Hjemmelavet vegansk tzatziki er en skøn dip eller dressing lavet på revet agurk vendt i cremet hvid dressing med yoghurt, lidt mayonnaise, hvidløg, krydderurter og pift fra lime. Perfekt til sommerens grill, wraps, pita, shawarma og lækre bowls. Vegansk tzatziki er nem at lave, simple ingredienser og uden mælkeprodukter.
Vegansk tzatziki – skøn dip og tilbehør
Skøn græsk dressing eller på dansk: Græsk agurkesalat – Haha..
Den græske version lyder mere sexet, så det går vi med! Hvem vil ikke gerne være det..
Det var tzatziki vi kom fra. I dag nærmere vegansk tzatziki.
Klassisk græsk tzatziki består af drænet græsk yoghurt, olivenolie, salt, hvidløg samt revet presset agurk. Dressingen kan herefter være tilsmagt med dild eller mynte..
Et par få justeringer, og vi står med den lækreste veganske tzatziki, fuld af smag, cremethed og skønt pift fra både dild, mynte og lime.
Jeps her får du en vegansk tzatziki der ikke blot er nem at lave, men også er fuld af lækre smage fra krydderurter og aromatisk lime. Server til alt fra pita, shawarma, buddha bowls eller som tilbehør til sommerens grillaftner.
OPskrift på tzatziki med krydderurter
Tzatziki med mynte
Ingredienser
- 1 stk agurk
- ½ stk lime
- 1,5 dl neutral yoghurt
- 2 spsk vegansk mayonnaise
- 1 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- ½ bundt dild
- 1 håndfuld mynteblade
- ¼ tsk flagesalt
- Friskkværnet peber
Tilberedelse
- Start med at røre dressingen ved at blande yoghurt, mayonnaise, olivenolie, saft fra ½ lime eller citron, hvidløg samt salt + peber. Finhak dild og mynte og tilsæt til din dressing, rør rundt. Sæt til side.
- Del agurken på langs og fjern kernerækken med en lille teske. Riv herefter agurken på et groft rivejern. Afhængig af størrelsen brug da ca. ½ stor eller 1 lille agurk. Pres så meget væde ud med dine hænder som du kan.
- Rør dressing samt revet agurk sammen og smag evt. til med lidt ekstra salt + peber.Lad tzatzikien trække i køleskab indtil servering. Gerne op til 1 time. Dette fremhæver smagen. Server med ekstra olivenolie på toppen som dip til BBQ, dressing i spinatpandekager, buddha bowls eller ovenpå gryderetter.
- Opbevares på køl i op til 3-4 dage. Rør gerne inden brug da vandet fra agurken kan få yoghurten til at skille.
Egne noter
Nem tzatziki med yoghurt og krydderurter
8 simple ingredienser og 5 minutter senere står du med den lækreste dip som ingen vil gætte er vegansk. Vegansk tzatziki får sin cremede konsistens ved at blande neutral yoghurt med vegansk mayonnaise. Dette imiterer den klassiske græske yoghurt med dens syrlige og fede smag.
Det ultimative valg er at bruge græsk yoghurt fra Alpro men den kan være lidt svær at finde, så for at gøre det nemt og tilgængeligt at lave vegansk tzatziki blander vi yoghurt med mayonnaise.
Nu til krydderurterne! Her er der ikke sparret på smagen. Jeg bruger en blanding af mynte og dild, som sammen giver den lækreste smag. Bitterhed og noter af citrus fra dild samt kraftig, sød og forfriskende smag fra mynte.
Hvid dressing, krydderurter og agurk giver tilsammen den ultimative tzatziki, skøn dip til sommerens grillaftner, spread i pita eller som dip til knækbrød og kiks.
Vegansk tzatziki ingredienser:
Simple ingredienser og minimal arbejdstid og din hjemmelavede tzatziki er klar. Du kan mikse og matche krydderurter samt lege med citrusfrugter så du får en vegansk tzatziki efter egne smagsløg.
- Vegansk yoghurt:
- Basen er neutral vegansk yoghurt. Jeg bruger neutral Alpro uden sukker da den er tilgængelig i de fleste supermarkeder.
- TIP: Kan du få fat i Alpro-Greek-Style er den virkelig lækker og skøn til dagens opskrift.
- Vegansk mayonnaise:
- Vi blander yoghurt med vegansk mayonnaise for at få fedmen og tykkelsen som ved traditionel græsk yoghurt. Jeg anbefaler Hellmanns vegansk mayonnaise.
- Olivenolie:
- Tilføjer yderlige fedme og runder smagen af. Brug en god olivenolie.
- Hvidløg:
- Ingen tzatziki uden!
- Dild:
- Jeg ELSKER dild og i samspil med hvidløg, citrus og hvid dressing er det himmelsk.
- Kan udelades eller erstattes med basilikum/persille.
- Mynte:
- LOOOVE! Mynte er lidt som koriander, love it – hate it? Jeg er fan af dets citrusligende noter, friskhed og sødme. I dagens opskrift giver den et eksotisk strejf sammen med lime.
- Kan udelades eller erstattes med persille/basilikum.
- Lime:
- Lime bidrager med aromatisk friskhed, syrlighed og pifter dressingen op.
- Kan erstattes med citron.
- Agurk:
- Dagens stjerne. Ingen tzatziki uden agurk. Jeg skærer agurken over på langs, fjerner kernehuset og river den groft. Herefter kan jeg med hænderne vride overskydende vand fra. Denne metode er nem og kræver hverken saltning eller et klæde til at dræne i.
VEGANSK TZATZIKI – Ideér til servering
Tzatziki er skøn tilbehør, topping eller fyld. Dens milde og kølige smag med friskhed er perfekt makkerpar til de mere tunge og krydrede retter samt lækre salater. Få ideér herunder til hvordan tzatziki kan serveres til alt fra gryderetter eller pitabrød:
- Wraps og pita:
- Server som dressing i wraps og pita med lækkert fyld af grøntsager, tofu, krydrede bønner mm. Prøv bl.a. spinatpandekager med lime-stegte svampe eller bagt aubergine.
- Vegansk shawarma:
- Kølig tzatziki er den perfekte dressing til krydret shawarma. Prøv vegansk shawarma med hjemmelavet krydderibladning og masser grøntsager.
- Grill tilbehør:
- Perfekt til gill. Prøv fx. sammen med tofu grillspyd eller grillede grøntsager.
- Dressing og dip:
- Prøv tzatziki som let og forfriske dip, dressing eller tilbehør. Skønt til krydret og fed mad, salater samt sommerens grill.
- Find inspiration til salater her samt alle mine favorit bowls her.
- Prøv også som topping på gryderetter, fx. beluga bolognese. Den milde dressing er dejlig ovenpå den fyldedige sauce og som dip til kartofler og pita on-the-side.