Dhal med aubergine og svampe

Krydret og fyldig dhal med aubergine er nem at lave, rig på umami, dejlig mættende og den perfekte gryderet for hele familien. Et tvist på den klassiske daal med både svampe, pulled aubergine og en intens krydderiblanding der rundes af med kølende raita på toppen. Vegetarisk linsegryde som både er hverdagsmad og comfort food alt i en.

dhal med aubergine og svampe

Krydret dhal med aubergine og svampe

Efteråret og vinteren er for alvor over os og den første sne (og snemand) er faldet. Hvilket betyder sæson for gryderetter, stearinlys og varm kakao i lange baner. Og jeg er i fuld sving med dem alle og særligt forskellige typer af dhal har været i høj kurs herhjemme. Den indiske linsegryde er nem at lave, krydret og en skøn måde at få flere linser ind i hverdagen. Klassisk daal er meget lige til og traditionelt lavet på røde linser, tomat og indiske krydderier.

Men I ved hvordan klassisk ikke altid rimer på “Alberte”. Særligt ikke når vi taler gryderetter og salater. Jeg vælger at se det som min styrke og et sted hvor magien i forskellige smags sammensætninger opstår. Jeg har leget med dalh før og udfordret smagsløgene med en rød karry-kokos version samt en grøn dahl med spinat.

Hvis du er fan af dem, skal du glæde dig til det nye skud på dhal-stammen. Nemlig dhal med aubergine og svampe. Uimodståelig, intens og krydret dhal med hårdstegte svampe og pulled aubergine som giver den mest cremede og fyldige konsistens. Vi krydre saucen med bl.a miso, garam masala, kardemomme, ingefær og karry som giver en varm og intens smag i kombination med både tomat, kokosmælk og bouillon. Der er garanti for et nyt smagseventyr, og jeg håber du nyder det.

Opskrift hjemmelavet aubergine dhal

Reklamelinks er markeret med*
opskrift dhal med aubergine
Gem til madplan

Dhal med aubergine

Cremet, fyldig og mættende dahl med aubergine bagt i ovnen, varme krydderier og svampe.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse1 time
Tilberedelse30 minutter
I alt1 time 30 minutter

Ingredienser

Pulled aubergine

  • 2 stk aubergine
  • 1 spsk olivenolie
  • Flagesalt

Dhal

  • 2 dl røde linser
  • 250 g svampe
  • 2 spsk smør
  • 1 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • 70 g tomatpure
  • 1 spsk miso Reklamelink
  • 1 spsk garam masala
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ tsk koriander
  • ½ tsk røget paprika
  • ½ tsk kardemomme
  • tsk stødt ingefær
  • 1,5 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 dåse hakket tomat
  • 2,5 dl bouillon
  • ½ stk citron
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk sukker

Raita

  • 1 stk agurk
  • 250 g græsk yoghurt
  • 1 spsk olivenolie
  • ½ stk citron
  • ½ tsk spidskommen
  • Salt, peber
  • 1 håndfuld mynteblade

Tilberedelse

Pulled aubergine

  • Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og find ovnfast fad frem. Vask auberginer og placer i fadet, prik dem et par gange med en lille kniv og vend med olie samt flagesalt. Bag i forvarmet ovn indtil helt møre, ca. 60 min. De skal falde sammen og blive rynkede. Imens aubergine bager klargøres dhal.

Dhal med aubergine

  • KLARGØR RÅVARER: Start med at skylle linser godt i sigte, sæt til side. Rens svampe og skær i tynde skiver eller hak dem fint, fintsnit løg samt hvidløg. I lille skål vej tomatpure af og tilføj miso. Klargør ligeledes alle krydderier i en lille skål og forbered grøntsagsbouillon og sæt til side.
  • TILBERED DHAL: Varm en stor tykbundet gryde om til høj varme og steg svampene indtil de falder sammen og al deres væde er fordampet, kan tage 5-10 min. Skru ned til middel varme og tilsæt smør, steg svampene indtil de knitre og tilføj derefter løg og hvidløg. Steg indtil det dufter og løgene bliver let bløde.
    Tilsæt herefter tomatpure, miso og krydderier og svits kort af. Kom herefter dine linser ved og lad dem suge smag til sig inden du tilsætter kokosmælk, tomat, bouillon, skallen og saften fra ½ citron, æblecidereddike samt sukker.
    Lad gryden komme i kog og skru herefter ned og lad den simre ca. 20-25 min. Rør et par gange undervejs så du sikre dine linser ikke brænder fast i bunden.
    Forbered imens raita.
  • AUBERGINE PULLED: Når din aubergine er helt mør tages den ud og køler kort af. Skær den over på midten, men ikke helt igennem. Træk med en gaffel kødet ud. Sørg for at få alt med.
    *Se billede med bagt aubergine længere nede i indlægget.
  • Når din dahl har simret og linserne er møre, tilsættes pulled aubergine. Lad simre 5-10 min. og smag herefter til med salt, peber, evt. ekstra syre fra æblecidereddike eller sukker for sødme.
  • SERVERING: Server dhal med raita, naanbrød og et godt skud koriander. Retten kan gemmes på køl 3-5 dage eller fryses ned i op til 2 måneder.

Raita

  • Start med at flæk din agurk på langs og skrab kernerne ud. Riv agurken på rivejern og pres efterfølgende så meget væde ud som muligt. Rør yoghurt med saften fra ½ citron, olivenolie, spidskommen, peber og lidt salt. Finhak mynteblade og vend i med din agurk. Lad den gerne trække lidt på køl.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Umami daal med pulled aubergine og svampe

Kendetegnet ved dagens dhal med aubergine er dens unikke smag og konsistens. Vi steger svampe hårdt af, hvilket bidrager med umami og et skønt bid.
Vores stjerne i dag er dog aubergine, som kan være lidt en enten/eller grøntsag hos mange. I flere år undgik jeg den også, fordi jeg ikke kunne lide konsistensen og den ofte blev serveret badet i olie eller knastør og sej.

MEN jeg har leget meget med aubergine og udviklede først beluga bologenese med pulled aubergine hvilket var en kæmpe AHA-oplevelse. Aubergine bagt mør, trevlet og vend i gryderetten giver den mest lækre konsistens, fylde og smag, ligeledes i dagens dahl med aubergine.
Pulled aubergine (trevlet på dansk) er super nemt at lave og noget du ville kunne tilsætte mange gryde- og wokretter.

3 STEPS TIL PULLED AUBERGINE:

  • Forvarm ovn. Klargør ovnfast fad og kom aubergine heri. Vend med olivenolie og salt.
  • Bag aubergine i 45-60 min indtil skindet er rynket og din aubergine er faldet let sammen.
    Lad den afkøle kort før du fortsætter.
  • Skær et langt snit i midten, dog ikke helt igennem. Trevl med 2 gafler al det hvide kød ud. Noget vil være mere blødt end andet, men alt skal med.
    Kom herefter i saucen når den er klar. Du kan sagtens tilberede og trevle aubergine i god tid. Blot husk at trevl mens den stadig er varm.

Tips og tricks til aubergine dahl

  • Svits svampene HEL fri fra væde:
    • Virkelig vigtigt at du lader AL væden fordampe før du fortsætter. Når vi steger svampene helt tørre intensiveres deres smag = mere umami.
  • Hvilke svampe skal jeg bruge?
    • Beug dine favoritter. Jeg kan anbefale portobello, champignon, shitake eller østershatte.
  • Forbered i god tid:
    • Du kan med fordel lave dhal med aubergine i god tid og blot varme den ved spisetid, linsegryden bliver kun bedre af at stå og samle smag.
  • HUSK at smag til:
    • Sindsygt vigtigt step I aldrig må glemme. Alles smagsløg er forskellige og mine mængder er guidelines. Samtidig bliver denne ret påvirket af hvor stor dine aubergine er, hvor meget vand du får ud af svampene samt andre faktorer.
    • Smag retten til med salt, peber og evt. sukker for sødme og lidt eddike for syre.
  • Opbevaring og holdbarhed:
    • Opbevar dhal med aubergine på køl i op til 5 dage eller frys ned i op til 2 måneder.
dhal med aubergine og svampe

3 Gryderetter – Vegetarisk comfort food

  • Vegetarisk tikka masala
    • Cremet, krydret vegetarisk tikka masala med blomkål og tofu er indisk comfortfood når det er bedst. Klassiskeren tikka masala er vendt på hovedet og lavet uden kød, men stadig fuld af varme krydderier, cremet sauce og mæthed. 
  • Marokkansk gryderet med kikærter og grøntsager
    • Krydret, velsmagende og mættende marokkansk gryderet med linser, bønner og bagte grøntsager. Ala vegetarisk gryderet inspireret af Marokko med varme krydderier, abrikoser og ristede valnødder. Gryderetten er ris på protein fra linser og bønner, kostfibre samt smagfulde grøntsager. 
  • Indisk gryderet med kikærter og bagte grøntsager
    • Indisk gryderet er varmende, krydret og fyldt med bagte grøntsager, kikærter og lavet på kokosmælk eller madfløde. Perfekt vegansk eller vegetarisk aftensmad for hele familien. Server med ris, korinader og lidt frisk chili. Mad på 30 min. der er nem at lave, smager himmelsk og mætter dejligt.
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments