Klassisk kartoffelsalat med cremet krydret dressing er det perfekte vegetariske indslag og tilbehør til sommerens grillaftner, picnic og ture på stranden. Prøv opskrift på kartoffelsalat med lækker creme fraiche dressing vendt med radiser og rødløg for ekstra sprødhed. Kold kartoffelsalat som er nem at lave og kan nydes af store som små.
Hjemmelavet kold kartoffelsalat
Hvad rimer på dansk sommer?
Det gør danske nye kartofler, søde jordbær og sprøde asparges. Hver har sin helt egen signaturret: Jordbærtærte, asparges salat og selvfølgelig, kold kartoffelsalat. Nye smagfulde små kartofler vend i cremet dressing med sennep og purløg. Klassisk, lækkert, nemt!
Men hvad med en skøn kartoffel salat med radiser, krydret dressing og kapers? Jeg kunne selvfølgelig ikke afholde mig fra at ændre i den helt klassiske, for i min verden, at gøre den bedre. Elevere den med mere smag fra kapers, dybde fra grov sennep og bid fra radiser samt rødløg. Kartoffelsalaten er super nem at lave, kræver få ingredienser og har samtidig “mmm”-faktor.
Prøv den – du vil imponere på buffetborde og sommerens grill aftner med venner og familie.
PS: Lav gerne dobbelt portion så du har dig en lækker frokost dagen efter.
KOLD KARTOFFELSALAT ER:
- Klassisk med et tvist
- Cremet – smagfuld – mættende
- Nem og hurtig at lave
- Kan forberedes i forvejen
- Perfekt sommermad
Kold kartoffelsalat opskrift
Kartoffelsalat
Ingredienser
- 600 g kartofler
- 1 stk rødløg
- 1 bundt radiser
Dressing
- 130 g creme fraiche
- 50 g mayonnaise
- 1 spsk grov sennep
- 2 tsk dijon sennep
- ½ stk citron
- 1½ spsk æblecidereddike
- 1 tsk sukker
- Friskkværnet peber
- Salt
- ½ bundt purløg
- 1½ spsk kapers
Tilberedelse
- FORBERED KARTOFLER: Start med at vaske kartofler og kom i gryde med vand som ca. dækker ⅔ op. Tilsæt flage- eller havsalt. Når kartoflerne koger skrues ned og de småkoger indtil møre. Pas på de ikke får for meget. Mine fik 12 min.Når kartofler er møre hældes de i sigte som sættes tilbage i gryden på eftervarme. Kom viskestykke over og lad dem dampe i 10-15 min. Det gør dem lækre bløde. Sæt herefter til side til afkøling. Lav imens dressingen.
- DRESSING + GRØNT: I skål bland creme fraiche, mayonnaise, 2 X sennep, æblecidereddike, sukker, skal fra citron samt salt og peber. Hak purløg og kapers fint og rør med rundt. Smag dressingen til med salt, peber og evt. ekstra eddike for syre samt sukker for sødme. Men husk dressingen trækker på køl og samler smag. Sæt på køl indtil brug.Skær rødløg i fine tern. Rens radiser godt og skær dem herefter i tynde skiver. Sæt til side.
- SAMLING AF KARTOFFELSALAT: Når kartoflerne er afkølet skæres de i ønsket størrelse, jeg skærer dem i kvarte. Kom i stor skål sammen med rødløg og radiser. Vend dressingen i salaten. Vend godt rundt til alt er fordelt. Sæt gerne kartoffelsalat på køl 1-2 timer for at trække smag.
- SERVERING: Ved servering kom kold kartoffelsalat på ønsket fad og top med finthakket purløg. Nyd til grill, på buffet eller som lækker frokostsalat.
Egne noter
Tips og tricks den bedste kartoffelsalat
- KOG KARTOFLER I GOD TID:
- Du kan koge og afkøle dine kartofler i god tid, så er der kold kartoffelsalat på under 15 min.
- LAD KARTOFFELSALATEN TRÆKKE PÅ KØL:
- Jeg anbefaler du sætter kartoffelsalaten på køl 1-2 timer efter du har rørt den sammen. Her trækker kartoflerne smag og bliver endnu bedre. Men har du ikke tiden er salaten STADIG helt vildt lækker.
- HUSK AT SMAG DRESSINGEN TIL:
- Husk at smag din dressing til inden du tilsætter kartofler. Mangler den salt, peber, syre, sødme?
- DILD OG BLADSELLERI:
- Ønsker du mere fylde i din salat? Prøv at finsnit 2-3 stængler bladselleri og finhak 1/2 bundt dild. Det smager forrygende.
- OPBEVARING AF KARTOFFELSALAT:
- Kartoffel salaten opbevares på køl i luftæt beholder.
- HOLDBARHED KOLD KARTOFFELSALAT:
- Kan holde sig frisk og lækker 2-3 dage.
- VEGANSK KARTOFFELSALAT:
- Haps opskriften på vegansk kartoffelsalat her. Lækker, smagfuld og helt perfekt.
servering af kold kartoffel salat
- GRILL – Nyd til sommerens grillaftner med pølser, grillede grøntsager, fisk og lækre hvidløgs-oste-boller.
- FRIKADELLER OG “FARSBRØD” – Kartoffelsalat passer perfekt til hjemmelavede frikadeller med tofu eller saftigt smagfuldt farsbrød på svampe og tofu. Alt kan tilberedes i god tid og nydes til en nem og god vegetarisk aftensmad.
- BUFFETBORD – En skøn klassiker på buffetborde, til studenterfester, havehygge mm. Den kan laves i god tid og alle vil elske den.
- PICNIC – Lav en portion og tag med i bøtte til stranden, evt. med en engangsgrill under armen eller en portion hjemmelavede fiskefrikadeller.
Kartoffelsalat med creme fraiche
Hvad skaber den bedste kolde kartoffelsalat?
I min verden er der 3 hovedkomponenter der SKAL være på plads: Gode nye danske kartofler – en smagfuld dressing samt sprøde elementer. Og særligt dressingen er vigtig, det er den der bær hele salaten og skal samle kartofler og de sprøde elementer i en lækker forening.
Jeg er gået lidt længere end mange traditionelle opskrifter, fordi jeg vil af hjertet gerne vise jer, hvordan et par få ekstra ingredienser kan gøre en kæmpe forskel for smagen. Jeg har bl.a. tilføjet kapers og æblecidereddike for et tvist af salt og den helt rigtige syrlighed.
Jeg gav kartoffel salaten til min søster og en besked tiggede ind senere med ordene “helt perfekt”.
Så jeg håber i giver den et forsøg – tro mig, I vil ikke gå tilbage! Rigtig god fornøjelse.
12 Ingredienser til fantastisk kartoffelsalat
- KARTOFLER – Nye små danske kartofler er det bedste ved hele kartoffel salaten. Vask dem godt med lad gerne skrællen sidde på.
- RADISER – Rens et bundt radiser og snit dem i tynde skiver, tilføjer sprødhed, let bitterhed og skarp smag.
- RØDLØG – Skarp og intens løgsmag som spiller skønt op af den hvide dressing og milde kartofler. Er rødløg for intens kan du erstatte med 2-3 stængler forårsløg.
- MAYONNAISE – Giver fedme og cremethed til vores dressing.
- CREME FRAICHE – Vælg enten 9 eller 18% afhængig af hvor fed og cremet du ønsker din dressing.
- 2 X SENNEP – Grov sennep giver saltet let syrlig smag. Dijon sennep er skarp og stærk. Det perfekte makkerpar.
- ÆBLECIDEREDDIKE – Giver syrlighed til dressingen og perfekt modspil til den cremede mayonnaise og salte sennep. Kan erstattes med citronsaft.
- CITRON – Jeg bruger citronskallen for at give et skønt tvist.
- SUKKER – Til at afbalancere smagene. Blot en lille smule gør underværker.
- SALT OG PEBER – Husk at smag dressingen til med rigelig friskkværnet sort peber og lidt salt. Pas på ikke at oversalte da dressingen samler sig på køl og i forvejen har en del salt fra sennep.
- PURLØG – Sommerens skønne krydderurt som vi nemt selv kan plante derhjemme. Giver friskhed og mild løgsmag.
- KAPERS – Finthakkes og vendes i dressingen. Bidrager med lækker saltet smag og tekstur.
Sommersalater du må prøve
- GRØN SALAT MED FETA – Se video her.
- Sprød, frisk og sommerlig salat som er ned at lave.
- GRØN ASPARGES SALAT MED JORDBÆR – Se video her.
- Perfekt til grill og fisk.
- AVOCADO SALAT MED JORDBÆR – Se video her.
- Lækker simpel salat med sommerens skønne jordbær.