Græskarkage

Svampet græskarkage med varme krydderier, et strejf af appelsin og fuld af grøntsager. Kage med græskarmos er nem at lave, kræver få ingredienser og er bagt helt uden æg. Græskarkagen er umådelig saftig, krydret og perfekt til kolde dage, tændte stearinlys og lækkersultne munde.
Server alene eller top med glasur, frosting eller en god vaniljeis.

græskarkage

Svampet græskarkage med krydderier

Græskarkage er den lækreste hybrid mellem bananbrød, græskarmuffins og julens varme krydderier. Praktisk talt ALT det gode samlet ET sted.
What’s not to love? Haha..
Kan i mærke min begejstring igennem skærmen?
Jeg lader græskarkagen smage for sig selv, men vil kort sige den er:

  • Svampet og saftig
  • Fuld af grøntsager
  • Uden æg
  • Nem at lave
  • Krydret og intens
  • Lige til at blive afhængig af..

Opskrift lækker vegansk græskarkage

Reklamelinks er markeret med*
græskarkage opskrift
Gem til madplan

Græskarkage

Svampet græskarkage er krydret og fuld af grøntsager. Perfekt til kolde dage, tændte stearinlys og lækkersultne munde. Server alene eller top med glasur, frosting eller en god vaniljeis.
5 fra 4 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 1 kage
Forberedelse10 min
Tilberedelse50 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 220 g græskarmos
  • 100 g banan
  • 110 g neutral olie
  • 100 g mælk
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 120 g brun farin
  • 110 g rørsukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 tsk pumpkin pie spice mix
  • 1 tsk kanel
  • ½ stk appelsin
  • 225 g hvedemel
  • tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • ½ tsk salt

Tilberedelse

  • TIP: I denne opskrift bruger jeg min vitamix til at blende 1. del af kagedejen. Du kan bruge en anden variant af kraftig blender eller vælge at mose dit græskar i en lille blender og herefter blande alt i en skål. Jeg gennemgår begge metoder.
  • Græskarmos: Tænd ovnen på 200°. Vask dit hokkaido græskar, skær det herefter midt over og udhul for kerner. Placer med skæresiden nedad, prik et par huller i skallen så luften kan trænge ud og bag indtil mør, ca. 25-30 min. Den skal boble og være let at stikke en kniv igennem. Lad det afkøle let inden du fortsætter. Dette kan med fordel gøres i god tid eller dagen før.
    Blender: Vej den korrekte mængde græskar af, er din blender kraftig kan du sagtens bruge skallen som er blød og lækker efter bagning.
    Håndkraft: Skab græskarkødet ud af skallen, vej af og mos det i miniblender eller godt i hånden.
  • Græskarkage: Skru ovnen ned til 180° alm. ovnvarme. Klargør en mindre rugbrødsform med bagepapir. Min form måler: 26 X 10 cm.
    I stor røreskål bland hvedemel, bagepulver, natron og salt. Sæt til side.
    Blender: I kraftig blender kom græskar, banan, mælk, æblecidereddike, olie, brun farin, rørsukker, vanilje, krydderier samt skallen fra ½ appelsin. Blend indtil helt glat og cremet.
    Hånden: I stor skål kom græskarmos, moset banan, mælk, æblecidereddike, olie, brun farin, rørsukker, vanilje, krydderier samt skallen fra ½ appelsin. Pisk sammen med elpisker indtil dejlig cremet og luftig.
    TIP: Har du ikke hjemmelavet pumpkin pie spice, se noter i indlæg for alternativ.
  • Græskarkage fortsat: Hæld din græskarblanding i skålen med de tørre ingredienser. Vend kort rundt med piskeris, blot indtil der ingen synlige klumper er tilbage. Vigtigt du ikke at overmikser din dej. Hæld kagedejen i din klargjorde form. Brug evt. tricket herunder hvis du ønsker en flot krakeleret top på kagen.
    Smør-trick: Skær 2 tynde rektangler på ca. 1x1xlængden af smørblok af din smørblok og placer aflagt i kagen så de ligger i forlængelse af hinanden i midten.
    Sæt kagen i ovnen og bag 45-50 min. indtil en kniv kommer ren ud eller med få krummer. Dæk evt. kagen med bagepapir efter 30 min. for at undgå den bliver for mørk på toppen.
    Lad kagen hvile 10-15 min. i formen indtil du flytter den til rist og lade afkøle helt. Nyd kagen som den er eller top med appelsinglasur, frosting eller server med vaniljeis.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Græskarkage uden æg – Nem & lækker

Jeg har efterhånden bagt uden æg i +4 år. I starten var den et jungle at erstatte ægget som har SÅÅ mange egeneskaber. Særligt i bagværk, kager og fine desserter.
Med årene er jeg kommet ind i “the vibe” og erstatning af æg er langt fra ligeså skræmmende. Når vi lige ser bort fra lagkagebunde, macarons, rouladebunde mm. Men jeg giver ALDRIG op på dem. Hvis jeg kunne lykkedes med flødeboller kan jeg også med de andre (jeg krydser fingre).
MEN det var ikke lagkage og flødeboller det skulle handle om..

Dagens græskarkage er netop bagt uden æg og det er easy money! Det geniale ved grøntsagsmos er det kan bruges som erstatning for æg i kager, hvor vi ønsker fugtighed og bindeevne. LIGE netop DET kan græskarmos + bananmos.
Jeg har valgt at lave en kombi da jeg synes de komplimenterer hinanden dejligt med sødme, dybde og fugtighed. Men vil du gerne undvære banan går du bare all in på græskar (Læs mere i tips og tricks). Resultatet af græskarkage uden æg er lige så uimodståelig og svampet og med ENDNU mere grønt.

Med eller uden topping..

Lige en lille note til topping. For måske i ser kagen og tænker: “Alberte hva’ pokker – Hvor er toppingen?”.
Ja jeg ved det. Jeg havde også et stille øjeblik med mig selv da jeg indså jeg slet ikke savnede topping til dagens kage. Den er SÅ svampet, krydret og smagfuld at den fuldender sig selv.
MEN dermed ikke sagt at livet ikke kan opgraderes med topping i ny og næ.
Hvis du har lyst til ekstra lir, måske du skal servere til gæster eller gerne vil overraske dine kære eller dig selv, vil jeg anbefale 3 typer topping:

  • GLASUR: Lav en skøn glasur med appelsinsaften vi har tilbage efter vi har brugt skallen.
  • FROSTING: Prøv hjemmelavet vegansk cream cheese frosting eller luksuriøs hvid chokolade creme.
  • IS: Okay det ikke en topping, men prøv at server græskarkage men en god vaniljeis og du står med en skøn dessert. Evt. top kage og is med karameliserede nødder og et drys kanelsukker.

Kage med græskarmos & pumpkin pie spice

Er i klar til årets lækreste krydderkage som samtidig indeholder en god mængde grøntsager. Og frygt ej hvis du tænker: ” Jeg har ikke noget pumpkin spice”.
Bare rolig vi skal alle have mulighed for at lave hjemmelavet græskarkage og kan du ikke lige overskue at lave dit eget mix følger du blot min guide længere nede. OG så skal vi igang.
Vi starter med græskarmos, den er ret essentiel..

Sådan laver du græskarmos selv:

Det er super simpelt at lave sin egen græskarmos og du kan ligeledes i dagens opskrift blende med resterende ingredienser.
Du kan følge én af 2 fremgangsmetoder til at forberede græskarmos:

1: BAG DIT GRÆSKAR:
Tænd ovnen på 200* varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skær græskarret halvt over, udhul og vend hver halvdel med skærefladen nedad på bagepapir. Stik et par huller i skallen så dampen kan komme ud.
Bag i ca. 25-45 minutter, afhængig af størrelse. Græskarret er færdig når en kniv kommer let igennem skallen og den er mør. Lad afkøle let hvorefter du kan skrabe kødet ud af hver halvdel eller blende det helt med skrællen (som vi gør i dagens opskrift).
*Dette kan snildt gøres 1-3 dage i forvejen.

2: DAMP DIN GRÆSKAR:
Skær græskaret halvt over og fjern kerner med en ske. Græskarret skæres i store tern som tilsættes gryde med lidt vand og dampes indtil møre.

*Damp metoden er hurtigst men jeg anbefaler at bage græskaret da smagen bliver mere sød og intens.

Hjemmelavet pumpkin pie spice og alternativ:

Har du ikke pumpkin spice på lager og vil i gang nu og herm kan du bruge dette alternativ. Udskift mellem nellike/allehånde/kardemomme som du vil og har på lager.
Følg denne guide til erstatning af 2 tsk. pumpkin pie spice:

2 tsk. pumpkin pie spice = 1 tsk. kanel + 1/2 tsk. ingefær + 1/4 tsk. nellike + 1/4 tsk. allehånde/kardemomme + evt. lidt fintrevet muskatnød.

Smør-tricket til perfekt afbagt kage:

Kender i det når ens kage revner i toppen? Men de helt forkerte steder og helt asymmetrisk!
Det er der råd for.
Jeg opdagede for nogle måneder siden på IG en reel hvor der blev lagt en lille stribe af kold smør i midten af kagen inden bagning for at sikre den flotte sprække i midten.
Jeg har ventet lige siden på at prøve “smør-tricket”.
OG det virker. Se lige en smuk kage med den perfekte sprække i midten, lige præcis hvor jeg havde placeret smørret.

SÅDAN GØR DU: Skær 2 aflange rektangler af din smørblok på 1 x 1 x længden på din smørblok. Placer dem i forlængelse af hinanden i midten af din ubagte kage. Kom i ovnen og se der opstå magi på midten.

Tips og tricks til svampet græskarkage

  • Husk at forberede græskar – Gerne i god tid
    • Du kan forberede dit græskar i god tid hvis du ved hvornår du skal bage. Evt. imens du har ovnen tændt til aftensmad dagen inden. Og lav gerne flere græskar og lav alt fra pandekager, grøntsagssauce, muffins eller havregrød.
  • Pas på ikke at overmikse din kagedej
    • Vi skal blot lige røre vores dej sammen indtil der ikke er flere synlige melklumper. Hvis vi overmikser vores dej vil den blive tung og klæbrig under bagning.
  • Få den flotteste form med “smør-tricket”
    • Ønsker du en helt perfekt afbagt kage med smuk sprække? Prøv smør-tricket beskrevet i afsnittet ovenover.
  • Bag kagen midt i ovnen ved traditionel ovnvarme
    • Græskarkage bages ved almindelig ovnvarme på rist i midten.
    • Afhængig af ovn og placering skal din kage evt. bage lidt mindre eller mere, hold øje og tag den ud når en tandstik kommer ren op eller med lidt krummer.
  • Hold øje og dæk evt. kagen undervejs
    • Hvis din kage begynder at blive for mørk på overfladen kan du forsigtig lægge et stykke bagepapir over. Dette gør jeg ca. efter 25-30 min.
  • Hvilken mælk anbefaler jeg?
    • Jeg bruger enten neutral soyamælk eller med vanilje.
    • Spiser du vegetarisk kan kagen laves med traditionel mælk, enten kærne-, mini- eller letmælk. Bruger du kærnemælk kan du udelade æblecidereddike.
  • Kan banan erstattes?
    • Brug samme mængde græskarmos i stedet.
  • Jeg har ikke pumpkin pie spice – Hvad gør jeg?
    • Følg guiden længere oppe.
  • Opbevaring og holdbarhed
    • Opbevar kagen i lufttæt beholder ved stuetemperatur, gerne et køligt sted. Kagen holder sig fugtig 3-4 dage men er altid bedst de første par dage. Men lun det evt. på risteren og nyd med kold smør (OH-MY)!!
svampet græskarkage
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

8 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments