Grøn salat med mango, feta og edamamebønner er sprød, smagfuld og mættende. Friske grøntsager, protein fra edamame, cremethed fra avocado, feta samt knas fra ristede kerner. Vendt med den lækreste dressing lavet på bl.a. frisk ingefær, sesamolie, tahin, soja og sriracha. Sprød grøn salat som er nem at lave, kan varieres og nydes som tilbehør eller måltidssalat.

Sommerlig salat med mango og feta
Klar på en sprød, intens og smagfuld grøn salat med mango og feta?
Det er den type salat man kommer til at lave igen og igen. Den er simpel og hurtig at lave, samtidig med den er fuld af smag, dybde og nem at variere.
MEN, den største stjerne i dagens salat med mango er dressingen! Når du har DEN på plads, kan du næsten komme hvad kom helst i salaten. Dressingen er cremet fra tahin, sød fra agave, syrlig fra citron og risvineddike, stærk fra sriracha og ingefær, salt fra soja og med dyb umamismag fra ristet sesamolie og evt. miso hvis du har det på lager. Ja, dressingen rummer alle grundsmage og vil løfte din salat til nye højder.
Salaten består af spinat, fennikel samt agurk der danner bunden og giver et dejligt sprødt bid. Herefter tilføjer vi edamamebønner for protein, moden mango for perfekt sødme og til slut avocado og feta for både cremethed samt salt og umami fra feta. Prikken over i’et er ristede kerner som giver det lækreste crunch i hver bid.
Nyd salat med mango som tilbehør til alt fra tofuspyd, falafler eller anden proteinkilde.
Opskrift på smagfuld salat med mango

Grøn salat med mango og tahindressing
Ingredienser
- 150 g edamamebønner
- 75 g spinat
- ½ stk agurk
- ½ stk fennikel (1 stk lille)
- ½ stk citron
- 1 stk mango
- 1-2 stk avocado
- 120 g feta
- Ristede græskarkerner
Tahin ingefær dressing
- 2 spsk lys tahin
- 1 spsk ristet sesamolie
- 1 spsk rinvineddike
- 1 spsk agavesirup
- 1 spsk soya
- 2 tsk sriracha
- ½ stk citron
- 1 klump ingefær
- Evt. 2 tsk miso
- Evt. vand
Tilberedelse
- KLARGØR RÅVARER: Start med at optø edamamebønner ved at hælde kogende vand over, lad stå 5 min og dræn derefter i sigte. Snit fennikel og agurk fint på mandolinjern eller i hånden og kom i skål. Vend med saften fra ½ citron. Skær skrællen af mango og skær kødet i små tern. På en tør pande ristet græskarkerner indtil de begynder at dufte og poppe.
- FORBERED DRESSING: I skål rør tahin med resterende ingredienser. Brug saften fra ½ citron og riv ingefær fint på microplain. Brug gerne miso hvis du har på lager, det giver et ekstra umami element. Juster evt. tykkelsen med lidt vand og smag til med salt, sriracha, sirup og evt. lidt ekstra citronsaft for syre.
- SAMLING AF SALATEN: På ønsket fad fordel spinat nederst samt fennikel-agurk. Fordel ca. ½ af dressingen og vend kort rundt. Fordel edamamebønner ovenpå. Top med mango, avocado i tern, smuldret feta samt ristede græskarkerner og afslut med resten af dressingen.
Egne noter
Mangosalat med edamamebønner
Til jer der kender mine opskrifter, ved I at jeg meget ofte bruger frugt eller bær i mine salater samt en form for proteinkilde. Når jeg tænker salat og udvikler opskrifter vil jeg gerne hele smagspaletten igennem og det indebærer også et sødt element. Jeg leger med alt fra hindbær, jordbær, tørrede dadler eller som i dag mango.
Ja jeg har ingen regler, andet end det skal spille sammen med de øvrige ingredienser. Og i dagens salat med mango, har vi bl.a ingefær, avocado og feta som alle elsker sødmen fra mango. Synes du det er lidt mærkeligt at lege med frugt i din salat? Bare rolig, det giver alt sammen mening når du tager den første bid.
Protein i vegetarisk madlavning og salater
Men hvorfor så proteindelen?
Jo, hvis jeg kan få mere protein ind i den vegetariske kost, uden det går på komprobis med smag og tekstur, så gør jeg det. Jeg vil gerne stå forrest i at vise hvordan vi for mere protein ind i grøn madlavning. Også i salat opskrifter.
Jeg oplever desværre at mange vegetariske opskrifter har fokus på grøntsager men ofte glemmer et vigtigt næringsstof, protein. Vi kan ikke leve af pastaretter og gryderetter med enkelte bønner. Vi bliver nødt til at re-brande og tænke protein ind andre steder, i vores salater, morgenmad, snacks og ikke være bange for at lege med råvarer som er nye for os.
Jeg vil SÅ gerne vise at vegetarisk madlavning OGSÅ kan være mættende og opfylde dine behov for protein. Derfor leger vi med edamamebønner i salat med mango.


Tips og tricks til salat med mango
- VARIER GRØNT, BØNNER, KERNER:
- Grøntsager og frugt:
- Brug bl.a. peberfrugt og eller gulerødder i stedet for agurk/fennikel. Prøv at udskift mango med ananas i tern, tilsæt forårsløg eller lime-syltet rødløg.
- Bønner:
- Udskift med quinoa eller kombiner for endnu mere protein.
- Kerner/frø:
- Du kan bruge lige netop de ristede kerner eller nødder du har lyst til. Prøv fx. saltede mandler/cashewnødder eller rist en kombination af græskarkerner og sesamfrø. Ønsker du lidt sødme og mere topping til salaten vil det være lækkert med medjool dadler skåret i tern.
- Grøntsager og frugt:
- RISTET SESAMOLIE:
- Et af hovedingredienserne i dressingen er ristet sesamolie. Det er vigtigt du ser efter “ristet” og ikke blot sesamolie som ikke vil bidrage med samme dybde og smag som vi får når sesamolien er ristet.
- Du kan købe ristet sesamolie i større supermarkeder som føtex, meny mm. samt helsekost, asiatiske butikker og online. Ofte kan man ligeledes være heldig at finde den på spot i Netto samt Rema1000.
- LAV SALATEN VEGANSK:
- Udelad feta eller erstat med tofufeta.
- SERVERING:
- OPBEVARING OG HOLDBARHED:
- Salaten er bedst på dagen da avocado bliver lidt trist dagen efter. Men jeg har selv spist den dagen efter og smagen fejler intet.

5 Sommersalater du må prøve
- JORDBÆRSALAT MED FETA – Se video HER
- Frisk jordbærsalat med feta, ærter og sæsonens skønne asparges. Vendt sammen med en syrlig, sød og saltet vinaigrette er det den ultimative sommersalat til grill og sommerhygge. Salat med jordbær er nem at lave, simpel og tager under 20 min.
- SPIDSKÅLSSALAT MED FETA OG SPRØD QUINOA – Se video HER
- Sommerlig spidskålssalat med feta, saftige agurker, friske ærter, sød-syrlige rødløg, cremet avocado og sprød quinoa bagt inde i ovnen. Dagens spidskålssalat kombinerer flere teksturer, smage og er dejlig mættende.
- AVOCADO SALAT MED JORDBÆR
- Frisk, simpel og smagfuld avocado salat med solmodne jordbær, cremet feta og syrlige rødløg. Som prikken over i’et en grov sennepsvinaigrette og sprøde kerner. Sommerens lækreste salat med avocado som tager mindre end 10 min. at lave men smager som en drøm.
- GRØN ASPARGES SALAT MED FETA
- Grøn asparges salat med jordbær, feta og rigelig krydderurter. Vendt sammen med en syrlig, sød og saltet vinaigrette tilsat skalotteløg, er den ultimative sommersalat.
- GULERODSSALAT MED HINDBÆR – Se video HER
- Sprød, frisk, sød-syrlig gulerodssalat med hindbær, feta og citron-senneps dressing. Anderledes take på klassisk gulerodssalat med et tvist fra hindbær og dadler der får smagsløgende til at hoppe af glæde.




