Vegansk risalamande med kanelristede nødder

vegansk risalamande

Cremet, luksuriøs vegansk risalamande. Risengrød kogt med aromatisk vanilje lidt rørsukker og senere vendt med luftig flødeskum tilsmagt frisk citronskal. Vegansk risalamande er julens klassiske dessert men uden mælkeprodukter. Smagen? Den er uovertruffen og ingen vil savne originalen. Server med kanelristede nødder og det smager så englene synger.

Julens bedste dessert – Vegansk rislamande

Julens søde punktum og klassiske dessert: Risalamande.
Sød, cremet og serveret med let syrlig kirsebærsauce…
MEN vent! I dag er ikke “bare” risalamande.

I dag får i opskriften på vegansk risalamande – Cremet, luftig, vaniljeprikket og med lille pift af citron. Serveret med kirsebærsauce og kanelbagte nødder vil du slet ikke savne originalen. Vegansk risalamande kan nydes af alle og jeg glæder mig til at sætte den på årets julebord.

Vegansk risalamande kan man snildt servere som hverdagsdessert, til julefrokosten og selvfølgelig juleaften.

Vegansk risalamande er:
  • Cremet & fløjlsblød
  • Intens vaniljesmag
  • Perfekt sød
  • Syrligt pift fra citron
  • Familiens favorit
  • Uimodståelig lækker..

Vegansk risalamande opskrift

Rigtig god fornøjelse! Jeg vil anbefale at læse tips og tricks igennem som ligger længere nede i indlægget, så du sikret en perfekt risalamande hver gang, men perfekt vegansk fløde og masser vaniljesmag.

Reklamelinks er markeret med*
vegansk risalamande opskrift
Gem på madplan

Vegansk risalamande

Cremet vegansk risalamande er en skøn dessert, nem at lave og smager forrygende. Nyd som hverdagsdessert, til jule- aften eller frokost.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse45 min
I alt45 min

Ingredienser

Risalamande

  • 1 dl vand
  • 90 g grødris
  • 2,5 dl mandelmælk
  • 2,5 dl rismælk
  • 1 stang vanilje
  • 30 g rørsukker
  • 1 knsp salt
  • 2-2,5 dl vegansk fløde (alpro piskbar)
  • 2 tsk citronsaft
  • ¼ stk citron (skallen, kan udelades)
  • Evt. 50 g mandler (hakkede)
  • Kirsebærsauce

Kanelbagte nødder

  • 60 g mandler
  • 40 g pekannødder
  • 30 g valnødder
  • 1 spsk kokossukker (ell. rørsukker)
  • ½ tsk kanel
  • 1 knsp salt
  • tsk muskatnød (kan udelades)
  • 1 spsk ahornsirup

Tilberedelse

Sød risengrød:

  • Start med at flæk vaniljestang, tag kornene ud og mas med 1 spsk. af sukkeret på skærebræt. Husk at gem vaniljestangen.
  • Kog vand op i tykbundet gryde og tilsæt ris. Lad dem koge med i 2-3 min. Tilsæt herefter mandelmælk, rismælk, vaniljesukker, det resterende sukker samt vaniljestang. Lad grøden komme i kog. Skru ned og lad simre uden låg i 30-40 min. indtil cremet.
    *Husk at rør i grøden jævnligt på risene ikke brænder på. Dette sker dog sjældent med plantemælk.
  • Smag grøden til med meget lille nip salt og stil herefter på køl. Grøden skal være kold før du fortsætter. Dette kan med fordel gøres dagen før.

Risalamande

  • Ønsker du hakkede mandler i din grød, klargøres de ved at hælde kogende vand over, lad stå ca. 15 min. og herefter smutte hinderne af. Hak dem herefter og sæt til side.
    *HUSK at gem en hel mandel. Laver du risalamande uden mandler, smuttes der blot 1 hel mandel til at komme i grøden senere.
  • Kom 2,5 dl fløde, citronsaft- og skal i stor skål. Pisk indtil luftig og cremet. Dette kan tage 5-10 min. ved plantebaseret piskefløde. Vigtigt du pisker længe nok vs. almindelig fløde da din fløde ellers vil falde sammen når du vender det med risengrøden. Du kan ikke overpiske vegansk fløde.
    *Citronsaft stabiliserer vegansk fløde, så udelad helst ikke. Du kan udelade citronskal men det giver en eminent smag og modspil det det søde.
  • Start med forsigtigt at vende ca. ¼ del af fløden i den kolde grød, rør rundt til fordelt. Forsigtigt vendes resten af fløden i lidt af gangen indtil rette konsistens opnåes. Jeg har skrevet 2-2,5 dl da det er meget individuelt hvor fast vi ønsker vores risalamande. Jeg vendte 2,5 dl pisket fløde i.
    Ønsker du mandler i grøden, vendes de i. Sæt på køl indtil servering, gerne et par timer så den når at samle smag.
  • Gem den hele mandel i grøden, server med kirsebærsauce og kanelristede nødder.

Kanelristede nødder

  • Start med at tænde ovnen på 150° varmluft og klargør bageplade med bagepapir.
  • I skål kom mandler, pekannødder, valnødder, kokossukker og krydderier. Vend godt rundt. Tilsæt ahornsirup og vend godt rundt indtil fordelt.
    Fordel nødderne på bageplade og bag dem ca. 15 min. Vend nødderne efter 10 min. Nødderne er færdige når de er gyldne og dufter. Lad dem afkøle helt på pladen, de bliver helt sprøde ved afkøling. Opbevar i lufttæt beholder eller glas.
  • Server kanelristede nødder til risalamande, brug som snack, ovenpå yoghurt, grød eller i kager.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Min bedste risalamande opskrift – Risalamande uden mælk

Ingen jul uden mors risalamande. Det er en uskrevet regel..
Så at nyfortolke og samtidig møde min families behov har været en udfordring jeg selvfølgelig tager op. Dog med en vis angst forbundet – HA!

Først kom brunkager, så risengrød og nu er turen kommet til at nyfortolke (nærmere gøre vegansk) risalamande.
Jeg VED 100% at min lillebror kan smage forskel, så min intention er ikke at erstatte men derimod give mit bud på den lækreste risalamande uden mælk og fløde i klassisk forstand. Skabe en vegansk risalamande som er cremet, luftigt, vaniljeprikket og smager uovertruffent.
Skal jeg selv vurdere.. Er jeg i mål 😉

Jeg GLÆDER mig til at servere den juleaften og særligt med de kanelristede nødder som er kronen på værket sammen med en god kirsebærsauce.

Tips, tricks og FAQ til vegansk risalamande

  • Forbered risengrød dagen før – Lad den afkøle helt før brug:
    • Forbered din søde risengrød dagen før og kom på køl, lad vaniljestangen ligge i grøden og give smag natten over.
    • Risengrøden kan forberedes 1-3 dage før brug.
  • Kog risengrøden med vanilje og sukker for intens smag:
    • Det særlige ved risalamande er den intense aromatisk vanilje. Dette opnåes særligt ved at koge vanilje + stang og sukker med i risengrøden.
  • Pisk fløden dejlig cremet og brug citronsaft som stabilisator:
    • Vegansk fløde kan være lidt tricky at få pisket godt op. Tricket er at piske længe nok, ca. 5-10 min OG tilsætte stabilisator i form af syre, i dagens opskrift 2 tsk. citronsaft.
    • Jeg bruger Alpro piskbar som bliver dejlig cremet og smagen er let sød.
  • Tilføj lidt citronskal til fløden:
    • Jeg tilføjer lidt citronskal til fløden da jeg elsker kontrasten til det søde, men du kan snildt udelade.
  • Kan jeg bruge vaniljesukker i stedet?
    • Har du ikke vaniljestang kan du vælge at bruge vaniljesukker eller pulver, resultatet vil ikke være hel det samme men stadig godt.
      • Vaniljesukker = 2-3 tsk vaniljesukker.
      • Vaniljepulver / vaniljepasta = 1 tsk.
  • Min risalamande er blevet for tyk – hvad gør jeg?
    • Er din risalamande for tyk kan du vælge at piske en smule ekstra fløde og vende i, eller blot en smule upisket fløde. Pas på ikke at tilsætte for meget så smagen mindskes.
  • Min risalamande er blevet for tynd – hvad gør jeg?
    • Jeg anbefaler du pisker 2,5 dl fløde og tilsætter lidt efter lidt, på den måde kan du selv vurdere konsistensen og mængden.
    • Husk at piske vegansk fløde længere end almindelig fløde samt tilsætte en smule citronsaft. Ellers vil den ikke være stabil og cremet nok til at holde formen.
  • Opbevaring og holdbarhed vegansk risengrød:
    • Lav gerne din risalamande dagen før eller mindst et par timer inden og sæt på køl. Herefter er den nem at servere og har trukket smag. Rester af risalamande kan holde sig på køl 2-3 dage, men er bedst de første dage.
  • Dessert til ca. 4 personer:
    • Det er altid super svært at vurdere mængder og kuvertantal. Jeg har noteret 4 personer i dagens opskrift, da du kan servere 4 skåle med en god mængde risalamande. Ønsker du at servere for flere eller være sikker på nok, kan du nemt skalere op ved hjælp af slideren i opskrift-boksen.

Ingredienser til vegansk risalamande:

Risalamande er en central del af julemiddagen og næsten hver familie har sat deres eget præg på hvordan netop DE elsker den “helt rigtige risalamande”.
I min familie betyder det 2 meget vigtige og centrale ting:

Kold eller varm kirsebærsauce:

Kirsebærsauce. Varm, kold, med eller uden bær?
Herhjemme varmer vi saucen i en lille gryde og serverer til. De fleste i min familie styrer uden om bærrene så dem spiser jeg – Haha..
Men kirsebærsaucen bliver købt. Men har du tid og overskud er der flere gode opskrifter på nettet lige til at gå igang med.
Måske i som familie slet ikke bruger kirsebærsauce? Der er mange muligheder og det vigtigste er jo man gør det, man har lyst til.

Risalamande med eller uden mandler

Nu kommer spørgsmålet som deler vandene..
Skal der hakkede nødder i risalamanden eller ej?
Herhjemme er det et STORT nej og min familie ville nedlægge veto hvis jeg serverer BÅDE vegansk og med nødder i. Derfor er dagens opskrift på vegansk risalamande måske lidt anderledes da jeg selv, ikke har tilføjet dem. Men bare rolig jeg guider i opskriften til hvordan og hvor meget, hvis i ønsker at tilføje nødder.
Sagen er dog, at jeg elsker nødder! Jeg har derfor taget sagen i egen hånd og kreeret den vildeste topping!

Kanelristede nødder – Himmelsk topping

Knasende, sprøde, søde, aromatiske nødder som du ikke har smagt dem før!
Årets topping er kanelristede nødder. SUPER lækre, nemme og en skøn tilføjelse ovenpå den cremede risalamande og søde, syrlige kirsebærsauce. Nødderne vendes med sukker, kanel, lidt sirup og bages sprøde i ovnen. Herefter køler de af og er lige til at bruge som topping på risalamande. Men lav gerne en større portion, da de også er skønne ovenpå alt fra yoghurt, chiagrød, havregrød eller smoothiebowls.

vegansk risalamande i skål
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments