Den BEDSTE svampe stroganoff som er fuld af umami, gode råvarer og ingen vil tro den er lavet helt uden kød. Vegetarisk stroganoff er glutenfri og nem at lave vegansk. Ultimativ comfort food for børn, voksne eller serveret for gæster.
Svampe stroganoff med bønner og porrer
Klar på endnu en omgang: “Klassiker i nye klæ´r”?
I dag er det klassikeren bøf stroganoff jeg vender på hovedet og tryller om til den lækreste vegetariske gryderet fuld af smag, umami og mæthed.
Hemmeligheden er svampe! Jeg er VILD med svampe og når de tilberedes rigtigt gør de underværker.
Svampe er rig på umami hvilket intensiveres når vi steger dem fri for væde. Dette kan snildt tage 5-10 min. og netop dette er super vigtigt for det endelige resultat. Når svampene knitre er de klar til at vi fortryller dem med porre, hvidløg og cremet hvidvinssauce smagt til med sennep, ost og krydderurter. OH MY!
Slutvis vendes hvide bønner i retten og den serveres alene eller med kartoffelmos, ris eller pasta. Jeg har glædet mig til at dele retten med jer og håber i vil nyde den ligeså meget som jeg.
Svampe stroganoff er:
- Comfort food fuld af næring
- Cremet
- Umami bombe
- Børnevenlig
- Simple råvarer
- Varmende og
- SÅ lækker!!…
Opskrift på vegetarisk stroganoff
Klar på comfort food som både er fuld af gode råvarer, mætter og smager himmelsk?
Opskriften er vegetarisk og kan serveres alene, med brød, kartoffelmos, pasta eller ris. Alt efter hvilken tilbehør du vælger giver retten 5-6 portioner. Ønsker du at lave vegansk stroganoff er det super simple ændringer og du finder alt ned i “tips og tricks” afsnittet.
For nu; Rigtig god fornøjelse!
Svampe stroganoff med bønner
Ingredienser
- 200 g kantareller
- 200 g brune champignon
- 200 g hvide champignon
- 2 stk porre
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk frisk timian
- 1 stk laurbærblad
- 1,5 tsk tørret oregano
- 1,5 dl hvidvin
- 3 tsk majsstivelse
- 4 dl grøntsagsbouillon
- 3 dl madfløde
- 1 spsk tamari
- 1 spsk dijonsennep
- 30 g hård ost
- ½ tsk muskatnød
- 2 dåser hvide bønner
- Friskkværnet peber
Tilbehør
- Vesterhavsost
- Kartoffelmos, pasta, ris
- Brød
Tilberedelse
- Klargør: Start med at klargøre alle dine ingredienser samt grøntsager så du nemt kan gå igennem selve madlavningen uden at glemme eller stresse over at skulle skære svampe mm.
- Grøntsager: Rens svampene godt. Kom kantarellerne i seperat skål. Skær de hvide samt brune champignon i skriver eller kvarte, jeg kan godt lide en blanding. Kom i seperat skål sammen og sæt til side. Rens dine porre grundigt og sørg for alt jorden er væk. Skær dem over på langs og skær dem i halve skiver. Kom i skål og sæt til side. I lille skål kom fintrevet hvidløg, finthakket frisk timian, laurbærblad og oregano, sæt til side. TIP: Du kan bruge de svampe du har til rådighed, samlet 600g.
- Dræn og skyl bønnerne. Lav grøntsagsbouillon og bland med majsstivelse, sæt begge til side. TIP: Du kan bruge kikærter eller butterbeans i stedet for hvide bønner.
- Kantareller/topping: Varm en stor gryde op til middel-høj varme og smelt en spsk. smør og lidt olie sammen i gryden. Tilsæt dine kantareller og lad dem stege indtil de begynder at falde let sammen og knitre. Krydre med friskkværnet peber og lidt salt og tag dem herefter af varmen. Kom dem på en tallerken og sæt til side.
- Stroganoff: Sæt gryden tilbage på blusset og tilføj en smule olie, kom herefter dine champignon i gryden og steg dem indtil de har frigivet alt deres væde og begynder at knitre og tage farve. Dette kan tage 5-10 min. og gør hele forskellen i smag. Krydre med lidt friskkværnet peber og ¼ tsk. flagesalt. Når svampene er klar tilsættes porrer og evt. lidt ekstra olie. Steg indtil de falder sammen og bliver bløde. Skru ned til middelvarme og tilsæt din skål med hvidløg, timian, laurbær og oregano og lad det stege 1-2 min indtil det dufter.
- Tilsæt hvidvin og lad alkoholen fordampe. Tilsæt nu din grøntsagsbouillon med majsstivelse, madfløde, tamari og sennep og lad det blive homogent inden du tilsætter revet ost samt muskatnød. Lad gryden roligt komme i kog og lad den herefter simre ved svagt blus i ca. 10 min. Tilsæt herefter bønner og lad dem simre i gryden 10 min. Smag til med peber, salt og evt. lidt agavesirup for at afrunde smagen. TIP VEGANSK: Udskift ost med 2 spsk. gærflager.
- Servering: Server svampe stroganoff med kantareller på toppen og revet ost. Kan serveres med groft brød, pasta, ris eller kartoffelmos.
Egne noter
Vegetarisk stroganoff med svampe
Hvordan laver man en traditionel ret med kød vegetarisk?
JO – Vi anvender svampe og udnytter deres unikke smag af umami, vender dem i cremet intens sauce med bl.a. madfløde, sennep, krydderier og hvidvin. Færdig står vi med en himmelsk vegetarisk svampe stroganoff som er fuld af dybde og selv kødspisere vil få lyst til endnu en portion.
Kronen på værket er vores stegte kantareller ved servering. Jeg valgte yderligere at toppe med vesterhavsost, men parmesan ville ligeledes være lækkert. For vegansk version kunne det være hjemmelavet parmesan eller gærflager.
Hvad er stroganoff?
Bøf stroganoff er en klassisk gryderet som traditionelt stammer fra rusland og ses som gourmetret tilbage fra 1900-tallet. Retten er oprindeligt lavet med tynde skiver kød, vendt i cremet sennepssauce med bl.a. løg og creme fraiche. I dag er der utrolig mange variationer fra land til land. Traditionelt serveres den med kartoffelmos men alt fra ris, pasta og kogte kartofler kan serveres til.
Vegetarisk stroganoff ingredienser:
- Kantareller
– Sæsonen er kort men de smager uimodståelig. Vi rister dem på panden og bruger som topping. Hvis du ikke kan finde kantareller kan de erstattes af champignon, portobello i skiver eller østershatte. - Brune og hvide champignon
– Vores umamibombe. HUSK at steg dem helt fri for væde inden du fortsætter. - Porre
– Karakteristisk skarphed og lækker smag som er i familie med løg men mildere. Husk at rens porren grundigt inden du skærer den. - Hvidløg
– Stærk og skarp smag som bliver mild og nøddeagtig når vi varmer den op ved middelvarme. Vigtigt hvidløg ikke svitses ved højeste varme da det vil ødelægge smagen og gøre den bitter. - Krydderurter
– Jeg bruger en blandind af frisk timian, laurbærblad og oregano. Alle med til at give retten smag, særligt laurbær er med til at give retten kant og dybde. - Hvidvin
– Vi koger hvidvin ind som er med til at give retten en fyldig og dejlig intens smag. Jeg vil personligt ikke erstatte hvidvin da det har en bærende rolle. Alkoholen fordamper og hvis du ønsker kan du bruge en alkoholfri hvidvin.
– For alternativ til hvidvin, se tips og tricks. - Grøntsagsbouillon + madfløde
– Vores creme sauce som jævnes med majsstivelse. - Revet hård ost
– Afrunder saucen og gør den ekstra cremet og med et ekstra skud umami.
– Vegansk alternativ nedenfor. - Tamari + dijonsennep
– Saucen smages til med tamari og dijonsennep som begge bidrager med salt så pas på ikke at overdøve mængderne. - Hvide bønner
– Hvide bønner er dejlig bløde og milde i smag og konsistens. Hvide bønner bidrager med protein samt dejlig fylde til retten.
Vegansk svampe stroganoff – How to:
Ønsker du vegansk svampe stroganoff er der 2 råvarer du skal være opmærksom på:
MADFLØDE – Jeg anvender madfløde fra Naturli’ men du kan anvende din plantebaserede favorit.
OST – Erstat med 2 spsk. gærflager eller vegansk alternativ til parmesan/revet ost som kan smelte i retten.
Tips og tricks til svampe stroganoff:
- Hvilke svampe kan jeg bruge?
- Du kan i princippet bruge de svampe du har til rådighed eller godt kan lide så længe mængderne svarer til ca. 600g hvoraf 200g er til topping.
- Champignon, kantareller, portobello og østershatte kan alle anvendes.
- Kan jeg erstatte porrer?
- Porrer har en dejlig mild løgsmag og giver god struktur i retten. Men du kan erstatte med forårsløg, skalotteløg eller almindelig løg.
- Vegansk stroganoff? Hvordan laves retten vegansk?
- Ønsker du at lave vegansk stroganoff følg da anvisning i boksen ovenfor.
- Udelad ost som topping, brug en vegansk version eller hjemmelavet vegansk parmesan.
- Hvilken madfløde bruger jeg?
- Jeg bruger Naturli’ madfløde der står på køl. Brug din favorit, enten vegansk eller almindelig.
- Kan jeg udelade hvidvin?
- Jeg anbefaler ikke at udelade hvidvin da den bidrager med en skøn smag.
- Du kan som erstatning bruge yderlige 1 dl grøntsagsbouillon samt smage til med 1-2 tsk. hvidvinseddike.
- Kan jeg erstatte hvide bønner?
- Du kan erstatte med kikærter, butterbeans, sorte bønner.
- Du kan udelade bønner, saucen vil da være tyndere og mindre proteinrig.
- Opbevaring og holdbarhed:
- Retten opbevares på køl hvor den kan holde sig ca. 3 dage.
- Hvor mange personer er retten til?
- Det er utrolig svært at sætte præcist antal på mængder, da det afhænger meget af hvilket tilbehør der serveres til, men ca. 5-6 mennekser med tilbehør. Se afsnit herunder for ideér til servering af svampe stroganoff.
Tilbehør til svampe stroganoff
Svampe stroganoff smager herligt alene men traditionen tro serveres den med kartoffelmos. Her får i et par ideér til skønt tilbehør som giver retten hver sin udformning.
- Kartoffelmos, ris, pasta: Dejlig fylde og mæthed som gør svampe stroganoff kan mætte 5-6 personer. Kartoffelmos kan både laves med almindelig hvide kartofler, søde kartofler eller som rodfrugtmos med bl.a. pastinak og persillerod.
- Brød: Server retten helt enkelt med groft brød og lækre toppings. Dejlig comfort food der kan spises i sofaen 😉
- Grøn salat: Ønsker du et frisk pust kan en grøn salat være lækkert on the side, evt. sammen med kartoffelmos eller groft brød.
– Prøv en simpel fennikel/æble salat med sennepsvinaigrette. Perfekt til svampe stroganoff. - Topping: De stegte svampe er kronen på værket. Jeg toppede yderligere med god vesterhavsost som gav den lækreste saltet smag og umami.