Hjemmebagt groft havrebrød er brødet du vil lave igen og igen, med dets luftige, bløde midte og sprøde overflade. Havrebrødet er tilmed lavet på sunde ingredienser; Grove havregryn, speltmel og solsikkekerner. Bagt uden æg men med aquafaba til at give dens unikke luftighed. Brødet hele familien vil elske. Sundt, nemt og vanedannende.
Hverdagsmagi – Groft havrebrød for hele familien
Groft havrebrød er magisk.
I har nok opdaget på mine Instagram stories at jeg er inde i en aquafaba periode..HA HA. Nørder, tester, leger i køkkenet! Alt fra brød, kager, granola og vafler. At bage uden æg har aldrig været sjovere 😉
DETTE brød overgår dog mine vildeste forhåbninger.
Det er ALT hvad et blødt, luftigt og lyst brød skal være. OG mere til. Det er nemlig sundt, fuld af havregryn, kerner og lavet på speltmel.
Jeps – det er M.A.G.I.S.K !!
Hjemmebagt groft havrebrød er den hverdagsmagi vi ALLE behøver.
Livet er i skrivende stund ALT andet end hverdag. Danmark er vendt på hovedet. Corona pandemien er en virkelighed. Vores ALLES virkelighed.
Danmark er lukket ned. Skolerne lukket. Arbejdspladser i fare.
MIDT i alt dette blomstrer foråret frem. Solen varmer, solsortene fløjter og vinden føles friskere. Der er HÅB. Det er der ALTID. Det MAGISK.
Mit håb er at sprede en masse glimmer, farver og glæde. Inspirere jer til at hoppe i køkkenet, bruge flere grøntsager, bage lidt mere.. JA alt det vi til daglig gerne VIL men tiden ofte ikke er til. NU er muligheden der.
Muligheden for at skabe vores egen HVERDAGSMAGI midt i kaosset.
Luftigt lækkert havrebrød – bag uden æg
SÅ nu er det her; Mit bedste hjemmebagte grove havrebrød. Sundt, luftigt og fuld af havregryn og kerner. Brødet er bagt uden æg, men lavet på aquafaba. Luftig midte og sprød skorpe.
Aquafaba giver den vildeste tekstur, luftighed og vi smager ikke snerten af kikærter. Jeg startede med kanelsnurrer, nu dette havrebrød og “i’ll keep it coming”. Aquafaba er det nye sort, hæ hæ..
Jeg har GLÆDET mig til at dele opskriften med jer da den er nem og lavet med få simple ingredienser. Du kan lavet det som brød eller boller og hele hytten vil dufte af hjemmebag.
NU kan i bage det med mig.
1.2.3..LET’S BAKE
Groft havrebrød – sundt og nemt hverdagsbrød
Hvem elsker ikke brød?
Bedste af det hele – når det er HJEMMEBAGT.
Det er hånden på hjertet det bedste brød jeg har bagt. Er du usikker i bagning eller synes det virker indviklet – frygt ikke!
Jeg guider dig igennem og du vil opdage hvor enkelt det er. Intet mindre vil du blive glad når duften spreder sig i køkkenet og du har fremtryllet det skønneste grove havrebrød. Brødet du vil lave på repeat.
Groft havrebrød er:
- Blødt havrebrød med sprød skorpe
- Ekstraordinært luftigt lavet med aquafaba
- 8 simple ingredienser + vand, salt og sukker
- Nemt at lave
- Sundere brød lavet på havregryn og speltmel
- Fuld af gode kostfibre
- Yderst lækkert alene eller med topping
- Det BEDSTE HJEMEBAGTE BRØD – Bum !!
Groft havrebrød ingredienser:
Groft havrebrød kræver FÅ simple ingredienser. Mange har du nok allerede i køkkenskabet og efter at åbne en dåse kikærter for at få aquafaba kan du jo hurtigt lave en lækker omgang rødbedehummus – Klar til at smøre på lækkert friskbagt brød.
Alt du behøver for at lave havrebrød er:
- Lunken vand: Oplæs gæren heri. Lunken vand kickstarter hævningen.
- Gær: Brug almindelig gær eller tørgær. Husk at tørgær skal stå ca. 10 min. i vandet før du fortsætter. Evt. sammen med sukkeret for at kickstarte processen bedre.
- Havremælk: Giver tekstur, lidt sødme samt smag.
- Aquafaba: THE MAGIC. Giver det luftige brød med ualmindelig lækre bløde midte. Dræn en dåse kikærter, gem vandet og brug det direkte i dejen.
*Lær alt om Aquafaba: Læs med i Aquafaba Guiden. - Salt: Afbalancerer smagen og er vigtig i gærbrød!
- Sukker: Er med til at “fodre” og aktivere gæren og skabe balance i smag.
- Blødt smør: En smule fedtstof bidrager med stor smag og giver brødet blød midte. Vi bruger kun 40 g. Lidt men SÅ godt.
- Solsikkekerner: Vi fyrer op for kernerne. Bidrager med kostfibre og et dejligt knas i brødet. Kan erstattes af andre kerner såsom græskar, hørfrø eller sesam.
- Grovvalsede havregryn: 100% fuldkorn! Bidrager med skøn tekstur til brødet samt let sødme fra havre.
- Sigtet speltmel: Spelt er en formidabel kornsort og smager skønt i bagværk med let nøddeagtig smag. Speltmel bidrager desuden med vigtige vitaminer og mineraler.
- Hvedemel: For at opnå det luftige, bløde tekstur anvender vi hvedemel. Brug gerne en hvor proteinindholdet er højt, gerne op til 12%. Dette hjælper på bedre glutenstruktur, luftighed og tekstur.
Step for step – Sådan laver du groft havrebrød
- Lav dejen.
- Ælt dejen ca. 10 min. Her udvikles den skønneste glutenstruktur. Dejen er klar når den slipper skålens kanter.
HUSK: Tilsæt ikke mere mel før end de 10 min. da tiden vil få dejen til at samle sig. - Dæk til med fugtigt viskestykke eller husholdningsfilm. Lad hæve 30 min. i skålen.
- Smør 2 små brødforme med plantesmør. Eller klargør bageplade med bagepapir til boller.
(Se fremgangmåde længere nede) - Drys bordpladen med grove havregryn. Vend forsigtig dejen herud.
- Del dejen i 2 og form forsigtigt brød. Brug en dejskraber til at rulle dejen sammen i et brød. Dejen skal gerne være dækket med havregryn på den ene side. Vend rundt og placer forsigtig i brødform.
- Evt: Del den ene dej i 4 mindre boller. Sæt tæt sammen i smurt brødform. Bages på samme måde som det store brød. (Se billede herunder)
- Dæk til og lad brødene efterhæve 1-1,5 time – Indtil de er dobbelt størrelse.
- Forvarm ovnen til 250 grader alm. ovn. Sæt evt. bradepande nederst i ovnen til at skabe vanddamp.
- Sæt brødene i ovnen og sku straks ned til 200 grader. Hæld ca. 1 dl vand i den glohede bradepande nerderst i ovnen og luk straks. Dette giver en sprødere skorpe og vi kan undgå brødet sprækker.
Bag brødene ca. 30 min. indtil gyldne og de lyder hult når du banker let på dem. - Lad brødet afkøle 10 min. i formen. Vend brødet ud til afkøling på rist.
Lyst til boller: Tips til at bage havrebrud
Har du mere lyst til lækre fluffy boller? Jeg har testet begge fremgangmåder og de virker perfekt. Formning samt bagning er forskellig så følg step for step herunder og stå med luftige havrebrud der er lige til at spise med smørba’r og pålægschokolade.
Havrebrud eller havreboller – ca. 10-12 stk.:
- Følg ovennævnte step til og med nr. 3.
- Klargør bradepande (havrebrud) / bageplade med bagepapir (havreboller).
- Drys bordpladen med havregryn. Vend forsigtig dejen herud.
- Del i 10-12 stykker. Brug en dejskaber til at forme boller.
- Sæt boller i bradepande eller på bageplade. Dæk til og lad efterhæve indtil dobbelt størrelse, ca. 1-1,5 time.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
- Bag bollerne 20-25 min.
Indtil flot gyldne og de lyder hult når du banker på dem. - Lad dem afkøle ca. 2 min på pladen og overfør dem herefter til rist. Dette sikre en sprød bund da dampen ellers vil blive i formen/på pladen.
- Nyd dem lune eller kolde. Perfekt til madpakke eller sandwich.
Tips & tricks til lækkert luftigt havrebrød
- Vej ALLE dine ingredienser på køkkenvægt, herunder væsken. Jeg bruger sjældent dl. mål da jeg ikke finder det præcist nok. Du kan bruge dl. mål men jeg vil opfordre til vægten.
- Husk at afkøle brødet godt før du skærer i det. Ellers risikerer du at teksturen og dens luftighed ødelægges.
- Udskift solsikkekerne med græskarkerner, hørfrø eller sesamfrø.
- Frysevenlig: Pak brødet ind i fryseegnet pose, evt. i skiver og sørg for at presse luften ud. Optø inden brug.
- Smager SKØNT ristet.
- Top med sødt, salt eller en kombination.
Fx. hummus, nutella, marmelade eller tahin + banan 😉 Mulighederne er mange og der er fri leg.
Sødt og salt – bagværk til enhver lejlighed:
Lyst til at bage ENDNU mere? 3 lækre bud på hverdagsmagi:
- Bag de bedste veganske Kanelsnurrer – Perfekt bløde, snaskede og med aquafaba.
- Klassisk Intens chokoladekage – Nem, hurtig og vanedannende!
- Groft glutenfrit Rugbrød med sød kartoffel – Sprød skorpe og saftig krumme.
ENJOY !!
Groft havrebrød eller boller
Ingredienser
- 200 g lunken vand
- 25 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk flagesalt
- 100 g plantemælk
- 100 g aquafaba
- 100 g grove havregryn
- 50 g solsikkekerner
- 40 g smør
- 200 g sigtet speltmel
- 250 g hvedemel
Tilberedelse
- Stil smørret ud og lad det blive blødt. I røremaskine eller skål rør gæren ud i vandet til det er helt opløst. Tilsæt salt, sukker, plantemælk, aquafaba, grove havregryn samt solsikkekerner. Rør sammen.
- Tilsæt sigtet speltmel samt det bløde smør og rør igennem.
- Tilsæt melet lidt af gangen og ælt dejen ca. 10 min. indtil den er smidig, glat og slipper skålens kanter. Den skal være lidt blød.
- Dæk til med fugtigt klæde eller film og lad dejen hæve ca. 30 min i skålen. Smør imens 2 brødforme med smør eller klargør bageplade med bagepapir**.
- Drys bordpladen med havregryn og vend forsigtig dejen herud. Med en dejskraber ruller du dejen sammen så der formes et aflangt brød, som er dækket med havregryn.Kom forsigtig i formen og gentag med den anden halvdel. (Du kan lave 4 boller i brødformen eller individuelle boller på bageplade – Følg vejledning for formning samt bagetid længere oppe i indlægget)
- Sæt brødene til hævning 1-1,5 time. Indtil dobbelt størrelse.
- Forvarm ovnen til 250° med en rist samt en bradepande i bunden***.
- Sæt brødene i ovnen. Hæld 1 dl. kold vand i bradepanden. Luk ovnen og sku straks ned til 200°. Bag brødene ca. 30 min. indtil flot gylde og de lyder hult når du banker op dem.Ovne er forskellige, så hold øje. Brødet skal evt. have lidt kortere eller længere tid.
- Lad brøde afkøle kort i formen og vend herefter ud på rist. Dette er vigtigt for en sprød bund, da varmen i formen ellers vil blødgøre dit brød i bunden.Nyd brødet lunt.
- Opbevar i lufttæt pose ved stuetemperatur eller i køleskabet for længere holdbarhed. Du kan ligeledes fryse brødet ned i lufttæt indpakning.