Krydderkage med appelsin og ingefær

Saftig krydderkage med varme krydderier, et strejf af appelsin og knald på ingefær er julens ultimative kage. Krydderkagen er nem at lave, kræver få ingredienser, er ikke alt for sød og med en tæt krumme. Kagen toppes med en cremet mascarponefrosting smagt til med vanilje, appelsin og fløde. Prikken over i’et er kirsebærsauce. 3 steps til en vidunderlig juledessert der vil imponere julens gæster og famile.

krydderkage med appelsin og mascarpone frosting

Krydderkage med mascarpone frosting og kirsebær

“Det er jul, det er jul..”
Ja den er god nok, vi har taget endnu en runde om solen. Det er december, snart jul og jeg har langt fra nået alle de projekter jeg havde sat mig for. Men nogle gange rammer livet, og det gjorde det så sandligt i år.
MEN jeg håber på at være mere og mere kampklar til opskriftsudvikling, sjov i køkkenet og leg med mit kamera i det nye år. Jeg savner i hvert fald helt ind i knoglerne at dele opskrifter og madglæde med JER.

Det starter med en juleopskrift, og til jer, der har fulgt med længe ved jeg ikke er kæmpe fan af jul men har sat mig for at udvikle 1 ny juleopskrift hvert år, og den regel overholder jeg lige her.
Lad os dykke ned i dagens juleopskrift, jeg er SÅ høj over hvor skøn den endte ud med at være. Saftig krydderkage, luftig mascarpone frosting og kirsebærsauce på toppen. Det emmer af jul, varme krydderier og eftermiddagshygge.
Jeg har aldrig rigtig bagt gammeldags krydderkage før, men jeg elsker de varme julekrydderier og lavede en kryddersmåkage sidste år.

Krydderkagen har lidt den samme smagsprofil med dens intense varme krydderier, søde honning og et strejf af appelsin. Kagen er mere tæt i krummen end andre kager og minder meget om en klassisk honningkage, hvilket gør den ideel for cremet mascarpone frosting.
Krydderkagen er den perfekte juledessert hvis du søger noget lidt anderledes, portionsanrettet og med mulighed for at forberede alt dagen før.

Opskrift simpel krydderkage med ingefær

Reklamelinks er markeret med*
opskrift krydderkage med appelsin og mascarpone frosting
Gem til madplan

Krydderkage med appelsin og ingefær

Saftig krydderkage med mascarpone frosting og kirsebærsauce er julens skønneste dessert. Kagen er ligeledes himmelsk med et lag smør eller blot som den er.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 10 stykker
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse40 minutter
I alt1 time

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 140 g honning
  • 100 g muscovadosukker
  • 1 tsk frisk ingefær
  • ½ stk appelsin (skallen)
  • 40 g appelsinsaft
  • 110 g ymer
  • 1 stk æg
  • 165 g hvedemel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk nellike
  • 1 nip salt
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk natron

Mascarpone frosting + topping

  • 150 g mascarpone
  • ½ stk vaniljestang
  • 50 g sukker
  • ½ stk appelsin (skallen)
  • 150 g piskefløde
  • Kirsebærsauce

Tilberedelse

  • INDEN DU STARTER: Start med at tænde ovnen på 165° alm ovn med en rist i midten. Beklæd en lille rugbrødsform med bagepapir. Min form måler: 26 X 10 cm.
    Tag et æg samt ymer ud og lad det blive stuetemperatur.
  • FORBERED INGREDIENSER: I en kasserolle, kom honning, smør, muscovadosukker, revet ingefær samt appelsinskal. Smelt over lav varme og pas på det ikke kommer op og boble voldsomt.
    Vej appelsinsaft og ymer af og vej mel, krydderier samt bagepulver og natron af og kom i seperat skål.
  • SAML KAGEN: Tag smør-sukker blandingen af når smeltet. Kom i skål og tilføj appelsinsaft samt ymer, rør rundt og lad det afkøle til håndvarmt. Tilføj her dit og æg pisk. Si melblandingen over og pisk godt og kort sammen. Vi vil ikke overpiske dejen da den ellers falder sammen og bliver klæg i ovnen.
  • BAG OG AFKØL: Hæld dejen i din forberedte form og bag midt i ovnen ca. 35-40 min. indtil en tandstik kommer ren ud. Kagen skal evt. bage lidt mindre eller mere afhængig af ovn, så hold øje, vi ønsker ikke en tør kage.
    Tag kagen ud og lad den først afkøle ca. 10 min i formen og herefter på bagerist.
  • SERVERING: Nyd kagen med hjemmelavet mascarponefrosting og kirsebærsauce. Eller smør et lag smør på og nyd den som den er.

Mascarponefrosting

  • KLARGØR: Start med at flække vaniljestangen og skrab kornene ud, mas det med 1 spsk. af sukkeret så det bliver fordelt. Kom i skål sammen med resterende sukker samt mascarpone og pisk 1-2 minutter indtil cremet.
    Tilføj appelsinskal og pisk derefter ved mellem hastighed imens du tilføjer piskefløden. Når alt piskefløden er tilføjet pisker du indtil du har en cremet og luftig frosting.
  • HOLDBARHED: Mascarpone frostingen kan bruges direkte eller opbevares på køl i bøtte med låg 2-3 dage. Nyd til krydderkagen sammen med kirsebærsauce.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

3 steps til julens ultamative dessert

Hvad skaber en god dessert?
Som i alle andre typer af opskriftudvikling vil jeg igen nævne tekstur og smag. Hvordan vi for forskellige teksturer til at spille sammen med en smagsprofil fuld af nuancer. Krydderkagen med mascarpone og kirsebær er det perfekte eksempel.

Her har vi en krydret kage, med varme fra ingefær, citrusnoter, sødme og med en tæt krumme men stadig saftig. Mascarponen er let, luftig og cremet. Med vaniljenoter som letter den kraftige smag fra kagen. Afslutningsvis har vi kirsebærsaucen, meget gerne af varianten “amarene kirsebær”. Kirsebærerne er intense, søde, let syrlige og med et dejligt bid. Kagen vil overraske og tilfredsstille og er perfekt til julebordet eller en hyggelig dag hjemme.

Topping variationer:

  • FROSTING – Ønsker du en anden type frosting, kan du lege med flere typer. Prøv fx. en cream cheese frosting, en god klat vaniljeis, eller blot pisket flødeskum eller creme fraiche.
  • SAUCE – Jeg kan virkelig anbefale en form for sauce til serveringen af krydderkagen i samspil med en type frosting. Du kan toppe med klassisk kirsebærsauce, en hjemmelavet variant, ararene eller bruge en lækker syltetøj, fx. solbær, hypen eller figen som alle har lidt mere kant.

Med smør på..

Krydderkagen behøver faktisk ikke alt det fancy for at være god (meeen det er en upgrade). Kagen er skøn i sig selv, smagfuld og nem at lave til juledagene. Jeg vil dog slå et slag for liiiige at komme et lag smør på, det gør oplevelsen til en 10 ud af 10.
Og hvis du er ekstra fræk så rister du lige en skive inden, AV det er godt!

Tips og tricks krydderkage

  • Jeg er ikke vild med ingefær, smager det meget igennem?
    • Ingefæren er med til at give varme til kagen men smages ikke direkte. Men hvis du vil være sikker kan du sagtens fjerne det friske ingefær uden det ødelægger smagen på kagen.
  • Jeg kan ikke finde muscovadosukker – kan jeg erstatte det med andet?
    • Muscovadosukker kommer med en helt særlig intens smag og dybde med noter af karamel og lakrids.
    • Du kan erstatte med brun farin, det giver ikke den helt samme dybde men stadig super lækkert.
  • Husk at lad det smeltede smør-sukker afkøle inden æg
    • Afkøl blandingen med appelsinsaft og ymer så dit æg ikke koger når det piskes i.
  • Kan jeg lave kagen vegansk?
    • Jeg har desværre ikke testet dette, men kan anbefale græskarkagen som er vegansk og ligeledes rig på alle de varme krydderier.
  • Pas på ikke at overmikse din kagedej
    • Vi skal blot lige røre vores dej sammen indtil der ikke er flere synlige melklumper. Hvis vi overmikser vores dej vil den blive tung og klæbrig under bagning.
  • Bag kagen midt i ovnen ved traditionel ovnvarme
    • Krydderkagen bages ved almindelig ovnvarme på rist i midten.
    • Afhængig af ovn og placering skal din kage evt. bage lidt mindre eller mere, hold øje og tag den ud når en tandstik kommer ren op eller med lidt krummer.
  • Opbevaring og holdbarhed
    • Opbevar kagen i lufttæt beholder ved stuetemperatur, gerne et køligt sted. Kagen holder sig fugtig ca. 3 dage men er altid bedst de første par dage. Men lun det evt. på risteren og nyd med kold smør (OH-MY) det er luksus!!

JUlens kager og småkager

  • PEBERKAGER – se video her
    • Krydrede, sprøde peberkager er julens hyggeligste småkage, kan udstikkes i forskellige former, pyntes og nydes eller hænges op i træer og vinduer. Prøv peberkage opskrift uden æg som er nemme at lave og kan forberedes i god tid. 
  • SVAMPEDE GRÆSKARSNEGLE MED REMONCE
    • Svampede, krydrede kanelsnegle med græskar, pumpkin pie spice og crunchy topping er kanelsnegle på speed. Vi tager alt det bedste fra kanelsnegle og kombinere med sød græskarmos, krydret pumpkin pie spice og knasende pistacienødder.
  • JULESNACK MED DADLER, MARCIPAN OG CHOKOLADE – se video her
    • Saftige, bløde medjool dadler, revet marcipan, mørk chokolade og knasende julegodter. Dadelkonfekt som du ikke har prøvet det før, men vil blive en fast tradition på julebordet.
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments