Sprød og lækker grønkålssalat med sennepsdressing vil få dig til at glemme alt om kedelig kål og smagsløse dressinger. Her er der KNALD på lækkerhed og grønkålen er masseret med den lækreste sennepsdressing; Sød, syrlig, salt. Grønkålen for selvskab af mættende quinoa, søde pærer, cremet feta og krydrede bagte hokkaido. Perfekt salat til efterår og vinter der kan nydes som tilbehør eller måltidssalat. Grønkålssalat med sennepsdressing er glutenfri, vegetarisk og kan nemt laves vegansk.
grønkålssalat med sennepsdressing
Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte!!..
Dagens salat indeholder SÅ mange lækkerheder og efterårsfavoritter på ET sted, og hvor de komplimenterer hinanden helt perfekt.
Det hele startede med min lyst til marinerede artiskokker i samspil med krydret hokkaido og cremet, saltet feta..
Herefter stod jeg i Netto og kiggede på de smukkeste grønkålsblade der måtte med mig hjem sammen med sprøde danske Clara Friis pærer. Sæsonbetonede råvare der skulle danne rammerne om dagens uimodståelige efterårs salat med grønkål.
Grønkålen er masseret med sennepsdressing, perfekt stærk, sød, salt og syrlig. Vendt med quinoa for mæthed og toppet med krydrede bagt hokkaido som giver et lækkert modspil til de søde pære, tranebær og bløde feta..
Men døm selv – Jeg håber du vil nyde salaten ligeså meget som jeg gjorde!
Grønkålssalat med sennepsdressing er…
- Sprød, blød og saftig
- Mættende
- Proteinrig
- Fuld af kostfibre
- Smagsbombe
- Perfekt efterårs- og vintersalat
Opskrift på sprød grønkålssalat
Grønkålssalat med sennepsdressing kan serveres som tilbehør eller måltidssalat. Som tilbehør strækker salaten sig til 4-5 mennesker og som måltidssalat 2-3 mennesker afhængig ag sult og øvrigt tilbehør. Salaten kan gemmes på køl 1-2 dage.
Grønkålssalat med sennepsdressing
Ingredienser
Bagt hokkaido
- 1 stk hokkaido
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk agavesirup
- ½ tsk chiliflager
- ½ tsk kanel
- ¼ tsk kardemomme
- ½ tsk røget paprika
Grønkålssalat
- 1,5 dl quinoa
- 130 g grønkål
- 2 stængler frisk mynte
- 3 stk skole agurk
- 2 stk små pærer
- ½ glas marinerede artiskokker
- 50 g pistacienødder
- 50 g tranebær
- Feta
Sennepsdressing
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk mandelsmør
- ½ stk appelsin
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk grov sennep
- 2 tsk dijon sennep
- 1 spsk agavesirup
- Friskkværnet peber
Tilberedelse
Bagt hokkaido
- Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Vask hokkaido, skær den over på midten og udhul for kerner. Skæres herefter i både, kom i stor skål. Rør resterende ingredienser sammen til en marinade og vend sammen med hokkaido. Fordel på bageplade og bag indtil sprøde og let mørke, ca. 20-25 min. TIP: Du kan vende hokkaido og marinade direkte på pladen, men jeg oplever at marinaden fordeles bedre i skål.
Grønkålssalat
- Start med at koge quinoa efter anvisning på pakken. Husk at skyl grundigt inden. Klargør ligeledes sennepsdressing og sæt til side. TIP: Du kan udelade mandelsmør og erstatte med ekstra olivenolie.
- Rib grønkål hvis du bruger friske stængler, skyl dem godt og hak fint. Du kan for nemhedens skyld bruge færdighakket + skyllet kål. Kom grønkålen i skål og vend med halvdelen af sennepsdressing imens du masserer med dine hænder så den falder sammen og bliver lækker blød. Hak mynte og vend ved. Skær agurk i skiver, pære i skiver eller tern og hak pistacienødder groft. TIP: Du kan udelade mynte eller erstatte med persille eller dild.
- Saml salaten: Find ønsket fad eller skål frem. Start med grønkål, herefter quinoa, agurk samt de bagte hokkaido. Afhængig af hvor stor din hokkaido er kan du servere yderligere både ved siden af. Top salaten med pærer, artiskokker, pistacienødder, tranebær, smuldret feta og drizzle til sidst resterende sennepsdressing over eller server on the side. TIP: Jeg elsker at anrette min salat lidt i afdelinger men du kan sagtens vende ingredienser sammen og til slut toppe med nødder, tranebær og feta. You do you 🙂
Egne noter
Grønkålssalat med hokkaido og feta
Hvordan har i det med grønkål? Og græskar med skræl?..
Dagens grønkålssalat med sennepdressing er i dens sammensætning meget simpel, men i samspil får du en smagsoplevelse som de færreste forventer i en salat.
Jeg ELSKER at sammensætte råvarer for netop at nå derhen hvor vi sidder tilbage med uhmm-følelsen. Hvor vi er tilfredsstillet og mættet både visuelt og fysisk.
Her er 2 faktor vigtige: De 5 grundsmage og tilberedning.
I dagens salat vil du opleve at møde alle grundsmage fx. bitter grønkål og feta rig på umami.
Tilberedningen og forskellige teksturer gør salaten interessant og spændende. Vores sanser møder både rå, bagt og kogt fra sprøde pærer, bløde hokkaido og lun quinoa.
TIP: Køb ØKO hokkaido, skyl dem godt og lad endelig skrællen sidde når du bager dem. Det smager herligt og giver en ekstra dimension i tekstur!!
Jeg indrømmer blank at jeg har skulle vokse med opgaven om at elske grønkål og se alle dens muligheder.
Særligt ÉT punkt er afgørende for hvorvidt jeg er på grønkålsvognen eller ej og det er: TILBEREDNING.
Så husk at vær kærlig med din kål: Kram og masser den og oplev hvordan smag og konsistens vil ændre sig fra sej og hård til blød og mild. Grønkålen er fuld af power og når du først lærer den at kende er den fuld af muligheder.
Lad os dykke lidt mere ned i grønkålens univers…
Grønkåls power – Hvorfor er grønkål så sund?
Du har måske hørt det før? At grønkål er noget en af powergrøntsag og super sund?
Men der er MEGET om snakken.
Grønkål er af de sundeste grøntsager du kan spise målt i næringsværdi, vitaminer, mineraler.
Grønkål indeholder meget kostfibre som er godt for vores tarmsystem samt mæthed. Ydeligere indeholder grønkål en bred vifte af vitaminer, herunder A-vitamin, C-vitamin samt jern med flere.
Men grønkål kan være tricky at få til at være lækker, velsmagende og med rette konsistens.
Jeg vil gerne vise jer med dagens opskrift på grønkålssalat med sennepsdressing, hvordan vi med rette tilberedning og fokus på de 5 grundsmage kan trylle grønkål om til en himmelsk grøntsag.
Tilfredsstillende SALATER – DE 5 GRUNDSMAGE
Lad os dykke ned i grønkålssalat med sennepsdressing og se hvordan vi netop opnår de 5 grundsmage som sammen danner rammerne om salaten der vil mætte og tilfredsstille.
- SØDT – Hokkaido, tranebær, pære, agavesirup.
- SALT – Feta, sennep.
- SURT – Æblecidereddike.
- BITTERT – Grønkål, skal fra appelsin, artiskokker.
- UMAMI – Feta
Tilberedning af grønkål:
Grønkål utilberedt er noget af en sej omgang og meget utilfredsstillende. Men fortvivl ikke, brug 1 af nedenstående tilberedninger og leg med grønkål i nye former:
- Massér: Snit grønkålen fint og masser den med dine hænder tilsat lidt æblecidereddike eller salt + sukker. Dette vil få kålen til at falde sammen og blive lækkert og blødt.
- Damp/kog med i supper/gryderetter: Tilsæt grønkålsblade til din gryderet eller damp dem på panden.
- Bagt: Bagte grønkålsblade kan tryllet til grønkålschips.
- Stegt: Lynsteg på panden med løg, hvidløg og krydderier.
Tips & tricks – den bedste grønkålssalat:
Hvordan skaber vi den lækreste grønkålssalat med sennepsdressing og hvordan kan vi variere råvarer og smag? Få mine bedste tips og tricks her:
- Brug krydderier
- Leg med krydderier og vær ikke bange for at eksperimentere. Du kan snildt udskifte de valgte krydderier til hokkaido og finde nye sjove sammensætninger.
- Mariner og masser grønkålen
- KEY til smagfuld grønkål. Udelad ikke dette step da det forandre hele oplevelsen.
- Kog quinoa på forhånd
- Forbered en stor portion quinoa på forhånd, evt. som del af foodprep og brug som del af grønkålssalat med sennepsdressing samt ugens andre måltider/salater.
- Brug kold quinoa i dine frokostsalater, wraps eller server til gryderetter.
- Server som mættende måltidssalat
- Grønkålssalat med sennepsdressing er både rid på protein og kostfibre og kan snildt serveres som mættende måltidssalat, evt. i kombination med groft brød og hummus.
- Leg og varier med råvarer
- Gør salaten til din egen og prøv bl.a.:
- Udskift pærer med æble.
- Udskift hokkaido med butternut squash.
- Udskift agurk med fennikel.
- Varier quinoa med: Sorte bønner, grønne linser, kogt hel boghvede eller hirse.
Mættende efterårssalater.
Bliver du vild med grønkålssalat med sennepsdressing (som jeg altid håber) er jeg 120% på du også vil elske nedestående mættende salater fuld af efterårets lækre råvarer. Alt fra grønkål, rødbede, græskar, porrer og rødkål…
Lad salatfesten begynde!
- Grønkålssalat med æble – Mød grønkål, søde kartofler, syrlige rødløg og søde æbler. Hele herligheden vendt sammen med cremet tahindressing. Perfekt som tilbehør eller mættende måltidssalat.
- Rødbedesalat med grønkål og porrer – Rødbeder og porrer bagt i ovnen fremhæver deres smag og gør dem uimodståelig i kombination med grønkål, søde tranebær og sprøde pærer.
- Linsesalat med bagte grøntsager – Min absolut favorit linsesalat! Linser vendt med krydderolie forandre din oplevelse af linser og serveres med lækre hokkaido, rødbede og ranch dressing. Se video her.
- Rødkålssalat med appelsin – Julet og sprød salat med vaniljesyltede pærer og frisk appelsin. Perfekt til julebordet, julefrokosten eller “bare” som lækker salat i løbet af efterår/vinter sæsonen.