med søde kartofler

Skøn vegetarisk linseret med søde kartofler, røde linser og krydret sauce. Nyd mættende og smagfuld gryderet og top med ris samt lynsyltet agurker.
5 fra 5 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse30 minutter
I alt45 minutter

Ingredienser

Linsegryde

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 stk løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1,5 spsk fintrevet ingefær
  • 30 g tomatpure
  • 1 tsk miso
  • 1 spsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ tsk koriander
  • ½ tsk chiliflager
  • ½ tsk gurkemeje
  • ½ tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • 250 g store tomater
  • 500 g søde kartofler
  • 150 g røde linser
  • 4-5 dl grøntsaugsbouillon
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 spsk lys tahin (eller peanutbutter)
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk sukker
  • Ris

Lynsyltet agurk og rødløg

  • 1 stk rødløg
  • 2 stk skoleagurker
  • 1 stk lime
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 spsk olivenolie

Tilberedelse

  • FØR DU STARTER: Husk at koge ris til servering efter anvisning på posen.

Linsegryde

  • FORBERED RÅVARER: Start med at skrælle løg, skære dem halvt over og herefter i tynde skiver. Riv hvidløg og ingefær fint. I en lille skål kom tomatpure, miso samt alle tørrede krydderier.
    Skyl tomater og skær i små tern. De søde kartofler vaskes godt, lad gerne skrællen side hvis de er økologiske, og skær dem herefter i mundrette tern. Klargør bouillon og skyl de røde linser godt under koldt vand.
  • LINSEGRYDE: Varm en tykbundet gryde op til middel varme og tilsæt olie. Når varm, tilsæt løg og lad dem stege indtil gyldne og bløde. Tilsæt herefter hvidløg og ingefær og lad det stege med 1 min. inden du tilsætter din skål med miso, tomatpure og krydderier. Lad det svitse med så krydderierne for lov at "brænde lidt af" men husk at røre rundt. Tilsæt herefter tomater og lad det hele suge smag og kraft til sig imens du moser tomaterne med krydderierne i gryden.
    Tilsæt linser, søde kartofler, bouillon, kokosmælk samt tahin. Lad det hele komme i kog. Skru ned og lad simre ca. 20 min. indtil linser og kartofler er møre, rør et par gange undervejs så vi undgår linserne brænder på i bunden. Når linseretten er færdig smages til med eddike, sukker samt salt og peber.
    Imens linseretten simre forberedes lynsyltet agurk-rødløg topping. Se længere nede.
  • SERVERING: Server linseretten med kogte ris, lynsyltede grøntsager og evt. frisk koriander på toppen. Ønsker du lidt ekstra luksus kan der drizzles med ekstra tahin og/eller ristede kerner.

Lynsyltet agurk og rødløg

  • KLARGØR: Skær agurk i semi-tynde skiver samt rødløg i tynde både og kom i skål. Tilsæt skal + saft fra 1 lime samt eddike, rørsukker og olivenolie. Vend rundt og lad marinere indtil linseretten er klar.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Gryderet med røde linser og sød kartoffel – Nem og sund aftensmad

Jeg møder ofte børnefamilier der rigtig gerne vil spise mere grønt, men ikke ved hvor de skal starte eller synes det bliver meget uoverskueligt.
Her er gryderetter og dagens linseret gode bud på nem vegetarisk aftensmad, som både store og små vil elske. Vi bruger en masse gode grøntsager og fyrer op for krydderierne som vi nemt kan justere efter børn og smagsløg.
Når først vi har snittet grøntsagerne og sat linseretten over er det blot at lade den simre indtil servering. Imens koges der ris og laves eventuelt tilbehør.

I grøn mad, også med børn, handler det om at se muligheder frem for begrænsninger. Start i det små, start med det der giver mening for jer og husk at alt nyt kræver læring og at nye vaner tager tid. Måske linseret tager lidt længere tid første gang, men så snart man kender rytmen vil jeg love det er meget nemmere end det måske syntes!
Jeg håber i vil give dagens linseret med søde kartofler en god chance for den er virkelig skøn!!
Og er der et par råvarer i mangler, kan i se muligheder herunder:

Linseret: Swap and switch

  • RÅVARER DER KAN ERSTATTES MED ANDET I DAGENS LINSERET:
    • TAHIN: Du kan bruge peanutbutter i stedet.
    • MISO: Kan erstattes med sojasauce men jeg anbefaler virkelig miso. Læs mere om mine tanker om miso HER og få en lækker opskrift på miso-hokkaido.
    • KOKOSMÆLK: Kan erstattes med madfløde. Evt. blot brug 250 ml. og spæd til med yderligere bouillon.
    • SØDE KARTOFLER: Leg med grøntsager og kombiner eller erstat med bl.a. almindelig hvide kartofler, blomkål, græskar, spidskål, squash, peberfrugter.

Tips og tricks til røde linser

Røde linser er en bælgfrugt på samme vis som kikærter, sorte bønner, edamamebønner mm. Røde linser kaldes ligeledes splitlinser da de er runde linser som oftes splitter sig i 2 halvforme. Anvendelsesmulighederne er mange og de er meget nemme at gå til, da røde linser imodsætning til andre bælgfrugter, ingen iblødsætning kræver og har en kort kogetid.

Hvordan tilbereder man røde linser?

Røde linser er meget nemme at tilberede da de ikke skal iblødsættes og blot koges i ca. 20 min. Husk at skyl dine linser inden de anvendes da der kan sidde støv/stenrester.
Du kan anvende røde linser i alt fra gryderetter, linseret, dahl og currys hvor de giver en lækker cremet konsistens, eller plantebøffer som proteinkilde da de nemt hænger “sammen” grundet deres cremede konsistens efter kogning. De kan også blendes med i saucer og hummus.

Er røde linser sundt?

Det 3. officielle kostråd lyder: “spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”.
Dette af flere årsager, herunder klima og sundhed. Bælgfrugter, herunder røde linser har utrolig lav klimabelastning vs. rødt kød og de kommer med en hel vifte af gode næringsstoffer. Herunder særligt protein, kostfibre, vitaminer og mineraler.

Røde linser har en vægtændringsfaktor på 2,5 hvilket betyder at 100g rå linser vil veje 250g kogt, da de suger meget væske til sig under kogning. Dette betyder også at proteinindholdet går fra 25g/100g i rå tilstand til ca. 10g/100g i tilberedte røde linser. Hvilket er højt imodsætning til andre bælgfrugter.

Dog er røde linser ret høj i kcal vs. proteinindholdet hvis vi sammenligner med rødt kød da kulhydratsindholdet er væsentlig højere, dog er der næsten ingen fedt i røde linser.
Husk at når vi taler “sund” kost, at alt handler om en balance, spise varieret og gerne planterigt. Personligt vælger jeg glædeligt røde linser til da de giver min krop en god mængde protein, holder mig mæt længe grundet kostfibrene og jeg får mange vitaminer og mineraler.

Fordele ved røde linser vs. “ulemper”

Lad os tage et lille recap på røde linser, hvilke fordele og eventuelle ulemper der kan være.

Fordele ved røde linser:

  • Proteinrigt vegetabilsk alternativ til kød: Ukogt: 25g protein/100g Kogt: ca. 10g protein/100g
  • Fiberrigt og fedfattigt produkt
  • Mættende
  • Rig på jern: 6,5mg/100g vs. kylling 0,9mg/100g
  • Naturligt glutenfri
  • Nem at gå til: Kræver ingen iblødsætning og kort kogetid
  • Lav klimabelastning: Næsten 50 gange lavere end oksekød
  • Mange tilberedningsmetoder: Curry, gryderetter, plantedeller, hummus, pandekager mm.

“Ulemper” ved røde linser:

  • Højt kulhydratsindhold vs. amimalske proteinkilder = Mange kcal for at opnå samme mænde protein
  • Minus fast i konsistensen: Røde linser holder ikke deres form og kan derfor ikke bruges i salater mm. hvor vi ønsker bid fra bælgfrugter
linseret med kokosmælk

Lækre linseretter til hele familien

  • KRYDRET KARTOFFELCURRY MED LINSER
    • Kartoffel curry med linser, grønkål og cremet sauce er nem, mættende og krydret. Indisk vegetarret perfekt til hverdagsmad og gæster. 
  • CREMET LINSEHUMMUS MED GULERØDDER
    • Linsehummus med bagte gulerødder, ristede kerner og karry er luftig, cremet og sund. Perfekt krydret, let spicy, smoky og med naturlig sødme fra gulerødder. 
  • LINSEPANDEKAGER
    • Linsepandekager lavet på blot 3 ingredienser. Veganske, glutenfri, fuld af protein og kostfibre. Madpandekager lavet på røde linser er skønne som wraps, mætter dejligt og er hurtige at lave.
  • DEN BEDSTE LINSE BOLOGNESE UDEN KØD
    • Vegansk bolognese er hverdagsklassikeren vi alle elsker. Skøn, fyldig og lavet på svampe, linser, grøntsager, rødvin og skønne krydderier. 
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments