Rødbedesalat med feta og sennepsdressing er en himmelsk smagsbombe. Fintsnittet fennikel, kogte rødbeder vendt med sennepsdressing, cremet feta, avocado og søde appelsiner. Rødbedesalaten er den lækreste vintersalat, perfekt som tilbehør til gryderetter eller som del af frokostbordet med hummus og brød til.
Rødbedesalat med sennepsdressing
RØDBEDER..
Hvordan er dit forhold til dem? Efter jeg lærte at tilberede dem med kærlighed, er min fascination kun vokset. Vi snakker hummus med rødbede, rødbedetatar og de lækreste fluffy rødbedeboller! For selvfølgelig at nævne dagens rødbedesalat, lavet med rødbeder i sennepsmarinade.
Vi kombinerer nogle af årstidens lækreste råvarer og leger med tilberedningsmetoder og smagskombinationer som gør rødbedesalaten til en velsmagende oplevelse.
Jeg serverede salaten for flere og der blev bl.a sagt “hver mundfuld er jo anderledes og spændende”.
Så forvent en smagsbombe af en rødbede salat i kombination med fennikel, rucola, appelsiner, avocado og feta!
Rødbedesalat er:
- Sprød & smagfuld
- Anderledes og spændende
- Fuld af vitaminer og mineraler
- Nem at lave
- Sund og nærende
- Skøn vintersalat &..
- Super tilfredsstillende.
Opskrift på rødbedesalat med feta
Rødbedesalat med feta
Ingredienser
- 2 stk rødbeder
- 1 stk fennikel
- 1 stk rødløg
- ½ stk citron
- ½ pose rucola
- 1 stk avocado
- 2 stk blodappelsiner
- Feta
- Saltede mandler
Sennepsdressing
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk grov sennep
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk agavesirup
- Salt, friskkværnet peber
Tilberedelse
- KLARGØR RØDBEDER: Start med at komme rødbeder i gryde, dæk dem med vand og kom i kog. Skru herefter ned og lad dem småkoge indtil næsten møre, dette tager alt imellem 30-60 min. afhængig af størrelse. Mærk med en lille kniv, den skal næsten selv kunne glide ud af rødbeden igen, så er de klar. Når rødbederne er færdigkogte hældes vandet fra, og straks hældes der koldt vand over dem. Lad stå 5 min. og gnid herefter skindet af, det er super let! Skær enderne af, sæt dem til side og lad afkøle lidt indtil brug.
- FORBERED DRESSING: Rør alle ingredienserne godt sammen.
- FORBERED RÅVARER: Skær fennikel over på midten oppefra og ned. Rens og klargør. Snit herefter fint på mandolinjern i meget fine skiver og kom i skål, fortsæt med rødløg og kom i skål sammen med fennikel + skal og saft fra 1/2 citron. Vend rundt indtil det falder let sammen. Skræl appelsiner og skær i skiver eller både. Avocado skæres i både og mandler grofthakkes.
- SAMLING: Skær dine rødbeder i grove stykker og kom i skål. Fordel 1/2-delen af marinaden over dine rødbeder og resten over fennikel-rødløg. Vend rundt i begge portioner.
- SERVERING: Find ønsket fad eller skål frem og start med rucola samt fennikel-rødløg. Vend let sammen. Top herefter med rødbeder, avocado, appelsiner og slut af med smuldret feta samt saltede mandler.
Egne noter
Vintersalat med rødbede og fennikel
2 råvarer som for mange ikke er de første på indkøbslisten: Rødbede og fennikel. Men med fokus på rette tilberedningsmetode kan du lege med deres smag, konsistens og opnå helt nye muligheder med selv samme grøntsag. I kender min fennikelmission fra denne fennikelsalat og rødbede fortjener samme opmærksomhed.
Dagens rødbede salat kombinerer rødbede og fennikel på særlig vis da vi tilbereder dem forskelligt men vender dem i samme marinade. Fennikel råmarineres og rødbede koges og marineres efterfølgende. Lad og dykke lidt ned i de 2 lækre råvarer, så vi lærer dem lidt bedre at kende og forstår deres magi.
RØDBEDE: Rødbede er en rodfrugt. Hård med jordet skræl på. De findes aflange, runde, røde, gule og stribede men fælles er deres høje indhold af kostfibre, C-vitamin og farvestoffet betacyanin som gør dem røde. I dag kombinerer vi rødbedes bitre og søde smag med sennepsmarinade som giver en virkelig skøn smag.
TIP: I dagens salat kan du udskifte rødbede med andre rodfrugter. Fx: Gulerod, pastinak eller sød kartoffel.
TIP: Læs mere om rødbede her.
FENNIKEL: Fennikel er en hvid og lysegrøn knold som stammer fra skærmplantefamilien og har en top der minder om dild. Fennikel er meget sprød og kommer med en markant anis-smag som minder om lakrids og er en smagsbombe i køkkenet. Fennikel kan nydes rå, bagt, dampet eller som komponent i gryderetter.
TIP: Kan du slet ikke lide fennikel men vil stadig gerne lave dagens rødbedesalat kan du erstatte med 1/2 fintsnittet spidskål eller en god håndfuld grønkål.
Tips og tricks til rødbedesalat:
- Kogte og pillede rødbeder på den nemme måde:
- Tricket til velsmagende rødbeder ligger som første step i at klargøre og rense dem ordentlig. Skræl rødbederne, skær enderne af og skyl dem herefter under den kolde hane indtil de ikke afgiver farve længere. Så er du sikret al jordsmagen er væk.
- Kram din fennikel:
- Fennikel kan være ret groft i strukturen, særligt hvis du ikke er vandt til at nyde råvaren. Kom lidt citronsaft ved og kram din fennikel imellem dine fingre indtil det falder sammen og bliver blødt. Citronen er samtidig fennikels bedste ven og de smager forrygende sammen!
- Proteinrig rødbedesalat:
- Ønsker du mere protein i din salat kan du tilsætte kogt quinoa, perlebyg, hirse eller optøede edamamebønner.
- Hvor længe holder rødbedesalaten på køl?
- Salaten holder fint 2-3 dage men er klart bedst de første par dage. Alternativt vendt med at tilsætte avocado og feta så kan salaten nemmere holde sig frisk.
- Vild med rødbedesalat?
- Er du fan af rødbeder i salat har jeg 2 opskrifter du må skrive på din liste:
- Rødbedesalat med quinoa, spidskål og avocado – Se video HER.
- Tzatziki med marinerede bagte rødbeder (himmelsk).
- Er du fan af rødbeder i salat har jeg 2 opskrifter du må skrive på din liste:
AD-INS og topping til rødbedesalat
Ingen salat uden toppings og ad-ins. For at fuldende dagens lækre salat og skabe balance har jeg tilføjet bitter rucola, søde appelsiner, cremet feta og avocado for den lækre fedme og sødme den kommer med. Prikken over i’et bliver de saltede mandler som udover salt bidrager med et skønt knas og skaber tekstur.