Lækre dadelkugler med appelsin er lavet på bønner, tahin og krydret med kardemomme. Himmelsk dadelkugle der er dækket med mørk chokolade, drysset med sesam og er perfekt som sund snack eller dessert. Vegansk, glutenfri og naturlig sødet.
Dadelkugler med appelsin – Fudgy og uimodståelige
Jeg EEELSKER dadler (hvis det skulle være gået nogens næse forbi, haha)!
I kager, salater eller vegansk cheesecake.
Som snack fyldt med peanutbutter, tahin, chokolade.
OGOG så bruger jeg dem ustyrlig tit i mine sunde romkugler samt hindbærtrøfler (som i der er næsten ALTID en portion i køleskabet).
Det er en skøn snack som smager forrygende, er sund og mætter!
Jeg har derfor leget med endnu en ny version til dadelkugle repertoiret. Stadig med sorte bønner, dadler og havregryn. Herefter tilsat appelsin, tahin og kardemomme!
HOLY MOLY en lækkerbisken der smeltede i min mund. Konsistensen af en blød og fudgy dadelkugle med knasende mørk chokolade. En varme fra kardemomme, friskhed fra appelsin og sødme fra dadler, helt uden tilsat sukker.
De er liiiiidt julet – men ærligt..
Jeg kommer til at spise dem HELE året rundt!
Opskrift på hjemmelavede dadelkugler med orangesmag:
Dadelkugler med appelsin
Ingredienser
Dadelkugler
- 1 dåse sorte bønner
- 200 g dadler (vægt uden sten)
- 55 g tahin
- 1 stk appelsin
- 3 spsk appelsinsaft
- 35 g kakao
- 90 g havregryn
- ½-¾ tsk kardemomme
- ½ tsk kanel
- 1 tsk vanilje
- 1 nip salt
Topping
- 100 g mørk chokolade, smeltet
- Sesamfrø
Tilberedelse
- Dræn bønnerne og skyl dem godt i sigte, lad bønnerne dryppe af mens de resterende ingredienser klargøres.
- Dadler uden sten, bønner, tahin, skal fra 1 appelsin + 3 spsk saft kommes i foodprocesser (eller kraftig blender). Blend grundigt til en blød konsistens. Tilsæt kakao, havregryn samt krydderier. Blend indtil massen er jævn og let blød og klistret konsistens. Skrab evt. ned af kanterne undervejs. Har du en foodprocessor lad den gerne køre 3-5 min så konsistensen bliver helt fudgy.Er den for fast tilføj evt. lidt ekstra appelsinsaft eller koldt vand. Det afhænger meget af hvor bløde dine dadler er. Kom dejen på køl i min. 1-2 timer. (evt. fryser hvis det skal gå stærkt) Dejen vil være klistret til start, men efter køl er den perfekt.
- Rul dadelkuglerne i ønsket størrelse af den afkølede dej. Smelt mørk chokolade over vandbad og dyp dem heri. (Læs hvordan du får det bedste resultat længere oppe i indlægget) Drys med lidt sesamfrø. Du kan trille dem direkte i sesamfrø men det smeltede chokolade gør dem ekstra lækre. Opbevares i køleskabet indtil de spises. Kan holde sig 7-10 dage på køl.
Noter
- Er dine dadler meget “hårde” kan de evt. hældes over med kogende vand, herefter stå i 10 min. indtil de blødgøres. Si vandet fra og tilsæt til foodprocesser, derefter følg opskriften. Husk at dræn dem godt, ellers vil din masse blive for blød.
- Dadlerne kan ligeledes erstattes af rosiner (sættes tilmed i blød 10 min.) Det vil dog give en lidt anderledes konsistens samt smag men stadig sødme på naturlig og lækker vis.
Egne noter
Sund snack – dadelkugler med bønner
Noget af det bedste ved dadelkugler er hvor nemme der er at lave, kræver få ingredienser og kan nemt varieres.
Ingredienserne kommer i en foodprocesser (eller god blender), wrom wrom, så er de klar til at blive overtrukket med chokolade, rullet i kokos eller hvad hjertet begærer.
Du har FRI LEG.
Hvor kommer BØNNERNE ind i billedet?
Traditionelle dadelkugler er ofte simple med dadler, nødder, frø og krydderier. Fx. lækre limekugler med figner.
MEN MEN i ved jeg elsker at lege lidt Helse Else hvor det giver mening. For vigtigst ER smag og konsistens!
Dagens dadelkugler er lavet med sorte bønner som giver eksta god protein, næring samt kostfibre. Du vil SLET ikke opdage de er der – tværtimod bidrager de med skøn, cremet konsistens.
Elsker de min sunde romkugler er denne lillesøster med orangesmag og kardemomme et must try!
Ingredienser til dadelkugler
Dagens ingredienser er simple og mange har vi allerede på lager. Her er et par tips og tricks:
- Dadler – Du kan bruge juicy dates fra papæske eller de mere luksuriøse medjool dadler. Husk at fjerne stenene inden brug 😉
- Sorte bønner – Kan du ikke finde sorte bønner kan du snildt bruge kidney bønner i stedet. 1 dåse = 240g kogte bønner.
- Tahin – Du kan bruge mandelsmør, cashewsmør eller peanutbutter i stedet.
- Havregryn – Evt. glutenfri hvis du ønsker dette.
- Kakao – Jeg bruger helt almindelig bagekakao men du kan bruge raw kakao. smagen vil blive mere intens og mindre sød.
- Appelsinskal + saft – Brug gerne et microplane til at rive skal med. Her for du alle aromaerne med. Ellers kan et meget fint rivejern bruges.
- Kardemomme – Brug 1/2-3/4 tsk afhængig af hvor glad du er for kardemomme.
- Vanilje, kanel, salt – Runder smagene af.
- Mørk chokolade – Til at overtrække vores dadelkugler
Chokoladeovertræk på den nemme måde:
Jeg er afhængig af dadelkugler dyppet i smeltet mørk chokolade! Jeg snyder lidt og gør det på den nemme måde, men stadig med et lækkert knæk.
Her for du min nemme og hurtige metode:
- Lav dadelkugle massen som beskrevet og kom på køl.
- Form af den afkølede masse kugler i ønsket størrelse.
- Placer dadelkuglerne på et spækbræt eller ligende, gerne med bagepapir under og kom dem i fryseren minimum 15 min.
- Smelt chokoladen over vandbad. Tag gerne skålen af lidt før chokoladen er helt smeltet. Rør rundt indtil alt er smeltet, på den måde bliver vores chokolade ikke al for varm.
- Tag de kolde dadelkugler ud af fryseren og dyp dem i den smeltede chokolade.
- Pga. deres kolde temperatur vil chokoladen størkne hurtigt og få det lækre knæk. Drys evt. med sesamfrø.
- Opbevar de overtrukne dadelkugler på køl.
- Du kan bruge lige den chokolade du bedst kan lide. Jeg bruger netto’s ØGO 85% mørk chokolade, den smelter perfekt og er nem at arbejde med.
Se evt. video nederst i dette indlæg med hindbærtrøfler hvordan jeg overtrækker med chokolade. Det er samme metode jeg bruger i dagens opskrift. Eller denne video med romkuglerne.