Beluga bolognese er klassikeren i nye klær’ med tvist fra aubergine! Vegetarisk og vegansk bolognese fuld af smag, dybde, bid og fuld af grøntsager. Bolognese som du ikke har prøvet det før men som overrasker, tilfredsstiller og mætter. Beluga bolognese er kærlighed til god mad, nydelse og kan serveres med pasta, kartofler eller bruges til mousska. Vegetarisk bolognese er den lækreste vegetar gryderet for hele familien, både i hverdag og weekend.
Kærlighed til god mad – Beluga bolognese
Min kærlighed til mad bliver ved at vokse. Hver gang jeg oplever en ny kombination, smagssammensætning eller tilberedningsmetode bliver jeg hel høj af glæde over HVOR mange muligheder grøntsager og gode råvarer giver os. Og særligt vegetariske gryderetter har en særlig plads i mit mad-hjerte.
Beluga bolognese med aubergine er præcis sådan et moment!
Bolognese er en KLASSISK gryderet! En ret som, når den tilberedes med kærlighed og tid er fuld af smag, dybde og nydelse. I vegansk og vegetarisk bolognese er det endnu vigtigere med fokus på smag da vi ikke anvender kød eller bacon men derimod linser. Jeg har allerede min klassiske vegansk linsebolognese som jeg elsker. Serveret med pasta og hjemmelavet parmesan er det himmelsk.
MEN i dag går vi utraditionelt til værks og laver den bedste vegetar gryderet du længe har spist.
Vi leger nemlig med bolognese lavet på beluga linser OG aubergine.
Selvfølgelig også med rigelig krydderier og svampe for et skud umami. Auberginen bliver bagt og herefter pulled i stykker, hvilket giver den vildeste struktur, smag og samtidig en vegetar bolognese fuld af grøntsager.
Beluga bolognese med aubergine er:
- Ultimativ COMFORT FOOD
- Bedste vegansk og vegetarisk bolognese
- Fuld af grøntsager
- Rig på PORTEIN OG KOSTFIBRE
- Umami bombe
- Mættende vegetarisk aftensmad
- Tilfredsstillende & VANEDANNENDE
Opskrift på min bedste beluga bolognese:
Beluga bolognese med pulled aubergine
Ingredienser
Pulled aubergine
- 2 stk aubergine
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk flagesalt
Bolognese
- 2 spsk olivenolie
- 200 g svampe
- 1 stk løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk paprika
- 1¼ tsk røget paprika
- 2 tsk timian
- 1 tsk spidskommen
- 60 g tomatpure
- 1,5 dl rødvin
- 1,5 dl belugalinser
- 2 stk laurbærblade
- 400 g passata
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 2 dl madfløde
- Friskkværnet peber, salt
- 20 g smør
Tilberedelse
Pulled aubergine
- Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og find ovnfast fad frem.
- Vask auberginer og placer i fadet, vend med olie og salt. Bag dem i forvarmet ovn indtil helt møre, ca 45-60 min. De skal falde sammen og blive rynkede. Imens aubergine bager klargør bolognese.
Bolognese
- KLARGØR: Start med at finthakke svampe i små tern. Løg samt hvidløg finthakkes og beluga linserne skylles. Kom alle dine krydderier i en lille skål og vej ligeledes tomatpure af, og sæt til side. Dette vil forsimple processen, når du har alt klar fra starten.
- BOLOGNESE: Varm en gryde op til høj varme med 1 spsk. olie og svits dine svampe helt fri fra væde, indtil du kan høre de begynder at svitse og tage let farve. Her kommer smagen frem. Det kan godt tage 5-10 min. Skru ned til middelvarme.
- Tilsæt yderligere 1 spsk. olie samt løg og hvidløg. Lad det stege indtil mørt. Tilsæt krydderier og lad det stege med et par minutter. Tilsæt tomatpure og lad det svitse godt af.
- Tilsæt nu rødvin og lad al alkohol fordampe. Herefter tilsættes laurbær, beluga linser og det hele vendes rundt. Herefter passata, bouillon samt madfløde. Rør det hele godt sammen og lad det koge op og skru herefter ned hvor det simre under låg ca. 30 min. evt. længere afhængig af din aubergine.
- AUBERGINE PULLED: Når din aubergine er helt mør tages den ud og køler kort af. Skær den over på midten, men ikke helt igennem. Træk med en gaffel kødet ud. Sørg for at få alt med.*Se billede med bagt aubergine længere nede i indlæg.
- Tag låget af bolognese og tilsæt din aubergine, samt smør. Vend godt rundt og smag til med friskkværnet peber, salt, evt. lidt balsamico for syre, agavesirup samt chiliflager hvis ønsket. Lad bolognesen simre færdig 10-15 min. uden låg, ønsker du mere væde kan du tilsætte yderlige bouillon.
- SERVERING: Beluga bolognese kan serveres med alverdens tilbehør. Alt fra pasta og parmesan eller stegte kartofler, brød og tzatziki.
Egne noter
Bolognese med linser og pulled aubergine
Ideén til dagens beluga bolognese med aubergine kommer fra en video jeg så på pinterest hvor aubergine blev bagt og trevlet, for herefter at bliver brugt i en curry. Den ide måtte jeg lege med og det blev i kombination med vegetar bolognese lavet på belugalinser.
Holy moly sikke en kombi.
De trevlede (pulled) aubergine gav en HEL særlig struktur som mindede om kød, god fylde og sammen med bid fra belugalinser, blev det en af de mest “kødlignende” retter jeg endnu har lavet.
Pulled aubergine – hvordan?
Aubergine kan være lidt en enten/eller grøntsag hos mange og i flere år har jeg også undgået den, ren og skær fordi jeg ikke kunne lide konsistensen og man ofte fik man dem serveret badet i olie eller knastør. MEN jeg har leget meget med aubergine og ikke blot i beluga bolognese er den himmelsk. Fx. miso marineret aubergine er en ret jeg laver igen og igen.
Aubergine kan hakkes, grilles og bages i ovnen hvor dets hvide “kød” bliver fyldigt og blødt. Netop det udnytter vi i dag til vores beluga bolognese.
Pulled aubergine (trevlet på dansk) er super nemt at lave og noget du ville kunne tilsætte mange gryde- og wokretter.
3 STEPS TIL PULLED AUBERGINE:
- Forvarm ovn. Klargør ovnfast fad og kom aubergine heri. Vend med olivenolie og salt.
- Bag aubergine i 45-60 min indtil skindet er rynket og din aubergine er faldet let sammen.
Lad den afkøle kort før du fortsætter. - Skær et langt snit i midten, dog ikke helt igennem. Trevl med 2 gafler al det hvide kød ud. Noget vil være mere blødt end andet, men alt skal med.
Kom herefter i saucen når den er klar. Du kan sagtens tilberede og trevle aubergine i god tid. Blot husk at trevl mens den stadig er varm.
Tips og tricks til den bedste beluga bolognese:
Et par få simple tricks som kan gøre en stor forskel!
- Svits svampene HEL fri fra væde:
- Virkelig vigtigt at du lader AL væden fordampe før du fortsætter. Når vi steger svampene helt tørre intensiveres deres smag = mere umami.
- Sauter løg ved middel varme:
- Løg skal sauteres ved lav/middel varme da de ellers vil blive bitre.
- Hvor kan jeg købe beluga linser?
- Belga linser kan fåes i større supermarkeder, helsekostbutikker samt som spotvarer engang imellem i netto.
- Kan jeg erstatte belugalinser?
- Kan du ikke finde belugalinser kan du erstatte med røde eller grønne linser. Du kan også erstatte med quinoa for et helt andet udtryk.
- Lad saucen simre før du tilsætter belugalinser:
- Har du god tid kan du med fordel lade saucen simre 30-60min. før du tilsætter linser og lader den simre yderligere 30 min.
- Belega bolognese med rødvin?
- Rødvinen er med til at give retten dens dybe smag og vi fordamper alkohol, så det skal du ikke bekymre dig om. Du evt. kan også vælge en alkohol fri.
- Vil du gerne helt udelade rødvin kan du erstatte med yderligere bouillon + lidt rødvins- eller balsamicoeddike.
- HUSK at smag til:
- Sindsygt vigtigt step I aldrig må glemme. Alles smagsløg er forskellige og mine mængder er guidelines. Samtidig bliver denne ret påvirket af hvor stor din aubergine er mm..
- Smag retten til med salt, peber og evt. agavesirup for sødme og lidt eddike for syre.
- Opbevaring og frysning af beluga bolognese:
- Du kan med fordel lave en stor portion bolognese og fryse ned i lufttæt beholder. Her kan den holde sig 2-3 måneder.
- På køl kan vegetar gryderetten holde sig 4-5 dage. Jeg synes også den smager godt kold serveret på brød, toast eller i en burger. Se flere tips til servering længere nede.
Comfort food – Smagfuld vegetarisk aftensmad
Comfort food betyder i sin enkelthed mad der skaber tilfredstillelse, tryghed og med en nostalgisk følelse. Ofte er comfort food forbundet med meget fedtrige måltider. Men comfort food er faktisk meget mere trygheden og det genkendelige end rettens specifikke sammensætning. Fx. kan vores opfattelse af comfort food være forskellig om du er i Danmark, Tyskland eller USA.
Beluga bolognese er comfort food for MIG! Den minder mig om barndommens bolognese (nærmere pasta med kødsauce OG ketchup – haha)!
Beluga bolognese er varmende vegetarisk og vegansk hverdagsmad som kan samle hele familien og samtidig mætter og tilfredsstiller. Ingen vil savne kød og følelsen af genkendelighed og comfort food håber jeg I mærker.
Vegansk og vegetarisk bolognese – Ideér til servering:
Det skønne ved beluga bolognese er, at du kan servere den på utal af måder og skabe nye lækre smagskombinationer og udtryk. Prøv fx:
- Server klassisk med spaghetti og en god parmesan. Spiser du vegansk, kan de servere med hjemmelavet vegansk parmesan.
- Server med stegte kartofler, tzatziki og madbrød. Lidt en utraditionel både at nyde bolognese, men auberginen fik mig til at drømme om tzatziki og fladbrød.
- Brug i shepards pie, musaka eller bagt pasta.
- Ser med fyldig salat og groft brød.
- Prøv en sloppy joe. Burgerbolle med bolognese! Se guide her.