Annonce

Citronkage med birkes og marcipan

Syrlig sød og svampet citronkage med birkes og marcipan er forårets lækreste kagenyhed. Saftige citronbunde med marcipan lagt sammen med intens blåbærkompot og uimodståelig frosting med flødeost og hvid chokolade. Himmelsk citronkage med frosting som kan serveres til påske, fester eller “bare fordi”.

Citronkage med birkes

Saftig citronkage med birkes

Er der noget bedre end syrlig citron, sød marcipan, vaniljeprikker og knasende birkes?
Hvad med om vi kombinerede det med hjemmelavet intens blåbærkompot og cremet flødeostfrosting med hvid chokolade!
Er i med mig så langt?
Hvis JA, så er dagens citronkage med birkes en himmelsk mundfuld, svampet, lækker og nemmere at lave end den ser ud!

Citronkage bundende er bagt med marcipan, rigelig citron og blå birkes. Marcipanen gør kagen ekstra saftig og giver et skønt strejf af mandel uden at overdøve. Citronkagen er bagt uden æg og kan laves vegetarisk eller vegansk, det samme med frostingen.
Kagen kræver et par steps, men når først man er igang er det ligetil og ret simpelt.

Jeg håber i tør kaste jer ud i årets ultimative forårskage som er skøn til påske, fester eller når der kommer gæster ind af døren til kaffe og gode stunder.
RIGTIG god kage fornøjelse.

Opskrift citronkage med birkes og marcipan

Læs gerne tips + tricks længere nede i indlægget, hvilke råvarer jeg anbefaler samt hvordan du laver den bedste veganske frosting. Det kræver nemlig et par få justeringer ift. originalopskriften.

Reklamelinks er markeret med*
Citronkage med birkes
Gem til madplan

Citronkage med birkes, marcipan og frosting

5 fra 3 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 10 personer
Forberedelse1 time
Tilberedelse30 minutter
Afkøling5 timer
I alt6 timer 30 minutter

Ingredienser

Citronkage bunde

  • 140 g smørblok
  • 180 g sukker
  • 2 spsk citronskal
  • 1,5 tsk vaniljesukker
  • 120 g marcipan
  • 180 g mælk
  • 100 g neutral yoghurt
  • 60 g citronsaft
  • 300 g hvedemel
  • 1 spsk kartoffelmel
  • ½ tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • ¼ tsk salt
  • 1,5 spsk blå birkes

Blåbær kompot

  • 220 g frosne blåbær
  • ½ stk citron
  • 60 g rørsukker
  • 2 tsk majsstivelse
  • 1 spsk vand

Flødeost hvid chokolade frosting

  • 120 g piskefløde
  • 200 g flødeost
  • 70 g hvid chokolade
  • 40 g flormelis
  • ½ stk vaniljestang

Pynt

  • Blåbær

Tilberedelse

  • TIP: Læs opskriften godt igennem + tips og tricks i indlægget før du starter.
    VEGANSK: Læs tips og tricks for vegansk udgave af frosting samt hvilke råvare jeg anbefaler.
    HUSK: At tage smørret + øvrige ingredienser ud i god tid så det er stuetemperatur ved start.
  • KLARGØR FORME: Start med at tænde ovnen på 170° varmluft med en rist i midten. Klargør 2 springforme med diameter på 18. Kom bagepapir i bunden ved at spænde ringen omkring og smør siderne let med smør + drys med mel.
  • FORBERED INGREDIENSER: I stor skål vej sukker af og riv citronskallen herover. Gnid sammen med dine fingre indtil citronolierne frigives og det dufter himmelsk. Sæt til side. Riv marcipan og kom i skålen sammen med vaniljesukker.
    I seperat skål vej mælk, yoghurt og citronsaft af og rør sammen. Sæt til side.
    I 3. skål vej mel af og bland med kartoffelmel, bagepulver, natron og salt.
  • SAML KAGEDEJEN: Til skålen med sukker og marcipan tilsættes blødt smør i tern. Med elpisker piskes dette cremet og luftigt ca. 2-3 minutter.
    Tilsæt birkes og sigt halvedelen af din melblanding over og tilføj halvdelen af din mælkeblanding. Pisk kort ved lav hastighed til dejen blot lige er samlet. Fortsæt med sidste halvdele og pas på IKKE at overpiske din dej. Når dejen er samlet fordeles den i de 2 klargjorte springforme.
  • BAG KAGEN + AFKØL: Bag citronkagerne midt i ovnen ca. 30-33 min. indtil en tandstik kommer ren ud. Toppen skal være let gylden.
    Lad bundende afkøle 5 min. i formen inden de befries og sættes på rist. Lad dem afkøle HELT inden du fortsætter. Forbered imens kompot.
  • KOMPOT: I lille kasserolle tilsættes blåbær, sukker og skal + saft fra ½ citron. Lad gryden komme i kog, skru ned og lad den simre i 10 min. Rør majsstivelse + vand sammen og tilsæt. Rør godt rundt og lad boble 1-2 min. imens det tykner. Tag af varmen og kom på glas eller anden lufttæt beholder. Sæt på køl og lad den blive kold inden brug.
  • FROSTING: Start med at smelte hvid chokolade og afkøl. Vej piskefløde + flødeost af i 2 separate skåle og kom på frys i 15 min. inden du starter. Flæk vaniljestang og mos kornene med 1 spsk flormelis.
    I stor skål eller røremaskine med piskeris kom afkølet fløde, skal + saft fra ½ citron, flormelis og vanilje. Pisk indtil din fløde er fast. Tilsæt den kolde flødeost + afkølede hvide chokolade og pisk igen indtil fluffy og cremet. Brug cremen med det samme.
  • SAMLING – Kan gøres frit eller i springform:
    Du kan lave kagen i 2 eller 4 lag. Ønsker du 4 lag skæres de 2 kager forsigtigt over på midten så du har 4 bunde.
    I samme springform du bagte bunde spænder du et nyt stykke bagepapir fast i bunden og kommer kageplast i siderne. Læg først 1 bund nederst. Smør herefter 1/4 af frosting på samt 1-2 spsk blåbærkompot. Fortsæt med de 2 næste lag. Når du har lagt øverste bund på fordeler du din sidste 1/4 frosting og sætter på køl min. 1 time eller op til 1 døgn (husk at dække kagen til hvis den står over 1 time på køl)
    *Du kan følge samme fremgangmåde uden springform, men vær opmærksom på at trykke bunde + creme godt sammen og lave en oprejst lige kage.
  • SERVERING: Tag kagen ud fra køl, befri den fra formen og fjern kageplasten. Brug noget af frostingen fra toppen til at lave "naked cake" look hvor du i tyndt lag smører siderne op. Pynt med bær og evt. påskeæg.
    Kagen er bedst på dagen men kan gemmes på køl tildækket 2-3 dage.

Køkkenudstyr

  • 2 springforme Ø 18

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Påskekage ala citron kage med frosting

Påsken er lige om hjørnet (skrivende stund er marts 2023) og i den forbindelse spurgte jeg jer på Instagram hvad i forbandt med en påskekage?
I nævnte næsten alle citron!
Og ja citron og den gule farve er indbegrebet af påske associationer.
Jeg gik i tænkeboks. Længe har jeg prøvet at få en marcipankage uden æg til at lykkedes men den er aldrig blevet 100% som jeg ønskede.
Dette var lejligheden til at teste videre. OG i 3. forsøg blev de lækreste, svampede bunde bagt.
Årets påskekage er resultatet af jeres ideer, mange testforsøg og en hel bunke kærlighed til gode råvarer og smag.
Citronkage med birkes rummer netop SMAG. Sød, syrlig, intens!
OG det bedste af det hele: Den kan spises HELE året rundt og er egentlig “blot” en citronkage med birkes og marcipan. TA DAAA!

Skønne påskekager

Andre skønne, og lidt nemmere ideér til årets påskekage kunne være svampet gulerodskage eller squashkage med syrlig citronfrosting, toppet med påskeæg samt friske bær.
Dette kan ligeledes gøres med vegansk cheesecake. Cheesekagen kan laves i god tid, opbevares på frys og tages op på dagen hvor den skal serveres.
OG ikke at forglemme fine hjemmelavede veganske pavlova. Små fuglereder af marengs, perfekte at fylde med bl.a. flødeskum, friske bær, lemoncurd og påskeæg på toppen.

Fremgangsmåde – Citronkage med birkes og marcipan

Vi kender alle citronmånen, right? Dette er level 2.!
Citronkage med birkes har mange af de samme elementer som en lækker citronmåne med rigelig citronskal og saft samt revet marcipan. Det syrlige mod den søde marcipan er himmelsk.
For at fuldende herlighederne ligger vi bundene sammen med hjemmelavet blåbærkompot og frosting.
Lad os dykke ned i de forskelllige elementer, fremgangmåde samt tidsplan for bagning og opbygning af citronkage med frosting.

Citronkage med birkes bunde

Svampede marcipanbunde med rigelig citron. Bundende er bagt uden æg og du kan vælge hvorvidt du ønsker den vegetarisk eller vegansk. Se tips og tricks for specifikke ingredienser hertil.
Citronkagen er tilsat blå birkesfrø for et let knas og mild smag. De er mest til pynt og kan sagtens udelades.

Blåbær kompot

Kagens 1. fyld er kompot. Jeg laver den på vilde blåbær som giver en intens farve og kraftig smag. De kan købes i bl.a. Netto mm. Du kan vælge alle typer frugtkompot.
Du kan lave kompotten op til 3 dage i forvejen og have den stående på køl.

Hvid chokolade og flødeost frosting

Citronkagen lægges yderligere sammen med en himmelsk frosting. Lavet med cremet flødeost, hvid chokolade og piskefløde. Luftig, lækker og cremet.
Jeg er personligt ikke meget for tunge smørcremer og denne taler derfor til mit hjerte da den både er luftig + cremet OG syrlig + sød.
Ønsker du vegansk frosting følges opskriften som beskrevet i boksen herunder.

Vegansk frosting

  • 220 g alpro piskefløde
  • 100 vegansk cream cheese
  • 70 g vegansk hvid chokolade
  • 1/2 citron, skallen + saften
  • 1/2 vaniljestang
  • 40 g flormelis

Fremgangmåden er 1:1 den samme som beskrevet i selve opskriften, det er blot mængdeforholdene der er ændret da vegansk cream cheese reagerer anderledes end traditionel. Fløden kræver længere tid at piske stiv, men hav tålmodighed og den skal nok komme.

**HUSK at sætte fløde + cream cheese på frys inden brug og lad din chokolade afkøle inden brug, så den ikke skiller.

Samling af citronkage med birkes i lag

  1. LAV BUNDE + KOMPOT:
    • Start med at bage bundende. De skal køle HELT af før du kan lægge kagen sammen. Forbered imens kompot.
      – Bunde og kompot kan laves dagen før. Men husk at pak dine bunde godt ind så de ikke bliver tørre, og vent med at skære dem over til dagen efter.
  2. SKÆR DINE BUNDE OVER:
    • Inden du skal samle din kage skære du dine bunde over og finder springform frem som fores med kageplast. Alternativt kan du samle den i frihånd.
    • Kan kan laves i 2 lag i stedet så du ikke skal skære bunde over.
  3. FORERED FROSTING:
    • Husk at chokoladen skal være afkølet og dine råvarer være på frost ca. 15 min før start.
  4. SAML KAGEN:
    • Nu har du alle elementer til din citronkage med birkes klar: Bunde + kompot + frosting. Saml den step for step og sæt herefter på køl.
  5. AFKØL:
    • Lad kagen afkøle inden du pynter den. Samler du kagen samme dag du har bagt bundene kan du lade kagen stå på køl natten over, men husk at dæk til med låg eller ligende.
  6. PYNT:
    • Sidste step er pynt og topping. Jeg bruger resten af frostingen som lå på toppen til at smøre kagen tyndt op og skabe et “naked cake” look, men du kan også piske ekstra fløde og smøre kagen op med. Top med friske bær og evt. påskeæg.

Tips & tricks citronkage med birkes

  1. Stuetempererede råvarer:
    • Tag råvarer fra køleskabet ud i god tid så de når at blive stuetempereret og din smør blød.
  2. Klargør alle råvarer inden du samler din kagedej:
    • Vej alle råvarer af, riv marcipanen, klargør formene og tænd ovnen inden du pisker og samler dejen. Herved sikrer du at huske alle ingredienser og forsimple processen.
  3. Pas på IKKE at overmikse din dej:
    • Dejen skal blot lige piskes sammen så der ingen synlige melklumper er tilbage. Hvis vi pisker/rører for meget i vores dej efter melen er tilsat, risikerer vi den falder sammen ved bagning og bliver kompakt.
  4. Valg af springform:
    • Jeg bager bundene i 2 X 18cm. springforme.
    • Jeg har ikke testet andre størrelser men du kan vælge at bage dem i 2 X 20cm. forme og lave en kage i 2 lag. Bundende skal evt. bage lidt kortere tid så tjek efter 25 min. og tag dem ud når de er færdigbagte.
  5. Bagetid:
    • Bagetiden kan variere efter ovn samt hvor i ovnen dine bunde er placeret. Jeg anbefaler du bager dem på en rist i midten. Tjek citronbundene med en tandstik, den skal komme ren ud eller med få krummer.

Ingredienser til den bedste citronkage med birkes

Kort gennemgang af ingredienser til citronkagen samt liste over hvilke råvarer jeg anbefaler til henholdsvis vegetar og vegansk udgave:

  1. SMØR
    • Brug smør i blok. Husk at lad det blive stuetemperatur før brug.
    • VEGANSK: Brug smørblok fra fx. Naturli.
  2. SUKKER
    • Almindelig hvidt sukker.
  3. MARCIPAN
    • Brug gerne en god kvalitetsmarcipan med høj procent. Husk at rive det på rivejern inden det piskes sammen med smør og sukker.
  4. VANILJE
    • Jeg bruger vaniljesukker. Vil du gå et niveau op smager det guddommeligt med 1 vaniljestang i stedet.
  5. CITRON
    • MASSER af det! Måde skal og saft. Husk at køb økologisk og vask dem godt.
  6. MÆLK
    • VEGETAR: Minimælk/letmælk/sødmælk.
    • VEGANSK: Neutral soyamælk.
  7. YOGHURT
    • VEGETAR: Almindelig neutral yoghurt fx. cultura.
    • VEGANSK: Alpro neutral yoghurt eller tilsvarende.
  8. HVEDEMEL
    • Almindelig hvedemel.
    • Jeg har ikke testet kagen glutenfri.
  9. KARTOFFELMEL
    • Hjælper med at binde vores kagedej sammen når vi bager uden æg.
  10. BAGEPULVER, NATRON, SALT
    • Hævemidler og salt for at balancere smag.
  11. KOMPOT
    • Du kan lave alle typer af frugtkompot og fylde i i citronkage med birkes, eller prøve med hjemmelavet vegansk lemon curd (ej det kunne være lækkert).
  12. FROSTING
    • Se mere i beskrivelsen i boksene ovenfor vedr. vegetarisk og vegansk version.
citronkage med marcipan skåret
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments