Annonce

Quinoasalat med spidskål, bagte rødbeder og avocado

Sprød, mættende og powerfuld salat med quinoa rummer forskellige teksturer, tilberedninger og smage, men samtidig er salaten super nem og simpel at kreere. Haps en omgang quinoasalat og nyd bagte rødbeder, cremet avocado og det sunde frø, quinoa som er fuld af god energi.

quinoasalat med spidskål og rødbeder

Quinoasalat – Mættende og fyldig salat

Jeg knus-elsker mættende salater, og quinoasalat er ingen undtagelse!
Jeg er lige nu inde i en periode hvor ideérne og lysten pipler frem til skønne salater, som jeg skrev i sidste uge hvor opskriften på perlespelt salat blev delt. Måske er det mørket udenfor der får min hjerne til at søge farver, smag og energi i salater.

I dag kører vi videre i samme spor. Vi bruger nemlig et andet super lækkert og sundt frø, nemlig quinoa. Quinoa salaten er inspireret af denne salat med quinoa jeg kun delte på Instagram, men i modsætning til den, bager vi i dag vores rødbede så den bliver intens og let mør.
Perfekt match i kombination med sprød spidskål, cremet avocado og saftig æble. Både marinaden til rødbeder og salatens dressing er den samme, så vi nemt og hurtigt kan lave en sund salat.

Opskrift på skøn quinoasalat

Reklamelinks er markeret med*
quinoasalat med spidskål opskrift
Gem til madplan

Quinoasalat med spidskål og bagte rødbeder

Sprød, smagfuld og farverig quinoasalat med sennepsdressing kan nydes alene eller som tilbehør. Mættende og sund salat der er hurtig at lave.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse35 minutter
I alt45 minutter

Ingredienser

Dressing

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk balsamico
  • 1 spsk agavesirup
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 tsk dijon sennep
  • 1 fed hvidløg
  • Salt, friskkværnet peber

Quinoa salat

  • 1,5 dl quinoa
  • 3 mellemstore rødbeder
  • ½ stk rød spidskål
  • 1 stort æble
  • 1 stk rødløg
  • 1 stk avocado
  • ½ dl ristede hasselnødder

Tilberedelse

  • FORBERED RØDBEDER: Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og beklæd bageplade med bagepapir og rør dressingen sammen.
    Skræl og skyl rødbederne grundigt og skær dem herefter i skrå tern eller mundrette stykker. Kom på bageplade og vend med ½-delen af dressingen. Bag i ovnen indtil let sprøde og møre, ca. 30 min. Vend gerne rundt i rødbederne halvvejs.
  • FORBERED RÅVARER: Kog quinoa efter anvisning på pakken og sæt til side. Snit spidskål fint, gerne på mandolinjern og tilføj 1 tsk æblecidereddike og kram det let sammen så det bliver blødt. Skær rødløg i tynde både, æble i små tern og hak dine hasselnødder groft.
  • SAML SALATEN: Når alle komponenter er færdige samles salaten. På ønsket fad eller skål start med spidskål og quinoa nederst. Herefter de bagte rødbeder, æble, rødløg og slut af med avocado samt hasselnødder. Hæld resten af dressingen over og server.
    TIP: Ønsker du mere lækkerhed, top da ligeledes med smuldret god feta.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Salat med quinoa og bagte rødbeder

Jeg er vild med at kombinere flere teksturer i vores salater for at skabe dimensioner og “aha” oplevelser. Det gør vi også i dagens quinoasalat som byder på sprød spidskål og æble, bagte rødbeder, kogt quinoa, cremet avocado og knasende nødder. Tilsammen skaber de en quinoasalat som for hver mundfuld kommer med nye gode smage og teksturer.

Er du stadig ny i quinoaverden og ikke leget så meget med den vil jeg på højeste anbefale dagens quinoasalat, da den er nem at tilberede og kræver meget lidt effort men derimod kommer med high reward. Læs mere om quinoa i afsnittet herunder.

Hvad er quinoa?

Quinoa er et lille frø som høstes fra de store quinoaplanter som har været dyrket i flere 1000 år i Andelsbjergene i Sydamerika hvor det længe har været en vigtig afgrøde. Det sidste årti har quinoa ligeledes vundet indpas i Norden, for dens elegante smag som er let nøddeagtig og sunde næringsprofil.

Quinoa kommer i 3 farver: Hvid, rød og sort. Den hvide quinoa er afskallede frø og har derfor en lavere mængde fibre vs. de 2 andre. Men smagen er svært at finde forskel på, dog oplever jeg de røde og sorte quinoa har en mere fast form efter kogning ala basmatiris, hvorimod den hvide klister mere og er mere ala jasminris.

Hvordan koges quinoa?

Quinoa koges efter fordelingen 1:2 = 1 del quinoa koges i 2 dele vand. Husk altid at skyl quinoa under koldt vand inden den tilsættes til gryden sammen med vand og lidt salt. Gryden kommes i kog og simre herefter i 13-15 min. indtil al væde er fordampet og quinoa er tilberedt. Lad hvile 10-15 min. under låg inden du løsner kornene med en gaffel, så de bliver mere luftige.

Er quinoa sundt?

Det er sundt at spise quinoa i en varieret kost og det fungerer super som erstatning for ris eller del af gryderetter og salater. Det særlige ved quinoa er, at det indeholder stort set alle de essentielle aminosyre samt har et højt protein og fibre indhold. Dette gør quinoa til et oplagt valg hvis du spiser vegetarisk eller ønsker flere kødfrie dage.
Quinoa er desuden glutenfri.

Quinoa – Kostfibre, fedtsyre og protein

Quinoa er et skønt frø da den bidrager med mange kostfibre som både er godt for maven og holder os mæt længe. I kombination har quinoa et proteinindhold mellem 7,5-22% samt fedtindhold på ca. 5% som er fordelt på bl.a. sunde omega-3 fedtsyre.

Alt i alt kommer quinoa med mange vigtige og næringsrige stoffer som er giver god energi og holder vores krop mæt længe. Men jeg vil mest af alt slå et stort slag for quinoa lækre smag og mange anvendelsesmuligheder samt korte tilberedningstid.

quinoasalat med spidskål

Tips og tricks til nem quinoasalat

Quinoasalat er super nem at lave og indeholder få simple ingredienser. Det gode ved quinoasalaten er, at den nemt kan tilpasses køkkenskuffer og smagsløg eller hvis du blot har lyst til at lege med nye kombinationer. Kig mine ideér igennem og find din favorit.

  • VARIER QUINOA:
    • Du kan bruge hirse, bulgur, perlespelt eller optøede edamamebønner.
  • VARIER DINE GRØNTSAGER:
    • Spidskål: Brug hvid spidskål, rødkål, grønkål eller en kombination.
    • Rødbede: Prøv med andre rodfrugter eller græskar.
    • Æble: Leg med pære, friske brombær eller appelsin.
    • Avocado: Udskift med en god cremet feta eller kombiner de 2.
  • FOODPREP:
    • Quinoasalaten kan snildt agere som foodprep til et par dage. Jeg anbefaler du samler salaten i separate bøtter, så du hurtigt kan tage med på farten. Men vent gerne med at tilsætte avocado til selve dagen, da den hurtigt kan blive slatten efter 1 døgn på køl.
  • HOLDBARHED:
    • Quinoa salaten holder 2-4 dage på køl. Den bliver ikke dårlig, den mister blot sin sprødhed.
  • TILBEHØR ELLER MÅLTIDSSALAT:
    • Salat med quinoa er skøn både som tilbehør til fx. bønnebøffer, gryderetter eller alene som måltidssalat da den indeholder både gode proteiner og kostfibre til at holde dig mæt længe. Suppler evt. med brød og hummus for lidt ekstra luksus.
quinoasalat med spidskål og avocado

3 mættende salat opskrifter med quinoa

  • ASIATISK SALAT MED SPICY DRESSING OG QUINOA
    • Asiatisk salat som er sprød, smagfuld og tilfredsstillende. Friske grøntsager, protein fra edamame og quinoa, knas fra peanuts og vendt med den lækreste dressing lavet på bl.a. sesamolie, soja og sriracha. 
  • GRØNKÅLSSALAT MED HOKKAIDO OG QUINOA
    • Sprød og lækker grønkålssalat med sennepsdressing vil få dig til at glemme alt om kedelig kål og smagsløse dressinger. Her er der KNALD på lækkerhed og grønkålen er masseret med den lækreste sennepsdressing; Sød, syrlig, salt. 
  • MÅLTIDSSALATER MED QUINOA OG PEANUTDRESSING – Se video HER
    • Skønne måltidssalater og ideér til foodprep med friske grøntsager, hummus, proteinkilder og skøn dressing. Lær hvordan du laver salat til 3 dage og gør hverdagen nemmere og lækre.
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments