Saftige smagfulde rødbedeboller! Boller med rødbede er nemme at lave, bløde og luftige i midten, let sprød kant og mætter dejligt. Prøv hjemmelavede grovboller med rødbede, kerner og havregryn som er skønne i madpakke, til morgenmad eller snack.
Saftige rødbedeboller – Grovboller med kerner og havregryn
Rødbede sæsonen er over os! Det udnytter vi i dagens grovboller hvor rødbede er stjernen.
Dagens rødbedeboller er ikke blot lækre og saftige men har den vildeste pink farve som gør den lige DET mere festlig, særligt for børn (og alle os voksne der er børn indeni – haha..)
Tænker du uff rødbede det smager af jord?!
Bare rolig – dagens boller smager ALT andet end af jord!
Rødbedebollerne er derimod pakket med god smag, grove havregryn og knas fra kerner. Jeg nyder dem både til morgenmad med smør og syltetøj eller i madpakken lagt sammen med fx. hummus, grøntsager, oliven og rødløg. Mulighederne er mange og jeg håber du bliver vild med dagens opskrift på rødbedeboller, de er..
Rødbedeboller er:
- Bløde, saftige & luftige
- Grove & mættende
- Vegansk
- Sunde sandwichbrød
- Rig på kostfibre og grøntsager
- Nemme at lave
Rødbedeboller med havregryn og græskarkerner
Ingredienser
- 200 g plantemælk
- 25 g gær
- 100 g yoghurt
- 30 g rørsukker
- 1,5 tsk salt
- 50 g vegansk smør
- 140 g rødbede
- 70 g græskarkerner
- 100 g grovvalsede havregryn
- Ca. 450 g hvedemel
Tilberedelse
- Start med at skrælle og vaske rødbeder grundigt så al jordsmag forsvinder, riv dem herefter groft og sæt til side. Smelt smør og sæt til side.
- I røremaskine eller skål opløs gæren i plantemælk. Tilsæt yoghurt, rørsukker, salt, smeltet smør, revet rødbede, græskarkerner samt havregryn og rør rundt.
- Tilsæt herefter hvedemel lidt af gangen. Ælt dejen på røremaskine ca. 10 min. indtil dejen slipper skålens sider. Dejen vil i starten se klumpet og våd ud men giv den tiden til at blive æltet grundigt igennem før du evt. tilsætter yderligere mel. Dejen skal være en smule klistret.
- Kom husholdningsfilm over skålen + viskestykke og sæt til hævning et lunt sted ca. 1 time. *Du kan bruge et fugtigt viskestykke fremfor husholdningsfilm.
- Beklæd bageplade med bagepapir.
- Drys bordet med lidt mel og græskarkerner. Hæld dejen herud. Del dejen i 9 store stykker ved hjælp af dejspatel. Form dem let ved hjælp af spatel og kom på bageplade. Vend kernerne opad.*Ønsker du mindre boller læs da mine tips & tricks.
- Lad bollerne efterhæve ca. 30-45 min. tildækket forsigtigt med husholdningsfilm samt viskestykke. Forvarm imens ovnen til 220° alm. over/under varme.Bag bollerne i den forvarmede ovn ca. 15-18 min indtil gyldne og let hule under bunden. Lad kort bollerne køle af på pladen og kom dem herefter på rist.
- Nyd dem lune som de er, evt. med smør på. Kan opbevares i lufttæt pose 2-3 dage eller fryses ned. Smager skønt som sandwichbolle i madpakken eller ristet dagen efter.
Egne noter
Sunde sandwichbrød med grøntsager
If you know – you know! At boller med grøntsager er GENIALT!
Man kan måske være skeptisk, særligt med rødbede som smager af jord?
Men bare rolig, det smager HERLIGT, bidrager med fugt og den lækreste konsistens til vores bagværk. Og der er INGEN jordsmag – Blot følg mine tips, tricks og how-to og du vil blive forelsket i sunde boller med grøntsager.
De er OPLAGTE at bruge som sandwichbrød som mætter dejligt og er sunde. Med ekstra grøntsager, gode kostfibre fra havregryn og sunde fedtstoffer fra græskarkerner er det win-win.
Opskriften giver 9 store boller som er gode at smøre med alt fra hummus, pesto eller blot spises som tilbehør.
Rødbedeboller er super nemme at lave og rødbeden skal hverken bages eller koges inden den kommer i vores dej.
Det vigtigste i forberedelsen af vores rødbede er først at skrælle den, herefter skære begge ender af (sørg for der ikke sidder skræl tilbage). Til sidst skyller du den under vandhanen indtil den ikke afgiver farve længere. Dub den tør og riv herefter groft på rivejern. Nu du klar til at bruge rødbeden i vores bolledej.
Lyst til flere boller med grøntsager?
*Prøv nemme æltefrie spinatboller med gulerod, perfekt i madpakke og til morgenmad. Se video her.
*Eller hvad med klassiske veganske gulerodsbrud? Søde, saftige, bløde!!
Ingredienser til veganske rødbedeboller
Få ingredienser, mange har vi allerede i køkkenskabet og på ingen tid har du lækre rødbedeboller klar ud af ovnen.
- Revet rødbede
- Skræl og vask din rødbede godt inden du river den.
- Plantemælk
- Jeg bruger neutral soyamælk. Men du kan bruge havre eller risdrik.
- Yoghurt
- Jeg anvender neutral Alpro yoghurt. Spiser du vegetarisk kan du snildt bruge en traditionel yoghurt.
- Gær
- Brug gerne økologisk gær.
- Salt og sukker
- Smagforstærker.
- Vegansk smør’blok
- Naturli’ smør’blok er den jeg altid anvender til bagning. Du kan bruge rapsolie i stedet.
- Græskarkerner
- Giver lækkert bid og gode fedtstoffer. Kan udskiftes med andre kerner.
- Havregryn
- Jeg har brugt grovvalsede havregryn, men er du mere til almindelig fine havregryn bruger du blot dette.
- Hvedemel
- Klassisk hvedemel. Ønsker du en mere grov variant kan du prøve at udskifte 100g med enten fuldkorns- speltmel eller hvedemel. Blot være opmærksom på at melmængden kan ændre sig da de grove meltyper suger mere væske.
Store saftige sandwichboller eller morgemmadsluksus
Rødbedeboller er multifunktionelle med deres bløde midte, skønne smag og mæthed.
Server dem til morgenmad, evt. ristet eller brug dem som sunde sandwichbrød og smør en lækker madpakke!
Rødbedeboller er gode som sandwichboller da de mætter dejligt, bidrager med kostfibre, grøntsager og holder sig frisk længe! Prøv dem med hummus, grønt og avocado. Eller pesto, grøntsager og oliven. Er du mere til den søde variant kan du lave en kombination med vegansk smør og chokolade (har du hjemmelavet nutella go for it).
Hjemmebagte rødbedeboller er gode morgen, middag aften og du kan SNILDT fryse dem ned og tage op løbende. SMART!
6 Tips & tricks til rødbedeboller
- Husk at skræl og vask rødebeder godt inden brug:
- Rødbeden skrælles, herefter skæres begge ender af (sørg for der ikke sidder skræl tilbage). Rødbeden skylles under vandhanen indtil den ikke afgiver farve længere. Dubbes tør og rives groft på rivejern.
- Røremaskine vs. håndkraft:
- Opskriften på rødbedeboller er bedst ved hjælp af røremaskine og lang æltetid. Her kan vi opnå lækre bløde og luftige boller med mindre mel. Du kan alternativt røre dejen i hånden eller bruge dejkroge på elpisker, men igen husk ælt længe, og undgå at tilsætte for meget yderligere mel end opskriften foreskriver.
- Udskift kerner efter smag:
- Du kan bruge solsikkekerner, hørfrø eller sesamfrø i stedet for græskarkerner.
- Udskift rødbede med gulerod, æble eller græskar:
- Tør du slet ikke kaste dig ud i rødbede kan du udskifte med gulerod, æble eller revet græskar.
– Bruger du æble skal du evt. tilsætte en smule mere mel.
– Er græskarret meget vandet kan du knuge en smule væde ud først.
- Tør du slet ikke kaste dig ud i rødbede kan du udskifte med gulerod, æble eller revet græskar.
- Lav mindre rødbedeboller:
- Opskriften giver 9 store rødbedeboller. Ønsker du mindre kan du dele dejen i 12 og fordele på 2 bageplader. Bag bollerne 12-15 min.
- Opbevaring og frysning af rødbedeboller:
- Rødbedebollerne opbevares i lufttæt pose, gerne køligt. Her holder de sig friske 2-3 dage men er bedst de første dage. Du kan med fordel fryse dine rødbedeboller og tage op løbende, de smager skønt ristet eller lunet kort i mikroovnen.