ANNONCE – INDLÆGGET ER UDGIVET I SAMARBEJDE MED NATURLI’
Klassisk havregrød med chiafrø toppet med kanelsukker, smørklat, frugt og mysli. Prøv en cremet, mættende havregrød med chiafrø, appelsin og varme krydderier. Grøden er fyldig, mætter dejligt og toppingen gør oplevelsen til en fest.
Cremet havregrød med chiafrø
Skal vi have noget “varmt i en gryde” ❤️
Jeg kan stadig høre min lillebror spørge en søndag morgen hos vores bedsteforældre om vi skulle have havregrød. Selvfølgelig med en stor smørklat og rigeligt kanelsukker. Det er morgenmadsversionen af risengrød (hvilket er min lillebrors favorit) og var åbenbart mere spændende end rundstykker.
I dag tager vi minderne og kombinerer med med min lidt moderne tvist. Nemlig havregrød med chiafrø og rigelig topping. Stadig en god klat smør og kanelsukker, men ligeledes i selskab af kompot, frisk frugt og hjemmelavet mysli.
Havregrød med chiafrø får selvskab af appelsinskal, kardemomme og lidt ingefær hvilket giver en fyldig havregrød med noter af jul og dybde. Super nemt at lave, mætter dejligt og og kan nydes til morgenmad, frokost eller aftensmad, fordi det er jo bare “noget varmt i en gryde”.
Opskrift sund havregrød med chiafrø
Havregrød med chiafrø
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 2 tsk chiafrø
- 1,5 dl soyadrik med vanilje
- 1 dl vand
- ⅓ stk appelsin
- ⅛ tsk ingefær
- ⅛ tsk kardemomme
- 1 nip salt
Topping
- Kompot
- Pære
- Smør
- Mysli
- Kanelsukker
Tilberedelse
- Kom havregryn, chiafrø, mælk, vand, krydderier og skallen fra ⅓ appelsin i en lille kasserolle. Kog op ved middelvarme og lad grøden koge ved svag varme under omrøring indtil ønsket konsistens.
- Kom i skål og top med smør, pære, kompot og hjemmelavet mysli. Evt. lidt kanelsukker for ekstra luksus.
Egne noter
Cremet og sund havregrød
Havregrød er en af de nemmeste ting du kan lave, men med de rigtige tips kan du opnå en cremet konsistens hver gang. En havregrød som smager dejligt og hverken er for tung, klistret eller smagsløs. Nøglen til den bedste havregrød ligger i min mening, i at tilberede grøden med halv mælk + halv vand + salt. 3 nøglefaktorer som skaber den perfekte havregrød.
Herefter kan vi lege med hvilken type mælk vi bruger, jeg vælger 9 ud af 10 gange vaniljesoya da den både giver smag, protein og let sødme. Du kan bruge den mælk du foretrækker.
Vi kan lege med at tilsætte citrusskal, krydderier eller frugt til vores grød. Jeg vælger i dagens version at gå den julede vej med kardemomme, ingefær og appelsin.
Til slut kan man lege med frø og kerner, men pas på ikke at lade dem overdøve så du får en tung grød. Jeg vælger i dag at lave en havregrød med chiafrø, som bidrager med mæthed, gode fedtstoffer og dejligt tekstur. Når jeg bruger chiafrø som kan suge op til 10 gange deres egen vægt, anvender jeg lidt ekstra væske for den perfekte konsistens.
Havregrød med luksuriøs topping
- JULET KOMPOT MED CHIAFRØ:
- Lav en lækker kompot ved at koge bær op med lidt sukker/honning, citrusskal, kanelstang, stjerneanis og vaniljesukker. Lad boble 15 min. og tilføj herefter 1 spsk. chiafrø (til ca. 250-300g bær) og lad den afkøle i tætsluttet glas.
- FRUGT/BÆR:
- Nyd havregrød med chiafrø med frisk frugt eller bær. Pære eller friske blåbær er skøn i kombination med de varme krydderier i grøden.
- KNAS:
- Lidt knas skal man have. Mine favoritter er mysli og nødder, gerne en kombination.
- EKSTRA:
- Det skønne ved topping er, at du har helt frie hænder og kun fantasien sætter grænser. Men mine favoritter er bl.a. mørk chokolade, nøddesmør, kakaonips og tørrede frugter.
- Hvis du er til den søde version er kanelsukker virkelig lækker.
- En god smørklat smør er man aldrig gået galt i byen med.
- Prøv hjemmelavet karamel – det er HIMMELSK.
Tips og tricks til den bedste havregrød
- VÆLG DIN YNGLINGSMÆLK
- Jeg vælger altid plantebaserede drikke i min havregrød, og helst soyavanilje da jeg både får smag og protein. Men havredrik eller mandel kan fungere super fint.
- Er du mere til almindelig mælk anbefaler jeg let- eller sødmælk for en cremet havregrød.
- KOG OP VED MIDDEL TIL SVAG VARME
- Husk at kog din havregrød langsomt op ved middel varme og lad den små-simre indtil rette konsistens. Hermed opnår du perfekte havregryn som stadig har lidt bid men uden at være helt hårde.
- HUSK SALTEN
- Havregrød er i sig selv ret smagsløst og først når salten tilsættes opnår den kant. Så husk en god nip salt – det gør underværker.
- VARIER I KRYDDERIER, CITRUSFRUGTER OG FRUGT
- Leg med smagen i din havregrød. Du kan bruge citrusskal + saft samt forskellige krydderier.
- Prøv en variation med lidt citronskal, kardemomme og vanilje. Eller lime og ingefær.
- Mos 1/2-1 banan og kom med i din grød eller tilsæt lidt æblemos, pæretern eller blåbær.
- KAN JEG UDELADE CHIAFRØ?
- Du kan sagtens udelade at lave havregrød med chiafrø men blot en helt plain version. Brug 1 dl mælk + 1 dl vand og juster evt. med lidt ekstra til ønsket tykkelse.
3 nemme grød opskrifter til morgenmad
- 20 X IDEER TIL VEGANSK MORGENMAD
- Vild med morgenmad men løbet tør for ideér? Få 20 lækre, smagfulde og sunde ideér til vegansk morgenmad som kan nydes på farten, hjemme eller i weekend. Få ideér til proteinrig vegansk morgenmad, dem for børn og morgenmad som kræver lidt ekstra tid.
- OVERNIGHT OATS MED GULEROD
- Overnight oats med gulerod, knald på krydderier og pift fra citron er særdeles vanedannende. Grød ala gulerodskage til morgenmad! Toppet med vanilje yoghurt, blåbær, sprøde valnødder og lidt ahornsirup for ekstra lusksus.
- CHIAGRØD – BASISOPSKRIFT
- Cremet chiagrød lavet på blot 4 ingredienser er nem at lave, mætter og smager skønt. Vegansk chiagrød er lavet på plantemælk, perfekt til hurtig morgenmad, som topping eller en lækker eftermiddagssnack.