ANNONCE – INDLÆGGET ER UDGIVET I SAMARBEJDE MED WHITEAWAY
Cremet, fløjlsblød vegansk is med vanilje og jordbær. Prøv hjemmelavet is og bliv overrasket samt fortryllet af hvor lækkert det smager og nemt det er at lave. Vaniljeisen kan laves vegansk eller vegetarisk og du kan udskifte jordbær med alt fra kirsebær, hindbær og blåbær. Vegansk is som du ikke har smagt det før – men vil vende tilbage til igen og igen.
Vegansk vaniljeis med jordbærswirl ala “jordbær med fløde”
Hvis jeg siger vegansk is – hvad tænker du så?
Hvis jeg oveni siger hjemmelavet, nem og perfekt cremet konsistens, fuld af vaniljeprikker og med jordbærswirl.
Spændt og nysgerrig håber jeg?
Jeg er stadig HELT HØJ over dagens opskrift. Jeg har testet, leget og prøvet flere metoder af for at finde den bedste opskrift på hjemmelavet vegansk is. Og jeg kan med hånden på hjertet sige at, jeg knækkede koden. Opskriften på vegansk is er både nem at lave, smager dejligt og har den helt rigtige is-agtige konsistens, som er fløjlsblød og cremet. Smagen er perfekt sød, lidt syrlig og ingen bismag fra kokos.
Vegansk is er fuld af vaniljekorn og smagt til med jordbærkompot. Jeg kalder den “jordbær med fløde” men nu som is.
Jeg er startet på at udforske Kenwoods røremaskine og jeg må bare sige: Jeg er imponeret!
Ikke nok med at selve røremaskinen har en kraftig motor og klarer alt fra banankage til brøddeje. Maskinen er ligeledes indbygget sådan, at den kan tilkobles ekstra udstyr, i form af alt fra ismskine, juicer og foodprocessor.
Og i dag kigger jeg nærmere på ismaskinen og gennemgår den lidt længere nede i indlægget.
Opskrift på vegansk is med vanilje
Haps opskriften på hjemmelavet vegansk is som vil glæde og imponere store som små. Har du ikke en ismaskine, læs da med i tips og tricks til “”is uden ismaskine“.
Vegansk is med vanilje og jordbær
Ingredienser
Vaniljecreme
- 250 g havremælk (gerne barista version fx. oatly)
- 20 g kartoffelmel
- 40 g sukker
- 1 stk vaniljestang
- 1 nip salt
Vaniljeis
- 250 g piskefløde (Alpro piskbar)
- 50 g glykosesirup
- 40 g agavesirup
- 2 tsk citronsaft
- ½ tsk xanthan gum (kan udelades)
Jordbærkompot
- 150 g jordbær
- 20 g sukker
- 1 spsk citronsaft
- ½ tsk vaniljesukker
- 1 tsk majsstivelse
Tilberedelse
- TIP: Husk at sætte din skål til ismaskine på frys inden brug efter maskinens vejledninger.TIP: Inden du starter læs opskriften godt igennem, samt tips og tricks i indlægget. Hermed opnår du en nemmere arbejdsprocess og undgår at glemme eller stresse undervejs.
Vaniljecreme
- Start med at forberede vaniljecremen som skal have tid til at afkøle inden brug. I en lille kasserolle vej 200g mælk af. I en lille skål vej de resterende 50g af og pisk med kartoffelmelen så den fordeler sig, kom i gryden med resten af mælken. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos dem med 1 spsk. af sukkeret så det fordeles. Herefter kommer du vaniljesukkeret, den tomme stang samt resterende sukker i gryden sammen med et nip salt.
- Ved middelvarme lun cremen indtil den begynder at tykne og samle sig. Hold øje og pisk gerne lidt hele tiden så den ikke gror fast. Når cremen er tyknet (den behøver ikke være helt stiv) tages den af varmen, kommes i skål, dækkes med film og sættes på køl minimum 2 timer, evt. til næste dag.
Jordbærkompot
- Tilføj jordbær i tern, sukker, vanilje og citronsaft til en lille gryde og lad dem simre indtil de er bløde, saften er trukket ud og du kan mose dem med en gaffel. Bland majsstivelse med 2 tsk. vand og hæld i kompotten, rør rundt og lad den samle sig. Kom på glas og lad afkøle.
Vaniljeis
- I en stor skål eller røremaskine piskes fløde, glykosesirup, agavesirup, citronsaft og xanthangum indtil let og luftigt, ca. 2-4 min. afhængig af maskine. Pisk den ikke helt stiv! Tilføj din hjemmelavede vaniljecreme og pisk igen indtil massen er cremet og let luftig.
- Tænd ismaskinen og tilføj din ismasse lidt af gangen indtil alt er brugt. Lad maskinen kører 40 min. eller efter anvisning på maskinen. Når de 40 min. er gået tilføjer du ca. halvdelen af din jordbær kompot og lader køre med 2-3 min. indtil det er let fordelt.
- Tilføj din ismasse til ønsket beholder og top med resten af jordbærkompotten. Swirl det godt rundt og sæt derefter på frys 3-5 timer indtil færdigfrossent.
Opbevaring og frysning
- Vaniljeisen kan holde sig ca. 1 måned på frost i lufttæt beholder. Tag isen op 10-15 min før den skal spises, og brug en våd is-ske for nemmere servering.
Egne noter
Vegansk is på ismaskine – Cremet luksus
Men hvordan laver man så is?
Først lad os kigge nærmere på det helt tekniske for at forstå is bedre. Længe har mange nok associeret is = flødeis. Men så simpelt er det slet ikke. Is kommer i mange typer, smagsvarianter og nok vigtigst forskellige tilberedning- og produktionsmetoder.
Før vi dykker ned i hvordan dagens veganske is er lavet, lad os se nærmere på de forskellige typer is, hvordan de produceres samt hvad en ismaskine kan og hvornår den er brugbar.
- Flødeis:
- Is lavet på en base af fløde, mælk, æg og sukker. Fløde/mælk opvarmes og blandes med en æggesnaps som herefter igen varmes op, hvorved æggene legerer blandingen. Dette er en creme anglaise.
- Dagens opskrift er en “flødeis” men lavet vegansk uden æg.
- Flødeis bliver bedst kørt på ismaskine.
- Parfait:
- Parfait er en mere tæt is og baseret på samme råvarer som flødeis men opvarmes ikke.
- Laves oftes uden ismaskine.
- Gelato:
- En blødere, luftig og ofte mindre fed udgave af flødeis da der bruges mælk fremfor fløde.
- Laves bedst med ismaskine for at opnår den luftige og cremede konsistens.
- Sorbet:
- Vandbaseret is der er lavet med frugtsaft og sukker hvilket gør den mere frisk og frugtrig. I udgangspunktet laves den uden æg eller mælkeprodukter, men det ses engang imellem at der er tilsat æggehvide. Så vil du være helt sikker, kig da på ingredienslisten eller spørg producenterne.
- Kan laves med og uden ismaskine.
Ismaskine – Cremet hjemmelavet is
Jeg har altid drømt om at have en ismaskine. For ærligt er jeg ikke typen der gider gå hen og vende i isen flere gange, haha. Så da jeg fik muligheden, greb jeg den før du kan nå at sige “is”. Og jeg var meget spændt på om den levede om til forventninger og ideén om at is på en ismaskine ER det bedre. Før vi dykker ned i ismaskinen fra Kenwood lad os da kigge på de 2 slags ismaskiner du kan bruge til at lave hjemmelavet is.
Ismaskine med eller uden kompressor
- Ismaskine med kompressor:
- Køler isen ned imens den kører rundt indtil rette konsistens. Ismaskiner med kompressor ligger i den dyre ende.
- Ismaskine uden kompressor:
- Ismaskiner uden kompressor har et indbygget køleelement, som fryser massen når den kører rundt. Denne type kræver nedfrysning af skålen inden brug, og derfor lidt mere planlægning. Isen bliver ofte ikke helt lige så fast og skal derfor ofte et par timer i fryseren inden servering.
Vegansk is på Kenwoods ismaskine
I mit samarbejde med Whiteaway tester jeg på liv og løs deres røremaskine fra Kenwood. Det helt særlige ved Kenwoods serie af røremaskiner er at de kan tilkobles ekstraudstyr som giver nye kreative muligheder. Helt uden at skulle have en helt ekstra maskine.
Heriblandt en ismaskine.
Selve set-uppet er super nemt. Du har is-skålen (som skal fryses inden brug), rørepinden, et låg og det hele sættes fast på røremaskinen i 7-liters skålen. Super nemt og håndterbart.
Herefter hælder du din forberedte is-masse forsigtigt i og lader den køre 30-45 min. afhængig af mængde og is-type.
Resultatet var så cremet, fløjlsblødt og lækker en vegansk is! Jeg vendte herefter jordbærkompot i og satte den til frys i lufttæt beholder 3 timer.
Jeg er virkelig imponeret og har aldrig oplevet en så is-lignende konsistens ved hjemmelavet is uden ismaskine, særligt ikke vegansk is som er lidt tricky.
Og letheden er jo næsten endnu bedre, maskinen passer sig selv hele tiden.
Ville jeg anbefale den? KLART.
Så har du en af Kenwoods røremaskiner og elsker is, er det en genial måde at kombinere 2 i et produkt og for billige penge.
Har den ulemper? Ja, men det er udelukkende størrelsen på skålen som max. kan tage 1 liter af gange. Men en portion som ovenfor vil også snildt række til 4 personer.
Tips & tricks til ismaskinen
- Husk at frys skålen 24-48 timer før brug. Jeg har min skål i fryseren hele tiden, på den måde behøver jeg ikke planlægge hvornår jeg vil lave vegansk is.
- Sæt skålen fast i 7-liters skålen, den passer IKKE ned i 5-liters skålen.
- Lad massen køle af inden du hælder den på ismaskinen.
- Kør massen 40-45 min. for bedste resultet, og frys den herefter 3-5 timer.
- Afhængig af nedfrysning skal den evt. stå 10-15 min. før servering for optimal konsistens.
- Vegansk is kan holde sig ca. 1-2 måneder i luftæt beholder, men det anbefales ikke du op- og nedfryser den. Dette vil skabe iskrystaller.
Tips og tricks til den bedste veganske is
- KAN JEG LAVE ISEN UDEN ISMASKINE?
- Se afsnittet nedenfor.
- XANTHANGYM – KAN JEG UDELADE DET?
- Ja du kan godt udelade xanthan gum i vegansk is. Men det har en betydning for stabiliteten og teksturen, læs mere i nederste spørgsmål.
- HVILKEN MÆLK OG PISKEFLØDE ANBEFALER DU JEG BRUGER?
- VEGANSK: Oatly barista eller neutral soyamælk til vaniljecremen og Alpro piskbar til piskefløden.
- VEGETARISK: Brug let eller sødmælk til vaniljecremen og en helt almindelig fuldfed piskefløde.
- KAN ISEN LAVES VEGETARISK?
- Ja snildt, se svar ovenfor.
- KAN JEG UDELADE KOMPOT?
- Du kan sagtens lave en ren vegansk vaniljeis.
- Du kan sagtens lave en ren vegansk vaniljeis.
- LEG MED FORSKELLIGE BÆR:
- Isen kan varieres med hvilken bærkompot du anvender. Jeg har både lavet med kirsebær og hindbær, men ligeledes blåbær kunne være lækkert.
- HUSK AT FRYS DIN SKÅL TIL ISMASKINEN:
- De fleste mindre ismaskiner kræver at skålen fryses minimum 24 timer før brug. Så husk at læse brugsvejledning inden du går i gang, eller hav skålen på frys altid, man ved aldrig hvornår man får lyst til at lave is.
- GODE RÅVARER = GODE RESULTATER:
- Da vegansk is indeholder få råvarer er det også dem der får lov at shine. Så vælg gerne en god vanilje, bær og vær tålmodig i processen. God is tager tid, men selve arbejdsindsatsen er minimal.
- DEN HELT RIGTIGE IS-TESKTUR: DET GØR XANTHANGUM:
- Xanthan gum er et naturligt tilsætningsstof som bruges i mange industrielle anvendelser som henholdsvis fortykningsmiddel(emulgator) og stabilisator.
Xanthan gum kan dermed hjælpe os med at opnå den ønskede is-agtige konsistens som er cremet og lækker. Præcis som vi oplever ved færdigproducerede produkter. Mængden vi skal anvende er utrolig lille men forskellen gør underværker. Så vil du gerne lege videre med hjemmelavet is, kan jeg kun anbefale du har xanthan gum på lager. - Xanthan gum kan købes i helsekost og online. Jeg finder det HER.
- Xanthan gum er et naturligt tilsætningsstof som bruges i mange industrielle anvendelser som henholdsvis fortykningsmiddel(emulgator) og stabilisator.
Kan man lave is uden ismaskine?
Vil du gerne i gang med at lave vegansk is med det samme, men har ingen ismaskine. Følg step-for-step herunder, men hav i mente at vegansk is bliver bedst i en ismaskine.
- Hæld din færdiglavede ismassen i en beholder/skål, og kom i fryseren med plads til at piske i.
- Efter 1 time tages ismassen ud og piskes igennem med en elpisker eller røres godt rundt.
- Gentag denne procedure 3 gange over ca. 3 timer, og frys herefter indtil ønsket konsistens.
- Tag gerne isen op i god tid, afhængig af hvor frossen den er, så du nemt kan lave scoops.