Grøn dahl med spinat er en anderledes men himmelsk version af den klassiske røde dhal. Dahl med grønne linser er krydret med karrypasta, kokosmælk, har fylde fra spinat og toppet med hjemmelavet raita. Prøv smagfuld one-pot curry som er nem at lave, let spicy og mættende. Lav gerne dobbelt portion, frys ned, og server som nem vegetarisk aftensmad.
Cremet grøn dahl – Nem hverdagsmad
Foråret er først ved at snige sig ind, temperaturen føles stadig som vinter og jeg har stadig lyst til mættende vegetariske gryderetter. Så inden vi går all in på forårets magiske grøntsager, lethed og tonsvis af kolde retter får I den lækreste grønne dahl med grøn karrypasta, kokosmælk og spinat.
Den emmer lidt af forår med frisk spinat, spicyness og køligheden fra hjemmelavet raita. Men hvad jeg særligt elsker ved den, er at vi bruger grønne linser. Dahl med grønne linser har mere bid og tekstur i modsætning til versionen med røde linser.
Jeg bruger en kombination af klassiske grønne linser, som kan købes i stort set alle supermarkeder, samt delikatesse linser som har en mere fin og delikat smag og bid. Du kan vælge at kombinere eller blot bruge klassisk grønne linser. Under alle omstændigeder er grøn dahl med spinat super skøn, mættende og velsmagende.
Daal med grønne linser er klar på 40 min. kræver næsten ingen forberedelse og passer dig selv på komfuret. Alt du behøver er at røre en cremet raita, varme brødet og nyde duften der breder sig af one-pot curry i hele køkkenet.
Opskrift på grøn dhal med spinat
Grøn dahl med spinat
Ingredienser
- 3 dl grønne linser
- 2 spsk olivenolie
- 1 stk løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk friskrevet ingefær
- 15-20 g grøn karrypasta
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk koriander
- 1 dåse kokosmælk
- 400 ml grøntsagsbouillon
- 1 spsk hvid miso
- 1 stk lime
- 2 spsk rørsukker
- 20 g smør
- 250 g spinat
Raita
- 1 stk agurk
- 250 g græsk yoghurt
- 1 spsk olivenolie
- ½ stk lime
- ½ tsk spidskommen
- Salt, peber
- 1 håndfuld friske mynteblade
Tilbehør
- Naanbrød
- Frisk koriander
Tilberedelse
- NOTE: Afhængig af hvor godt du kan lide krydret mad, anbefaler jeg 15g grøn karrypasta for en middelstyrke og 20g for jer der kan lide lidt mere spicyness. Men smagen afhænger særligt af hvor god kvalitet din karrypasta er, så prøv dig frem, du kan altid tilføje lidt mere til slut. Forbered evt. raita først så den kan nå at trække på køl.
Grøn dahl
- KLARGØR RÅVARER: Start med at skylle linser godt i sigte, sæt til side. Fintsnit løg, hvidløg samt ingefær. I lille skål vej karrypasta af og tilføj spidskommen og koriander. Klargør grøntsagsbouillon og sæt til side.
- TILBERED GRØN DAHL: Varm en stor tykbundet gryde om til middel-høj varme og tilsæt olie. Svits løg, hvidløg og ingefær indtil det dufter og falder sammen. Tilsæt herefter karrypasta og krydderier og svits kort af. Kom herefter dine linser ved og lad dem suge smag til sig inden du tilsætter kokosmælk, bouillon, saften fra 1 lime, miso samt sukker. Lad gryden komme i kog og skru herefter ned og lad den simre ca. 25 min. Rør et par gange undervejs så du sikre dine linser ikke brænder fast i bunden.
- Når din grønne dahl har simret tilsættes smør og spinat. Lad spinaten falde sammen og smøren gøre din dahl dejlig cremet. Lad simre 5-10 min. og smag herefter til med salt, peber, evt. ekstra syre fra æblecidereddike eller sukker for sødme.
- SERVERING: Server grøn dahl med raita, naanbrød og et godt skud koriander. Retten kan gemmes på køl 3-5 dage eller fryses ned i op til 2 måneder.
Raita
- Start med at flæk din agurk på langs og skrab kernerne ud. Riv agurken på rivejern og pres efterfølgende så meget væde ud som muligt. Rør yoghurt med saften fra ½ lime, olivenolie, spidskommen, peber og lidt salt. Finhak mynte og vend i med din agurk. Sæt på køl og lad den trække gerne ½-1 time.
Egne noter
Dhal med grønne linser og spinat
Dahl er en klassisk ret med rødder i det indiske køkken. Karakteristisk ved dahl er linserne som koges helt ud til en næsten vællig-ligende konsistens. Krydderier som oftes bruges er spidskommen, koriander, ingefær samt løg og hvidløg. Men dhal kommer efterhånden i ligeså mange varianter som der er familier.
Den største forskel på rød og grøn dhal er konsistensen. Hvor rød dahl er næsten som en grød har grøn dahl langt mere struktur og bid. For ekstra fylde har jeg tilføjet spinat som giver et dejligt frisk pust til den lidt stærke daal.
Tips og tricks til grøn dahl
- HVILKE LINSER SKAL DU BRUGE TIL GRØN DAHL?
- Grøn dhal laves på enten helt klassiske grønne linser eller i kombination med delikatesse linser, som ikke koger helt ligeså meget ud, og dermed giver endnu mere bid til retten. Du kan ikke bruge udelukkende delikatesse linser da du her vil stå med alt for meget væde.
- På billederne har jeg brugt 50/50 grønne linser og delikatesse linser.
- ER RETTEN STÆRK?
- Retten er ikke overdøvende stærk. Men kan du ikke lide krydret mad anbefaler jeg du bruger 15g karrypasta, evt. 10 hvis du vil servere for børn.
- SKAL JEG BRUGE FRISK ELLER FROSSEN SPINAT?
- Du kan bruge begge dele, men jeg foretrækker personligt frisk spinat som bliver grofthakket inden jeg tilsætter det til gryden.
- Du kan bruge begge dele, men jeg foretrækker personligt frisk spinat som bliver grofthakket inden jeg tilsætter det til gryden.
- VARIER GRØN DAAL MED KÅL FREMFOR SPINAT:
- Har du palmekål til rådighed vil jeg anbefale dig at udskifte spinat med dette. Palmekål har en unik smag og struktur og i kombinationen med de stærke smage samt bløde linser er det eminent lækker.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED AF GRØN DAHL:
- Grøn dahl kan nydes 3-5 dage efter tilberedning eller fryses ned i op til 2 måneder.
- SERVERING AF GRØN DAHL:
- Nyd grøn dahl med kølig raita og naanbrød til at hapse alle lækkerierne op med.
Tilbehør og topping til grøn dahl
Vegetarisk linseret – Sund aftensmad
- LINSERET MED SØDE KARTOFLER
- Krydret intens gryderet med linser og sød kartoffel er perfekt til dage hvor det skal være nemt, hurtigt og lækkert. Linseret med kartofler mætter dejligt og er fuld af god protein samt kostfibre. Sæt gang i gryderne, hak søde kartofler og lad indiske dufte ramme dit køkken og fortylle dine smagsløg.
- KARTOFFEL CURRY MED LINSER
- Kartoffel curry med linser, grønkål og cremet sauce er nem, mættende og krydret. Indisk vegetarret perfekt til hverdagsmad og gæster. Server med brød og top løs med syltede rødløg og kølig creme fraiche.
- DAHL MED KOKOSMÆLK OG GRÆSKAR
- Dahl med kokosmælk og græskarsauce er den lækreste linsecurry du vil lave. Den er nem, fuld af grøntsager, cremet og tilfredsstillende! Indisk dahl med et tvist, lavet med nærende ingredienser. Sund comfort food der kan nydes i hverdag og weekend.