Stjernebrød med marcipan er julens nye lækre bagværk. Svampet, luftig og sød gærdej med krydret kardemomme. Lagt i lag med himmelsk remonce med marcipan, appelsin og julens varme krydderier.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 1kage
Ingredients
Dej:
75gsmør´blok
160gplantemælk
100gaquafaba
25ggær
45grørsukker
1tskknust kardemommefrø
½tsksalt
½stkappelsin
450ghvedemel
Remonce:
110gsmør´blok
100gmarcipan
40grørsukker
1tskknust kardemommefrø
1tskkanel
¼tsknellike
¼tskallehånde
½stkappelsin
Pensling:
4spskaquafaba
1tsksukker
Tilberedelse
Før du starter: Jeg anbefaler at bruge hel knust kardemomme for bedste smag og resultet. Vej ca. 10 g kardemommefrø af og knus dem fint i morter. Halvdelen bruges i dejen resten i remonce.
Dej: Smelt smørret i en lille gryde og kom i røreskål sammen med plantemælk og aquafaba. Tjek temperatur for fingervarm. Tilsæt gær samt sukker og rør til opløst. Tilsæt kardemomme, salt samt skal fra ½ appelsin, rør rundt. Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt indtil dejen samler sig, er smidig og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen på røremaskine ca. 10-12 min. Dæk skålen med husholdningsfilm + viskestykke og lad hæve ved stuetemperatur 1 time. Imens forberedes fyldet.
Remonce: Riv marcipanen groft på rivejern og kom i skål sammen med blødt smør, rørsukker, krydderier samt skal fra ½ appelsin. Rør remonce sammen med gaffel eller ske men pas på ikke at overmikse den. Der må gerne være små klumper tilbage og en remonce som ikke er homogen.
Samling af stjernebrød: Drys lidt mel på køkkenbordet og vend dejen herud. Del i 4 lige store dele. Lad dem evt. hvile 10 min. på køkkenbordet for nemmere udrulning. Rul 1. kugle ud til en cirkel med diameter på 27 cm. og placer på bageplade beklædt med bagepapir. Fordel ⅓ af remonce på cirklen men lad ca. 2 cm være fri i kanterne uden remonce. Fortsæt med de resterende 3 dejportioner med remonce imellem. Du skal ikke smøre remonce på øverste lag.
Læg en tallerken eller kagering/springform som måler 25 cm. over og skær en rund cirkel efter den. Brug overskydende dej til at lave boller (se indlæg). Placer herefter et lille glas i midten. Skær fra midten med og ud først dej-cirklen i 1/4 herefter 1/8 og til sidst 1/16 dele. Herefter skal stykkerne snoes sammen 2 og 2.
Snoning: Tag fat i 2 dejstrimler, 1 i hver hånd. Sno hver dejstrimmel 2 gange udad i hver sin retning og luk enderne sammen. Fortsæt med resten og vær opmærksom på at lukke enderne godt sammen. Dæk stjernen med husholsningsfilm + viskestykke og lad den hvile 15-20 min. Forvarm imens ovnen til 210° alm. ovnvarme.
Rør aquafaba med lidt sukker og pensel din stjerne forsigtigt. Bag stjernebrødet 15-20 min. indtil flot gyldent. Lad det afkøle let og nyd det lunt evt. drysset med flormelis samt revet appelsinskal.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr