Haydari er cremet, intens og smagfuld dip lavet med bagte peberfrugter, hvidløg og krydderier. Nem at lave, proteinrig og den perfekte dip til alt fra sandwich og grøntsagsstænger. Sødme fra peberfrugt, cremethed fra feta, protein fra hytteost samt smokeyness fra røget paprika.
Haydari DIP med bagte peberfrugter
Kender du den tyrkiske dip haydari? Det gjorde jeg ikke per navn.
Ikke før jeg sad og skulle navngive denne dip som havde afsæt i en opskrift fra min kogebog madglæde. I bogen har jeg en super cremet feta-hytteost-dip som alle elsker så snart de smager den. Den er cremet fra feta, fyldig fra hytteost og ikke for kraftig i smagen, da den afbalanceres med hytteost, agavesirup og citronsaft.
Så hvorfor ikke se om den kunne tvistes til en ny og lækker dip? Efter leg i køkkenet opstod ideén med, at kombinere fetadippen med bagte peberfrugter samt hvidløg. Og hvilken himmelsk kombination.
Min haydari opskrift er lidt anderledes end originalen. For det første er den tyrkiske dip i sin originale form uden bagte peberfrugter, men blot fed yoghurt rørt med krydderurter og krydderier. Lidt ala tzatziki men uden agurk. Men rundt om på nettet er opskrifter med peberfrugter mere traditionen end afstikkeren.
I min version af cremet haydari har jeg inkluderet hytteost hvilket, jeg synes gør den endnu mere lækker! Syrligheden, fyldigheden og så er det jo ren win-win at den kommer med protein til at holde os mere mæt. Men du skal nyde dagens opskrift for dens smag – Tro mig, den bliver fast på tilbehørs-listen når jeg skal holde arrangementer i fremtiden.
Haydari Opskrift MED FETA
Haydari dip
Ingredienser
- 2 stk røde peberfrugter
- 1 helt hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 200 g feta
- 200 g hytteost 4%
- ½ stk citron
- ½ tsk røget paprika
- 1 nip cayenne
- 1 spsk agavesirup
- Friskkværnet peber, salt
Tilberedelse
- KLARGØR PEBERFRUGTER OG HVIDLØG: Forvarm ovnen på 200 grader varmluft og find ovnfast fad frem. Vask peberfrugter og del dem på midten, fjern kernehuset og placer dem i fadet med skindet opad. Skær enden af det hele hvidløg, lad skrællen sidde, vend med 1 spsk. olie og pak det ind i folie. Smør peberfrugter med resten af olien. Bag peberfrugt og hvidløg indtil skindet bliver mørkt og let brænt af, ca. 30 min. Kom straks peberfrugterne i skål og kom film over. Lad dem afkøle let inden du fortsætter.
- BLEND HAYDARI: Når peberfrugterne er kolde nok til at arbejde med, hiver du forsigtigt skindet af, gem i skål og pres hvidløgene ud af skallen.I foodprocessor eller blender kom feta, hytteost, saften fra ½ citron, agavesirup og krydderier. Blend indtil helt cremet. Tilsæt peberfrugter samt hvidløg og blend igen indtil homogen og cremet. Smag til med salt, peber og evt. lidt æblecidereddike hvis den mangler syre. Sæt på køl indtil brug, den har godt af at samle sig.
Egne noter
Haydari – Tyrkisk dip med peberfrugter
I ved jeg er en topping-dip-smørrelse kind og girl og derfor ser jeg hver en chance jeg kan få, for at udvikle en ny opskrift til samlingen. På favoritlisten hvor jeg bruger peberfrugter er allerede peberfrugt hummus og peberfrugtpesto fra min kogebog. Magien med bagte peberfrugter er hvordan deres smag intensiveres og bidrager med en skøn sødme. Perfekt i modspil til saltet feta og syrlig hytteost.
HVordan laver man haydari?
Haydari er super nem at lave. Det der tager længst tid er, at bage vores peberfruger og vente på vi kan hive skindet af. Herefter skal alt blot blendes sammen og smages til. Jeg anbefaler du kommer din færdiglavede dip på køl 1-2 timer inden servering, da den stadig er lun fra peberfrugter og lidt mere flydende pga. varmen. På køl for den lov at samle smag og blive dejlig cremet.
Servering og tilbehør til haydari dip:
Brug dippen som du ville bruge en hummus, tzatziki eller anden krydret dip. Den er perfekt i sandwich, wraps eller som dip til grøntsagsstænger. Jeg har også serveret den som tilbehør på en buffet med salater, godt brød og falafler.
Tips og tricks til den bedste haydari
- HVILKEN FETA SKAL JEG BRUGE?
- Brug gerne en god fuldfed feta. Jeg sværger selv til mærket PUCK, men andre kan bruges.
- KAN JEG UDELADE HYTTEOST?
- Vil du gerne udelade hytteost i din haidari, kan du erstatte med lidt mere feta samt fed yoghurt, fx. græsk yoghurt.
- Jeg ville bruge 100g feta + 100g græsk yoghurt som erstatning for hytteost. Rør først yoghurten i, efter du har blendet de ørige ingredienser.
- ER HAYDARI STÆRK?
- Slet ikke. Den røgede paprika er blot med til at give dybde og en let røget smag og cayenne giver lidt varme.
- OPBEVARING AF FETADIP?
- Opbevar din dip i glas eller lufttæt beholder på køl. Her kan den holde sig 2-3 dage. Måske den vil skille en smule, men den kan sagtens røres igennem og nydes herefter.