Hjemmelavede vegetar frikadeller med svampe har den lækreste sprøde skorpe og krydret saftig midte. Opskriften på kødfri frikadeller lavet på svampe, quinoa og parmesan er de lækreste vegetar frikadeller hele familien vil elske. Nyd dem som du ville med de klassiske, serveret til sauce og kartofler, ovenpå rugbrødmaden eller til sommerens kolde kartoffelsalat. Frikadeller uden kød men med masser smag, tekstur og mæthed.

Svampedeller med quinoa og parmesan
“Cha-Ching”..
Jeg har vundet i lotteriet. Fordi dagens opskrift er kæmpe jackpot!
Jeg er stadig igang med min lille mini serie hvor jeg deler jagten på de bedste opskrifter på vegetar frikadeller til bloggen. Vi startede grønt ud med saftige edamamefrikadeller som er nemme og fuld af krydderurter, bagefter smagte vi på gulerodsdeller med harissa og NU er vi kommet til finalen.
Dagens delle kunne ligeså godt hedde: UMAMI DELLEN.
Vegetariske frikadeller fuld af hårdstegte svampe, kogt quinoa, løg, røget paprika og rigeligt med parmesan. Det er umamismag på crack. Vegetardellerne er samlet med loppefrøskaller, æg og havregryn hvilket giver dem en unik konsistens og gør dem super nemme at forme, stege og vende på panden. Nyd dem både varme og kolde, til aftensmad eller i madpakken. Vegetar frikadellerne er nemme at lave og farsen kan forberedes i god tid.
Så er I klar på mini-seriens 3. vegetardelle som vil slå benene væk under jer?
Opskrift vegetar frikadeller med svampe

Vegetar frikadeller med svampe og quinoa
Ingredienser
- 1 dl quinoa
- 400 g svampe
- 1 spsk smør
- 1 stk løg
- 2 stk hvidløg
- 1 stk æg
- 2 tsk dijonsennep
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 1 tsk timian
- ½ tsk rosmarin
- 1 tsk røget paprika
- 1 spsk loppefrøskaller
- 40 g havregryn
- 50 g parmesan
Tilberedelse
- FORBERED: Start med at koge quinoa efter anvisning på pakken og lad det køle af. Rens svampe og skær i skiver og sæt til side. Løg og hvidløg snittes og i skål vejes havregryn, krydderier og loppefrøskaller af. Sæt til side. Riv parmesan og kom i seperat skål.
- STEG SVAMPE OG LØG: Varm en god stor pande op til høj varme og tilsæt dine svampe samt 2 spsk. vand (dette hjælper med at aktivere deres tab af vand). Lad svampene stege HELT tørre, indtil de knitrer, og tilsæt derefter smør. Skru ned til middel-varme og steg i 1-2 minutter hvorefter du tilsætter løg og hvidløg som steger med i 1-2 minutter indtil blanke. Tag af varmen.
- BLEND FARS: I foodprocessor tilføj din svampe-løg blanding, æg, dijonsennep samt skålen med havregryn, krydderier og loppefrø. Blend/puls indtil farsen bliver blød og findelt men stadig har lidt struktur. Tilsæt quinoa og parmesan og blend kort, blot til det hele er fordelt. Kom i skål og lad stå på køl minimum 1 time inden du steger dem til deller.
- STEGNING: Form runde deller og tryk dem lidt flade. Jeg får ca. 10-12 stk. Varm en god pande op til middel-høj varme og tilsæt smør. Når panden er varm steges frikadellerne 2-3 min. på hver side indtil sprøde. Vend dem ikke før – da de ellers kan hænge fast i panden. Fortsæt til alle er færdigstegt.
- SERVERING: Nyd dellerne lune til aftensmad med salat, sauce, dips og kartofler. Eller haps dem kolde med på madpakken, i sandwich eller på et buffetbord. Vegetar frikadellerne holder 3-4 dage på køl.
Egne noter
Quinoadeller med svampe og ost – Umamibombe
I ved jeg er en kæmpe smags- og tekstur- og proteinnørd når jeg udvikler vegetariske opskrifter. Min mission er at vise hvordan vegetariske alternativer ikke betyder mindre smag, mæthed eller nydelse. Men derimod helt nye smagseventyr med fokus på de 5 grundsmage, forskellige teksturer og meget gerne med et fokus på protein.
Dagens umami-delle er udviklet til et catering bryllup hvor hele hovedretten var vegetarisk. Det var en kæmpe tillidsopgave og jeg satte alt ind på at udvikle den ultimative vegetar frikadelle som ville imponere selv de mest inkarnerede kødspisere.
Det blev starten på en af de bedste opskrifter jeg har lavet, jeps jeg sagde det!
Men vegetar frikadeller med svampe er rig på alt det, der sætter nydelsen i højsædet. Umami fra svampe og parmesan, tekstur fra quinoa og svampe samt mæthed fra quinoa, æg og havregryn.
Svampefrikadellerne er skønne både varme og kolde, perfekte i madpakken, i et pitabrød eller som snack med en god dip. Ja mulighederne er mange, så lav endelig en stor portion og hav skønne vegetarfrikadeller til ugens måltider og madpakker.



Tips og tricks – Vegetariske frikadeller
- Hvilke svampe skal jeg bruge?
- Jeg bruger champignon da de er let tilgængelige og billigst. Men vil du gøre dellerne ekstra intense kan du sagtens kombinere flere typer svampe, fx. portobello, shiitake og østershatte.
- Brug foodprocessor til at finthakke frikadelle farsen:
- Jeg bruger foodprocessor til at lave farsen, har du ikke dette kan en blender bruges, blot vær opmærksom på din fars ikke bliver helt finblendet ala hummus, men stadig jævn.
- Gode krydderier er vejen frem:
- Når vi arbejder med vegetarisk mad har krydderier en stor rolle at spille. Sørg gerne for de er friske og stadig har kraft på smagen.
- Kan jeg erstatte parmesan?
- Du kan bruge en anden fast ost, fx. vesterhavsost eller cheddar.
- Kan jeg erstatte loppefrøskaller?
- Jeg har ikke testet dette, men du kan som regel erstatte loppefrøskaller med enten kværnede hørfrø eller chiafrø. Bliver farsen ikke hel fast nok kan du spæde til med rasp.
- Kan jeg lave svampefrikadeller vegansk?
- Jeg har ikke testet dette med anbefaler du udelader parmesan og erstatter æg med hørfrøæg eller loppefrøæg.
- Se inspiration i denne opskrift på veganske frikadeller.
- Kan jeg lave frikadellerne glutenfri?
- Brug glutenfri havregryn.
- Holdbarhed og opbevaring:
- Du kan opbevare farsen op til 2-3 dage på køl før du steger dem.
- Stegte svampe frikadeller opbevares i lufttæt beholder 3-4 dage på køl.

3 geniale vegetariske frikadeller
- EDAMAME FRIKADELLER – se video HER
- Edamame frikadeller med rigeligt krydderurter, feta og et pift fra citron er de lækreste vegetarfrikadeller som er nemme at lave og mætter dejligt. Nyd dem både varm til aftensmaden eller kold i madpakken og på frokostbordet.
- GULERODSDELLER – se video HER
- Sprøde gulerodsdeller med tahin-yoghurt dip er nemme at lave, billige og lækre både varme og kolde. Hjemmelavede veggiedeller med gulerod er stegt på panden, har en sprød skope og saftig midte. Sød, spicy og smagfuld.
- VEGETAR FRIKADELLER MED AUBERGINEDELLER OG KIKÆRTER – se video HER
- Sprød skorpe, saftig midte og knald på smagen i vegetar frikadeller med kikærter, aubergine og parmesan. De lækreste vegetariske deller fyldt med grøntsager, protein og umami. Nyd dem som del af aftensmaden, i pitabrød eller kold på madpakken.


