Sprød, cremet og velsmagende grønkålssalat fuld af power til efterårets mørke måneder. Grønkålssalat i lækker forening med blomkål, sprød bladselleri, sødt æble og cremet avocado. Herlighederne vendes i min nye favoritdressing; Dilddressingen og toppes med bønner for protein, soltørrede tomater for et ordentlig skud umami og knas fra græskarkerner. Glem alt om kedelig kål og nyd grønkålssalat fuld af nydelse og smagsnuancer.
Sprød grønkålssalat med æble
Tøm køleskabet salat!
Og en af de bedste salater jeg LÆNGE har spist.
Dagens grønkålssalat lyder måske fancy, men tro mig, den er nem, simpel og hurtig at lave. OG så den virkelig lækker, smagfuld og dejlig mættende.
Efter en god håndfuld dage i køkkenet skulle der rydes op i skuffer og køleskabe. Efter et kig i køleskabet havde jeg rester fra en pose grønkål som jeg havde brugt i en gryderet, et blomkål der kiggede sultent på mig, rester af et bundt bladselleri, æbler jeg altid har liggende til snack og en avocado der var ved at være tæt på dens slutpunkt.
Der skulle ikke mange minutter til før jeg havde besluttet det hele skulle vendes i min nye favoritdressing, DILDDRESSINGEN!! Kan vitterlig spise den på alt, haha. Se blot denne lækre måltidssalat eller bagt spidskål.
1-2-3-haps grønkålssalat blev tryllet frem. En af de salater jeg unægtelig kommer tilbage til igen og igen og derfor skulle den selvfølgelig deles med jer.
Opskrift på nem grønkålssalat
Grønkålssalat med æble og dilddressing
Ingredienser
GRØNKÅLSSALAT
- 150 g grønkål
- 1 tsk æblecidereddike
- ½ stk blomkål
- 2 stængler bladselleri
- 120 g edamamebønner
- 1-2 stk avocado
- 1-2 stk æble
- ½ dl ristede græskarkerner
- 4 spsk soltørrede cherrytomater
DILDDRESSING
- 2 spsk brun farin
- 2 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk dijonsennep
- 3 spsk olivenolie
- Salt, peber
- 1 bundt dild
Tilberedelse
- DRESSING: Start med at lave din dressing ved at røre farin, dijonsennep og hvidvinseddike sammen indtil sukkeret er opløst. Tilsæt olivenolie og rør indtil dressingen er homogen og cremet. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra sødme eller sennep. Hak dild fint og rør i. Sæt på køl indtil brug.
- GRØNKÅL: Rip grønkål, vask det grundigt og slyng det tørt i pose eller skål. Hak det fint og kom i stor skål, masser det med æblecidereddike indtil det falder sammen og bliver lækkert blødt. Sæt til side.
- SALAT: Optø edamamebønner ved at overhælde med kogende vand og lad stå i 5 min. Dræn herefter i sigte. Snit blomkål fint, evt. på mandolinjern og skær bladselleri i tynde skriver, tilsæt begge til skålen med grønkål. Hæld ½-delen af dressingen i skålen med kål og vend godt rundt. Skær æble og avocado i tern og rist græskarkerner på en varm pande.
- SERVERING: Start med kål-blandinden nederst og vend herefter edamamebønner, æble og avocado ved. Top med resterende dressing, soltørrede tomater og ristede græskarkerner.
Egne noter
Grønkålsmagi – Grønkål på den lækre måde
Hvert år kommer den igen, er i sæson og butikkerne bugner af de magiske grønne blade. Og hvert år kigger man interesseret på dem og tænker: “Jeg vil ha’ dig – men jeg aner ikke hvordan du skal håndteres?”..
Sådan havde jeg det i mange år, og det hele virkede lidt besværligt med: Rip, skyl, slyng.
MEN så endelig for nogle år siden fandt jeg modet, gik til grønkålen med åbent sind, mod og lysten på at finde metoder og retter hvor magien fik lov at komme frem. OG monstro at jeg blev overrasket over hvor let og lækkert grønkål kan være.
Jeg håber du finder modet til at hoppe ud i grønkålen som unægtelig er lidt mere kompliceret end det gængse spidskål eller broccoli. Men det gør den netop mere magisk og når du først har fat i tilberedning bliver du høj på grønkålssalat.
PS: HUSK DU KAN KØBE POSER MED SKYLLET OG HAKKET GRØNKÅL!!!
Grønkål fakta
Du har nok hørt det før: Grønkål er en de sundeste grøntsager du kan spise målt i næringsværdi, vitaminer og mineraler. Men der er noget om snakken og grønkål er ligeledes powerfuld med et stort indehold af kostfibre som er godt for vores tarmsystem samt mæthed. Ydeligere indeholder grønkål en bred vifte af vitaminer, herunder A-vitamin, C-vitamin samt jern med flere.
Men hvad skal man stille op med det?
Der er mange veje til velsmagende grønkål, og i dag krammer og massere vi kålen, men du kan også:
- Kram og massér dit kål: Snit grønkålen fint og masser den med dine hænder, tilsat lidt æblecidereddike eller salt + sukker eller lidt olivenolie + salt. Dette vil få kålen til at falde sammen og blive lækkert og blødt.
- Damp/kog med i supper og gryderetter: Tilsæt grønkålsblade til din gryderet eller damp dem på panden.
- Bagt: Bagte grønkålsblade kan trylles til grønkålschips.
- Stegt: Lynsteg på panden med bl.a. løg, hvidløg og krydderier.
7 steps til lækker blød grønkål:
- SKYL GRØNKÅLEN GRUNDIGT:
- Hvis du køber grønkål som ikke er skyllet og snittet er det vigtigt du først får det rippet, herefter skyllet grundigt og til sidst slynget tør eller dyppet tør i viskestykke.
- Grønkålen skylles nemt ved at komme i stor balje eller skål med kold vand. Vend rundt og hiv dem op imens du lader vandet sive ud igennem dine fingre. Skyl evt. en ekstra gang hvis vandet er meget beskidt.
- Det kolde vand hjælper også hvis dit grønkål er blevet lidt slatten og blød. Lad det ligge 10 min. i vandet, før du tager det op.
- Nu er grønkålen klar til at bliver hakket eller revet i større stykker som ønsket.
- KRAM DIT KÅL – GIV DIT GRØNKÅL MASSAGE:
- Grønkål er meget groft pga. alle dets fibre. Men dem kan vi nedbryde ved hjælp af eddike, salt, olie.
- Jeg tilsætter personligt lidt æblecidereddike og krammer det imellem minde hænder, da jeg tilføjer dressing senere. Du kan også bruge olivenolie og evt. tilsat lidt salt.
- OPBEVARING AF GRØNKÅL:
- Skal grønkålen først bruges senere, opbevares den på køl efter den er skyllet, men inden massage og tilberedning.
- Kom i plastikpose eller bøtte og opbevar på køl op til 3 uger.
- PROTEIN:
- Tilføj gerne en proteinkilde til din grønkål hvis du bruger den som måltidssalat:
- Bønner og linser.
- Kogt quinoa.
- Tofu feta.
- Tilføj gerne en proteinkilde til din grønkål hvis du bruger den som måltidssalat:
- SØDME & SYRE:
- Grønkål er meget bitter og trænger til et skud syre og sødme. Dette kan du give igennem dressing men ligeledes fra lækre råvarer du kombinere i din grønkålssalat:
- SØDME: Tørret frugt, bagte sød kartoffel, frisk æble mm.
- SYRE: Syltede råvarer, citrusfrugter, æble, ananas.
- Grønkål er meget bitter og trænger til et skud syre og sødme. Dette kan du give igennem dressing men ligeledes fra lækre råvarer du kombinere i din grønkålssalat:
- DRESSING:
- Ingen grønkålssalat uden en god dressing som er med til at skabe helheden og sætte prikken over i’et. Her kan du kombinere flere grundsmage samt marinere din kål så den bliver enndu mere lækker, smagfuld og blød.
- Alt fra sennepsvinaigrette, peanutbutterdressing og tahin-miso dressing passer eminent sammen med den bitre grønkål.
- TOPPINGS:
- Toppings giver dig muligheden for at give din salat en ekstra wow-faktor da du kan kombinere konsistenser og smage.
- Jeg er vild med at tilføje umami fra bl.a. soltørrede tomater, oliven eller fetaost.
- Cremethed fra avocado eller feta og sprødhed fra kerner/frø/nødder.
- Topping kan være ALT. Leg med det og vær ikke bange for at sammensætte råvarer, det er ofte her det sjove kan opstå.
3 Fyldige efterårssalater med grønkål
- GRØNKÅLSALAT MED SENNEPSDRESSING
- Her er der KNALD på lækkerhed og grønkålen er masseret med den lækreste sennepsdressing; Sød, syrlig, salt. Grønkålen for selvskab af mættende quinoa, søde pærer, cremet feta og krydrede bagte hokkaido.
- SALAT MED GRØNKÅL, SØDE KARTOFLER OG ÆBLE
- Sprød grønkålssalat med æble søde kartofler er mættende, nem og smagfuld. Skøn vintersalat med gode råvare, tekstur og smage; bagte, sprøde og syrlige.
- RØDBEDESALAT MED GRØNKÅL
- Rødbedesalat med sennepsdressing er en himmelsk smagsbombe. Krammet grønkål, rødbeder bagt med sennep og porrer bagt bløde og søde. Toppet med sprød pære, saltede kapers og søde tranebær.