Vegetar bolognese med tofu er det nye skud på bolognese-stammen! Vegetarisk bolognese som er fyldig, smagfuld, rig på grøntsager og protein fra tofu. Bolognese med tofu vil overraske, tilfredsstille og imponere med dets kødlignende tekstur og umamirige sauce. Vegetar bolognese med tofu er beviset på hvordan grøn mad er kærlighed til god mad og kan serveres med pasta, parmesan eller bruges til lasagne. Vegetarisk bolognese er den skønneste vegetar gryderet for hele familien, både i hverdag og weekend.
Smagfuld vegetar bolognese med tofu
Fyldig, smagfuld og mættende vegetar bolognese der vil overraske og skabe stor nydelse! Vegetarisk bolognese uden kød og uden linser men stadig fuld af protein, umami smag og fylde. Alt dette fra bagt marineret tofu som skaber rammerne om dagens bolognese, der har den vildeste tekstur ala kød-varianten.
Hvor mange bolognese har man brug for i sit liv? Jeg tænker mange, fordi de alle kan noget forskelligt. Vi har den helt klassiske linsebolognese og bolognesen med aubergine og beluga linser.
I dag får i det nyeste skud på bolognese-stammen, nemlig vegetar bolognese med tofu. Den har været under udvikling LÆNGE og jeg kan ikke få armene ned over resultatet.
Bolognese sauce fuld af kraft og smag med rigelig grøntsager. Saucen tilsættes bagt marineret tofu som giver en fyldighed jeg ikke har oplevet før. Tofustykkerne er bagt i en krydret umami marinade indtil sprøde og lækre. Tilsammen står vi med en vegetar bolognese fuld af protein, tekstur og skøn smag. Perfekt vegetarisk hverdagsmad som kan fryses, nydes med pasta eller bruges i lasagne.
Vegetar bolognese opskrift med tofu
Vegetar bolognese med tofu
Ingredienser
Bagt tofu
- 400 g fast tofu
- 45 g olivenolie
- 20 g tomatpure
- 30 g balsamico
- 20 g soja
- 2 tsk brun farin
- ½ tsk røget paprika
- 1,5 tsk basilikum
- 1 tsk timian
- ½ tsk salt
- Friskkværnet peber
Bolognese
- 200 g champignon
- 2 spsk smør
- 100 g løg
- 100 g bladselleri
- 100 g gulerod
- 3 fed hvidløg
- 50 g tomatpure
- 1 tsk oregano
- 1 tsk timian
- ½ tsk røget paprika
- 1,5 dl rødvin
- 2 stk laurbærblad
- 500 g passata
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 1-2 tsk sukker
- 1 dl sødmælk
- Salt, peber
Tilbehør
- Pasta
- Parmesan
- Frisk timian, basilikum
Tilberedelse
Bagt tofu
- PRES TOFU: Start med at presse tofu fri for overskydende væde. Dette gøres nemmeste ved at vikle din tofu ind i et rent viskestykke og placere et tungt objekt ovenpå, fx. en tung gryde eller bøger. Lad presse 15 min. Forbered imens din marinade og forvarm ovnen til 200° varmluft.
- MARINER OG BAG TOFU: Rør marinade sammen ved at blande resterende ingredienser og smag til med peber. Når din tofu er klar brækkes/smuldres den i stykker, hellere lidt større end for små. Tofu vendes med marinade indtil alt er dækket og placeres på bageplade med bagepapir. Bag først 20 min. tag ud og vend forsigtigt, men godt rundt, bag herefter 5-10 min igen indtil sprøde og lækre. Forbered imens saucen.
Bolognese
- FORBERED GRØNTSAGER: Start med at hakke champignon i små tern, kan evt. gøres i foodprocessor, blot vær opværksom på der stadig er struktur. Hak løg, bladselleri og gulerod i helt små tern og kom samlet i skål. Riv hvidløget og kom i seperat skål, sæt til til side.
- TILBERED SAUCE: Varm en tykbundet gryde op til høj varme. Steg svampene HELT fri for væde imens du rører løbende. Dette kan tage 10 min. og er vigtigt! De er klar når du kan se de tager farve og der ikke længere fordampes vand.Skru ned til middel-høj varme og smelt smør, tilsæt derefter løg, bladselleri og gulerod. Svits godt i ca. 10-15 min imens du rører undervejs, de skal falde sammen og blive let bløde. Tilsæt hvidløg, tomatpure samt krydderier til gryden og rør godt rundt så tomatpureren svitses af. Tilsæt rødvin og lad alkoholen fordampe. Tilsæt herefter laurbær, passata og bouillon. Bring retten i kog og lad saucen simre 15 min. Tilsæt herefter sødmælk og lad simre indtil din tofu er klar.
- SAMLING AF BOLOGNESE: Tilsæt din bagte tofu til saucen og lad det simre mindst 10 min. gerne længere. Jo mere den simre, des mere smag. Smag til med salt, peber, sukker og evt. lidt æblecidereddike for syre. Nyd til pasta med parmesan eller brug en en hjemmelavet lasagne.
Egne noter
Proteinrig bolognese uden kød og linser
På papiret virker klassisk bolognese ret simpel. Men sandheden er, at den italienske klassiker har mange does and donts. En af de helt grundlæggende “regler” når vi laver en bolognese fra bunden er at starte med en “soffrito”.
Soffroto er en klassisk grundblanding i italiensk madlavning som består af grøntsager som steges i rigeligt fedtstof. Helt klassisk består soffrito af lige mængder løg, bladselleri og gulerod. Når de steges i fedtstoffet og får lov at simre med i saucer og gryderetter giver de en helt unik smag, dybde og tekstur til retten.
En anden vigtig komponemt er kødet, hvilket vi i dag udelader men som er vigtigt at have i mente, fordi kød = umami. For at skabe fylde og umami-smag bruger jeg altid svampe som steges helt tørre. For proteindelen er det meget klasssisk at bruge linser i erstatning for kød. Men i dagens vegetariske bolognese har jeg gjort noget ret magisk. Jeg har brugt tofu. Ikke nok med at tofu indeholder protein i større mængder end linser, så bidrager tofu også med en helt særlig tekstur til retten som minder om kød.
Bolognese med Marineret og bagt tofu
Tofu er i sig selv utrolig smagløst og kedeligt. Men med 3 simple steps opnår vi intense og lækre tofu-bites som vi kan tilføje til vores bolognese sauce.
- PRES – Læg tofu i pres 10-15 min. så overskydende vand kan trække ud og din tofu kan optage mest mulig smag når den marineres.
- Læs tips og triks boxen nedenfor hvilke tofu jeg anbefaler.
- MARINER – Smuldre tofu i en stor skål og vend med vores lækre umami-marinade.
- BAG – Bag marineret tofu i ovnen indtil crispy og lækker. Brug herefter i bolognese saucen.
Tips og tricks –
Den bedste vegetariske bolognese
- STEG SVAMPE LÆNGE OG NOK:
- Hemmeligheden bag en sauce rig på umami er at stege vores svampe længe nok så alt vandet fordamper og vi står tilbage med intense svampe. Steg dem helt fri fra væde Afhængig af hvilken svamp du bruger kan dette tage fra 10-15 min.
- VÆLG EN GOD TOFU:
- I dagens vegetar bolognese er tofu vores primære proteinkilde og vigtig for hele oplevelsen. Derfor, køb en god tofu!!
- God tofu er en videnskab og dem du finder i rema1000, netto og andre butikker er som gummi der er presset sammen. Det er så trist fordi tofu kan være super lækkert.
- Jeg anbefaler: Tofu fra asiatisk købmand af mærket TAHOE eller mærket YIPIN. Kan du ikke komme i asiatisk butik kan jeg anbefale mærket Nagel eller Le Trang.
- FORBERED OG SMAG TIL:
- Des længere saucen for lov at simre = endnu mere smag, så lav gerne din vegetar bolognese dagen før.
- Super vigtigt i alle retter er også at smage retten ordentlig til, da alles smagsløg er forskellig. Smag efter om du har den rette salt – syre -sødme – balance i retten og juster derefter, det kræver øvelse, men kan gøre en kæmpe forskel.
- EKSTRA GRØNTSAGER:
- Vil du gerne have endnu flere grøntsager i din vegetariske bolognese kan du tilsætte en revet squash eller aubergine.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED:
- Opbevar vegetar bolognese med tofu på køl i 3-4 dage. Retten kan fryses i op til 2 måneder og tages op.