Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Aftensmad - Comfort food - Glutenfri - Gryderetter
Gå til opskrift Udskriv opskrift

Linsegryde med svampe, rodfrugter og kokosmælk

vegansk linsegryde med grønne linser

Varmende linsegryde er fyldig i smagen, mættende og fuld af umami. Skøn vegansk gryderet lavet med grønne linser, svampe, rodfrugter og vendt i en cremet sauce på kokosmælk, tahin og dijonsennep. Server med timiankartofler, syltede rødløg og ristede kerner. Nem hverdagsmad der mætter, laves i en gryde og er færdig på 40 min.

Vegansk linsegryde – God hverdagsmad

Hverdagsretter..
Retterne som bliver lavet flere gange, er nemme, fulde af smag og mæthed..
Retterne hvor hele familien kan spise med og snildt kan tilpasses grøntsagsskuffen..
Hverdagsretterne er dem jeg altid vender tilbage til..

Dagens linsegryde er hurtig blevet en hverdagsret og opstod ved et (dejligt) tilfælde efter at have skudt billeder til “månedens råvare i januar”. Jeg ville bruge råvarerne til en ret, netop for at vise at vi med få ingredienser kan opnå stor smag.
Jeg havde først tænkt på lasagne med svampesauce..
Eller rodfrugtmos med vegansk bolognese..

MEN så gik jeg lidt januaramok med oprydning i køkkenskabet 😉
Bagerst inde fandt jeg en rest grønne linser der udløb slut januar 2021.
Det var “ment to be”.
Jeg ville stadig lave en opskrift og bruge svampe, timian, rodfrugter og citron..
Resultatet?

Den absolut bedste veganske gryderet jeg har lavet LÆNGE!!..

vegansk linsegryde med grønne linser

Gryderet med grønne linser, champignon og kokosmælk

Dagens gryderet med linser er lavet med få ingredienser men som er nøje udvalgt.
Vi har de 5 grundsmage som er særlig vigtige når vi arbejder med veganske retter. Ved at bruge de 5 grundsmage opnår vi en helhed og velsmag som gør vi føler os tilfredsstillet.

Dagens 5 grundsmage:
(de findes flere steder, dette er blot et udpluk)

  • Umami fra svampe og gærflager.
  • Sødme fra kokosmælk og persillerod.
  • Salt fra dijonsennep og tamari.
  • Syre fra æbleeddike.
  • Bitter fra timian.

Vi topper retten med syrlige rødløg, sprøde kerner og smagfulde kartofler..
Alt i alt er dagens linsegryde:

  • Varmende
  • Fuld af grøntsager + kostfibre
  • Proteinrig + mættende
  • Nem og hurtig at lave
  • Kan nemt varieres
  • Comfort food
  • Perfekt hverdagsmad
  • Tilfredsstillende..
vegansk linsegryde med grønne linser og kokosmælk

Nem aftensmad til flere dage

Hvis i har fulgt mig på Instagram ved I jeg er fan af food prep, at klaregøre alt fra grøntsager, koge quinoa og lave gryderetter der blot skal lunes.
Når man alligevel er igang med at snitte, hakke og svitse, er det så nemt at lave ekstra. Tiden man sparer i sidste ende er guld værd samtidig med at det er nemmere at spise godt og nærende når det er tilgængeligt.

Linsegryden er super skøn da den netop er nem at lave og snildt kan varmes op igen. Du kan opbevare den på køl 2-3 dage.
Alt efter tilbehør rækker 1 portion ca. til 3-4 mennesker.

Tilbehør til vegansk linsegryde:

Jeg serverer linsegryden med lækre sprøde kartofler bagt med citronskal og timian, syltede rødløg og et drys ristede græskarker.
Kombinationen af den varme linsegryde, sprøde kartofler og syrlige rødløg er skøn og jeg kan strække linsegryden over flere dage.

Andre ideér til tilbehør kunne være en enkel spidskålssalat med krydderurter og bladselleri, bagte rodfrugter, syltet fennikel eller grov rodfrugtmos.

Vil du gerne lære mere om food prep og mine rutiner kan du læse med her.
Husk alt starter i det små. Evt. find det du netop savner i din hverdag; den ting der kunne være en hjælp. Måske er det at preppe grøntsager, hummus eller en dressing så du nemt kan sammensætte en salat.

vegansk linsegryde
vegansk linsegryde med grønne linser, svampe og kokosmælk

Tips og tricks til linsegryde:

  • Foodprep:
    – Lav gerne dobbelt portion og hav til flere dage eller server med tilbehør. Se afsnit ovenfor.

  • Kombiner forskellige svampe:
    – Varier gerne hvilke svampe du bruger. Prøv portobello, karl johan eller shiitake eller lav en kombination af flere. Brug ca. 500g i rå vægt.

  • Prøv med beluga linser:
    – Erstat grønne linser med belugalinser. De har en skøn smag og giver bid til retten.

  • Varier dine rodfrugter:
    – Du kan snildt udskifte dine persillerødder. Prøv med pastinak, knoldselleri eller gulerødder i små tern eller lav en blanding.

  • Brug vegansk madfløde:
    – Prøv at udskrift kokosmælk med tilsvarende vegansk madfløde, det bliver lækkert cremet. Husk at brug tilsvarende mængde på 400g.

  • Tilsæt 2 tsk. miso:
    – Har du miso på lager tilsæt gerne 2 tsk. Det fremhæver umamismagen og runder retten af.

  • Server med syltet fennikel:
    – Prøv at servere linsegryden med syltet fennikel i stedet for, eller sammen med syltede rødløg.

  • Syltet rødløg – hurtig metode:
    – Lav en portion lyn-syltede rødløg:
    Snit 2-3 små rødløg på mandolinjern og vend med 2 spsk. rørsukker + 4 spsk. æblecidereddike. Lad stå ca. 15 min. og vend rundt løbende.

  • Smag til:
    – Rådet jeg altid giver men er vigtigt. Alles smagsløg er individuelle og derfor er det vigtigt I selv smager til.
    Når retten har simret færdig smag da til med salt, peber og evt. æbleeddike for ekstra syre eller lidt agavesirup for sødme.
vegansk linsegryde med grønne linser og svampe

Opskrift på linsegryde med svampe:

vegansk linsegryde med grønne linser
Udskriv opskriften Gem på Pinterest
5 fra 3 stemmer

Linsegryde med svampe

Vegansk linsegryde med svampe, rodfrugter og grønne linser er nem at lave, smager fortrinligt og er gryderetten der hurtigt bliver en hverdagsret.
Forb. tid10 min
Tilb. tid30 min
Samlet tid40 min
Kategori: Aftensmad, Comfort food, Gryderetter
Køkken: Glutenfri, Vegansk
Antal: 4 personer
(Pssst, du kan ændre på antallet, så ingredienser justeres automatisk)

Ingredienser

Linsegryde

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk løg, hakket
  • 2-3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 bakke brune champignon
  • 1 bakke hvide champignon
  • 3 stk persillerødder, i tern
  • 1,5 spsk frisk timian, finthakket (1,5 tsk. tørret)
  • 1,5 dl hvidvin
  • 150 g grønne linser, skyllet
  • 1 dåse kokosmælk (ell. vegansk madfløde)
  • 2 spsk tamari
  • 2 tsk dijonsennep
  • 2,5 spsk tahin (lys tahin)
  • 2,5 spsk gærflager (kan udelades)
  • 1 spsk æblecidereddike (ell. citronsaft)
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk flagesalt
  • 3-4 dl grøntsagsbouillon
  • Friskkværnet peber, agavesirup

Citron timian kartofler

  • Kartofler (ca. 600g)
  • 1 spsk olivenolie
  • ½-1 stk citron, skallen
  • 1 spsk frisk timian, finthakket (1 tsk. tørret)
  • Friskkværnet peber, salt

Tilbehør

  • Syltede rødløg (Se tip i indlæg)
  • Ristede græskarkerner
  • Groft brød

Sådan gør du

Linsegryde:

  • Klargør grøntsager: Start med at snitte løg og hvidløg. Rens champignon men pas på ikke at få vand i dem, har du en svampebørste er dette ideelt, skær dem herefter i skiver. Skræl persillerødderne, skær dem i tern og hak ligeledes din timian fint.
  • I en skål kom kokosmælk, tamari, dijonsennep, tahin, gærflager, æblecidereddike, paprika og salt. Rør sammen og sæt til side. Skyl også dine grønne linser og sæt til side.
  • Varm en stor stegegryde op til høj varme og tilsæt olie. Nu kommer det vigtige skridt: Steg dine svampe HEL tørre. Dette gør du ved at vende i dem løbende og lade alt vandet fordampe, det kan tage 5-10 minutter.
  • Når alt vandet er fordampet og du kan se dine svampe steger og for skorpe skruer du ned til middel-høj varme. Panden må ikke være på højeste varme ellers vil dine løg blive brændt og bitre. Tilsæt løg og hvidløg og lad det sautere i 1-2 min.
    Tilsæt herefter persillerødder og timian. Vend kort rundt. Tilsæt hvidvin, skru ned for varmen og lad alkoholen fordampe.
  • Kom grønne linser, kokosmælkblanding samt grønbagsbouillon ved og lad retten komme i kog. Start med 3 dl bouillon og tilsæt mere hvis den koger for tyk.
    Lad linsegryden simre i min. 30 min. indtil linserne er møre. Smag til med salt, peber, æblecidereddike for syre samt agavesirup for sødme.
  • Server linsegryden med bagte kartofler, syltede rødløg, ristede kerner og groft brød.
    *Se tips for ideer til tilbehør i indlæg.

Citron timian kartofler:

  • Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Rens eller skræl dine kartofler og skær dem i små både eller kvarte.
  • Vend kartoflerne med olie, citronskal, timian og peber. Vendt med salt til efter de er bagt. Kom på bageplade og bag dem i 30-40 min. afhængig af størrelse.
    Vend med flagesalt inden servering.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

buddha bowls

Buddha Bowl med orange tahindressing

kernebrød uden mel

Vegansk kernebrød uden mel - med tørret frugt...

vegansk massaman curry

Vegansk massaman curry - thailansk gul karry med...

vegansk bolognese med spaghetti

Vegansk bolognese - Linsebolognese med spaghetti

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Spinatpandekager🤸🏻‍♀️💚 Har ikke tal på hvor mange gange jeg har lavet dem🙆🏼‍♀️ De er super nemme, bløde og perfekte som madpandekager med fyld🔥 
.
Jeg tømmer ofte grøntskuffen og søger for der gerne er noget friskt, sprødt og bagt🥦🥒
Dertil en hummus, dressing, syltede rødløg samt andet topping🥑
Evt. kogte ris/quinoa og protein fra sprøde kikærter eller stegt tofu⚡️
.
Det skønne ved pandekager som ved Buddha Bowls er, at kun fantasien sætter grænser🎯
.
Skøn at servere med familie og børn da man kan stille alt frem i små skåle og bygge sin egen🌯
Pandekagerne er lavet på durummel hvilket gør dem så lækre bløde!
Jeg linker til dem i bio🚀🥬
.
Pift - der ligger også en glutenfri variant på bloggen, blot søg på spinatpandekager 🙌🏻
.
Håber jeres uge er startet godt🚀
.
.
.
.
.
.
#madpandekager #spinatpandekager #farverigmad #pandekager #veganskfrokost  #wraps  #vadveganeräter 
#veggiesandwich #spinat #plantebaseret #frokost #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegansandwich #vegetarmad #nemmad #sundfrokost #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt