Vegetarisk brun sovs – Smagfuld julesauce

Klar på årets julesovs? Nemlig min bedste opskrift på vegetarisk brun sovs lavet med gode råvarer, fuld af smag, dybde, smagt til med ribsgele, miso samt fløde. Vegetarisk julesovs kan laves som vegansk brun sovs og smages til lige efter dine smagsløg. Men jeg lover at du står med en julesauce der tager kegler rund om bordet.

vegetarisk brun sovs

Vegetarisk brun sauce til jul

Jeg forundres hvert år over hvor hurtigt tiden er gået, hvor hurtigt alt er i forandring og at livet iler afsted. Men en ting der er stabilt og ændrer sig sjældent, er julemiddage landet over. Hvorvidt du er vegetar, spiser kød eller noget helt 3. er juleaften en af de dage hvor vi samles om mad, og gerne det vi også spiste sidste år (magen til trods alt).

Glæden over at dele dagens vegetarisk brun sovs ala vegetarisk julesovs er derfor STOR. Den har været ventet på bloggen og fuldender julemiddagen perfekt.
At den så er freaking brun, svær at tage et billede af og mega usexet har virkelig forstyrret mit kreative og perfektionistiske sind. Som i “kan jeg overhovedet have en brun sovs liggende på min forside” haha. Derfor har jeg akkompagneret den med årets julesteg og julesalat. Nu er vegetarisk brun sovs jo næsten kronen på værket

Men jeg kan langt fra tage al credit for dagens smagfulde brune julesauce som er udviklet sammen med min lillebror og kæreste. De er begge en haj ud i brun sovs og hjælpen har været guld værd. I får, hvad jeg ville sige, den bedste vegetarisk brun sovs, og det er selvfølgelig helt biased. Men jeg ville lige nævne:

Hvad er særligt ved dagens vegetar julesovs:

  • SMAGFULD OG DYB SMAG
  • PERFEKT JULESAUCE
  • VEGETARISK BRUN SOVS
  • VEGANSK ALTERNATIV
  • BRUN SOVS DU VENDER TILBAGE TIL..

Opskrift på den perfekte julesauce

Reklamelinks er markeret med*
opskrift vegetarisk brun sauce
Gem til madplan

Vegetarisk brun sovs – Smagfuld julesauce

Smagfuld vegetarisk brun sauce fuld af dybde. Nyd som julesovs eller server til frikadeller og sprøde kartofler. Vegetar sovs der smager skønt og er nem at lave.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Tilberedelse3 timer
I alt3 timer

Ingredienser

Grøntsagsfond

  • 200 g brune svampe
  • 1 spsk smør
  • 1 stk løg
  • 1 stk porre
  • stk knoldselleri (eller 1 stk. persillerod)
  • 2 stk gulerod
  • 3 stk jordskokker
  • 1 stk pastinak
  • ½ stk appelsin
  • 15 stk peberkorn
  • 3 stk enebær (kan udelades)
  • 2 stk laurbærblade
  • 5 stilke frisk timian
  • 600 ml vand

Sauce

  • 2 dl rødvin
  • 20 g smør
  • 20 g hvedemel
  • 30 g tomatpure
  • 20 g miso (eller sojasauce)
  • 2 spsk ribsgele
  • 1 tsk balsamico
  • 1,5 dl fløde
  • Rigelig salt + friskkværnet peber
  • Saucekulør

Tilberedelse

  • TIP: Fonden skaber fundament for hele saucen, så spring endelig ikke de lange kogetider over. Lav gerne fonden i forvejen da den tager 3 timer. Herefter er det hurtigt at lave din sauce og være klar til servering.
    Du kan erstatte og udskifte i dine rodfrugter så længe du har flere komponenter. Fx. kan du erstatte knoldselleri med persillerod.
  • FOND KLARGØR: Start med at klargøre alle dine grøntsager. Svampe trimmes og skæres i skiver. Rodfrugter skrælles og skæres i stykker, løg skæres i både og porre i større stykker. Brug en grøntsagsskræller til at få store stykker skræl af din appelsin.
  • FOND TILBERED: Find en gryde frem og varm op til høj varme. Tilsæt svampe og lad dem stege tørre og frigive deres væske. Tilføj herefter smør, skru ned til middel-høj varme og tilsæt de resterende grøntsager, steg 5-7 minutter indtil grøntsagerne falder sammen og bliver let bløde.
    Tilføj peberkorn, enebær, timian, appelsinskal og vand. Kom i kog og lad simre 2-3 timer under låg. Si herefter grøntsagerne fra og kog fonden ind til ca. 3 dl. Hold øje med den ikke koger for meget ud.
  • REDUCER RØDVIN: Imens din fond simre, reduceres din rødvin. Kom rødvin i en lille kasserolle og kog de 2 dl. ind til en 1/2 dl. Dette gør smagen mere intens, mindre syrlig og alkoholen fordampes. Sæt til side.
  • TILBERED SAUCE: Find en kasserolle frem og smelt smørret ved middel varme, tilsæt hvedemel og lad det bage af. Tilføj tomatpure og miso og pisk kort rundt, herved sikrer vi at det ikke klumper senere. Tilføj fond af flere omgange og pisk undervejs indtil rette konsistens. Herefter tilsættes reduceret rødvin, ribsgelé, balsamico, fløde samt salt og peber. Lad saucen simre og smag til med ribsgelé, balsamico, salt og peber og evt. lidt saucekulør hvis ønsket. Bliver saucen for tyk justeres den med lidt ekstra vand.
  • SERVERING: Nyd saucen til klassisk julemiddag eller til hjemmelavede frikadeller, kartofler og sprød salat.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Vegetarisk og vegansk brun sovs

SMAG! Vejen til en særdeles god sauce er smag. En kraftig, smagfuld sauce med dybde og noter fra rødvin vinder altid. Klassisk finder man smagen i en kraftig ande- eller svinefond som tages fra kødet der steges. Men hvad gør vi når vi gerne vil lave intens vegetarisk brun sovs?
Det har været mit primære mål hele vejen, at skabe en vegetarisk brun sovs med dybde, noter af rødvin og umami.
Efter mange test er der 2 ting der skaber basen til den bedste vegetar sauce:
Hjemmelavet fond og reduceret rødvin.

Vegetarisk brun sauce med hjemmelavet fond:

Som i klassisk brun sauce er det fonden der skaber fundamentet af saucen. Vi laver en hjemmelavet fond med smagfulde rodfrugter, krydderier og appelsinskal som får lov at simre 3 timer og herefter reduceres til 3 dl. Dette giver os en intens grøntsagsfond med umami og karakter. Udover en dejlig fond, reducerer vi vores rødvin til vegetarisk brun sovs. Dette giver en mere intens smag, alkoholen fordamper og syren nedtones. Nu står vi med 2 komponenter som kun kan skabe den helt perfekte vegetariske julesauce.

Ingredienser til min bedste vegetar sovs:

  • FOND / GRØNTSAGER:
    • Løg og porre: Giver smag og dybde. Ønsker du mere løgsmag kan du tilføje 1 fed hvidløg.
    • Svampe: Umami smag. Du kan bruge den type svampe du helst vil og kan få fat på.
    • Rodfrugter: Giver smag og dybe. Du kan bruge persillerod i stedet for pastinak/knoldselleri.
  • RØDVIN:
    • Vi reducerer rødvinen for en dejlig intens smag, hvor vi samtidig fordamper alkohol og skaber en mere balanceret syreprofil.
  • KRYDDERIER:
    • Tomatpure: Umami og dybde.
    • Timian + laurbær + enebær: Smagsgivere.
      • Du kan udelade enebær.
    • Appelsinskal: Frisk smag med let bitterhed.
    • Salt og peber: Julesovsen kræver rigelig med salt til at runde smagen af samt friskkværnet peber.
  • FLØDE:
    • Runder vores sauce dejligt af. Brug gerne rigtig fløde.
      • Vegansk brun sovs alternativ: Brug vegansk madfløde i stedet.
  • SMAGSGIVERE:
    • Miso: Rig smag af umami og saltgiver. Kan erstattes med sojasauce.
    • Ribsgele: Sødme og er med til at runde julesaucen af.
    • Eddike: Syre og fremhæver de øvrige smage.

Tips og tricks til smagfuld julesovs:

  1. LAV EN GOD FOND:
    • Hjemmelavet grøntsagsfond tager tid at tilberede men er det hele værd.
    • Start gerne et par dage før, fonden kan sagtens opbevares på køl.
  2. INDKOG RØDVIN:
    • Vi reducerer rødvinen for mere smag, intensitet. Alkoholen fordampes sideløbende og rødvinens naturlige syre bliver mere balanceret.
  3. SMAG TIL – RIGELIG SALT:
    • Salten runder HELE saucen af, så husk at bruge nok men overdøv ikke. Har du først for meget salt i er det tæt på uspiseligt.
    • Smag til i kombination med balsamico og ribsgele til at skabe den helt rigtige balance af syre, sødme og salt.
  4. JUSTER TIL ØNSKET TYKKELSE SAMT EVT. KULØR:
    • Du kan justere tykkelsen med fond/vand og ønsker du en mere mørk vegetarisk brun sovs kan du tilsætte lidt kulør.
  5. FORBERED I GOD TID:
    • Både fond og reduceret rødvin kan tilberedes i god til. Herefter tager saucen ikke lang tid at tilberede.
  6. VEGANSK BRUN SAUCE:
    • Ønsker du at trylle vegetarisk brun sovs vegansk er det blot at erstatte fløden i selve saucen.
    • Jeg bruger personligt selv vegansk madfløde fra Naturli og det virker helt perfekt. Så den er gennemtestet og klar til at nydes som vegansk julesauce.

Hjemmelavet vegetarisk julemiddag:

  • Farsbrød med tofu, grøntsager og glaze:
    • Vegansk farsbrød med grøntsager, tofu og bønner er det lækreste kødfri farsbrød. Smagfuld, mættende og perfekt tekstur med bid fra grøntsager, valnødder og bønner. 
  • Grønkålssalat med fennikel og vaniljedressing:
    • Årets julesalat opskrift er grønkålssalat med æble, fennikel og himmelsk vaniljedressing. Grønkålssalaten er syrlig, sød, knasende og perfekt som grønt indslag juleaften. 
  • Rødkålssalat med appelsin og vaniljesyltede pærer:
    • Sprød rødkålssalat med appelsin er den skønneste vintersalat. Rødkål fintsnittes og vendes med syrlig og sød tyttebærdressing. 
  • Risengrød med mandel- og rismælk:
    • Cremet vegansk risengrød er julens ultimative grød-luksus. Vegansk risengrød uden mælk smager skønt, har samme autentiske farve, fyldighed og er nem at lave. 
  • Hjemmelavet risalamande med ristede kanelnødder:
    • Cremet, luksuriøs vegansk risalamande. Risengrød kogt med aromatisk vanilje lidt rørsukker og senere vendt med luftig flødeskum tilsmagt frisk citronskal. 
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

3 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments