Grøn, smagfuld og genial ærtedip til sommerens grill, i sandwich, til bowls eller grøntsagsstænger. Vegansk ærtedip med urter, hvidløg og karameliserede løg er frisk, sund og nem at lave. Grøn topping for hele familien.
Vegansk ærtedip – grøn dip med urter
Ærtedip..
Ærtemos..
Ærtepure..
Grøn sauce..
Kold ærtedressing..
Eller på godt dansk; Blendede ærter med urter, citron og hvidløg!
BUM!..
Som i kan høre kæmpede jeg lidt med navnet på denne vidunderlige ærtedip..
Men – YES godt set – vi kører nemlig med dippen.
For ærligt ALLE associationer med dip er jo lækre, right?
OKAY OKAY nok snak om mos, sauce, dip og mere snak om HVOR lækker denne ærtedip egentlig er:
- Cremet & lækker
- Frisk
- Nem & hurtig
- Sund & proteinrig
- Perfekt krydret
- Fuld af urter
- Perfekt som kold sauce, dyppelse, dip og topping
- Vegansk og glutenfri
- Hjemmelavet hverdags luksus!
Vegansk Ærtedip
Ingredienser
- 300 g ærter
- 1 stk skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 1,5 tsk agavesirup
- 2 tsk hvidvinseddike
- 3 stilke krydderurter (mynte / basilikum / koriander )
- 1 stk citron
- 1 tsk koriander
- 1 tsk flagesalt
- Friskkværnet peber
- 2 spsk neutral yoghurt
Tilberedelse
- Sauterede løg: Skær skalotteløg i både og kvas hvidløg med en kniv. Varm en pande op til middel varme og tilsæt olie. Kom løg og hvidløg på panden og lad det sautere 2-3 min indtil det bliver blødt, skru evt. ned hvis de begynder at bliver brune. Tilsæt agavesirup og hvisvinseddike og vend rundt. Lad det karamellisere 1-2 min inden du tager det af varmen.
- Ærtedip: Optø ærter og dræn dem. I foodprocessor eller blender kom alle ingredienser samt de sauterede løg. Kør 3-5 min. indtil cremet konsistens, skrab ned af kanterne undervejs.Smag til med salt, peber og evt. mere citron for syre. Du kan tilføje ekstra yoghurt hvis du ønsker den tyndere.
- Opbevar ærtedippen på køl 5-7 dage. Server evt. på hjemmebagt rugbrød med feldsalat, avocado og agurk.
Noter
- Læs tips og tricks længere oppe hvordan du sauterer løgene.
- Brug de krydderurter du bedst kan lide. Mynte + basilikum fungere super godt. Eller koriander + basilikum.
Egne noter
Hjemmelavet ærtedip – Nem og hurtig hverdagsluksus
Hver dag er en fest!
Det statement gælder også vores mad – at hverdagsmad ikke behøver være kedeligt, smagsløst og mindre sunde løsninger.
Hver dag er en MAD-fest.
Vi behøver ikke 1000 fancy ingredienser og 3 timer i køkkenet for at lave god mad.
Med fokus på råvarer, smag og konsistens kan vi fremtrylle hverdagsmad med forrygende smag. Som hverken er tidkrævende eller besværlig.
HER kommer ærtedip ind i billedet.
Få simple ingredienser bliver tryllet til en frisk og dejlig dip som kan løfte madpakken, frokost eller middagsbordet.
Dens let søde, friske smag og dens cremede konsistens gør den ideel som tilbehør til alverdens retter.
Du kan lave en stor portion og have på køl 5-7 dage og bruge til ugens måltider;
- Passer perfekt med sommerns grillmad.
- Server i sandwich eller madpandekager på linser.
- Smør lækre madder med glutenfrit rugbrød, agurk og avoado.
- Server i bowls alene eller sammen med hummus – Læs med i min buddha bowl guide og få masser inspiration til grønne bowls der mætter.
- Som tilbehør til grøntsagsstænger, samt i madpakke.
- Server som kold sauce til kartofler, grøntsagsfrikadeller mm.
- Smør på nybagt spinatbolle med gulerod og kerner.
Opskrift på ærtedip – simple ingredienser
Vegansk ærtedip kræver få ingredienser, men med stor smag. Jeg sauterer skalotteløgene med olie, agavesirup og eddike. Kombinationen giver de lækreste karameliserede løg og bidrager med stor smag og cremet tekstur.
Vi tilføjer dem til blenderen med øvrige ingredienser og opnår her den særlige søde, syrlige og friske smag. Alt du behøver:
- Ærter:
Optøs fra frost. - Skalotteløg:
Jeg skærer løget i både og sauterer sammen med hvidløg kort på middelvarm pande med olie, agavesirup og hvidvinseddike.
– Læs tips og tricks herunder. - Olivenolie, agavesirup og hvidvinseddike:
Sauter løg i olie og vend med eddike og agavesirup for at opnå den særlige karameliserede smag.
– Du kan bruge æbleeddike i stedet for hvidvinseddike. - Hvidløg:
Sauteres med skalotteløg for sødme og dybde. - Urter; Mynte, basilikum, koriander:
Vælg din favorit eller kombiner dem. Jeg bruger selv mynte og basilikum sammen eller alene.
Koriander er bedst alene eller sammen med basilikum. - Citron:
Vigtigt da den bidrager med syre. Smag til og tilføj lidt ekstra hvis din ærtedip mangler syre.
Ønsker du lidt mere kant til din ærtedip kan du tilføje lidt revet citronskal. - Vegansk yoghurt:
Runder dippen af og gør den lækker cremet. - Krydderier:
Peber, salt samt lidt koriander til at runde dippen af. Husk at smag den til til.
TIP SAUTEREDE SKALOTTELØG:
Jeg sauterer løg og hvidløg for ekstra smag, sødme og tekstur.
Varm en pande op til middelhøj varme, tilsæt olie og sauter først løg + hvidløg kort indtil møre. Tilsæt agavesirup og hvidvinseddike, vend kort rundt og lad det karamellisere inden du fjerner fra blusset. Det må endelig ikke blive brun men blot blødt.
*Du kan helt udelade løg. Men HUSK stadig at tilsætte hvidløg, olie, agavesirup samt hvidvinseddike til blenderen.
Jeg vil klart anbefale at bruge tid på at sautere da smagen bliver helt anderledes og lækker.
Topping til hverdag og fest
Jeg har lavet vegansk ærtedip til hverdag, madpakke, buddha bowls og tænker at servere den til sommerens grill aftener.
Som i ved har jeg en svaghed for topping. Alt fra hummus, peanutbutterdressing og lyn-syltet fennikel.
Topping giver os rig mulighed for at sammensætte måltider med smagsnuancer og teksturer der vil tilfredsstille og mætte.
Billedet herunder er hjemmebagt rugbrød som har grov tekstur og er fyldt med kerner. Toppes med ærtedip som er cremet og frisk, avocado som bidrager med fedme. Sidst lethed fra agurk og finish af sorte sesamfrø samt citronsaft.
Enkelt men utrolig smagfuldt.
Nu er der kun at sige;
LET´S DIPPE DEN!