Melanzane alla Parmigiana

Prøv den klassiske ret fra Italien, Melanzane alla parmigiana og blev fortryllet af smagfuld comfortfood som smelter i munden, har gode råvarer og intense smage. Parmigiana er nem at lave, vi bruger simple ingredienser og fremgangsmåden har få, men vigtige steps, som tager lidt tid. Invester i at salte dine auberginer, lav en god tomatsauce fra bunden og køb en parmesan der har modnet 12-24 måneder. Parmigiana er ultimativ vegetarmad i ovn som kan nydes både som forret eller som del af hovedret.

parmigiana

Parmigiana – parmesan aubergine

Kender i den klassiske italienske ret melanzane alla parmigiana?
Det gjorde jeg ikke før jeg sad på google og søgte på ideér med aubergine og parmesan, da mit køleskab indeholdte lige rigelig mængder af begge. Og hvem havde troet at netop de 2 ingredienser, er en ret i sig selv.
Parmesan aubergine” som retten også bliver kaldt i daglig tale. Parmigiana er helt klassisk en italiensk ret som er bygget op af stegte aubergineskiver, tomatsauce og ost. Der er delte meninger om hvor navnet stammer fra, men mange mener parma refererer til parma regionen i Italien samt at parmesanosten produceres her, melanzane er aubergine på italiensk.

Men under alle omstændigheder er dette en comfood ret jeg næsten tør sige, alle kan lide! Jeg kunne ikke holde mig fra at lege lidt med ingredienser, tilføje lidt mere smag og protein. Jeg håber i vil nyde den ligeså meget som jeg gjorde.

Lækker parmigiana opskrift med tvist

Reklamelinks er markeret med*
opskrift parmigiana
Gem til madplan

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla Parmigiana er en klassisk italiensk ret med bagte auberginer, tomatsauce og ost i lag. Skøn som tilbehør til grønne salater og brød.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer med tilbehør
Forberedelse1 time
Tilberedelse50 minutter
I alt1 time 50 minutter

Ingredienser

  • 3 stk aubergine
  • Salt
  • Olie
  • 90 g parmesan
  • 125 g frisk mozarella
  • 150 g hytteost
  • 3 spsk grøn pesto
  • 5 spsk panko rasp

Tomatsauce

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • ½ dl hvidvin
  • 1,5 spsk tomatpure
  • ½ tsk timian
  • ½ tsk basilikum
  • ½ tsk oregano
  • 1 nip chiliflager
  • 1 spsk balsamico
  • 1 spsk rørsukker
  • 700 g tomatpassata
  • Salt, peber

Tilberedelse

  • KLARGØR AUBERGINE: Skyl auberginerne, skær enderne af, og skær dem derefter i 3-4 mm skiver på den lange led. Kom skiverne i f.eks. en pasta-si. Læg dem i lag og salt hvert lag med groft salt. Sæt en lille tallerken øverst og placer noget tungt ovenpå, så du laver lidt tryk på aubergineskiverne. Stil dem i køkkenvasken eller med dyb tallerken under som vandet kan løbe ud i. Lad dem stå ca. en time og trække. Skyl derefter aubergineskiverne så overskydende salt kommer af og dup dem tørre. Imens auberginerne trækker, kan de forberede ost + tomatsauce.
  • STEG AUBERGINER: Varm en stor, gerne dyb pande til høj varme med rigeligt olie. Steg skiverne til de bliver gyldne og møre. Læg dem evt. på fedtsugende papir. Fortsæt til alle skiverne er stegt.
  • FORBERED OST: Riv parmesan på fint rivejern og kom i skål. Dræn din friske mozzarella og pres den gerne med et rent viskestykke så overskydende vand kommer ud.
    I skål bland hytteost og pesto.
  • TOMATSAUCE: Snit løg og hvidløg fint. Varm en tykbundet kasserolle op til middel varme og tilsæt olie. Steg det gyldent og blødt inden du tilsætter hvidvin og lad alkohol fordampe. Derefter tilsættes tomatpure, krydderier, balsamico, sukker samt passata. Lad tomatsaucen komme op og koge og skru den herefter ned til lavt blus og lad den simre indtil du skal samle retten. Lige inden brug, smages den til med salt, peber og evt. lidt ekstra sukker og/eller balsamico.
  • SAMLING + BAGNING: Varm din ovn op til 180° varmluft og find et ovnfast fad frem, smør det med lidt smør eller olie. Læg der­efter et lag tyndt tomatsauce i bunden og herpå et lag aubergine, tomatsauce, revet par­mesan og hytteost/pesto. Gentag, til al tomatsauce, ost og aubergine er brugt.
    Afslut med tomatsauce, et drys parmesanost og rasp, vent med mozarella. Kom folie over og bag retten i den varme ovn i 30 minutter. Skru herefter ovnen op til 210° varmluft, tag fadet ud og folien af og riv mozzarella i stykker og for­del over. Bag færdig 15-20 min indtil osten er godt gylden og retten bobler.
  • SERVERING: Lad retten hvile et par minutter inden servering. Server med grøn salat og godt brød eller nyd som antipasti.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Italiensk comfort food – Bagt aubergine

Hvad er meget bedre end smeltet varm ost?
Smeltet ost med tomatsauce, smør-mør aubergine, pesto og frisk hytteost?
Dagens ret har så meget smag og dybde at man helt glemmer at hovedingrediensen er aubergine. Mange glemmer ofte den lækre grøntsag, aubergine, fordi den i rå tilstand ikke kan spises og hvis man ikke tilbereder den “ordenligt” kan virke meget tør og kedelig.

Men det er få ting der gør en aubergine lækker og det er meget nemmere end man tror. Auberginer kan saltes, hvor deres bitterstoffer trækkes ud, steges og nydes som snack. De kan bages bruges i gryderetter, marineres og bages/grilles eller trylles til lækre dips. Find lækre opskrifter med auberginer her og opdag hvor meget den magiske grøntsag kan.

Melanzane alla parmigiana med et tvist

Helt klassisk melanzane alla parmigiana er: Aubergine – ost – tomatsauce. Ikke noget hokus pokus, blot gode råvarer. Jeg kunne dog ikke dy mig for at lege med lidt mere smag, mæthed og tilføjede derfor både pesto og hytteost fremfor udelukkende parmesanost. Jeg elsker den har lidt mere protein samt smag fra pesto. Men er du slet ikke fan, og vil blot have klassikeren så udelader du blot begge dele.

Tilbehør til parmigiana

Aubergine parmesan smager fortringligt alene men kan godt være lidt en tung ret med dens rigelige mængder ost. Server retten med en frisk grøn salat som et lækkert modspil og godt brød til at hapse den gode sauce op med. Prøv fx. en grøn salat med feta eller fennikelsalat med æble.

Tips og tricks til parmigiana

  • VÆLG EN GOD PARMESANOST:
    • Køb gerne en parmesanost af god kvaltitet, da råvaren spiller en stor rolle og smagen vil være bærende. Køb gerne en ost der har modnet 12-24 måneder.
  • FORBEREDELSE:
    • Du kan salte + stege dine aubergineskiver i god tid.
    • Tomatsaucen kan laves dagen i forvejen.
    • Vil du gerne være i god tid eller lave retten i forvejen kan du gemme den på køl og lune den med folie over i ovnen inden servering.
  • HOLDBARHED OG OPBEVARING:
    • Rester kan opbevares på køl i 2-3 dage. Kan både nydes kold eller lunes inden servering.
  • KAN JEG UDELADE HYTTEOST?
    • Du kan udelade hytteost helt eller erstatte med 1 kugle frisk mozzarella imellem lagene.
  • KAN JEG LAVE VEGANSK PARMIGIANA?
    • Retten kræver ost for at hænge sammen. Jeg spiser ikke selv veganske ostealternativer men ville i stedet anbefale at lave en vegansk bechamel eller blomkålssauce og ligge imellem lagene.
  • KAN JEG LAVE GLUTENFRI PARMIGIANA?
    • Retten er naturlig glutenfri, blot udelad rasp eller brug en glutenfri version.

Mad i fad – Vegetarisk hverdagsmad

  • BAGT GNOCCHI MED GRÆSKARSAUCE OG BØNNER – Se video HER
    • Bagt gnocchi med cremet græskarsauce og smeltende ost er den ultimative efterårsret og perfekt som vegetarisk aftensmad. Retten emmer af comfort food men er samtidig fuld af grøntsager. 
  • “KØDBOLLER” MED SORTE BØNNER OG SVAMPE
    • Lækre, smagfulde veganske kødboller lavet med sorte bønner og svampe. Perfekt struktur, kødligende konsistens og pakket med smag! Uden erstatningsprodukter, høj på protein, kostfibre og glutenfri. 
  • GNOCCHI MED BAGT TOMATSAUCE
    • Bløde kartoffel gnocchi, krydret tomatsauce og cremet mozarella. Vegetarisk aftensmad som er nem at lave, smager himmelsk og hele familien vil elske. 
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments