Luftige glutenfri grovboller med kerner. Saftig midte, sprød kant og nemme at lave. Glutenfri boller lavet på gær, loppefrøskaller, boghvede, havre og kikærtemel. Fuld af kostfibre, smag og dybde. Uden smør, vegansk og naturligt glutenfri. Hjemmebagte glutenfri boller for alle der er nemme at lave og tilpasse ens køkkenskabe.
Glutenfri grovboller – Lækre og luftige boller uden gluten
GlutenFRI = Luftig, lækker hjemmebagt bolle !!
JEPS du hørte rigtig, glutenfri boller med saftig midte, sprød kant og hjemmebagte!!
Jeg kan I.K.K.E få armene ned!
Glæder mig som et lille barn til at dele opskriften på nemme glutenfri grovboller med jer. Hvis i har fulgt med i story på Instagram ved i jeg har nørdet længe og endelig knækkede koden – Halleluja!
Jeg ville gerne skabe en opskrift som var nem at gå til, krævede så få mulige ingredienser og var nem at variere med forskellige meltyper, uden det fik betydning for struktur, saftighed eller smag.
Opskriften er nu endelig klar til at ramme bloggen og blive brugt hjemme i jeres køkken.
TIP: Jeg anbefaler at læse indlæg + opskrift godt igennem. Jeg guider til hvilke mel og ingredienser opskriften indeholder samt giver mine bedste tips og tricks til vellykkede glutenfri boller længere nede i indlægget.
TIP 2: Se highligt “glutenfri grovboller” på Instagram hvor hvor jeg laver bollerne og viser den rette konsistens.
Glutenfri grovboller
Ingredienser
- 600 g vand
- 15 g gær
- 25 g fiberHUSK
- 110 g neutral yoghurt
- 2 tsk æblecidereddike
- 1,5 tsk flagesalt
- 1 tsk kardemomme
- ¼ tsk muskatnød
- 20 g hørfrø
- 40 g græskarkerner
- 40 g solsikkekerner
- 120 g boghvedemel
- 120 g havremel
- 80 g kikærtemel
- 2 spsk kartoffelmel
Tilberedelse
- TIP: Jeg anbefaler du læser indlæg samt tips & tricks igennem for at sikre bedst mulig resultat første gang, her står ligeledes svar på spørgsmål om hvilke meltyper, loppefrøskaller mm.
- I røreskål tilsæt vand, gær og fiberhusk. Pisk godt med almindelig piskeris indtil massen er homogen. Sæt til side min. 5 min.
- Bland kartoffelmel, boghvedemel, havremel og kikærtemel i skål og sæt til side. *Se indlæg for alternativer til mel.
- I røremaskine tilsættes din klargjorde vand/fiberhusk blanding, den er nu som gele. Tilsæt yoghurt, æblecidereddike, salt, kardemomme, muskatnød samt kerner og kør på middel hastighed.
- Tilsæt herefter melblandingen lidt efter lidt, alt skal tilsættes. Når alt melen er inkorporeret i dejen skruer du op til middel-høj/høj hastighed og lader dejen køre 10-15 min. på røremaskine. Dette er vigtigt for en lækker og luftig bolle. Dejen vil være mere klistret end ved traditionel bagværk, det er helt perfekt.
- Kom husholdningsfilm over skålen + viskestykke og lad dejen hæve 1,5-2 timer ved stuetemperatur. *Ønsker du at koldhæve dine boller, læs hvordan i mine tips og tricks.
- Lidt tid inden du skal bage forvarmes ovnen til 200° varmluft. Klargør bageplade med bagepapir.
- Når dejen er færdighævet drysser du bordpladen med kerner. Hæld forsigtigt dejen herud. Dejen vil være en stor klump, tryk den evt. forsigtigt lidt ned. Del dejen i 10-12 stykker ved hjælp af dejspatel og sæt på bageplade.
- Bag bollerne i 30-38 min. Tjek efter 30 min. bollerne må gerne blive lettere brune og gyldne. Husk glutenfrit brød SKAL bage længere tid end traditionel hvedebrød.
- Lad bollerne køle af på rist. Bollerne er let fugtige når varme, de samler sig ved afkøling.
- Opbevar gerne bollerne i brødpose enten ved stuetemperatur eller i køleskab. Glutenfri boller er skønne at fryse ned og senere lune i ovnen.
Noter
- Se indlæg for hvilke typer mel du kan bruge.
- Når du bruger GrønHusk er det meget vigtigt at veje det præcist af da massefylden på de 2 versioner er meget forskellig men med samme vægt får du samme resultat.
Egne noter
VEGANSKE GLUTENFRI GROVBOLLER ER:
- Saftig og luftige
- Nemme at lave
- Sprød skorpe og blød midte
- Rig på kostfibre og protein
- Kan varieres med meltyper
- Skøn smag og dybde
- Uden olie eller smør
- Vegansk og glutenfri
- ÜBER LÆKRE!!
Ingredienser til glutenfri boller
Når vi bager glutenfrit brød er der særligt 2 ting vi skal være opmærksom på i vores ingredienser:
1. Hvilke typer glutenfri mel vil vi bruge, mere om dette i afsnittet herunder.
2. Hvordan vi binder dejen sammen og for skabt elasticitet og luftighed, hvilket traditionelt kommer fra gluten.
Her bruger jeg FiberHUSK eller traditionelle loppefrøskaller fra mærket HUSK. Der er forskel på deres fylde, så vær opmærksom på de SKAL vejes af. Begge typer loppefrøskaller hjælper dejen med at blive mere luftig og formbar.
DAGENS INGREDIENSER:
- Vand
– Vej af så du har præcis 600g. - Gær
– Er du meget glutenallergisk, sørg for den er glutenfri.
– Frisk gær vi køber i butikkerne er glutenfri. - FiberHUSK eller GrønHusk
– Du kan bruge traditionelle loppefrøskaller fx. mærket GrønHusk i stedet for Gul FiberHusk men deres massefylde er forskellig så det er meget vigtig du vejer af i gram.
– Du kan IKKE udelade loppefrøskaller.
– FiberHUSK/HUSK er ren kostfibre. Vær opmærksom på at store mængder kan have indflydelse på din mave. For mig giver 1-2 boller om dagen blot en dejlig fornemmelse og ro i maven.
– GrønHusk kan købes i de fleste supermarkeder, fx. Rema1000. Den gule FiberHusk fåes bla. i Matas og helsekost. - Yoghurt
– Jeg bruger naturel fra Alpro. - Salt, kardemomme, muskatnød
– Glutenfrit brød kræver krydderier da det ellers kan være meget smagsløst.
– Jeg anvender både lidt kardemomme og muskatnød som giver en skøn kant, men du kan godt udelade eller blot bruge kardemomme. - Æblecidereddike
– Syrlighed + hjælper din dej med at hæve. - Kerner og frø
– Jeg bruger græskarkerner, hørfrø, sesamfrø.
– Brug dine favoritter eller blot 1 type kerner. - Boghvedemel – Se tips i afsnit herunder
– Giver en lækker dyb smag - Havremel – Se tips i afsnit herunder
– Du kan lave din egen ved at blende havregryn helt fint.
– Bidrager med vitaminer og fibre. - Kikærtemel – Se tips i afsnit herunder
– Lugten er ikke god, men det smages ikke i bollenne.
– Bidrager med god protein og kostfibre. - Kartoffelmel – Se tips i afsnit herunder
Glutenfri mel guide – Kan jeg bruge andre typer mel?
Glutenfri bagning kan være tricky da vi modsat glutenholdige mel ikke har samme naturlige elasticitet, struktur og bindeevne.
Bager vi med hvedemel kan vi anvende blot 1 type mel, hvorimod glutenfri bagning kræver en blanding af flere meltyper for optimal tekstur og konsistens.
Glutenfri mel kan opdeles i 3 grupper: Lette, medium og tunge.
Denne opdeling beskriver hvor tunge og næringsrige de er. De tunge meltyper kan sjældent stå alene i bagværk da de er meget rige på kostfibre og dermed vil gøre dit brød meget kompakt brugt alene.
Guiden herunder giver et overblik over de 3 grupper mel.
Indenfor hver gruppe kan du udskifte med samme mængde som beskrevet i opskrift. Dvs. Lette meltyper udskiftes med lette, medium med medium osv.
Vær dog opmærksom på at alt efter hvilket mærke du bruger kan dine mel variere og dine boller blive lidt tungere eller blødere afhængig af hvor fintmalet melen er.
Eks. på hvordan at udskifte mel fra opskrift:
Opskrift siger 120g kikærtemel = Kan udskiftes til 120g quinoamel.
Lette meltyper/stivelse:
- Kartoffelmel – Alle dagligevare butikker
- Majsstivelse / maizena – Alle dagligevare butikker
- Tapioca stivelse – Helsekost
- Arrowroot pulver – Helsekost
Medium tunge meltyper:
- Havremel – Rema1000, helsekost, irma, større supermarkeder
- Kikærtemel – Helsekost, irma, større supermarkeder
- Quinoamel – Helsekost, irma, større supermarkeder
- Hirsemel – Helsekost, irma, større supermarkeder
- Sorghum mel – Helsekost
- Hvid rismel – Helsekost, irma, større supermarkeder
Tunge meltyper:
- Boghvedemel – Helsekost, irma, større supermarkeder
- Fuldkorns rismel – Helsekost, irma, større supermarkeder
- Teff mel – Helsekost
- Majsmel – Rema1000, helsekost, irma, større supermarkeder
Tips & tricks til glutenfri boller
Glutenfri bagning kræver ofte lidt øvelse, men når først man er sikker i de grundlæggende principper er glutenfri boller super nemme at lave.
Håber mine tips og tricks kan hjælpe jer godt på vej:
- Vej alle dine ingredienser nøje af:
– Præcise mål sikre gode resultater. Særligt FiberHUSK er vigtig du vejer nøje af da kun få gram kan ændre konsistens og hermed resultat.
- Gul FiberHusk vs GrønHUSK:
– Jeg har testet med begge versioner og det funger som det skal.
– Husk at veje af i præcise gram da massefylden er meget forskellig. - Ælt længe og grundigt:
– Brug gerne en røremaskine, den lange æltetid giver et luftigt resultat.
– Du kan evt. bruge din elpisker med dejkroge.
- Leg med meltyper ved hjælp af melguiden:
– Leg med meltyper og find din favorit. Jeg har prøvet quinoa, majsmel og rismel. De giver alle et lækkert resultat, dog giver majsmel en mere tæt krumme. - Bages i varm ovn længe:
– Glutenfrit bagværk kræver længere tid i ovn, så tag endelig ikke dine boller ud før tid.
– Ovne kan variere og alt efter størrelsen på dine boller skal de bage mellem 30-40 min. - Hvordan opbevarer jeg bedst mine glutenfri boller?
– Glutenfrit brød opbevares bedst i brødpose og køligt. - Kan jeg fryse mine glutenfri boller?
– Ja snildt, glutenfri grovboller er ideelle til nedfrysning og smager ligeså skønt efter de er optøet og evt. lunet kort i ovnen. - Mine boller er alt for fugtige?
– Dejen SKAL være fugtig inden bagning. *Se video nederst i indlæg.
– Er dine færdigbagte boller alt for fugtige tyder det oftes på for lidt tid i ovnen. Se spørgsmål længere oppe vedrørende bagetid.
– Det kan også være en kombination af meltype, kvalitet, sugeevne, mængder mm. Hvis du laver præcis samme kombination igen, prøv da at tilføje en smule mere mel. Men start med at bage dem længere, da glutenfrit brød hurtigt bliver tørt og kedeligt ved for meget mel. - Mine boller er alt for tørre?
– Prøv at bag dem 5 min. mindre.
– Der er stor forskel på mel og dets kvalitet, hvor meget væske de suger. Jeg bruger oftes Urtekram og deres produkter er fintmalede og suger evt. anderledes. Prøv evt. at skær en smule ned for melen. - Kan jeg koldhæve mine boller?
– Du kan snildt koldhæve dine boller.
– Følg opskrift men brug 10g gær. i stedet. Når dejen er rørt sammen hæver den ved stuetemperatur 30 min. inden den kommer på køl natten over. Dagen efter bages bollerne direkte fra køl som foreskrevet i opskrift.
Glutenfrit bagværk
Hvorvidt du spiser 100% glutenfrit eller blot kan lide smag og konsistens er der mange muligheder. Jeg holder selv meget af glutenfrit bagværk (når det er lavet ordentligt) trods jeg ikke spiser glutenfrit.
Her er 3 af mine absolutte favoritter på glutenfrit bagværk jeg selv anvender i min hverdag:
- Glutenfrit kernebrød – Mit absolut yndlingsbrød. Fuld af kerner, nødder, frø og helt uden mel. Krydret med kanel, gulerod og rosiner, men mulighederne er mange.
- Sunde romkugler – Lavet på bønner og dadler og bloggens mest brugte opskrift. Jeg kan ikke tælle hvor mange jeg har spist – haha.
- Fluffy bananpandekager – SÅ lækre og nemme, se video med fremgangsmåde HER.
Opskrift på glutenfri boller
NU er der kun at sige: Let’s GO!
Jeg ville elske at se jeres glutenfri boller, tag mig endelig på Instagram eller skriv en kommentar herunder – Det er SÅ mega hyggeligt at følge jeres madeventyr.