Veganske semlor er uden tvivl en himmelsk mundfuld. Svenske fastelavnsboller er det perfekte match mellem en blød kardemommebolle, mandelcreme og luftig flødeskum. Veganske semlor er helt uden æg og mælkeprodukter men stadig ligeså uimodståelige. Bag de bedste hjemmelavede semlor, som smager skønt og er langt nemmere end man tror.
Svenske fastelavnsboller med luksusfyld
S.E.M.L.O.R – Eller semla i ental.
Men ærligt du behøver dem i FLERTAL..
Kender du Semlor? Sveriges fastelavnsbolle som vinder plads i det danske fastelavnsbolle-game; JA det er en ting 😉
På Instagram florerer smagstest og de vildeste fastelavnsboller fra københavns bagerier. Varianter med alt fra mørdej, boller og croissanter.
MEN særligt én har fanget mit øje. Semlor fra Juno the bakery.
Ligeså meget som jeg knuselsker den gammeldagsversion på fastelavnsboller var jeg tryllebundet. Men som så meget andet bagværk er de ikke veganske.
Der var ingen anden vej, jeg måtte i køkkenet.
Med lidt syslen, nørderi og smagtest blev de lækreste semlor bagt, fyldt og pyntet.
Vi snakker kardemommebolle, mandelcreme og vegansk flødeskum..
De er alt hvad de lyder til og mere! Veganske semlor er:
- Kardemommerig
- Perfekt sød
- Blød og luftig bolle
- Aromatisk fra ristede mandler
- Nemme at lave
- A show stopper!
- Perfekte til fastelavn eller en sød eftermiddag &
- HIMMELSK lækre!..
Pift: Se video nederst i indlæg hvordan jeg opbygger mine semlor og bliv lækkersulten.
Opskrift på de bedste semlor
Veganske semlor
Ingredienser
Bolledej
- 150 g plantemælk
- 125 g vegansk smør
- 25 g gær
- 70 g neutral yoghurt
- 40 g rørsukker
- 1 spsk knust kardemomme fra kapsler
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 400-450 g hvedemel
Mandelcreme
- 100 g mandler
- 100 g rørsukker
- 110 g havremælk
- ½ tsk vaniljepulver
- Fyldet fra bollerne
- 1 nip salt
Pynt
- 3 dl Alpro piskbar
- 2 tsk citronsaft
- Flormelis
Tilberedelse
Bolledej
- Smelt smørret og kom i røreskål sammen med mælken så temperaturen bliver håndvarm. Opløs gæren heri. Tilsæt yoghurt, rørsukker, knust kardemomme, vanilje, og salt og kør på middel hastighed.
- Tilsæt hvedemelet lidt af gangen. Start med 400g og ælt på maskine eller i hånden ca. 10 min. indtil dejen er blank og glat og slipper skålens kanter. Sæt dejen til hævning under fugtigt viskestykke ca. 30-45 min ved stuetemperatur.
- Klargør 1 bageplade med bagepapir. Slå dejen ned på en ren overflade. Brug kun meget lidt mel, eller slet ingen da smørret i dejen vil gøre den ikke hænger fast.
- Del dejen i 12 stk. af ca. 70g. Form og fold bollerne ved at tage siderne og folde ind under bollen. Dette gør du står med en blank overflade der ikke vil sprække under bagning. Kom bollerne på den klargjorte bageplade. Kom husholdningsfilm og klæde over og lad bollerne efterhæve 1-1,5 time.
- Forvarm ovnen til 200° alm. ovnvarme. Rør lidt plantemælk og rørsukker sammen og pensl forsigtigt dine boller. Bag i forvarmet ovn 13-15 min indtil flot gyldne. Lad bollerne afkøle lidt inden de fyldes.
- Skær en lille top af hver bolle og fjern forsigtig låget. Med en gaffel fjerne du lidt af bollens midte som tilsættes din mandelcreme.
Mandelcreme
- Tænd ovnen på 180° varmluft og rist mandlerne 5-7 min. indtil de begynder at dufte. Lad dem afkøle kort. Blend dem herefter med rørsukker, havremælk, vaniljekorn og et nip salt indtil en lind pasta, gerne med struktur fra mandler.
- Tilføj dine krummer fra de bagte boller. Rør godt rundt, evt. tilsæt lidt ekstra plantemælk hvis din masse bliver for tyk i konsistensen.
Samling og pynt
- Fordel mandelcremen i de udhulede boller. Pisk din veganske fløde sammen med citronsaft til luftig skum, dette tager ca. 5-10 min. Kom i sprøjtepose med stjernetyl. Top hver bolle med flødeskum og sæt "låget" på igen. Drys med flormelis inden servering.
- Bollerne er bedst samme dag de pyntes. Du kan lave halv portion af fyldet og kun pynte 6.
Egne noter
Hjemmebagte svenske semlor
Der er noget særligt over hjemmebag. Duften der spreder sig i køkkenet, den søde ventetid og glæden når vi nyder dagens kreation.
Dagens opskrift er ingen undtagelse. Jeg vil næsten sige den topper skalaen. For duften af kardemomme og glæden ved at nyde de lækreste hjemmelavede semlor var stor.
Vi har de seneste år set semlor vinde plads i det danske billede.
Og jeg som er team gammeldags forstår det godt. NØJ de er gode, svenske semlor har vundet plads i mit hjerte med deres bløde bolle og aromatiske mandelcreme.
Har du plads til endnu en fastelavnsbolle i dit hjerte?
Sådan bager du svenske fastelavnsboller
Veganske semlor er opbygget af 3 steps. Men modsat de traditionelle fastelavnsboller, fylder vi først bollen efter bagning. Dette betyder en langt nemmere fremgangmåde og ingen creme der risikerer at løbe ud.
Først bages lækre smørfyldte kardemommeboller, som herefter afkøles inden toppen skæres af og de udhules let. Husk vi gemmer krummerne til senere. Mandelcremen laves og tilsættes nu krummerne.
Til slut samles vores semlor ved at fylde mandelcreme i hullet og toppe med pisket vegansk flødeskum.
Toppen sættes forsigtig på og et drys flormelis fuldender værket.
Ingredienser til veganske semlor
3 steps og vi står med himmelske semlor. Bagt helt uden æg, mælke- eller erstatningsprodukter. Du kan snildt variere fyldet efter lyst. Prøv fx. med vaniljecreme, lemoncurd eller marmelade.
Der er et par vigtige ting at huske når vi bager semlor:
Kardemommeboller:
- 1. step er vores kardemommebolle. Opskriften minder meget om den vi bruger til vores traditionelle fastelavnsbolle med få ændringer.
Vigtigst er vores stjerne; kardemomme.
Jeg anbefaler kraftigt at købe hele kardemommekapsler som du selv knuser i en morter. Det smager helt unikt.
Når bollen er bagt og afkølet let skæres toppen forsigtig af. Herefter udhuler vi med en gaffel et lille hul og gemmer krummerne til vores mandelcreme.
Mandelcreme + flødeskum:
- 2. step er vores fyld som består af en hjemmelavet mandelcreme og flødeskum.
Til mandelcremen bruger vi ristede mandler. Tænd ovnen på 180 grader varmluft og rist dine mandler 5-7 min. indtil de dufter. Herefter kommes de i en lille blender sammen med rørsukker, havremælk og vaniljepulver. Cremen blendes til en jævn masse. Der må gerne være små stykker mandel til at give struktur. Cremen vil være ret flydendende. Nu tilsættes krummerne fra de udhulede boller og cremen røres sammen.
Tilsæt evt. lidt ekstra havremælk hvis den bliver for tyk. - 3. step er samling af vores semlor.
Vegansk flødeskum piskes til skum. Jeg bruger varianten fra Alpro der hedder piskbar. Tricket til en stiv skum er at tilsætte lidt citronsaft. Når fløden er stiv og luftig kommes den i sprøjtepose med tyl.
Kardemommebollen fyldes først med mandelcreme, herefter sprøjtes flødeskum på og til sidst sættes toppen på og et vi afslutter med et drys flormelis. - 4. step – NYD din hjemmelavede veganske semlor!
Vigtigt step.
5 vigtige ting at nævne ved dagens opskrift:
*Brug HELE kardemommekapsler og knus dem selv. Her sker magien.
*Rist dine mandler og gå ikke på kompromis med sukker og smør!
*De er SÅ meget nemmere end man tror.
*Lav evt. halv portion fyld og pynt 6 stk. De smager bedst samme dag de er lavet.
*Find hele opskrift nederst i indlæg.
Opskrift på de bedste fastelavnsboller
Fastelavnsbollen du aldrig går galt i byen med!
Helt klassisk blød bolle, mandelremonce og hjemmelavet vaniljecreme. Jeg elsker den gammeldags version, den minder mig om barndom.
Min opskrift på veganske fastelavnsboller er uden æg og mælkeprodukter -men tro mig de er HIMMELSKE.
Det jo altid godt at have flere at vælge imellem! Rigtig god fastelavnsbolle bagning.