Vegansk brioche brød er luftigt, blødt og rig i smagen. Brioche brød er rig på smør og har en blød krumme som smelter i munden. Opskriften kræver simple ingredienser og er nemt at lave. Vegansk brioche brød kan ligeledes laves til veganske burgerboller, begge luftige, bløde og yderst tilfredsstillende bagværk.
Luftigt lækkert brioche brød
Barndommens brød. Eller rettere sagt boller.
Nogle ting fra min barndom står lysende klar og én af dem er særligt “gule boller”!
Bløde, søde, smørfyldte boller med gurkemeje – intet fancy – “bare” lækkert. En variant af brioche brød, men det vidste jeg selfølgelig ikke som barn 😉
Vi fik dem ofte med til skolearrangementer og til vores fødselsdag. Gule boller = glæde og kærlighed. Og netop DEN kærlighed til mad og bagværk har jeg taget med fra barnsben.
Vi har ALTID været madglade i familien og jeg nyder at kigge tilbage og kreere retter, kager og bagværk som vi har nydt og spist i stor stil. Alt fra lillebrors yndlingskager; banankage og pandekager til klassikeren bolognese alle kreeret i vegansk version men stadig fuld af smag og glæde.
Derfor skulle de gule boller selvfølgelig med på bloggen. Jeg fandt mors gamle opskriftsbog frem og gik i gang. Legede med et par ideér, udskiftede æg med aquafaba og formede dejen til et brød. Resultatet var alt jeg drømte og mindedes fra barndommen.
Vegansk brioche brød er
- Luftigt, lys og sødt hvedebrød
- Vegansk brød – Bagt uden æg og mælkeprodukter
- Nemt at lave
- Comfort food brød
- Perfekt til marmelade, smør eller toast
- Hjemmebagt klassiker
- Blød midte – let sprød kant
- Henrivende brioche brød!!
Lad os sammen dykke ned i dagens opskrift på vegansk brioche brød i gul eller lys variant. Jeg deler samtidig hvordan du laver de lækreste veganske burgerboller ud af dejen. Det er nemt, luksuriøst og smagfuldt!
Som altid anbefaler jeg du læser opskriften godt igennem samt mine tips og tricks længere nede. Hermed er du klædt godt på til at lave perfekte brød til UG.
Opskrift på vegansk brioche brød
Vegansk brioche brød og burgerboller
Ingredienser
- 160 g soyamælk
- 70 g aquafaba
- 20 g gær
- 30 g sukker
- ¾ tsk gurkemeje
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 70 g vegansk smør
- 350-375 g hvedemel
- 15 g smeltet vegansk smør
Tilberedelse
- I røremaskine kom soyamælk, aquafaba, gær og sukker og kør indtil gæren er opløst. Tilsæt gurkemeje, kardemomme, salt og halvdelen af melet. Rør sammen. *Jeg anbefaler du bruger røremaskine, da dejen kræver meget æltning. Det kan gøres i hånden men resultatet vil ikke blive nær så fluffy og blødt.
- Tilsæt det bløde smør og resten af melet, hold ca. 25g tilbage. Ælt dejen ca. 10-15 min på medium hastighed indtil den slipper skålens kanter, er glat og samler sig om dejkrogen. Kom husholdningsfilm over skålen og lad den hæve lunt 45 min. – 1 time. *Ønsker du at koldhæve din dej se FAQ.
- Kom dejen ud på bord drysset med en anelse mel. Del dejen i 4 lige store stykker. (Mine vejede ca. 175g pr. styk).Klargør en brødform på ca. 11 X 25. Smør med lidt smør, så dit brød nemt slipper efter bagning. *Ønsker du at lave veganske burgerboller. Se indlæg for vejledning.
- Vælg en af følgende metoder til at forme dit brød:1: Form aflange boller og placer dem ved siden af hinanden i formen. 2: Lav "brødruller" efter denne metode og placer dem ved siden af hinanden.
- Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det efterhæve 30-45 min. Forvarm imens ovnen til 200° alm. ovn.
- Bag brødet i 25-30 min indtil godt gyldent. Vigtigt du ikke underbager brødet da det ellers vil blive klægt. Mit brød fik 28 min. Tjek gerne ved at stikke en strikkepind i dejen som skal komme ren ud eller et termometer som skal være 94-96° i midten af brødet.
- Tag brødet ud og lad stå i formen. Pensl straks med smeltet smør og dæk med film. Lad stå 10-15 min.Fjern filmen og herefter forsigtigt brødet fra formen og lad afkøle på rist. Brødet er bedst samme dag. Opbevares i lufttæt pose 2-3 dage og kan fryses op til 1 måned. Smager skønt ristet dagen efter. *Jeg anbefaler at pensle med smørret. Det gør dit brød dejligt blødt og holder på fugten. Du kan alternativt pensle med lidt sirup.
Egne noter
Hvad er brioche brød?
Brioche brød stammer traditionelt fra Frankring og er karakteristisk med dets mange æg og mængder af smør som giver det dets særlige smag, konsistens og sødme. Brødet er ligeledes sødt og spises både til søde og salte retter, alene eller med tilbehør.
Traditionelt laves brødet med smør og æg men til vegansk brioche brød har jeg brugt simple udskiftninger med vegansk smør’blok og aquafaba som er statning for æg. Jeg har ligeledes skåret lidt ned på mængden af smør og justeret med plantemælk. Resultatet er stadig lige luftigt, blødt og uimodståeligt!
Brioche brød uden æg – Ingredienser:
Vegansk brioche brød kræver få simple ingredienser og den store forskel er aquafaba som erstatning for æg. Æg bidrager med luftighed og let krumme og bruges ligeledes som hævemiddel i brioche brød. Når vi skal lave vegansk brød kan aquafaba hjælpe med at inkorporere luftighed og sammen med gær og smør står vi til sidst med et brød som stadig har den karakteristiske bløde tekstur og er flot hævet.
Jeg har valgt at tilføje gurkemeje da det er min barndomsminder, men du kan snildt udelade. Læs længere nede hvordan du ydermere kan bruge dejen til burgerboller.
ALT DU BEHØVER TIL DAGENS BRIOCHE BRØD:
- Plantemælk:
- Jeg bruger neutral soyamælk da jeg har gode erfaringer med denne. Men du kan bruge havre eller rismælk.
- Aquafaba:
- Væden fra en dåse kikærter. Dræn en dåse kikærter men gem væden, dette er din aquafaba.
- Gær:
- Jeg bruger almindelig frisk gær. Vælg gerne en økologisk variant.
- Sukker og salt:
- Smagsgivere. Brødet er ret sødt, så ønsker du et brød mindre sød kan du sagtens bruge mindre end opskriften lyder på.
- Gurkemeje:
- Giver den flotte gule farve og bidrager med en varm og lidt støvet smag.
- Udelad hvis du laver veganske burgerboller eller blot ønsker et lyst brød.
- Kardemomme:
- Jeg tilføjer en smule kardemomme for at give en varm, aromatisk smagsnote til brødet. Du kan snildt udelade.
- Udelad hvis du laver veganske burgerboller.
- Hvedemel:
- Jeg bruger helt klassik hvedemel. Vælg gerne økologisk mel, da konventionel mel ofte indeholder pesticiderester.
- Vegansk smør’blok:
- Jeg bruger Naturli´ smør’blok. Husk at tag smørret ud lidt før så det når at blive blødt.
Sådan laver du brioche brød:
Brioche brød er simpelt at lave men kræver tid til æltning samt at hæve brødet af 2 omgange.
Brødet hæver ved stuetemperatur med husholdningsfilm eller fugtigt klæde over for at modvirke dejen tørre ud. Efter hævning former du dit brød og sætter til 2. hævning. Her skal brødet hæve næsten til kanten før det kommer i forvarmet ovn. Husk at hold øje med dit brød ved 2. hævning. Det må endelig ikke overhæve, så risikere du det falder sammen under bagning.
Efter bagning pensles brødet med smeltet smør eller sirup for at opnå det traditionelle look med penslet æg. Du kan udelade dette step men det gør dit brød lige DÉT mere luksuriøst. Og ærligt – er det nu vi skal spare på smørret? 😉
Lad brødet stå i formen ca. 10 min. kom på rist til afkøling og skær herefter de lækreste skriver af blødt, luftigt hvedebrød. Lige til at nyde med smør, marmelade, riste eller servere til frokostbordet.
ELLER eller – kan du lave veganske burgerboller…
Veganske burgerboller:
Lyst til ultra luftige, søde, bløde veganske burgerboller? Som vi hurtigt og nemt selv kan lave?
Brioche burgerboller er egentlig blot en lys, smørfyldt bolle, fuld af smag og luftighed. Som vi kender dem fra lyse fødselsdagsboller. Fremgangsmåden er simpel og kræver blot 5 steps:
SÅDAN LAVER DU VEGANSKE BURGEBOLLER:
- Følg opskrift men udelad gurkemeje og kardemomme.
- Efter første hævning deles dejen i ca. 7 stk. a’ 100g hver. Form bollerne ved at stramme dem godt op så de får deres flotte karakteristiske form. Se metoden i denne video.
- Lad dem efterhæve 30-45 min. med fugtigt klæde over. Forvarm ovnen til 210 grader almindelig ovnvarme.
- Pensl med lidt aquafaba eller mælk og drys med sesamfrø hvis du ønsker.
- Bag burgerboller i 13-15 min indtil flot gyldne. Lad afkøle på rist. Nyd samme dag eller frys nem som beskrevet herunder.
FRYS – OPTØ – LUN I OVNEN – NYD:
Nu hvor du er i gang med at bage er det nemt at lave dobbelt portion og fryse ned. Blot kom bollerne i frysepose mens de stadig er friske og meget lidt lune. Optø dem herefter, stænk med lidt vand og lun dem i ovnen ved 175 grader varmluft 5-8 min.
Så er der friske burgerboller klar til at nyde.
Vegansk brioche brød tips, tricks og FAQ
Få de oftes stillede spørgsmål og svar samt mine bedste tips og tricks til brioche brød. Så bliver du bagemester på ingen tid.
- Husk at temperere dit smør:
- Vej rette mængde smør af, skær i tern og lad det blive blødt ved stuetemperatur. Dette gør det nemmere at inkorporere i dejen under æltning.
- Vej rette mængde smør af, skær i tern og lad det blive blødt ved stuetemperatur. Dette gør det nemmere at inkorporere i dejen under æltning.
- Bag lyst brioche brød uden gurkemeje:
- Ønsker du et lækkert lyst hvedebrød udelader du blot gurkemeje. Følg ellers opskrift som beskrevet.
- Ønsker du et lækkert lyst hvedebrød udelader du blot gurkemeje. Følg ellers opskrift som beskrevet.
- Røremaskine med dejkrog:
- Jeg bruger røremaskine til dejen, og anbefaler dette, da det tager tid at inkorporere smørret og give gluten tid til at udvikle sig. Når vi ælter dejen længe nok kan vi undgå for meget mel og dermed at vores brød ender tørt.
- Jeg bruger røremaskine til dejen, og anbefaler dette, da det tager tid at inkorporere smørret og give gluten tid til at udvikle sig. Når vi ælter dejen længe nok kan vi undgå for meget mel og dermed at vores brød ender tørt.
- Husk at ælt godt og længe:
- Under æltning aktiveres glutenstrukturen som er alfa omega for et let og luftigt brød. Dette tager alt fra 8-15 min på røremaskine. Start ved lav hastighed og når alle ingredienser er tilsat og inkorporeret kan du skrue op for hastigheden. Dejen skal ende blank og slippe skålens kanter. Undgå at tilsætte ekstra mel før al tiden er gået, det tager tid for dejen at udvikle glutenstrukturen, blive fast og dermed slippe skålens kanter.
- Under æltning aktiveres glutenstrukturen som er alfa omega for et let og luftigt brød. Dette tager alt fra 8-15 min på røremaskine. Start ved lav hastighed og når alle ingredienser er tilsat og inkorporeret kan du skrue op for hastigheden. Dejen skal ende blank og slippe skålens kanter. Undgå at tilsætte ekstra mel før al tiden er gået, det tager tid for dejen at udvikle glutenstrukturen, blive fast og dermed slippe skålens kanter.
- Lad dejen koldhæve:
- Ønsker du at koldhæve din dej følges denne metode:
1. Følg opskrift som beskrevet indtil du har formet dit brød og kommet i form.
2. Dæk med husholdningsfilm og sæt på køl natten over.
3. Dagen efter lader du dit brød stå ved stuetemperatur ca. 1 time indtil det er hævet fint op. Forvarm imens ovnen til 200 grader og bag 25-30 min. Tjek gerne med stikkepind eller ligende for at være sikker på det er gennembagt.
4. Pensl med smeltet smør.
- Ønsker du at koldhæve din dej følges denne metode:
- Hvilken størrelse form bruger jeg?
- Jeg bruger en brødform med mål: 11 X 25 cm. Er din form lidt større juster evt. bagetiden derefter.
- Jeg bruger en brødform med mål: 11 X 25 cm. Er din form lidt større juster evt. bagetiden derefter.
- Tjek om dit brød er gennembagt:
- Det kan være svært at se om et brød i form er helt gennembagt i midten. Tjek derfor gerne dit brød med enten et tyndt træspyd/ strikkepind. Hvis ingen dej kommer med ud er dit brød færdig. Du kan også tjekke med et termometer, her skal temperaturen ligge på 94-96 grader for et gennembagt brød.
- Det kan være svært at se om et brød i form er helt gennembagt i midten. Tjek derfor gerne dit brød med enten et tyndt træspyd/ strikkepind. Hvis ingen dej kommer med ud er dit brød færdig. Du kan også tjekke med et termometer, her skal temperaturen ligge på 94-96 grader for et gennembagt brød.
- Kan jeg bruge anden mælk end soyamælk?
- Du kan erstatte med andre plantemælk, mine erfaringer er dog bedst med soyamælk, da den minder mest om komælk med et højt protein og fedt indhold. Spiser du vegetarisk kan du sagtens bruge almindelig mælk.
- Du kan erstatte med andre plantemælk, mine erfaringer er dog bedst med soyamælk, da den minder mest om komælk med et højt protein og fedt indhold. Spiser du vegetarisk kan du sagtens bruge almindelig mælk.
- Holdbarhed og frysning:
- Brødet er allerbedst friskbagt. Brødet opbevares i lufttæt pose i 2-3 dage og smager forrygende ristet. Du kan fryse brødet, evt. i skiver i ca. 1 måned.
- Brødet er allerbedst friskbagt. Brødet opbevares i lufttæt pose i 2-3 dage og smager forrygende ristet. Du kan fryse brødet, evt. i skiver i ca. 1 måned.
- Lav lækre fødselsdagsboller:
- Dejen er perfekt til bløde, søde fødselsdagsboller, enten i gul eller lys version. Følg opskriften som beskrevet men form til boller i ønsket størrelse. Afhængig af størrelse skal dine boller bage 10-13 min.