Cremet chiagrød lavet på blot 4 ingredienser er nem at lave, mætter og smager skønt. Vegansk chiagrød er lavet på plantemælk, perfekt til hurtig morgenmad, som topping eller en lækker eftermiddagssnack. Smager herligt med alt fra bær, lemoncurd og hjemmelavet granola.
Chiagrød – Min bedste basisopskrift
Chiagrød..
Chiapudding..
Eller bare..
Kold, cremet grød lavet med chiafrø og plantemælk – BUM 😉
En hel simpel men yderst lækker og nem opskrift har nemlig ramt bloggen.
Chiagrød er ikke en ny opfindelse og har længe indtaget morgenmadsscenen og er den hipede kolde lillebror til vores alles elskede havregrød OG overnight oats.
Den store forskel er, at chiagrød KUN laves med chiafrø.
Hoho, heraf navnet.
Chiapudding er super lækkert, nemt og mættende.
Vi rører chiafrø og plantemælk sammen, hurtigt suger chiafrø væsken til sig, massen tykner og vi står med en grødligende konsistens.
I mange år kunne jeg ikke rigtig lide konsistensen, den var for gele-agtig eller for tynd, lige meget hvilke måleforhold jeg brugte.
Indtil..
NU kommer den store forskel for dagens opskrift 😉
Jeg begyndte at røre yoghurt i til sidst, her ændrede konsistensen sig. Blev cremet, lækker og fyldig. En konsistensen der siger spar 5!
Jeg glæder mig til at dele min bedste opskrift på chiagrød med jer, som hverken er rocken science eller besværlig..
BARE GO’!
Chiagrød – Basisopskrift
Ingredienser
Chiagrød
- 2 spsk chiafrø (20g)
- 120 g plantemælk
- ¼ tsk vaniljepulver
- Evt. Lidt citronskal
- ½ dl yoghurt
Ideér til topping
- Lemoncurd
- Ristet kokosflager, nødder
- Friske bær, kompot
- Yoghurt
Tilberedelse
- I ønsket beholder med låg kom chiafrø (2 spsk. = 20g), plantemælk, vanilje og citronskal. Rør rundt og sæt til side i 10 min. Efter 10 min. rører du godt igennem så alle chiafrø er svulmet op, ikke klumper sammen men er fordelt i mælken. Sæt låg på og kom på køl min. 2 timer eller over natten. *Du kan snildt lave chiagrød til flere dage. Chiagrøden kan holde 2-3 dage på køl uden topping. Blot dobbelt eller tredobbelt denne portion, eller lav i separate bøtter klar til at tage med to-go.
- Dagen efter røres yoghurt i grøden så den bliver lækker cremet. Du kan tilføje mere efter smagspræference.
- Top efter ønske, fx. friske bær, yoghurt, kompot, hjemmelavet lemoncurd, ristet kokosflager og nødder.
Egne noter
Hvad er chiafrø?
Hvad er chiafrø så?
JOOO hvis man ikke har levet under en sten har man nok stødt på dem i alt fra opskrifter til sundhedsverdenen der hylder den som “superfood”.
Chiafrø er små frø fra en ørkenplante og er blevet meget brugt over den seneste tid.
De små frø ER super på mange måde, men husk, alt med måde! De er ikke et mirakelmiddel men en god kilde og brik til en sund og varieret kost.
Det særlige ved chiafrø er deres næringsprofil.
De indeholder mange kostfibre, protein samt de omtalte omega 3 fedtsyre, der kan være svære at få som plantebaseret.
De indeholder yderlige store mængder magnesium samt calcium.
Chiafrø kan suge op til 12 gange deres egen vægt i væske, dette er hvad netop gør chiafrø og grøden særlig.
Sund og nem morgenmad, snack eller dessert
Morgenmad, snack eller som topping på din smoothiebowl.
Du bestemmer helt selv hvornår og hvordan du spiser chiagrød. Det gode er det tager ingen ting at røre sammen, står på køl og kan forberedes 2-3 dage før.
SMART!
Jeg spiser ofte chiagrød som del af morgenmad med masser topping eller en bolle til. For mig er det vigtigt at få en mættende morgenmad og der er chiagrød alene ikke nok.
Du kan også spise grøden som sund snack eller dessert. Prøv toppet med kirsebærsovs og ristede mandler, lakridspulver, hjemmelavet kompot, mørk chokolade og jordbær…
Uhh, kan i følge mig?
Der er U.E.N.D.E.L.I.G.E muligheder!
Få mine bedste topping ideér herunder og go’ crazy 😉
Meget mere chiagrød:
Er du vild med chiagrød og lyst til at prøve nye varianter? Her er nogle favoritter:
1: Eksotisk chiagrød – SÅ forfriskende!
2. Chiagrød med kokosmælk og hindbær – Lyserød power!
3. Chiagrød oven på luksus smoothiebowl – Sommerens lækkerbisken!
Topping til chiagrød – lag i lag
Når det kommer til topping er det kun fantasien der sætter grænser. Server din chiagrød i skål med topping eller gør den lidt festlig og server lag i lag, evt. som del af et brunchbord.
Under alle omstændigheder, glem ikke toppingen, det ER kronen på værket.
Her får i nogle af mine favoritter:
- Bær, frugt, kompot
– Banan, æble i tern, hindbær, appelsin mm. Brug dine favoritter eller lav din egen kompot af frosne bær, lidt citrussaft og ahornsirup.
– Når rabarbersæsonen starter prøv dem bagte med appelsin, det er så vidunderligt. Opskrift her. - Lemoncurd
– Prøv en hjemmelavet vegansk lemoncurd lavet på kokosmælk. Sund, frisk og perfekt syrlig. Uden olie, æg eller smør. - Nøddesmør, nødder, ristet kokos
– Skøn knas og gode fedtstoffer. Jeg elsker at riste mine nødder og kokosflager i ovnen først, det fremhæver deres naturlige smag. - Chokolade, kakaonips
– Hak mørk chokolade eller drys med kakaonips. Super lækkert til friske bær eller lemoncurd. - Granola
– Prøv min favorit; Chokoladegranola sødet på dadler, eller en skøn og nem banangranola. - Yoghurt / smoothie
– Brug chiagrød som del af din smoothiebowl eller ovenpå din yoghurt for ekstra mæthed.
Tips & tricks til den bedste chiagrød
- Brug måleskeér:
– Når vi arbejder med mad elsker jeg præcision, det sikrer et godt resultat, smag og konsistens. Særligt ved chiafrø som kræver korrekt mængdeforhold ift. væske.
– Jeg har skrevet chiafrø i gram, hvis muligt vej dem gerne af.
– Jeg har selv et sæt af måleskeer jeg bruger i min madlavning, særligt når jeg arbejder med krydderier. De kan købes i større supermarkeder, isenkram, søstrene grene mm. - Hvilken plantemælk og yoghurt bruger jeg:
– Plantemælk: Jeg bruger oftes vaniljesoya fra SPIR i netto eller Rema1000 eget mærke som er tilsat calcium (win-win). Ellers giver mandelmælk en rigtig lækker cremet konsistens.
– Yoghurt bruger jeg Alpro neutral. Blot brug din favorit. - Tilsæt yoghurt dagen efter:
– Jeg kan ikke anbefale nok at røre yoghurt i dagen efter, der gør hele forskellen ift. konsistens. Kan du ikke lide yoghurt eller har det ikke kan du bruge lidt ekstra mælk. - Smag til med krydderier, bær og citrusfrugter:
– Leg med smagene. Prøv fx. citronskal og lakridspulver, eller appelsinskal + lidt saft og kardemomme.
– Tilsæt friske eller frosne bær aftenen inden og mos dem ud i grøden sammen med yoghurt dagen efter. - Husk topping:
– UNIVERSELT 😉
– Tjek listen ovenover og leg løs. - Perfekt til food prep:
– Chiagrød kan holde 2-3 dage på køl og dermed ideelt som foodprep til morgenmad. Samtidig nemt at tranportere i bøtter to-go. Adskil evt. topping og medbring i lille bøtte on the side. Så bibeholder du friskhed og knas.
– Opbevar din klargjorte chiagrød uden yoghurt i køleskab, og på dagen hvor du ønsker at spise den røre du yoghurt i.
– “Grundgrøden” uden topping holder sig 2-3 dage i beholder på køl.
Vegansk eller vegetarisk morgenmad
Chiagrød kan varieres i det uendelige. Søger du en lækker vegansk eller vegetarisk morgenmad kan du blot justere hvilke mælk samt yoghurt du bruger. Eller du kan kombinere en plantemælk med skyr.
Valget er DIT.
Leg med forskellige plantemælk og find din egen favorit.
Jeg er selv fan af vanilje soyaen fra mærket SPIR i netto, eller deres cremede mandelmælk.