Vegansk æggesalat som smager klassisk men er lavet helt uden æg og mælkeprodukter. Tekstur fra flækærter som er vendt i cremet dressing tilsmagt krydret karry, stærk sennep, sød agavesirup, syre fra æbleeddike, masser krydderurter og den autentiske smag fra sort salt. Sundere, nem og smagfuld vegansk æggesalat er perfekt til madpakke, picnic og food prep. Fuld af smag og plante proteiner.
Vegansk æggesalat – klassisk uden æg
Æggesalat uden æg?
Arg – det lugter råddent Alberte..
NOPE – den er go nok! Læs med og oplev hvordan du med få tips, tricks og lækre råvarer kan få vegansk æggesalat til at smage af klassisk æggesalat.
I dag for i opskriften på vegansk æggesalat – HELT uden æg!
Jeg kan ikke være den eneste der savner æggesalat? Nøj det var luksus når madpakken bød på toastbrød fyldt med æggesalat, syltet agurk og karse!..
Men vi ved alle at æg ikke er vegansk. I know – It sucks – Haha..
MEN det skal ikke stoppe mig fra at lege, teste og udvikle opskrifter så vi ikke “nøjes” men derimod beriges!!!
Glædes med nye sammensætninger, råvarer og krydderier.
Her kommer vegansk æggesalat ind i billedet. Ved første tanke lyder det som en umulig mission. MEEEEN tænker vi ud af boksen…
Tænker: Smag og tekstur for at opnå en variant som er autentisk i smagen, har den rette tekstur og mundfølelse – JA så er missionen fuldført.
Oveni er den hjemmelavet, hurtig, sund, fuld af protein, kostfibre og perfekt til sommerens picnic og sommerfester.
Glæder mig til at dele min bedste opskrift på vegansk æggesalat – Jeg giver desuden nederst i indlægget ideér til måder at spise vegansk æggesalat.
Jeg siger måske det har noget med bagels at gøre 😉
- Lyst til flere “æggede” opskrifter – Prøv en luftig vegansk omelet lavet på silken tofu og tilsat sort salt.
Vegansk æggesalat er:
- Autentisk smag og konsistens
- Perfekt tekstur og bid
- Lavet uden æg
- Mælke- og sojafri
- Proteinrig
- Sund og nærende
- Perfekt til madpakke, frokost og picnic
- Ultimative veganske æggesalat
- Smagfuld og L.Æ.K.K.E.R
Vegansk æggesalat
Ingredienser
- 150 g gule flækærter
- 3 spsk vegansk mayonnaise
- 1 spsk æbleeddike
- 1,5 tsk dijon sennep
- 1 tsk agavesirup
- 1 tsk karry
- ¼ tsk gurkemeje
- ¼ tsk røget paprika
- ½ tsk sort salt (Kala namak)
- Friskkværnet peber
- ½ bundt purløg
- ½ bundt dild
- ¼ stk rødløg
- 2-3 stængel bladselleri
- 1 tsk kapers
Tilberedelse
- Start med at koge flækærterne efter anvisning på posen – ca. 60 min. Hæld kogevandet fra og lad dem køle af. (Kan med fordel gøres dagen før).*Se alternativer for flækærter i noter.
- Rør dressingen sammen af mayonnaise, æbleeddike, sennep, agavesirup samt krydderier. Smag til med friskkværnet peber.
- Hak purløg og dild fint og vend i dressingen. finhak rødløg, bladselleri skæres i tynde skiver og kapers grofthakkes. Tilsæt til dressingen og rør rundt.
- Vend de afkølede flækærter i og rør rundt indtil de er fordelt i dressingen. Pas på ikke at mose dem. Lad salaten trække 30 min. på køl så smagen fremhæves.
- Nyd på rugbrød, i bagels, sandwich eller som del af buddha bowl. Kan holde sig på køl 3-5 dage.
Noter
1 dåse kikærter: Dræn og skyl dem godt. Mas eller hak dem let med en kniv inden de tilsættes dressingen. De skal stadig have bid.
Eller: 300 g. tofu: Pres tofu’en tør i viskestykke og skær den i små firkanter. “Mos” dem let med dressingen under omrøring. *Sort salt kan udelades. Brug da en ¼-½ tsk flagesalt i stedet.
Egne noter
Ingredienser til vegansk æggesalat:
Her er ingredienserne til perfekt vegansk æggesalat:
- Flækærter – Gule flækærter får den perfekte tekstur ved kogning, samtidig med de er fulde af protein samt gode kostfibre.
Kan købes i velassorterede supermarkeder, i helsekosten samt udvalgte matas.
TIP: Læs længere ned hvordan du kan erstatte flækærter. - Vegansk mayonnaise – Blot 3 spsk. giver den lækreste og cremede dressing.
- Æblecidereddike, agavesirup – Syre og lidt sødme til at afbalancere smagen. Du kan bruge hvidvinseddike i stedet.
- Dijonsennep, kapers – Salt, umami og dybde til dressingen.
- Krydderurter, rødløg, bladselleri – Pikant, krydret smag fra krydderurter og rødløg. Friskhed og bid fra bladselleri – De smages ikke men bidrager med tekstur.
- Karry, gurkemeje, røget paprika, peber – Stærk, krydret fra karry samt røgede toner fra paprika. Traditionel farve med gurkemejen.
- Sort salt (Kala-Namak) – Er tricket bag den “æggede” smag. Købes billigt i helsekostbutikker. Du kan udelade og erstatte med flageslat. Men tilsæt lidt for lidt, da sort salt ikke salter ligeså kraftigt.
Step for step – hurtig og sund vegansk æggesalat
Lækker vegansk æggesalt på 10 min? JA tak!
Når først flækærterne er kogt og kølet af, tager det blot 10 min. at tilberede vegansk æggesalat.
Har du ikke kogt flækærter kan du erstatte med kikærter fra dåse eller tofu – Læs med i tips og tricks længere nede.
Få steps og du er klar:
- Kog og afkøl flækærterne efter anvisning på posen.
PAS på ikke at overkoge dem så de bliver smattede. Jeg koget mine 1 time og hælder derefter kogevandet fra.
Kan med fordel gøres dagen før. - Rør dressingen af vegansk mayonnaise, eddike, agavesirup, sennep samt krydderier.
- Hak dild, purløg, rødløg, kapers samt bladselleri fint og tilsæt dressingen.
- Tilsæt flækærter og rør rundt. Lad gerne salaten trække 1/2 time på køl før brug. Dette fremhæver smagen.
- Server i bagels, på rugbrød, i toast eller brug som fyld i buddha bowl.
Sund madpakke, frokost, picnic og food prep
Jeg bruger vegansk æggesalat kan bruges til ugens madpakker eller opgraderet frokost på hjemmekontoret. “Ægge”salaten er hurtig at lave og kan snildt holde sig 3-5 dage på køl, hvilket gør den ideel til food prep.
Serveret med grøntsager i sandwichbrød eller blot i en stor buddha bowl er vegansk æggeslat et lækkert måltid der tilfredsstiller og mætter. Fuld af gode proteiner, kostfibre og med den klassiske smag af æggesalat.
Min ultimative måde er dog at servere vegansk æggeslat i lækre fyldte bagels. Pakket ind, lagt i picnic kurven og nydt i det fri!
AMEN altså..er der noget bedre?
Gerne med en romkugle til dessert 😉 …eller 2 – Haps for sunde romkugler!
- Lyst til flere sunde frokost ideér? Prøv lækre madpandekager med fyld.
- Flere ideér og inspiration til food prep – mine rutiner, redskaber samt bedste tips og tricks? Læs med HER.
Veganske bagels med æggesalat
Lyst til lækre bagels? Alt du behøver:
- Bagels – Mini eller almindelig størrelse.
- Vegansk mayonnaise.
- Feldsalat, agurk og tomat.
- Avocado og kapers.
- Rå eller syltet rødløg.
- Vegansk æggesalat.
- Karse og lidt friskkværnet peber.
Tips og tricks til den bedste veganske æggesalat
- Alternativ til flækærter:
Flækærterne kan udskiftes med en dåse kikærter eller 300g presset tofu.
Kikærter: Dræn og skyl dem godt og mas eller hak dem let med en kniv. De må ikke blive til mos.
Tofu: Pres 300g tofu tør i viskestykke og skær dem i små firkanter. “Mos” dem let med dressingen under omrøring. - Tekstur: Er altafgørende. Sørg for ikke at overkoge dine flækærter og vend dem forsigtig i dressingen.
- Smag: Smagen udvikles på køl. Tilsæt evt. flere kapers for salt, agavesirup for sødme samt sennep for styrke.
- Kog flækærterne dagen før: Dette gør vi på 10 min. kan stå med en færdiglavet vegansk æggesalat.
- Sort salt: Er magien bag den autentiske “æggede” smag. Du kan snildt udelade og den vil stadig smage skønt.
NU der kun at sige – Let´s play in the kitchen!!
Sæt gerne en go sang på og NYD det.
Grønne vibes herfra!