Smagfuld vegetarisk brun sauce fuld af dybde. Nyd som julesovs eller server til frikadeller og sprøde kartofler. Vegetar sovs der smager skønt og er nem at lave.
TIP: Fonden skaber fundament for hele saucen, så spring endelig ikke de lange kogetider over. Lav gerne fonden i forvejen da den tager 3 timer. Herefter er det hurtigt at lave din sauce og være klar til servering. Du kan erstatte og udskifte i dine rodfrugter så længe du har flere komponenter. Fx. kan du erstatte knoldselleri med persillerod.
FOND KLARGØR: Start med at klargøre alle dine grøntsager. Svampe trimmes og skæres i skiver. Rodfrugter skrælles og skæres i stykker, løg skæres i både og porre i større stykker. Brug en grøntsagsskræller til at få store stykker skræl af din appelsin.
FOND TILBERED: Find en gryde frem og varm op til høj varme. Tilsæt svampe og lad dem stege tørre og frigive deres væske. Tilføj herefter smør, skru ned til middel-høj varme og tilsæt de resterende grøntsager, steg 5-7 minutter indtil grøntsagerne falder sammen og bliver let bløde. Tilføj peberkorn, enebær, timian, appelsinskal og vand. Kom i kog og lad simre 2-3 timer under låg. Si herefter grøntsagerne fra og kog fonden ind til ca. 3 dl. Hold øje med den ikke koger for meget ud.
REDUCER RØDVIN: Imens din fond simre, reduceres din rødvin. Kom rødvin i en lille kasserolle og kog de 2 dl. ind til en 1/2 dl. Dette gør smagen mere intens, mindre syrlig og alkoholen fordampes. Sæt til side.
TILBERED SAUCE: Find en kasserolle frem og smelt smørret ved middel varme, tilsæt hvedemel og lad det bage af. Tilføj tomatpure og miso og pisk kort rundt, herved sikrer vi at det ikke klumper senere. Tilføj fond af flere omgange og pisk undervejs indtil rette konsistens. Herefter tilsættes reduceret rødvin, ribsgelé, balsamico, fløde samt salt og peber. Lad saucen simre og smag til med ribsgelé, balsamico, salt og peber og evt. lidt saucekulør hvis ønsket. Bliver saucen for tyk justeres den med lidt ekstra vand.
SERVERING: Nyd saucen til klassisk julemiddag eller til hjemmelavede frikadeller, kartofler og sprød salat.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr