Dahl med kokosmælk, karrypasta og græskar

Dahl med kokosmælk og græskarsauce er den lækreste linsecurry du vil lave. Den er nem, fuld af grøntsager, cremet og tilfredsstillende! Indisk dahl med et tvist, lavet med nærende ingredienser, vegetarisk, glutenfri og sund comfort food der kan nydes i hverdag og weekend.

græskar dahl med kokosmælk og karrypasta

Dahl med kokosmælk og græskarsauce – sund aftensmad

Indisk dahl. Daal. Dal.
Ifølge Wikipedia kan du kalde retten lidt af hvert…
Men EN ting er sikkert. Dahl er en klassisk indisk ret med røde linser. Retten har ligeså mange variationer som den har navne (okay flere – MANGE flere variationer) Ja, Indisk dahl er ikke blot populær i Indien men har taget verden med storm.

Dahl er en gryderet som tilberedes med bælgfrugter, ofte røde linser samt indiske krydderier. Retten er populær som vegetarisk gryderet og kan nydes af store som små. Næsten hver familie og madblogger har en version af dahl med deres eget tvist og egne smagspræferencer på “originalen”.

Derfor tager jeg da lige skridtet videre med ENDNU en opskrift på dahl. Men ikke i klassisk forstand. Næ nej.
Vi laver indisk dahl med røde linser, kokosmælk, karrypasta og den mest cremede luksuriøse græskarsauce. Om vi kan kalde det dahl?
I don’t know. Nok næremere linsecurry.
Eller græskardahl. Men lækkert, det er det. Det er uden at lyve den bedste vegetariske gryderet jeg LÆNGE har spist! Så uimodståelig cremet, pakket med smag, nærende og med få ingredienser fra køkkenskabet. Sund aftensmad hele familien kan spise og der er nem og billigt at lave!

Hvordfor du vil elske dahl med kokosmælk og græskar:

  • Cremet & tilfredsstillende
  • Smagsbombe
  • Varmende sund aftensmad
  • Proteinrig
  • Glutenfri
  • Billig og nem at lave
  • Hverdags- og weekend luksus

Opskrift på dahl med kokosmælk og græskar:

Reklamelinks er markeret med*
græskar dahl opskrift
Gem til madplan

Dahl med kokosmælk, karrypasta og græskar

Dahl med kokosmælk, græskar og karrypasta er den bedste linsecurry. Nem, sund, fuld af grøntsager og cremet!
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse45 minutter
Tilberedelse40 minutter

Ingredienser

Græskarsauce

  • 1 stk hokkaido græskar
  • 3 dl grøntsagsboullion
  • 1-2 spsk rørsukker
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 spsk miso
  • 1 spsk risvineddike

Dahl

  • 2 dl røde linser
  • 2 spsk olie
  • 1 stk løg
  • 3 fed hvidløg
  • 20 g ingefær
  • 40 g rød karrypasta
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk koriander
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 stk lime
  • 1 spsk peanutbutter
  • 150 g frisk spinat

Tilbehør

Tilberedelse

Græskarsauce

  • KLARGØR: Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Vask græskar, skær top og bund af og halver det. Brug en stor ske til at udhule græskar for kerner og tråde.
  • BAG GRÆSKAR: Placer begge halvdele på bageplade med kødet ned af og stik et par huller i skallen så dampen kan komme ud. Bag 30-40 min indtil du nemt kan stikke en kniv igennem og græskaret er helt mørt. Forbered imens græskaret bager, ingredienserne til din dahl.
  • LAV GRÆSKARSAUCE: Når græskaret er klar og koldt nok til du kan arbejde med det, kommer du det i en kraftig blender sammen med boullion, soya, miso, sukker samt eddike og blender indtil saucen er glat og homogen. Sæt til side.
    *Vi skal gerne bruge ca. 600g græsar efter tilberedning.
    *Kan alternativt blendes med stavblender. Blot vær opmærksom på saucen bliver helt homogen og glat. Evt. udhul og blot brug kødet af græskaret.

Dahl

  • TILBERED: Opvarm en stor gryde til medium-høj varme med olie. Tilsæt finthakket løg og saúter indtil de bliver let brune og bløde. Tilsæt herefter fintrevet hvidløg og ingefær og lad det stege 1-2 min imens du rører rundt. Herefter tilsættes karrypasta samt krydderier, rist det ca. 30 sek. Tilsæt skyllede røde liner, græskarsauce, kokosmælk, skal og saft fra 1 lime samt peanutbutter. Lad det komme op og koge og skru derefter ned og lad det simre ca. 30 min. Rør gerne et par gange undervejs for at undgå linserne brænder fast.
  • Når dine linser er møre og klar smager du retten til med evt. ekstra salt, peber, sukker eller limesaft. Tilsæt til sidst den friske spinat og lade det varme med 2-3 min. indtil det falder sammen.
    *Tilsæt evt. ekstra grøntsagsbouillon hvis din ret bliver for tyk, det kan variere alt efter hvor stor dit græskar var.
  • SERVERING: Server retten med ønsket tilbehør og evt. ris for ekstra mæthed. Rester kan gemmes på køl 3-4 dage eller fryses ned op til 2-3 måned.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Indisk dahl med røde linser og karrypasta

Efteråret er snart over os og et af de store højdepunkter er, at “sæson gryderetter” skudes igang!
Gryderetter er geniale da de ofte passer sig selv på komfuret, kan fyldes med grøntsager, krydderier og nemt kan tilberedes i forvejen samt fryses ned. Nem og sund hverdagsmad til flere dage = win-win. Gryderetter er fantastiske!
Alt fra mættende salater, bolognese med tofu eller en curry!

Dagens sunde gryderet er FULD af smag, protein og grøntsager. Ja hele saucen er lavet på grøntsager og har samtidig den smukkeste gule farve fra græskar og karrypasta. De røde linser er med til at gøre dahl endnu mere cremet og bidrager med protein.
PIIIFT: Skal du prøve endnu en verison skal du hoppe videre til min variant med grønne linser og grøn karrypasta. Find opskriften på grøn dahl med kokosmælk her og spice up your life.

Tips & tricks til dahl med kokosmælk og græskar

  1. KAN JEG UDELADE KARRYPASTA?
    • Du kan godt udelade karrypasta for en mildere version men jeg anbefaler at skrue op for andre krydderier. Tilføj gerne mere karry, spidskommen, koriander eller garam masala hvis du har.
    • Du kan erstatte rød karrypasta med gul karrypasta.
  2. KAN JEG UDSKIFTE KOKOSMÆLK?
    • Ønsker du at undvære kokosmælk kan den erstattes med madfløde.
  3. KAN JEG ERSTATTE PEANUTBUTTER?
    • Du kan udskifte peanutbutter med tahin eller mandelsmør eller helt udelade. Nøddesmøren er dog med til at runde retten af og gøre den dejlig cremet.
    • Udelader du peanutbutter prøv da med 1 spsk. smør i stedet.
  4. HUSK AT SMAG RETTEN TIL:
    • Som altid anbefaler jeg du smager retten til og justerer med krydderier, syre, sødme, salt. Dahl med græskar kan variere alt efter hvor stort dit græskar er og dermed hvor meget græskarkød du har med i saucen. Derfor er det endnu vigtigere at smage til og vurdere.
    • Tilsæt ligeledes yderligere grøntsagsbouillon hvis din dahl bliver for tyk. Dette afhænger af mængden af græskarkød.
  5. OPBEVARING OG HOLDBARHED:
    • Dahl med kokosmælk og græskar holder sig i køleskabet 3-4 dage og kan varmes eller nydes kold.
  6. KAN JEG FRYSE DAHL:
    • Efter tilberedning kan dahl kommes i frysevenlig beholder og fryses. Dahl med kokosmælk kan holde 2-3 måneder på frost og må ikke genfryses.
græskar dahl med kokosmælk

Ingredienser til dahl med kokosmælk

Listen virker måske lang, men lad dig endelig ikke slå ud. Det er simple ingredienser og mange basisvarer vi ofte har i køle- og køkkenskab. Læs gerne mine tips og tricks længere nede hvis du fx. gerne vil udskifte kokosmælk eller græskar.

  1. HOKKAIDO GRÆSKAR- Vi bruger et helt græskar som bages. Afhængig af hvor stor dit græskar er, kan du justere med yderligere væske samt krydderier senere i din dahl.
  2. GRØNTSAGSBOUILLON – Jeg bruger en helt klassisk fra mærket Øgo i Netto.
  3. SOYA + MISO – Salt og umami. Jeg bruger en kombination da jeg elsker miso’s unikke dybde og umamismag. Men du kan sagtens erstatte med yderligere soya.
  4. RISVINEDDIKE – Syre. Du kan udskifte med æblecidereddike.
  5. RØDE LINSER – Bidrager med protein og samler retten til en lækker cremet, grødligende konsistens.
  6. LØG OG HVIDLØG – Smagsgivere. Husk ikke at sautere løg ved højeste varme men ved middel-høj varme.
  7. FRISK IINGEFÆR – Rives fint på rivejern. Giver en skøn krydret og let skarp smag.
  8. KARRYPASTA – Krydret, stærk og med til at give retten en skøn smag. Jeg vejer min karrypasta for at opnå mere præcise mængder. Ønsker du en mildere dahl kan du nedjustere og smage til undervejs.
  9. KARRY + KORIANDER – Ekstra krydderi til at fuldende smagen.
  10. KOKOSMÆLK – Cremethed og fedme. Runder retten og de stærke krydderier af.
  11. LIME – Syre og en skøn aromatisk smag.
  12. PEANUTBUTTER – Jeg tilføjer en stor spsk. peanutbutter sammen med kokosmælk for at give fedme og ekstra cremethed til retten. Du kan undvære eller erstatte med tahin eller smør.
  13. FRISK SPINAT – Tilsættes til allersidst for grønt pift og lidt ekstra grøntsager. Du kan sagtens udelade eller blot servere frisk spinat til retten.

Tilbehør til dahl med kokosmælk

Når det kommer til topping til dahl med kokosmælk er der fri leg. Men jeg kan anbefale at servere med en form for stivelse/brød + syrlig/køligt/frisk element + krydderurter + knas. Ønsker du yderligere grøntsager til din dahl kan du også gøre dette.
Her kommer inspiration til hvilken topping du kan servere til din dahl med kokosmælk:

  • Stivelse/brød:
    • Ris, nannbrød eller indiske pandekager.
  • Syrlig/køligt/frisk element:
    • Creme fraiche, yoghurt, raita eller tzatziki.
  • Krydderurter/krydderi/syre:
  • Knas:
    • Ristede cashewnødder, saltede mandler.
  • Ekstra grønt:
    • Frisk spinat, fintsnittet kål, bagt blomkål mm.
græskar dahl med rød karrypasta
Del indlægget med nogen du holder af
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments