Pulled Portobello – Vegetarisk pulled pork lavet på svampe vendt i hjemmelavet barbecue sauce. Stærk, sød, røget, snasket OG sund. Vegetarisk, glutenfri comfort food uden køderstatninger men på naturens umamibombe; Svampe. Server med coleslaw, syltede agurker og BBQ sauce. Dine smagsløg vil danse af glæde. Perfekt til sommerens BBQ fester – selv kødspisere vil ELSKE det.

Pulled portobello – vegetarisk pulled pork af svampe
Pulled portobello MÅ opleves, smages, nydes og sende dig på dit livs BBQ rejse.
Du vil opleve en UMAMI bombe uden lige. Du vil glemme ALT om kød, erstatningsprodukter og kedelige smagløse svampe. Du vil skynde dig at lave EN PORTION MERE.
Jeg har LÆNGE gerne ville lave vegetarisk og vegansk pulled pork. Min første tanke var at bruge jackfruit da det netop giver den “pulled” effekt vi ønsker.
MEEEEN da jackfruit bliver transporteret langvejs fra, klingede det ikke med mit ønske om at udvikle opskrifter som er let tilgængelige og gerne sæsonbetonet. Så jeg søgte videre.
Først da jeg faldt over en video fra dygtige Wicked Healthy på Youtube var jeg SOLGT. Her viste han hvordan vi tilbereder svampe korrekt samt teknikken til NETOP at opnå stor smag og perfekt tekstur. Præcis som når vi arbejder med kød. Jeg gik straks igang, udviklede min egen barbecue sauce og blev HØJ på svampe? – OHH YES!!
Dagens opskrift er:
- Vendt i hjemmelavet barbecue sauce..
- Mundvandsløbende lækker..
- Sund, tilfredsstillende comfort food
- Sød, stærk, røget
- Snasket..
- ALT dette og meget meget MERE
- LET’S PULL IT.
Opskrift på pulled portobello

Pulled portobello med BBQ sauce
Ingredienser
Barbecue sauce
- 1 stk rødløg
- 1 fed hvidløg
- 140 g tomatpure
- 1 dl ketchup
- 2 spsk brun farin
- 3 spsk æblecidereddike
- 1 tsk dijonsennep
- 2 tsk røget paprika
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk sriracha
- 2 spsk soya
Pulled portobello
- 600 g portobello svampe
- 1 lille løg
- 2 fed hvidløg
- ½ tsk smooked liquid (Eller røget paprika)
- 1 spsk soya
- 1 tsk spidskommen
- 2 tsk sød paprika
- 1,5-2 dl barbecue sovs
Tilbehør
- Burgerboller
- Coleslaw
- Salat
- Mayonaise
- Mere BBQ sauce
- Syltede agurker
Tilberedelse
Barbecue sauce
- Start med at snittet løg og hvidløg fint. Svits i lidt olivenolie ved middel varme i en lille gryde. Tilsæt de resterende ingredienser og kog op og lad simre ca. 10 min. Hold øje da det godt kan sprøjte hvis det bobler for voldsomt.Smag til med citronsaft for syre, soya for salt, sriracha for stærk samt farin for sødme. Saucen vil trække smag på køl så pas på ikke at overdøve smagene. Sæt på køl indtil brug. BBQ saucen kan holde sig på køl op til 2 uger evt. længere afhængig af opbevaring og brug.
Pulled portobello
- KLARGØR: Forvarm ovnen til 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Fjern stokkene fra portobello svampene (gem i en skål) Placer herefter portobello med undersiden op. Kom i ovnen 25-30 min. Vend dem halvvejs. Der vil komme meget væske ud på bagepladen men det er netop meningen. Imens portobello er i ovnen klargøres de resterende ingredienser, snit løg og hvidløg fint. Skær ligeledes de gemte portobello-stokke i tynde skiver.
- Tag portobello ud af ovnen og lad dem afkøle lidt indtil du kan arbejde med dem. Når de er klar strimler du dem med 2 gafler eller skære dem i meget fine skiver.
- FORBERED: Varm en pande op til middel-høj varme og tilsæt en god klat smør. Sauter løg samt hvidløg indtil bløde. Tilsæt de strimlede portobello samt skiverne af stokken. Svits igennem og lad det sidste vand fra svampene fordampe.Tilføj krydderier undtagen BBQ sauce og vend godt rundt, ca. 1-2 min. Tilsæt herefter BBQ sauce og sku ned til middel-lav varme. Lad svampene simre i saucen 5-10 min. indtil de er gennemvarme og har fået en let sprød kant. Vend rundt løbende.
- SERVERING: Nyd pulled portobello i burgerbolle eller bowl med coleslaw, avocado, syltede agurker samt ekstra BBQ sauce.
Egne noter
Vegetarisk pulled pork = Magiske svampe!
Svampe er magiske! Fuld af umami, og med den rette tilberedning det perfekte stand-in for kød. YEP, du hørte rigtig, vi erstatter kødet med SVAMPE.
De fleste steder bruges der østershatte til vegansk pulled pork. Men de er svære at finde og samtidig langt dyrere. Jeg valgte derfor en svamp vi alle kender og kan købe i det nærmeste supermarked: Portobello svampe.
Jeg nørdede samtidig metode, smag og ingredienser som ikke krævede AL for mange steps samt brug af pande i længere tid.
Jeg nåede frem til metoden hvor vi: Bager vores svampe, for væden ud og derefter hiver dem fra hinanden. De kommer efterfølgende kort på panden og vendes med hjemmelavet barbecue sauce.
Det lyder svært?! Men NEJ – bare rolig. Det er langt nemmere end man lige tænker.
Følg mine steps for steps i opskriften og så klarer ovnen og panden det meste af jobbet. Imens kan du tilberede coleslaw og andet lækkert tilbehør.

Vegetar burger eller bowl –
Sund comfort food
Denne metode er nem, lækker og vi står med pulled portobello som smager sødt, røget og stærkt.
Med kød-lignende tekstur og smag. En tilfredsstillende umami bombe lavet udelukkende på gode, naturlige råvarer. Vegetarisk pulled pork af bedste kalibre! Selv min kødspisende lillebror vendte tilbage for 2. gang! Det siger ALT!
Du kan vælge at servere pulled portobello på klassisk vis i burgerbolle med coleslaw, mayo, syltede rødløg, avocado og gerne ekstra barbecue sauce.
Jeg elsker personligt at spise det som bowl med tilbehør samt ekstra protein fra fx. quinoa, sorte bønner eller edamamebønner. Husk gerne at servere med ekstra barbecue sauce, sriracha, lime og koriander.
Dine smagsløg vil være OOON FIIIIREEE!!
TIPS OG TRICKS:
- KAN JEG BRUGE ANDRE SVAMPE?
- Du kan bruge de lækre østershatte (SÅ lækkert) eller kejserhatte. Evt. lave en blanding med portobellosvampe.
- Jeg har forsøgt med brune champignon og samme fremgangmåde. Det kræver lidt længere tid i ovnen og selve “pulled” er svær at opnå. Men det kan sagtens lade sig gøre. Blot vær sikker på al væske er væk på panden, før du tilsætter krydderier samt BBQ sauce.
- HVOR KØBER JEG LIQUID SMOKE?
- Liquid smoke er lidt svært at finde og kan oftes kun købes online.
- Du kan sagtens erstatte med røget paprika, liquid smoke har blot en helt særlig intens smag.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED:
- Færdiglavet pulled portobello opbevares på køl i op til 3-4 dage. Lunes på panden eller nydes kold.
- Du kan fryse pulled portobello ned i op til 3-4 uger. Optø på køl inden brug, varm herefter stille op på pande inden brug.
- Færdiglavet BBQ sauce kan opbevares på køl og holde 1-2 uger inden brug.


Vegetarisk comfort food opskrifter
Lyst til ENDNU mere mundvandsløbende vegetarisk comfort food? Find 3 favoritter herunder:
- VEGETARISKE RØDBEDEBØFFER – Se video HER
- Saftige smagfulde rødbedebøffer lavet med svampe, bønner og havregryn vil slå benene væk under dig. Vegetariske bøffer fuld af smag, umami, fast tekstur med bid samt en sprød skorpe. Alt du ønsker i en lækker bøf, men helt uden kød.
- NORDISKE FALAFLER – Se video HER
- Sprøde, smagfulde falafler på panden som er nemme at lave og skønne som vegetarisk aftensmad. Hjemmelavede falafler med gråærter, purløg, dild, persille, citronskal samt forårsløg er falafler med nordisk tvist.
- AUBERGINE SCHNITZEL – Se video HER
- Sprød hjemmelavet vegetar schnitzel med aubergine er intens, saftig indeni og sprød udenpå. Lækker vegetarisk schnitzel lavet uden kød som smager skønt og er nem at lave. Server med kraftig tomatsauce lavet med bønner, sprød fennikel og imponer venner og familie med vegetar schnitzel ala aubergine i sprød panering.


