Stjernebrød med marcipan er julens nye lækre bagværk. Svampet luftig og sød gærdej med krydret kardemomme. Lagt i lag med himmelsk remonce med marcipan, appelsin og julens uimodståelige krydderier. Forenet i et smukt stjernebrød som vil imponere i udseende men mest af alt fortrylle i dets smag og lækre svampede midte. Julet stjernebrød er vegansk, nemt at lave og foldningen er lagt mere simpel end den syner.
Stjernebrød med marcipan og appelsin
Det bedste fra 2 verdner tilsat lidt magi..
Forestil dig en lækker snasket kanelsnegl lun fra ovnen. Luk nu øjnene og tilsæt marcipan, julens krydderier, kardemomme, et strejf appelsinskal og gang remonce med 3 lag.
Kan du smage og dufte det?..
Åben nu øjnene og se det smukkeste mønster i form af et magisk stjernebrød.
Stjernebrødet kan hurtig blive julens nye favorit bagværk og minder i smagen om de svampede juleboller men med endnu mere luksus.
Nyd stjernebrødet lun fra ovnen med et drys flormelis eller dekorer med en klassisk glasur. Stjernebrødet i sig selv er:
- Svampet og luftig
- Krydret med julens krydderier
- Snasket med remonce x 3
- Magisk lækkert og smukt
- Julens nye søde favorit
Opskrift på vegansk stjernebrød
Stjernebrød med marcipan
Ingredienser
Dej:
- 75 g smør´blok
- 160 g plantemælk
- 100 g aquafaba
- 25 g gær
- 45 g rørsukker
- 1 tsk knust kardemommefrø
- ½ tsk salt
- ½ stk appelsin
- 450 g hvedemel
Remonce:
- 110 g smør´blok
- 100 g marcipan
- 40 g rørsukker
- 1 tsk knust kardemommefrø
- 1 tsk kanel
- ¼ tsk nellike
- ¼ tsk allehånde
- ½ stk appelsin
Pensling:
- 4 spsk aquafaba
- 1 tsk sukker
Tilberedelse
- Før du starter: Jeg anbefaler at bruge hel knust kardemomme for bedste smag og resultet. Vej ca. 10 g kardemommefrø af og knus dem fint i morter. Halvdelen bruges i dejen resten i remonce.
- Dej: Smelt smørret i en lille gryde og kom i røreskål sammen med plantemælk og aquafaba. Tjek temperatur for fingervarm. Tilsæt gær samt sukker og rør til opløst. Tilsæt kardemomme, salt samt skal fra ½ appelsin, rør rundt. Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt indtil dejen samler sig, er smidig og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen på røremaskine ca. 10-12 min. Dæk skålen med husholdningsfilm + viskestykke og lad hæve ved stuetemperatur 1 time. Imens forberedes fyldet.
- Remonce: Riv marcipanen groft på rivejern og kom i skål sammen med blødt smør, rørsukker, krydderier samt skal fra ½ appelsin. Rør remonce sammen med gaffel eller ske men pas på ikke at overmikse den. Der må gerne være små klumper tilbage og en remonce som ikke er homogen.
- Samling af stjernebrød: Drys lidt mel på køkkenbordet og vend dejen herud. Del i 4 lige store dele. Lad dem evt. hvile 10 min. på køkkenbordet for nemmere udrulning. Rul 1. kugle ud til en cirkel med diameter på 27 cm. og placer på bageplade beklædt med bagepapir. Fordel ⅓ af remonce på cirklen men lad ca. 2 cm være fri i kanterne uden remonce. Fortsæt med de resterende 3 dejportioner med remonce imellem. Du skal ikke smøre remonce på øverste lag.
- Læg en tallerken eller kagering/springform som måler 25 cm. over og skær en rund cirkel efter den. Brug overskydende dej til at lave boller (se indlæg). Placer herefter et lille glas i midten. Skær fra midten med og ud først dej-cirklen i 1/4 herefter 1/8 og til sidst 1/16 dele. Herefter skal stykkerne snoes sammen 2 og 2.
- Snoning: Tag fat i 2 dejstrimler, 1 i hver hånd. Sno hver dejstrimmel 2 gange udad i hver sin retning og luk enderne sammen. Fortsæt med resten og vær opmærksom på at lukke enderne godt sammen. Dæk stjernen med husholsningsfilm + viskestykke og lad den hvile 15-20 min. Forvarm imens ovnen til 210° alm. ovnvarme.
- Rør aquafaba med lidt sukker og pensel din stjerne forsigtigt. Bag stjernebrødet 15-20 min. indtil flot gyldent. Lad det afkøle let og nyd det lunt evt. drysset med flormelis samt revet appelsinskal.
Egne noter
Julet stjernebrød med krydderier
Er der noget mere lækkert end blød luftig gærdej forsødet med krydret marcipanremonce, julestemning og et strejf af citrus?…
Det tror jeg næppe, og mine juledage kommer helt sikkert til at indholde mere bagværk end normalt!
Meeen jeg skal også have bagt mormors brunkager, veganske æbleskiver og ingefærsmåkager. Godt vi har en hel måned. Ha Ha..
Stjernebrødet er også ret lækkert resten af året og vi kan blot udelade julekrydderierne, skrue op for kanel og vupti: En kanelstjerne er født.
På den måde kan vi spise stjernebrød hele året rundt. RIGTIG god fornøjelse..
Stjernebrød – Step for step
3 simple steps og du står med et himmelsk stjernebrød som dufter af jul, knitre med karamelliseret remonce, klar til at blive nydt.
1. Step er vores blødbrøds dej som er baseret på smør, mælk og aquafaba som erstatning for æg. Aquafaba giver fugtighed samt elasticitet ved den lange æltetid.
2. Step er vores lækre remonce baseret på smør, marcipan og krydderier.
3. Step guider jeg jer til stjernebrødets unikke foldemetode.
Herunder finder i ingredienserne til både dej og remonce, samt mine tanker, hvilke råvarer du kan erstatte samt hvordan. Som altid håber og ønsker jeg I prøver originalen før i ændre for meget, den er sammensat nøje i smag og med kærlighed.
Dejen:
- Smør’blok
- Jeg bruger Naturli’. Spiser du vegetarisk kan du bruge en helt traditionel smør i pakke, dvs. ikke smørbar.
- Plantemælk
- Jeg bruger soyamælk som giver en dejlig krumme og flot skorpe.
- Aquafaba – Vandet fra en dåse kikærter
- Bidrager med fugt og binder vores dej sammen.
- Aquafaba indeholder lecithin, på samme måde som æg, der er et stof med emulgerende egenskaber. Det betyder aquafaba er i stand til at binde vand og fedt sammen, som normalt ikke kan lade sig gøre. Dette gør at smørret, fedtstoffet, har bedre mulighed for at fordele sig i vores dej.
- Rørsukker
- En smule sødme + reagerer med gær som påvirker vores dej til at hæve.
- Hele kardemommefrø
- E.L.S.K.E.R!! Jeg kan ikke anbefale nok at investere i hele kardemommefrø og knuse dem selv derhjemme. Dette kræver en morter, men tro mig når først du har prøvet, går du ikke tilbage.
- Salt
- Afbalancerer smagen.
- Appelsin
- Appelsin giver en aromatisk og let parfumeret smag til vores stjernebrød. Dette spiller skønt op af de søde og fede smage.
- Du kan udelade.
- Hvedemel
- Klassisk hvedemel, gerne af god kvalitet.
Remonce med marcipan og appelsin:
- Smør’blok
- Naturli’ smørblok eller traditionel smør i pakke.
- Lad smørret blive stuetemperatur inden du rør din remonce men pas på ikke at overmikse da det vil resultere i din remonce lettere flyder ud under bagning.
- Marcipan
- Dejlig smag fra mandler og balanceret sødme. Vælg gerne en god marcipan med højt mandelindhold.
- Rørsukker
- Sammen med marcipan bruger vi rørsukker til at søde vores remonce. Jeg kan personligt godt lige den lette karameliserede smag fra rørsukker.
- Kan erstattes med traditionel hvid sukker.
- Hele kardemommefrø
- Just more magic…
- Samme tanker som i dejen. Når vi selv knuser kardemomme for vi en helt særlig smag frem og ligeledes de flotteste sorte prikker.
- Kanel, nellike, allehånde
- En dejlig krydret kombination af julekrydderier som sætter punktum ved vores stjernebrød og gør det karakteristisk og varm i dets smag.
- Vil du lave et traditionelt kanelstjernebrød kan de udelade nellike og allehånde og erstatte med 1-2 tsk. ekstra kanel.
- Appelsin
- Skønt pift til vores søde remonce.
Sådan foldes et stjernebrød:
Lad mig først slå fast: Det ser langt svære ud end det er!
Læs guiden godt igennem og før du ved af det, er du mesterfolder.
- Start med at dele dejen i 4 lige store dele. Lad dem hvile 10 min. på køkkenbordet for nemmere udrulning.
- Rul 1. kugle af gangen til en cirkel med diameter på 27 cm. Placer på bageplade beklædt med bagepapir.
- Fordel ⅓ af remonce på cirklen men lad omkring 2 cm være fri i kanterne uden remonce. Fortsæt med de resterende 3 dej portioner og kom remonce imellem.
*HUSK: Du skal ikke smøre remonce på øverste lag men brug 4 dejcirkel som låg. - Læg en tallerken eller kagering/springform med mål 25 cm. over dejen. Skær en rund cirkel efter den. Brug overskydende dej til at lave boller (se boks længere nede).
- Placer et glas i midten af dejcirklen. Skær først cirklen i 1/4 herefter 1/8 og til sidst 1/16 dele. Herefter skal stykkerne snoes sammen 2 og 2.
- Tag fat i 2 dejstrimler, 1 i hver hånd. Sno hver dejstrimmel 2 gange udad i hver sin retning og luk enderne sammen. Fortsæt med resten og vær opmærksom på at lukke enderne godt sammen. Dæk stjernen med husholsningsfilm + viskestykke og lad den hvile 15-20 min. og bag som beskrevet i opskriften.
Boller af stjernebrød rester:
Når vi skærer kanterne af vores runde stjernebrød står vi tilbage med dejrester fyldt med lidt overskydende remonce. Har du som mig svært ved at se det ryge i skraldespanden vil jeg opfordre til at lave små lækre juleboller.
ALT DU SKAL GØRE:
– Del dine dejrester i passende størrelse boller og rul dem runde, spænd dem gerne op som vi gør ved fx. chokoladeboller og veganske juleboller. Jeg får ca. 4 stk.
– Se hvordan jeg knuser kardemommefrø samt strammer mine boller op i denne video med hveder.
– Placer dem i smurt fad eller foret med bagepapir. Lad dem efterhæve 30 min. og bag dem efter dit stjernebrød i ca. 13-15 min.
Tips, tricks + FAQ: Stjenebrød med marcipan
- Læs opskrift og fremgangsmåde grundigt inden du starter
- Jeg anbefaler altid at sætte sig ind i opskriften, råvarer, hævetid mm. så man er forberedt og let kan komme igang. Læs instruktionen til foldningen godt igennem og se videoen her.
- Invester i hele kardemommefrø
- Haha hvor mange gange kan jeg nå at nævne det i ET indlæg! Men ærligt, det gør hele forskellen.
- Ælt dejen godt og længe, indtil smidig og glat
- Den lange æltetid er med til at gøre vores dej smidig, lækker og luftig. Ideelt anbefaler jeg en røremaskine, har du ikke en til rådighed kan du starte med elpisker med dejkroge og slutte af med håndkraft. Måske du endda har en foodprocessor der kan køre en blød gærdej.
- Overmiks ikke din remonce
- Remonce skal blot lige vendes sammen, hellere lidt klumper end overmikset da det vil resultere i din remonce nemmere flyder ud under bagning.
- Leg med krydderier og citrusfrugter
- Der er fri leg hvis du ønsker at sætte dit eget præg på stjernebrødet.
- Leg med citron, julekrydderier eller tilsæt lidt syltet appelsin til din remonce.
- Bag stjernebrød indtil flot gyldent – Vigtigt det er gennembagt
- Stjernebrødet kræver tid til at blive gennembagt helt ind i dets himmelske midte fuld af remonce. Dit stjernebrød skal få en flot mørk og gylden farve. Tag evt. temperaturen i brødet hvis du er i tvivl, den skal ligge på 98 grader.
- Holdbarhed og opbevaring af stjernebrød
- Stjernebrød smager allerbedst på dagen det bliver bagt. Men du kan opbevare det i lufttæt pose og lune det dagen efter i ovnen.
- Kan jeg erstatte plantemælk?
- Du kan bruge helt traditionel mælk hvis du ønsker et vegetarisk stjernebrød.
- Hvad er aquafaba? Og kan jeg erstatte det?
- Jeg kan ikke lide marcipan – Hvad gør jeg?
- Du kan erstatte med klassik kanelremonce og lave en kanelstjerne, evt. tilsat appelsinskal og lidt julekrydderier.
- Kan opskriften laves glutenfri?
- Jeg har desværre ikke testet dette.