Opskrift på vegansk paprikagryde er fyldt med grøntsager, linser og smag. Vores alles klassiker i nye klær’. Nem gryderet klar på 30 min. med svampe, gulerod, peberfrugt og linser vendt i cremet luksuriøs paprika sauce. Hverdagsmad for hele familie serveret med ris eller kartoffelmos og groft brød. Gryderetten vi alle elsker nu i nye klær’.
Paprikagryde – Nem vegansk gryderet
Så er vi tilbage med serien: Klassiker i nye klær’.
Serien byder allerede på 3 herlige gryderetter: Vegansk ristaffel, bolognese (prøv også versionen med tofu) og chili sin carne.
NU byder vi velkommen til nr. 4 i serien(trommehvirvel): Vegansk paprikagryde. TA-DA!
Jeps vi tager old school klassikeren og tvister den med masser grøntsager, smag og linser. Resultatet er vegansk paprikagryde som er:
- Smagfuld med rigelig umami!
- Klar på 30 min.
- Smager som klassikeren (ish – bedre 😉 )
- Grøntsagspakket
- Rig på protein
- Nem hverdagsmad
- Nem at variere (se tips og tricks)
- HERLIG og HIMMELSK gryderet…
Let’s go! Nu det blot at snitte, hakke, svitse og vente på linserne bliver møre!
Glæder mig til at høre om i også for associationer til barndom med vegansk paprikagryde.
GO’ fornøjelse 🥳
Opskrift på vegansk paprikagryde:
Vegansk paprikagryde med linser
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 250 g svampe
- 1 stk løg
- 2 stk rød peberfrugt
- 1 stk gulerod
- 2 fed hvidløg
- 50 g soltørrede tomater i olie
- 2 spsk sød paprika
- 1 tsk røget paprika
- 50 g tomatpure
- 1,5 dl belugalinser
- 300 g madfløde
- 400 g tomatpassata
- 20 g tahin
- 1 spsk æblecidereddike
- Salt, peber
Tilbehør
- Jasmin ris / Kartoffelmos
- Soltørrede tomater
Tilberedelse
- KLARØR GRØNTSAGER: Rens svampe og skær i skiver. Skær peberfrugt i strimler og gulerod i små tern. Hak løget fint og riv hvidløg. De soltørrede tomater hakkes og linserne skylles godt under koldt vand. Sæt til side.
- TILBERED: Varm en stor gryde op til høj varme med 1 spsk. olie. Når gryden er klar tilsæt dine svampe og steg dem HELT tørre. Alt vandet skal fordampe og de vil begynde at knitre og stege til sidst. Skru ned til middel-høj varme og tilsæt yderligere 1 spsk. olie. Kom løg, gulerod og peberfrugt i gryden og lad det stege med i 3-5 min indtil det dufter og løgene er blevet bløde.
- Skru ned til middel varme og tilsæt hvidløg, soltørrede tomat, paprika, røget paprika samt tomatpure og lad det stege 1-2 min. Tilsæt linser og vend godt rundt så de får lov at trække smag fra krydderierne. Kom herefter madfløde, tomatpassata, tahin og æblecidereddike. Tilsæt 1 tsk. salt og friskkværnet peber. Kom gryden i kog, sæt låg på, skru ned og lad den simre i 25-30 min. indtil linserne er møre. Rør rundt løbende så du sikrer linserne ikke brænder på i bunden, tilsæt evt. yderligere lidt mælk/vand hvis der mangler væske. Når linserne er møre smages paprikagryden til med salt, peber og evt. lidt sukker og ekstra syre.
- SERVERING: Server med ønsket tilbehør. Jeg serverede med ris og ekstra soltørrede tomater.
Egne noter
Tips og tricks til paprikagryde:
- Kan jeg bruge andre linser end belugalinser?
- Det lækre ved belugalinser er de ikke koger ud og stadig giver bid til retten. Her kan du godt bruge grønne linser eller delikatesse linser i stedet. Røde linser kan sagtens bruges men vil koge ud i retten og give en mere sammenkogt ret ala dahl.
- Soltørrede tomater – Hvilke skal jeg vælge?
- Jeg køber semidried tomater i Rema1000 som ligger i olie. Du kan bruge din favorit. Hvis du bruger de helt tørrede (dem uden olie) anbefaler jeg du dækker dem med kogende vand i 5 min. dræner dem, og dernæst skærer i stykker.
- Hvilken madfløde bruger jeg?
- Jeg køber vegansk madfløde fra Naturli’ eller i Rema da det er, hvor jeg handler. Men brug din favorit. Ønsker du vegetarisk paprikagryde kan du blot bruge en helt traditionel madfløde.
- Hvad er tomatpassata?
- Tomatpassata er purerede tomat som ofte findes på glas i supermarkedet. Den er uden klumper er og smagen rigtig god. Du kan bruge 1 dåse tomater i stedet.
- Smag retten til:
- Husk at smag gryderetten til efter den har simret og linserne er møre. Smag til med yderligere salt, peber og evt. lidt ekstra eddike for syre samt paprika for smag.
- Tahin giver ekstra dybde:
- Jeg tilsætter tahin til retten for at opnå mere smag, dybde og cremethed. Det er ikke essentielt men en lækker tilføjelse.
Paprikagryde – Ingredienser:
- GRØNT:
- Vi kører klassisk med løg, hvidløg, svampe, peberfrugt og gulerod. Alle med til at give dybde. Særligt champignon er vigtig, at vi steger dem HELT tørre så vi opnår mest mulig umami.
- PROTEIN/LINSER:
- Vi laver vegetar paprikagryde uden kød og erstatter med linser. Belugalinser giver det lækreste bid og bidrager med kostfibre og protein.
- KRYDDERIER:
- Knald på paprika med et hint af røget paprika som at fremhæve umami. Vi smager til med salt og peber.
- VÆSKE:
- Vi laver en helt klassisk cremet og uimodståelig sauce med tomat og madfløde. Ønsker du at lave vegetar paprikagryde kan du bruge helt almindelig madfløde.
- SMAGSKOMPONENTER:
- I det veganske køkken er fokus på de 5 grundsmage ekstra vigtigt, for at opnå velsmag og uden vi går på kompromis med smagen trods vi mangler kødet.
Dette opnår vi igennem fødevarer som hver især bidrager med smag.
Paprikagryden er tilsmagt med tomatpassata og soltørrede tomater for umami, æblecidereddike for syre og tahin for cremethed. Hvidløg giver bitterhed og sødme ser vi bla. fra gulerod og madfløde.
- I det veganske køkken er fokus på de 5 grundsmage ekstra vigtigt, for at opnå velsmag og uden vi går på kompromis med smagen trods vi mangler kødet.
Tilbehør – Nem og sund paprikagryde
- MOS MED RODFRUGTER: Du kan servere vegansk paprikagryde med kartoffelmos, prøv evt. at kombiner kartofler med rodfrugter såsom pastinak eller persillerod, dette giver en mere grov mos fuld af vitaminer og mineraler.
- MOS MED SØD KARTOFFEL: Du kan også lave kartoffelmos på søde kartofler som er mere til den søde side og samtidig kommer med den smukkeste orange farve (børn vil elske det).
- RIS OG BRØD: Jeg serverede ris, brød og ekstra soltørrede tomater til retten, men jeg kommer til at variere – fordi hvornår er kartoffelmos ikke godt.
- SALAT: Ønsker du et frisk side-kick kan gryderetten serveres med en enkel grøn salat, syltede rødløg eller fennikel.